Автомобилни гуми. Какви гуми монтирате на Шкодата си (зимни, летни, всесезонни гуми)

Препоръки и мнения за аксесоари и поддръжка на Шкода автомобил
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Аватар
Mirko

Шкода Новак

Гараж: Шкода Октавия 2006
Обратна връзка:

Автомобилни гуми. Какви гуми монтирате на Шкодата си (зимни, летни, всесезонни гуми)

Мнение от Mirko »

BlackPearl, Здравейте,

Искам да попитам дали плащането ми на членски внос е светнало 😁

Поздрави ,
Мирко
Аватар
krachunov

Škoda Фен²

Гараж: Karoq 2024 2.0 TDI 150 - 4x4

Мнение от krachunov »

hilldegarn написа: 09.10.2025, 16:23:05 На Октавията реално си го представям да ги карам около 4-5 сезона тотал преди да трябва да ги изхвърля, като някъде по средата на този цикъл, ще ги развъртя, предни/задни, за да се износват по-равномерно.
4-5 (като 5 рядко) карам сезонните. Всесезонни поне по моите километри 3 биха били максимално
Mirko написа: 09.10.2025, 17:02:48 Искам да попитам дали плащането ми на членски внос е светнало 😁
може би има конкретна тема?
Аватар
ЦецоNOL

Агент на ДС

Гараж: SKODA KAMIQ 1.5TSI MONTE CARLO 2024 - МРАЗКО
POR(N)SCHE CAYMAN GTS 4.0 718 2023 - YELLOWSTONE
AUDI A6 C5 ALLROAD - КАМИОНА
Обратна връзка:

Мнение от ЦецоNOL »

Чудя се дали да не използвам клишето
“Никога няма да се оправим” , но честно казано се налага.
Джантите за поршето имат две повреди - козметични.
Една отвътре
И една отвън
Леко жулване при транспорта.
Писах им на хората и щях да припадна .
Цитирам:
Утре организирам куриер и ще ни ги изпратите.
Ще ги сменим с нов сет🙄🤯🙀.
Предложих им да изпратя само ожулената джанта - отказаха. Искаха “пълно покритие” да направят.
Съответно отказах - дреболия е.
Като жест от тяхна страна са ми изпратили сет капачки за джанти Оригинал Порше на стойност 400лв.
Просто останах гръмнат.
А тук не може едни маратонки буквално да върнеш или смениш.
Изображение
ЗА ВСЯКАКВИ АВТОЧАСТИ И КОНСУМАТИВИ
0️⃣8️⃣9️⃣ 9️⃣1️⃣1️⃣ 6️⃣9️⃣6️⃣9️⃣
Аватар
ssiliev

Škoda Фен²

Гараж: Octavia 1 FL 1,9 TDI ASV (1U5)- "Бабичката"
Karoq SL 1,5 TSI ACT DXD (NU7) - "Младежа"
Обратна връзка:

Мнение от ssiliev »

От известно време се заглеждам за гуми да купувам и аз, та въпросът ми е: Има ли някакъв символ в означенията след наименованието на гумата, който да указва дали е с подсилен борд пазещ джантата? Или как да разбера дали е с такъв борд? Снимките по сайтовете са примерни и от тях не става ясно.
Предварително [smilie=thank_you2.gif]
Аватар
slavkoff

Škoda Racer

Гараж: подземен
Обратна връзка:

Мнение от slavkoff »

Мисля че подсилен борд и пазещ борд са две различни неща, които се отбелязват с XL(подсилен) и FR(пазещ)
VRS
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

За страничния борд май няма универсална маркировка, всеки производител си ги пише, както си реши. Включително нищо да не пише.
FR май беше на континентала.
Бееееее.....
Аватар
ivand911

Škoda Фен²

Гараж: Fabia1 1,4TDI 80HP '06
Обратна връзка:

Мнение от ivand911 »

XL e Extra Load и се отнася за гумата. Подсилена вътрешна структура за по високи натоварвания. Ако стандартната гума е примерно 91 подсилената е 95/98.
MFS stands for Maximum Flange Shield
RFP, FP, FR, FSL, or ML - също означават защита на борда, ползват се от различни брандове
Така казва AI.
Аватар
Lemi_

Škoda Фен²

Гараж: Kodiaq FL TSI 190 h.p.

Мнение от Lemi_ »

Подсиления страничен борд е по-скоро свързан със скоростния индекс на гумата.Също така пада и комфорта при шофиране.
Лични наблюдения.
I ask you to judge me by the enemies I have made
Аватар
martinp

Škoda Фен²

Гараж: Kodiaq FL 2.0 TDI 4x4 7DSG 200hp

Мнение от martinp »

martinp написа: 08.10.2025, 23:14:13 Аз съм адски доволен от моите всесезонни Bridgestone. Сложих ги миналата година в края на лятото, и не съм ги сменял от тогава. Това ще им е втора и последна зима, тъй като в края ѝ ще са навъртяли над 60 хил. км. Видимо са в доста добро състояние, утре ако не забравя ще измерят и дълбочината на грайфера след 40 хил. км каране. На око има поне 5 мм.
Карам от 10 години само с всесезонни гуми, с много малки изключения. За нашите атмосферни условия са перфектни.
Измерих височината на грайфера днес - 5.5-6мм.
Предвид че като нова гумата е била 7.2мм, според интернет, за 40 хил. км износването е доста прилично.
Изображение
Аватар
ЦецоNOL

Агент на ДС

Обратна връзка:

Мнение от ЦецоNOL »

Теста на Аутобилд
Все пак много народ се води от тези тестове за мен всесезонните гуми са си компромис.
В случая Бриджстоун всесезонни 6-то поколение.
Както и очаквах - по-близо са до летни гуми.

СНЯГ
Изображение

Изображение

МОКРА НАСТИЛКА И АКВАПЛАНИНГ
Изображение

Изображение

СУХА НАСТИЛКА
Изображение

Изображение
Изображение
mukot

Škoda Фен²

Гараж: Honda ZR-V Advance e:HEV; Toyota Cororlla Cross 2,0L HEV Executive plus

Мнение от mukot »

ЦецоNOL написа: 10.10.2025, 21:45:19 Все пак много народ се води от тези тестове за мен всесезонните гуми са си компромис.
Разбира се, че са компромис. Всичко е компромис. За гумите най-големият е, че на сухо караме с нарязани гуми, а не със сликове и губим от грипа. Обаче всички правим този компромис защото ако завали... [smilie=pardon.gif]
Аватар
stefan L

Skoda Electric

Гараж: exOctavia 2.0TDI BKD powered by Gunter Service/ exGolf 7 R CJXC powered by Gunter Service/ Волво ЕХ30, 428 к.с.

Мнение от stefan L »

mukot написа: 10.10.2025, 21:52:41 защото ако завали..
Тогава, може би, всесезонната ще е по-голям компромис. Има ли всесезонна гума клас А на мокро?
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

Не съм сигурен, коя би се представила по-добре на много мокро. Лятна спортна или всесезонна. :)
GUNTER SERVICE
Изображение
ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
Аватар
Архимандрит Дионисий

Škoda Мод

Гараж: SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 280 к.с.
Старата любов:
SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 190 к.с.
SKODA OCTAVIA 1.4 TSI
150 к.с.

Мнение от Архимандрит Дионисий »

ЦецоNOL написа: 10.10.2025, 21:45:19 Все пак много народ се води от тези тестове за мен всесезонните гуми са си компромис.
Компромис е когато човек кара
- с летни зимата
- с зимни лятото
- със стари и нацепени гуми
- когато кара бързо и си мисли, че гумите ще го спасят.
- когато не спазва дистанция и си мисли, че гумите ще го спасят.

Трябваше да вземеш едни за жълтия да споделиш от личен опит.

И сега слагайки му зимни гуми не е ли компромис, нали на сух асфалт с летни е по-добре?

Досега май повечето който са пробвал всесезонни гуми продължават да карат със тях. Има колеги който споделиха това.
И пак ще кажа привърженик съм на по-скъпите гуми от реномирани марки. Въпреки това предния Супърб му навъртях около 30 000км. с Petlas зимни и летни, дето в повечето класации са на последно място. Ами аз с тези гуми нямах никакви проблеми. А знам какво е, преди години ни бяха взели за служебните коли едни зимни Деници. Дачията 1.5 dci със 75 коня ги превърташе на 2ра. Натискаш спирачка ABC мига като диско лампа. Веднага отидоха в кофата.
Аватар
ЦецоNOL

Агент на ДС

Обратна връзка:

Мнение от ЦецоNOL »

Архимандрит Дионисий написа: 10.10.2025, 22:16:43 Досега май повечето който са пробвал всесезонни гуми продължават да карат със тях. Има колеги който споделиха това.
Аз съм карал на 4х4 всесезонни гуми по 680лв бройката - Мега КОНТИНЕНТАЛ някакъв.
Повече няма да повторя никога .
Просто , ако сега каращите с всесезонни гуми сложат зимни и лятото летни - разликата ще е Космос.
Убеден съм.
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Съвети за нашите шкоди”