Автомобилни гуми. Какви гуми монтирате на Шкодата си (зимни, летни, всесезонни гуми)

Препоръки и мнения за аксесоари и поддръжка на Шкода автомобил
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Аватар
Mirka7a

Шкода Новак

Гараж: Octavia 1 4x4 Turbo, Ваз 2105 Turbo, Москвич 407 Turbo

Автомобилни гуми. Какви гуми монтирате на Шкодата си (зимни, летни, всесезонни гуми)

Мнение от Mirka7a »

Nokian WRD4 зимни, макар и 3ти сезон на 26ти в големия сняг се разходих до Шипка вечерта засилва се, спира, завива, много съм доволен. На дъжд също се държат много добре. Летни Uniroyal Rainsport 5 на трите коли там също съм повече от доволен за цена качество
mazut

Škoda Фен

Мнение от mazut »

Крос климат Единицата плюс, беше много компромисна гума, и определено не е най-добрата всесезонна за сняг докато за лятна мисля, че е може би най-добрата.С 2ката като я гледам не вярвам да са стигнали до качествено ново ниво в развитието. Догодина ще са направо зле зимата, а по-догодина само за летни. При мен стана така. Инак тестовете ти хич не са меродавни. Има сто вида сняг, лед, нюанси и частни случаи и ако днес гордо газиш 20санта сняг и си властелина на Крос климата утре на 5 санта сняг може да си безпомощен като новородено. Знам че си дал 1000лв за гуми, но това не променя факта че гумата е компромис. Добър компромис, но компромис. И който ходи на ски по-добре да не се заплесва по тях.
istoyanov

Škoda Ентусиаст

Гараж: Seat Leon ST FR

Мнение от istoyanov »

krachunov написа: 30.12.2024, 20:53:24 доста добре си движеше
Ако не бъркам ги сложи сега вместо зимни? Карани са като летни? Интересно ми е следващата зима и лято как ще се държат. И колко ще изарат. 2 или 3 сезона.
наздраве
mukot

Škoda Фен²

Гараж: Honda ZR-V Advance e:HEV; Toyota Cororlla Cross 2,0L HEV Executive plus

Мнение от mukot »

mazut написа: 30.12.2024, 21:10:37 Добър компромис, но компромис.
Разбира се, че винаги караме с компромисни гуми. Лятото на сухо не слагаме сликове. На лед не слагаме шипове. За кал едрата шарка с относително твърда гума е съвсем различна от малките ламели на меката гума за сняг /най-често наричана зимна/. Всички тези обаче не са оптимални за мокро /което най-често е проблем в ежедневието/ защото там трябват надлъжни канали за отвеждане на вода или стреловиден насочен профил. :)
Аватар
stefan L

Skoda Electric

Гараж: exOctavia 2.0TDI BKD powered by Gunter Service/ exGolf 7 R CJXC powered by Gunter Service/ Волво ЕХ30, 428 к.с.

Мнение от stefan L »

mukot написа: 30.12.2024, 21:51:14 Всички тези обаче не са оптимални за мокро /което най-често е проблем в ежедневието/
Има една зимна гума клас А на мокро - Бриджстоун ЛМ005.
Аватар
Lemi_

Škoda Фен²

Гараж: Kodiaq FL TSI 190 h.p.

Мнение от Lemi_ »

Изображение
I ask you to judge me by the enemies I have made
Аватар
krachunov

Škoda Фен²

Гараж: Karoq 2024 2.0 TDI 150 - 4x4

Мнение от krachunov »

mazut написа: 30.12.2024, 21:10:37 Има сто вида сняг, лед, нюанси и частни случаи и ако днес гордо газиш 20санта сняг и си властелина на Крос климата утре на 5 санта сняг може да си безпомощен като новородено.
То това важи за всяка гума, не е ли?
Как ще се държи след 1 година ще го видим. Ако не става ще се смени на сезонни и драмата се решава.
istoyanov написа: 30.12.2024, 21:40:32 Ако не бъркам ги сложи сега вместо зимни? Карани са като летни? Интересно ми е следващата зима и лято как ще се държат. И колко ще изарат. 2 или 3 сезона.
Сложих ги вместо всичко. Колата дойде есента и я обух директно с тях. От отзиви от познати със същите и по ревюта, кажи речи звучаха най - удачния от този тип. До сега се държи изключително прилично и по стила ми на каране не създават дискомфорт. Не съм състезател, като цяло гледам да се движа по знаците, като на магистрали и на отделни участъци малко повече [smilie=diablo.gif] , при което колата се държи съвсем така както очаквам. В същото време се усеща далеч по - стабилна и при сухо и при мокро и в завои с далеч по - голяма скорост влизам, отколктоо с предхоната, НО това е напълно възможно да е и заради колата.
Та като летни реално не са карани, карани са на около 20-25 градуса есента.
istoyanov написа: 30.12.2024, 21:40:32 Интересно ми е следващата зима и лято как ще се държат.
И на мен и задължително ще споделя, без значение от резултата. Не съм фанатизиран в тема всесезонки, тези са първите за 20 години и се реших заради 4х4-то. Дори и да имат компромис зимата, разчитам че ще се компенсира. И към момента е ОК.
istoyanov написа: 30.12.2024, 21:40:32 И колко ще изарат. 2 или 3 сезона.
Сезонни гуми карам 4 сезона... Правих си сметки, та дори и на 2 години да ги сменям излиза по - евтино всесезона. Та всичко над 2 години е един вид бонус.

В крайна сметка мишелин крос климат 2 е сертифициран с 3pmsf, така че за какъв компромис говорим? Вероятно да се представят по - добре от бюджетни гуми е голям. Шанса да се представят по - добре от летни такива зимата е 2000%

Тази година има надежда за истинска зима но иначе предната, не е ли компромис зимна гума на 20 градуса?
Не е ли компромис лятна гума под 7-10 градуса? Лично аз с мишелин летни под 10 градуса и мокро, не се усещаше особено добре.
Аватар
Impress_me

Škoda Фен²

Гараж: Ex: Октавия 2.0ТДИ РС 2008
Ex: Октавия 2.0ТДИ ДСГ РС 2016
Ех: Фабия Монте Карло 1.0ТСИ ДСГ 2018
Ех: BMW X1 18d F48 x-drive
Ех: Skoda Fabia mk3 R5 Edition
Ex: MB W213 All-Terrain
Ex: BMW X1 20d F48 x-drive
Current: BMW 530i x-drive G31
Current: Служебно Камри

Мнение от Impress_me »

А на 30+ как се държи? Защото аз това лято имах чувството, че карам с дъвки. България слава Богу все още имаме истински сезони. Ако живеехме на Острова, където основно трябват гуми за дъжд и амплитуда от 20 градуса заради Гълфстрийм - виждам някаква логика.
Аватар
Lemi_

Škoda Фен²

Мнение от Lemi_ »

Колата дойде есента и я обух директно с тях.
Аватар
Драгомир

Škoda Ентусиаст

Гараж: Octavia 3, 1.4 TSI, 140к.с., 6M
Octavia 4, 1.5 TSI, 150к.с., 6М

Мнение от Драгомир »

Само да вметна, че в Германия от тази зима не всички всесезонни гуми се признават за зимни.

"От октомври 2024 г. гумите за всякакви атмосферни условия ще бъдат класифицирани като подходящи за зимата само ако имат алпийския символ.

Изображение

Гумите, които носят само маркировката „M+S“, вече не са разрешени при зимни пътни условия. Чистите „M+S” гуми вече не са всесезонни гуми."
Аватар
krachunov

Škoda Фен²

Мнение от krachunov »

Impress_me написа: 30.12.2024, 23:24:12 А на 30+ как се държи?
Да ти кажа след 6 месеца?
Драгомир написа: 30.12.2024, 23:38:52 Само да вметна, че в Германия от тази зима не всички всесезонни гуми се признават за з
Както казах мишелин крос климата имат 3pmsf
istoyanov

Škoda Ентусиаст

Гараж: Seat Leon ST FR

Мнение от istoyanov »

krachunov написа: 30.12.2024, 22:22:57 Тази година има надежда за истинска зима но иначе предната, не е ли компромис зимна гума на 20 градуса?
Не е ли компромис лятна гума под 7-10 градуса? Лично аз с мишелин летни под 10 градуса и мокро, не се усещаше особено добре.
От лични съображение това ти изказване е моето схващане, че всесезонната не е ок. В София става и 40 градуса, става и -10 и от време на време сняг. Аз не схващам как смес, която държи на -5 градуса не се изпича на околна 30, а асфалта още повече. Да не казвам като хванеш на някъде и караш със 140 км/ч.
Аз всесезонна съм карал 2009г, така че не давам мнение на карал. Просто се опитвам да си го обясня. С интерес ще следя отзивите.
Аватар
Lemi_

Škoda Фен²

Мнение от Lemi_ »

Бих се обзаложил, че гума с перфектна гумена смес и ужасен модел на протектора ще се представи по-добре от гума с ужасно гумено съединение и перфектен модел на протектора.
Аватар
krachunov

Škoda Фен²

Мнение от krachunov »

istoyanov написа: 30.12.2024, 23:54:31 Аз не схващам как смес, която държи на -5 градуса не се изпича на околна 30, а асфалта още повече.
Химия, физика.. хората това учат с десетилетия и наливат милиони в това... не се напъвам да го разбирам. Или работи или не.. Ако не работи е ясно. Преди 500 години не са разбирали и мълниите. Не ми трябва да разбирам дори как работи двигателя (образно). Това което ми трябва е да знам, като натисна газта да тръгне, като натисна спирачката да спре. Ако за зла беда се нашия/ме нашият. Всичко да сработи и да се отворят възглавници... не ти трябва да разбираш, как работи ако работи. И в противния случай не ти трябва да разбираш. Просто не го ползваш.
Към момента за 4500 км за 2 месеца, гумата се представя повече от чудесно.
Дали това ще е така и за друга кола 4х4 или друга кола само с предно/задно... не ме бърка. КЪМ момента гумата за каквото съм я взел е повече от чудесна. Ако след 1 година даде фира, не са ме е***и лудите за да карам с нея. Ако пък е ОК, ще е чудесно.
Както писах и по - рано, болшинството негативни коментари са от хора които имат 0 км с подобни гуми и вероятно отрицателна стойност км с ТОЧНО тази гума.
istoyanov написа: 30.12.2024, 23:54:31 Аз всесезонна съм карал 2009г
всяка година индустрията се развива. Какво да говорим за преди 15 години.
Обичам да ме оспорват с факти, не със субективни усещания, защото тати ми е казал преди 40 години, нямало такова животно. Те и черен лебед не са вярвали, че съществува. Но не защото имало доказателства, че не съществува. Ами защото не са виждали такъв. та липсата на доказателства сама по себе си, не е доказателство. Същото и с всесезонките, това че не си карал или че си карал преди близо 2 десетилетия, не доказва нищо.
Не увещавам теб, да си вземеш.
Пиша го когато някой който се чуди, да попадне на тази тема и да види, че за тези условия/време/километри гумата работи. Като мине още време и още впечатления ще дам.
Аватар
The Hooligan

Škoda Racer

Гараж: FreakOBoost

Мнение от The Hooligan »

krachunov написа: 31.12.2024, 00:27:22 всяка година индустрията се развива.
Така е! Но не в посоката в която ти си мислиш. Това не са моторни спортове или специални хомологирани гуми за Порше, Ферари и т.н.
Индустрията няма да си позволи да произвежда гуми с които ние обикновените хора, ще караме по 6-7 години или 60-80 хил. километра. Индустрията иска да купуваме повече. Просто така е устроен света.
Гумите стават все по-НЕкачествени или премиум моделите са с по-плитък грайфер за да свършат за 2 сезона.
Ford Focus 2025 - 1.0 EcoBoost mHev 155кс - много върви! Почти колкото 450d но без да получавам известия през нощта, че му пада акумулатора..
Публикувай отговор

Обратно към “Съвети за нашите шкоди”