Автомобилни гуми. Какви гуми монтирате на Шкодата си (зимни, летни, всесезонни гуми)

Препоръки и мнения за аксесоари и поддръжка на Шкода автомобил
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
baijoro

Škoda Ентусиаст

Гараж: Оctavia 3 FL 2.O TDI

Автомобилни гуми. Какви гуми монтирате на Шкодата си (зимни, летни, всесезонни гуми)

Мнение от baijoro »

Taratajki написа: 14.10.2025, 18:58:11 ...92,5 за лятото, и 92,5 за зимата...
Тъй като зимната половина винаги ще е отвътре, десните гуми (зимната им половина) ще отвеждат водата и кишата към периферията на гумата, а левите - към центъра и.
Затова не харесвам асиметричната шарка.
Аватар
ivand911

Škoda Фен²

Гараж: Fabia1 1,4TDI 80HP '06
Обратна връзка:

Мнение от ivand911 »

nmnikolov написа: 14.10.2025, 16:56:40 Тъй като ми предстои купуването на зимни гуми съм се насочил към Continental TS 870 205x55x16. В сайта, от където обикновено купувам гуми, за 91 H има два вида - единият е с обозначение EV, а другият е с 3PMSF. Кой от двата е по-добре да взема според вас? Доколкото четох няма проблем да се карат гуми, подходящи за EV и на ДВГ. Не знам дали конкретно в този случай те са проектирани специално за електрички.
Аз доколкото виждам всяка гума CONTINENTAL WinterContact TS 870 205/55 R16 91H е 3PMSF. Поне на етикета го има тоя символ. Предполагам за EV е същото. Не знам за кой сайт говориш, но на доста от сайтовете има по два модела , не знам каква е разликата но и двата са 3PMSF и EV. На един сайт пише че този символ EV означава, че са оптимизирани за използване в автомобили с вътрешно горене, хибриди и ел. автомобили.

A Leader in EV. All Continental product lines are designed with Electric Vehicles (EVs) in mind and are optimized for the needs of all types of vehicles.
atanas4

Шкода Новак

Гараж: Skoda Superb III 2.0 TDI (190 кс) DSG6 4x4;
Citroen C5 I 2.2 HDi (133 кс);
Citroen C3 I 1.4 HDi (90 кс)

Мнение от atanas4 »

Защо моите CrossClimate 2 SUV имат празно място срещу treadwear? Пише, че са испански, ама да не са някви фалшиви? Нагоре някой беше написал, че е 700, ама това беш за гуми без "SUV"...ддз, я ако някой има същите да види и да каже, моля.
Аватар
digitalundgrd

Cupra

Гараж: CUPRA ST 300 4Drive
ex.i30N Drive-N
ex.MEGANE RS CUP
ex.Fabia Monte Carlo

Мнение от digitalundgrd »

ЦецоNOL написа: 14.10.2025, 20:12:48 Бъди отговорен , защото това не е всесезонна гума , а 50/50 Лятна и Зимна.
Или казано не е с еднакъв грайфер , шарка и прочее.
Простооооо не знам
От външната страна винаги ще си с летните
А отвътре със зимните.
Ще си покаже.
Батманче, ще ги тествам и ще си напиша мниението за гумите. До сега винаги, каквото съм писал е било на базата на личен опит и смятам тук във форума се е видяло, че не съм лаладжия, който само си хвали неговото. АКо са боклуци ще си кажа, че съм се преебал с 400лв - пия студена вода и мятам веднага зимните 15ки Ханкук, с които до сега си се караше колата. Идеята е, че точно този автомобил се кара абсолютно инцидентно и нередовно - 99% в нормални зимни/летни условия. При екстремности предполагам, че дори няма да бъде изкарана от гаража...

Иначе преди да ги взема попрочетох тук-там отзиви на реални хора, които са ги ползвали и реших, че не е чак толкова зле работата, но ще видим ;) Истината е, че и на мен ми е интересно какво ще се случи [smilie=sarcastic.gif]

Ако имате време изгледайте това видео :

Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

За какво да си се прее....Адекватни са си гумите. И други марки съм виждал с такъв смесен грайфер.
За нормално шофиране, на нормална кола с нормален шофьор, са си ок.
Тук всеки е състезател, дрифтър и изпитател на нло с гими :)
GUNTER SERVICE
Изображение
ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
Аватар
digitalundgrd

Cupra

Гараж: CUPRA ST 300 4Drive
ex.i30N Drive-N
ex.MEGANE RS CUP
ex.Fabia Monte Carlo

Мнение от digitalundgrd »

bega4kata написа: 15.10.2025, 00:24:55 И други марки съм виждал с такъв смесен грайфер.
Да, TOYO (които са Японци) също имат подобна шарка/подход при всесезонките...Фифти/Фифти [smilie=sarcastic.gif] Със сигурност има и други.

Изображение
Аватар
The Hooligan

Škoda Racer

Гараж: FreakOBoost

Мнение от The Hooligan »

tsb написа: 14.10.2025, 20:52:08 Знам, че е дискриминация, но мен лично взе да ме напряга хора от бранша(да се чете финансово свързани) да наслагват посока.
Я разкажи, че ми е интересно [smilie=sarcastic.gif]
Ford Focus 2025 - 1.0 EcoBoost mHev 155кс - много върви! Почти колкото 450d но без да получавам известия през нощта, че му пада акумулатора..
Аватар
ЦецоNOL

Агент на ДС

Гараж: SKODA KAMIQ 1.5TSI MONTE CARLO 2024 - МРАЗКО
POR(N)SCHE CAYMAN GTS 4.0 718 2023 - YELLOWSTONE
AUDI A6 C5 ALLROAD - КАМИОНА
Обратна връзка:

Мнение от ЦецоNOL »

The Hooligan написа: 15.10.2025, 08:19:24 разкажи, че ми е интересно
И на мен [smilie=search.gif]
Изображение
ЗА ВСЯКАКВИ АВТОЧАСТИ И КОНСУМАТИВИ
0️⃣8️⃣9️⃣ 9️⃣1️⃣1️⃣ 6️⃣9️⃣6️⃣9️⃣
Аватар
ЦецоNOL

Агент на ДС

Гараж: SKODA KAMIQ 1.5TSI MONTE CARLO 2024 - МРАЗКО
POR(N)SCHE CAYMAN GTS 4.0 718 2023 - YELLOWSTONE
AUDI A6 C5 ALLROAD - КАМИОНА
Обратна връзка:

Мнение от ЦецоNOL »

Аз
Все още чакам някой да коментира теста на АутоБилд в Германия?
Относно представянето на всесезонните?
Което е буквално под компромисно представяне .
Питам, защото 90+% от тук пишещите постоянно коментират тестове , ревюта и прочее , а сега тишина тип Васко Кеца.
Та?
Покажете ми тест, където всесезонен премиум е по-добър от Летни/Зимни гуми при равни условия?
Изображение
ЗА ВСЯКАКВИ АВТОЧАСТИ И КОНСУМАТИВИ
0️⃣8️⃣9️⃣ 9️⃣1️⃣1️⃣ 6️⃣9️⃣6️⃣9️⃣
Аватар
ivand911

Škoda Фен²

Обратна връзка:

Мнение от ivand911 »

Като гледам Сайлуна е повече със зимна насоченост, затова според мен ще е по добре през зимата отколкото през лятото. Грайфера и изглежда доста зимен. Иначе гума като гума. Други всесезонни които нямат толкова резки по грайфера са повече с лятна насоченост. Например - Мишелин крос климат.
Аватар
ivand911

Škoda Фен²

Обратна връзка:

Мнение от ivand911 »

ЦецоNOL написа: 15.10.2025, 09:14:08 Аз
Питам, защото 90+% от тук пишещите постоянно коментират тестове , ревюта и прочее , а сега тишина тип Васко Кеца.
Та?
Покажете ми тест, където всесезонен премиум е по-добър от Летни/Зимни гуми при равни условия?
Ами те не са и правени да са по добри, те са правени да са компромис. На лед примерно всички гуми са компромис. На изчистен път , не. Всеки за себе си приема компромиса или не. Аз по снежен път не планирам да пътувам. Макар , че едва ли ще имам проблем. С нормална скорост. Скоростта е основният фактор, не гумата. Като се усетиш нестабилен, ами ще намалиш. Нормално е. Както като караш в пороен дъжд. Даже ще спреш ако трябва.
Последно промяна от ivand911 на 15.10.2025, 09:47:44, променено общо 1 път.
Аватар
pavel31

Škoda Ludicrous

Гараж: Skoda Kodiaq 190 TDI 4x4

Мнение от pavel31 »

ЦецоNOL написа: 15.10.2025, 09:14:08 Питам, защото 90+% от тук пишещите постоянно коментират тестове , ревюта и прочее , а сега тишина тип Васко Кеца.
Та?
Moderne Ganzjahresreifen zeigen 2025 ein Niveau, das vor wenigen Jahren kaum vorstellbar war. Im Schnee liefern sie fast winterreifentaugliche Qualitäten, bei Nässe überzeugen sie mit kurzen Bremswegen und hohen Sicherheitsreserven, und auf trockener Piste fahren sie präziser und dynamischer denn je. Der Pirelli Cinturato All Season SF 3 zeigt sich dabei als ausgewogener Alleskönner, während Michelin mit dem CrossClimate 3 seine Winterstärke ausspielt und Bridgestone oder Continental ein starkes Gesamtpaket bieten. Klar wird aber auch: Billigreifen bleiben riskant, denn sie schwächeln vor allem in Sachen Sicherheit und Verschleiß.
https://www.autobild.de/produkttests/ga ... 97127.html
С преводача:
Съвременните всесезонни гуми през 2025 г. ще демонстрират ниво на производителност, което едва ли беше възможно само преди няколко години. В сняг те осигуряват качества, почти сравними със зимните гуми; в мокри условия впечатляват с кратки спирачни пътища и високи граници на безопасност; а на сухи пътища се представят по-прецизно и динамично от всякога. Pirelli Cinturato All Season SF 3 се оказва добре балансирана универсална гума, докато Michelin демонстрира своите зимни силни страни с CrossClimate 3, а Bridgestone и Continental предлагат силен цялостен пакет. Ясно е обаче, че евтините гуми остават рискови, тъй като са особено слаби по отношение на безопасността и износването.
Послепис: Дано Крачунов дойде на помощ като ме подхванат сега "сезонните" [smilie=sarcastic.gif]
Ride as much or as little, as long or as short as you feel. But ride. - Eddy Merckx
Аватар
martinp

Škoda Фен²

Гараж: Kodiaq FL 2.0 TDI 4x4 7DSG 200hp

Мнение от martinp »

Та?
Теста го коментирахме, не знам защо не си забелязал. Кое представяне е под компромисното точно? Разликата в представянето между лятна/зимна и всесезонна е точно толкова по-различно, колкото се и очаква. Иначе казано - всесезонната гума се очаква да осредни резултата си в различни условия на експлоатация, докато лятната/зимната се очаква да се представя на топ ниво в конкретни условия.
Аз не видях някакви фрапантни разлики в отделните категории на теста.

А ако държиш да ти отговоря на последния въпрос - няма такива категории, защото - прочети горния абзац.
Изображение
Аватар
krachunov

Škoda Фен²

Гараж: Karoq 2024 2.0 TDI 150 - 4x4

Мнение от krachunov »

pavel31 написа: 15.10.2025, 09:46:06 Послепис: Дано Крачунов дойде на помощ като ме подхванат сега "сезонните" [smilie=sarcastic.gif]
:D
Че как бе, тук съм падам веднага за 20 [smilie=hunter.gif]
ЦецоNOL написа: 15.10.2025, 09:14:08 Покажете ми тест, където всесезонен премиум е по-добър от Летни/Зимни гуми при равни условия?

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Те ти булка, как се казва. По равни условия. Една кола едни условия.
Май като гледам, компромиса не е само за тея с всесезонките.
Реално тези дето карат грешните гуми в грешен сезон, въпреки че законова са в правото си, правят най - големия компромис.
След това точно за което пиша в едни 6 месеца от годината, "компромисния" всесезон се представя по - добре от "безкомпромисните" сезонните всякакви.
А пък вече на истински зимни/летни условия компромиса, който правиш карайки всесезонна е в пъти по - малък, от компромиса със сезонните в преходните периоди. Тея дето карат целогодишно с един сезон (зима/лято), изобщо няма да ги коментирам.
И тук не сравнява евтини гуми. Та само може да си чешем пръстите, какво ще се случи ако почне да сравнява бюджетните сезонни. :D
Мернах че се коментира 3PMSF, крос климата е с такова.
Аватар
Архимандрит Дионисий

Škoda Мод

Гараж: SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 280 к.с.
Старата любов:
SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 190 к.с.
SKODA OCTAVIA 1.4 TSI
150 к.с.

Мнение от Архимандрит Дионисий »

Мислех да не коментирам повече, ама ме сърбят ръцете.
Та?
Колегата е дал част от отговора който търсиш.
pavel31 написа: 15.10.2025, 09:46:06 Съвременните всесезонни гуми през 2025 г. ще демонстрират ниво на производителност, което едва ли беше възможно само преди няколко години. В сняг те осигуряват качества, почти сравними със зимните гуми; в мокри условия впечатляват с кратки спирачни пътища и високи граници на безопасност; а на сухи пътища се представят по-прецизно и динамично от всякога. Pirelli Cinturato All Season SF 3 се оказва добре балансирана универсална гума, докато Michelin демонстрира своите зимни силни страни с CrossClimate 3, а Bridgestone и Continental предлагат силен цялостен пакет. Ясно е обаче, че евтините гуми остават рискови, тъй като са особено слаби по отношение на безопасността и износването.
Аз да добавя“
martinp написа: 15.10.2025, 11:04:02 Покажете ми тест, където всесезонен премиум е по-добър от Летни/Зимни гуми при равни условия?
То тука стана малко като едно време на магистралата ще мерим как вървят колите ама всеки има претенций за да покаже колко неговата е по-добра.

Равни условия. Не знам как го разбираш ти, но аз го разбирам така.
1. Летни караме когато температурите са да кажем над 5 градуса.
2. Зимни караме когато температурите паднат под 5 градуса има вероятност за сняг, поледици, черен лед.
3. Всесезонни караме при горните 2 положения. ( компромисния избор )

Така сега да преценим или претеглим риска.
С летните можели да караме ежедневно и целогодишно - според мен не когато има сняг трябва да не караме.
С зимните можели да караме ежедневно и целогодишно - според мен може, но когато е много топло тези гуми имат много лоши показатели и им се разказказва играта. ( по мой наблядения голяма част от хората карат точно така целогодишно с зимни )
С всесезонни можели да караме ежедневно и целогодишно - Да и те ни гарантират, че ще се справят без проблем с топло, мокро и заснежено.

Пак ще се потретя, ако човек живее в планината и има много сняг в голям период от годината естествено, че зимната гума е най-добра.
Ако си на Юг където температурите не падат под нулата лятната гума е най-добра.

За климат като нашия всесезонните са добра алтернатива на летни и зимни. Това го показа даже времето тази година. Пролетта, април ако не се лъжа на места валя сняг, както и предната седмица. Ето едни условия тръгваш на път имаш топло време, дъжд и на места сняг. Сега кажи коя гума ще е най-подходяща лятна или зимна. Или си носим крик и един комплект гуми в багажника за да имаме наи-подходящите условия за дадения тип гуми.

Няма смисал да се караме коя е най-добрата. Мисля, че повечето тук вече сме изтъркали по няколко комплекта гуми и всеки може сам да си направи преценка коя гума да избере. И нека колегите да споделят какви марки и гуми ползват това е обратна връзка.

@ЦецоNOL Ти като екзекутор на всесезонните гуми [smilie=ireful1.gif] Искам да ми отговориш като сложиш сега на жълтия зимни гуми. Според теб те в Бургас и южна България където често караш, при положителни температури по-добре ли ще са от една всесезонна.
Публикувай отговор

Обратно към “Съвети за нашите шкоди”