Автомобилни гуми. Какви гуми монтирате на Шкодата си (зимни, летни, всесезонни гуми)
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- joro_kem
- Гараж: Octavia I Tour 1.9 TDI Octavia III FL 2.0 TDI
Автомобилни гуми. Какви гуми монтирате на Шкодата си (зимни, летни, всесезонни гуми)
На мотокари и на някои тежки гуми и до днес се прави
само че са обозначени от производителя като "regroovable"...
- Цецо75
- Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH
Аз не мога да схвана въпроса на колегата. Има гуми на 6-7 години. Не е сигурен дали са в добро състояние (криви, баланс).
И ни пита какво да прави???
Ами логично е да получи отговори противоречащи си на 180 градуса. Защото всеки ще го гледа от собствената си камбанария и финансови възможности. За един 7 годишни гуми са директно за кофта без условности, за друг 500лв. за нови китайчета са си ОК, за трети нищо под нови топ топ топ бранд не става, а за четвърти, щом не им се виждат конците, много живот още имат.
В случая единственият смислен отговор според мен е "Всеки сам си преценя".
И ни пита какво да прави???
Ами логично е да получи отговори противоречащи си на 180 градуса. Защото всеки ще го гледа от собствената си камбанария и финансови възможности. За един 7 годишни гуми са директно за кофта без условности, за друг 500лв. за нови китайчета са си ОК, за трети нищо под нови топ топ топ бранд не става, а за четвърти, щом не им се виждат конците, много живот още имат.
В случая единственият смислен отговор според мен е "Всеки сам си преценя".
Бееееее.....
- Impress_me
- Гараж: Ex: Октавия 2.0ТДИ РС 2008
Ex: Октавия 2.0ТДИ ДСГ РС 2016
Ех: Фабия Монте Карло 1.0ТСИ ДСГ 2018
Ех: BMW X1 18d F48 x-drive
Ех: Skoda Fabia mk3 R5 Edition
Ex: MB W213 All-Terrain
Ex: BMW X1 20d F48 x-drive
Current: BMW 530i x-drive G31
Current: Служебно Камри
Защото за щастие по нашите географски ширини все още има 4 сезона.
- deas
- Гараж: Octavia 1.9
Имат ли гумите срок на годност?
Автомобилните гуми нямат точно определен срок на годност, което донякъде може да е объркващо особено за по-младите шофьори, на които все още не се е налагало да купуват или сменят гуми.
И все пак, въпреки, че както казахме гумите нямат точно определен срок на годност е добре да се следват препоръките на производителите, според които гумите трябва да бъдат сменяни с нови след 5 или 6 години .
Изключение правят производители като Michelin и Continental , които посочват като максимална продължителност на техните модели гуми до десет години живот.
- krachunov
- Гараж: Karoq 2024 2.0 TDI 150 - 4x4
Това не е вярно и си го доказах за себе си зимата. Гумите се държат съвсем прилично. Но да не захласваме в тази насока. А относно зимата.. реално тази беше първата от поне 3, която имаше повече сняг. Предната имаше точно 2 дена снеговалеж и сумарно 2 седмици задържа. Изключвам планински райони.Impress_me написа: 09.04.2025, 19:07:20 Защото за щастие по нашите географски ширини все още има 4 сезона.
НООО дори да приемем че са компромис (а те не са) за тея километри на година....
![diablo [smilie=diablo.gif]](./images/smilies/diablo.gif)
- bega4kata
- Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196 - Обратна връзка:
не ви омръзва обаче с тези гуми
Вижте настилките,няма еднакъв стандарт. На единия асфал,някоя гума се държи по добре от друга,па макар и по-не премиум или всесезонка.
Вижте настилките,няма еднакъв стандарт. На единия асфал,някоя гума се държи по добре от друга,па макар и по-не премиум или всесезонка.
GUNTER SERVICE

ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ

ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
- krachunov
- Гараж: Karoq 2024 2.0 TDI 150 - 4x4
то това е ясно, но все пак има някакво средно положение, като изключиш крайностите. То не е само асфалта, за каквито и комбинации с времето и пътните условия се сетиш, толкова различни гуми ще са по - подходящи. Но в крайна сметка, гледаш някакво средно положение.
Ако 2 дена в годината пада 60 санта сняг, а през останалото време е сухо на барут, надали има логика да вземеш супер агресивни гуми за сняг.
Преди 15-20-30 години когато разбирачите са видяли какво е кола и тогава всесезонните са били леш, ОК. Само че е дошъл момента в който нищо старо не помни, нищо ново не научава. И си бае неговото.
- deas
- Гараж: Octavia 1.9
По какво трябва да се съди за състоянието, освен както е описано - грайфер и нацепване ?pavel31 написа: 09.04.2025, 11:20:30Колега, ако съдиш по една гума, че е в добро състояние по грайфера значи има някъде ... сериозен проблем.dando написа: 09.04.2025, 10:32:56 Иначе гумите са в добро състояние, с достатъчно дълбок грайфер и без следи от нацепване или повреди. Съхранявани са в гараж при температура над 7 градуса през зимата.
- pavel31
- Гараж: Skoda Kodiaq 190 TDI 4x4
Гумата старее. Съхранявана гума в перфектни "складови" условия най-вероятно ще удължи живота й (когато гумата не е закрепена на джанта респективно кола). Гума която се кара 3000 км на година и колата стои няколко седмици на ... примерно къмпинг Градина (да се разбира на слънчице) ще има по-малък живот (после дъжд, слънце и те така нататък). Това са моите разбирания ако седна да поразсъждавам ей така за себе си. Т.е. да отговоря на въпроса ти: Аз за моите всесзонки съдя по грайфер и колко години карам с тях. За пример: тия месеци правя 2 години и половина и се ослушвам за нови всесезонки.
Поздрави!
Поздрави!
Ride as much or as little, as long or as short as you feel. But ride. - Eddy Merckx
- R Dynamic LR5
- Гараж: 6M
Колега Жегов,
https://maps.app.goo.gl/fkT4qA5oV4qmC7YZ8
https://skoda-bg.com/forum/viewtopic.php?t=55
Там всичко е на 500% читаво.
https://maps.app.goo.gl/fkT4qA5oV4qmC7YZ8
https://skoda-bg.com/forum/viewtopic.php?t=55
Там всичко е на 500% читаво.
- Архимандрит Дионисий
- Гараж: SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 280 к.с.
Старата любов:
SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 190 к.с.
SKODA OCTAVIA 1.4 TSI
150 к.с.
Интересно радио имашImpress_me написа: 10.04.2025, 14:28:59 радиото ми проговори и ми каза, че хората неслучайно са измислили Летни и Зимни гуми.
Тези хора дето са измислили Летните и Зимните, същите тези са измислили и всесезонните.
Та по темата, на служебната Киа Спортидж от миналата пролет сме със всесезонни ( Гудиар или Мишелин ) ще видя точно.
Колегата който кара колата по тукашните класи се пада от " Карачите"
Та тези гуми за година са видели сухо, мокро, кал, лед, сняг и какво ли още не. До преди това тази кола се караше само с премиум Зимни и летни. Така, че има база за сръвнение.
Единственената разлика която намира спрямо сезонните е лятото когато е много горещо всесезонните започват да свирят по завоите.
Аз съм на мнение, че тези гуми все повече ще започнат да се налагат и предпочитата от голяма част от хората които както тука се определят като возещи.
- DoH_KuXoT
- Гараж: Passat B8 2.0tdi - 190hp
Тази година реших да тествам нова незнайна марка гуми, които замениха Pirelli Cinturato P7 DOT 22 , които вече не ставаха за нищо, графер ОК, но сцепление плашещо зле, не съм чувствал никой от автомобилите си с каквито и да е гуми толкова несигурен.
Crosswind Sport peak 235/45 18 98Y
Made in Serbia
DOT 0725
Гумата е с Tradewear - 400
Клас на Дъжд - А
Икономичност - C
Имат сериозен предпазен борд , за ръба на джантата
Комфорта при монтаж на чисто нова гума присъства
цената повече от подарък 120лв за брой
Вече са на 500км , като бая дъж , че и сняг имаше тия дни , температури около нулата да искаш.
Първи впечатления повече от задоволителни. На места , които си знам от ежедневния маршрут, че асфалта на първи пръски дъжд става лигав брутално
се държат отлично. Не са шумни, пътувах до Драгоман уикенда, до 150 км/ч не съм вдигал повече няма излишни шумове.
На едно място спрях на отбивка и изключих системите, минах на спортен режим и тръгнах както никога друг път
не само , че липсваше стандартното боксуване до безкрай, но предницата правеше няколко удара и после захапваше , автомобила е предно и си е въртигумка ако не внимаваш, нищо, че е тежък.
Ще покарам и ще давам обратни отзиви във времето, но за сега мога да препоръчам на колебаещите се дали да ги вземат, че са ОК

Crosswind Sport peak 235/45 18 98Y
Made in Serbia
DOT 0725
Гумата е с Tradewear - 400
Клас на Дъжд - А
Икономичност - C
Имат сериозен предпазен борд , за ръба на джантата
Комфорта при монтаж на чисто нова гума присъства
цената повече от подарък 120лв за брой
Вече са на 500км , като бая дъж , че и сняг имаше тия дни , температури около нулата да искаш.
Първи впечатления повече от задоволителни. На места , които си знам от ежедневния маршрут, че асфалта на първи пръски дъжд става лигав брутално
се държат отлично. Не са шумни, пътувах до Драгоман уикенда, до 150 км/ч не съм вдигал повече няма излишни шумове.
На едно място спрях на отбивка и изключих системите, минах на спортен режим и тръгнах както никога друг път
Ще покарам и ще давам обратни отзиви във времето, но за сега мога да препоръчам на колебаещите се дали да ги вземат, че са ОК

- slavikatsarov
- Гараж: Skoda Superb III L&K 2.0 TDI 190 h.p. 4x4 2019
Skoda Rapid 1.6 TDI 90/150 h.p. 2014
От Сърбия ли ги взе? Не намирам такива по бг сайтовете !
- igeorgiev82
- Гараж: Octavia 3 FL 1.4TSI DSG-BLUE MAGIC
Днес и аз смених гумите.
Мислех да взема Good Year Asymmetric 6(с 3-ката карах 4 сезона,последния беше компромис)но предвид същата цена взех да пробвам Continental Premium Contact 7.
Цената в Медина Мед излезе за 225/45/17- 184лв/бр.
Отстъпката за Форума не била 37%,а 35% защото не купуваме много гуми
Така ми казА байкото пред компютъра
ДОТ 42/24 Made in Portugal.
Ще видим колко ще изкарат,предвид,че се возя вече,не съм "карач"![sarcastic [smilie=sarcastic.gif]](./images/smilies/sarcastic.gif)
Мислех да взема Good Year Asymmetric 6(с 3-ката карах 4 сезона,последния беше компромис)но предвид същата цена взех да пробвам Continental Premium Contact 7.
Цената в Медина Мед излезе за 225/45/17- 184лв/бр.
Отстъпката за Форума не била 37%,а 35% защото не купуваме много гуми
ДОТ 42/24 Made in Portugal.
Ще видим колко ще изкарат,предвид,че се возя вече,не съм "карач"
-
mukot
- Гараж: Honda ZR-V Advance e:HEV; Toyota Cororlla Cross 2,0L HEV Executive plus
Днес сложих летни гуми и гумаджията, който ми е приятел сподели, че заради всесезонните гуми им намаляват клиентите. ![pardon [smilie=pardon.gif]](./images/smilies/pardon.gif)