Автомобилни гуми. Какви гуми монтирате на Шкодата си (зимни, летни, всесезонни гуми)

Препоръки и мнения за аксесоари и поддръжка на Шкода автомобил
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Аватар
smoke

Škoda Ентусиаст

Гараж: >
Octavia II 2.0 TDI-PD BKD
Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG

Автомобилни гуми. Какви гуми монтирате на Шкодата си (зимни, летни, всесезонни гуми)

Мнение от smoke »

След шофирането до есенната сбирка и обратно до София (което си беше голям кеф) не бях изкарвал RS-ата от гаража. Днес имах работа при едни клиенти и за кеф отидох с нея, вътре в София, спокойно и бавно по централните градски улици. Но при всяко пипване на газта колата потегляше напред. Зимните Conti TS 870 P държат яко. С тях няма никакво превъртането на гуми, на каквото съм свикнал със заводските летни Bridgestone Turanza T005. Съвсем друго усещане. Баси кефа!
Аватар
zar

Škoda Ludicrous

Гараж: О2 Scout ,Powered by NOx

Мнение от zar »

smoke, Конти мен не ме е предавало никога досега(карал съм само с XL) ;) Нито зимните им, нито летните!Това ,което съм забелязал при тях е ,че за разлика от други производители на тези дори и след време не се образуват малките пукнатини в основата на протектора.
Dieselgate Team member
Аватар
Драгомир

Škoda Ентусиаст

Гараж: Octavia 3, 1.4 TSI, 140к.с., 6M
Octavia 4, 1.5 TSI, 150к.с., 6М

Мнение от Драгомир »

smoke написа: 28.11.2024, 01:28:14 Зимните Conti TS 870 P държат яко. С тях няма никакво превъртането на гуми, на каквото съм свикнал със заводските летни Bridgestone Turanza T005.
Аз също съм с Conti TS 870 P и напълно споделям твоето впечатление. Имат по-добро сцепление при тръгване от летните Pirelli, въпреки че зимните са 205, а летните 225
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

zar написа: 28.11.2024, 09:27:18 ,че за разлика от други производители на тези дори и след време не се образуват малките пукнатини в основата на протектора.
точно така е. Конти и Мишелин са така.
Годиар,Дънлоп много зле в това отношение.
GUNTER SERVICE
Изображение
ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
Аватар
smoke

Škoda Ентусиаст

Гараж: >
Octavia II 2.0 TDI-PD BKD
Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG

Мнение от smoke »

zar написа: 28.11.2024, 09:27:18 на тези дори и след време не се образуват малките пукнатини в основата на протектора
bega4kata написа: 28.11.2024, 09:59:44 точно така е. Конти и Мишелин са така.
Потвърждавам за Michelin - миналия месец прегледах летните на моята О2 - Michelin Pilot Sport 3, с DOT от 2014 г., купени през 2018 г. на разпродажба, т.е. търкаляни вече 7 летни сезона (не съм правил сметка, но вероятно към 45-50 хиляди километра). Колата стои навън, на слънце и дъжд. Няма никакви пукнатини в основата на протектора, затова се отказах да ги сменям и ще карат поне още 1 сезон.
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Tiguan TDI 4motion
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

Всяко едно нещо,за да е по скъпо обикновено ИМА ЗАЩО. За 50 г. живот до таквоз заключение съм достигнал [smilie=sarcastic.gif]
GUNTER SERVICE
Изображение
Аватар
Rangel

ŠKODA MASTER

Гараж: Octavia 3 FL 2.0 TSI 6M REVO STAGE 1

Мнение от Rangel »

Конти е много лош пример. На 3тия сезон няма никой. Мека гума, държи много и бързо заминава. Няма win-win. Като при накладките или държи като спира, или държи на километри :)
Аватар
odo

ŠKODA MASTER

Гараж: Х3 М40i

Мнение от odo »

Rangel написа: 28.11.2024, 10:37:10 Конти е много лош пример. На 3тия сезон няма никой.
Сутрин в София няма 1-2-3 сезон, всички са еднакво зле.
Аватар
Архимандрит Дионисий

Škoda Мод

Гараж: SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 280 к.с.
Старата любов:
SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 190 к.с.
SKODA OCTAVIA 1.4 TSI
150 к.с.

Мнение от Архимандрит Дионисий »

bega4kata написа: 28.11.2024, 10:20:41 Всяко едно нещо,за да е по скъпо обикновено ИМА ЗАЩО. За 50 г. живот до таквоз заключение съм достигнал
Ами тя една от компонентите в дадена цена е материала. Колкото е по-качествен става и по-скъп.
Поскоро се наложи да търсим едни гумени уплътнения. Като ти донесат мостри изглеждат еднакво, а цените имат разлика в пъти.
Та покрай тях се наложи да почета малко и се оказа, че една голяма част от използваните материали под температура от 5 градуса започват да им се късат молекулите, демек да се цепят или напукват. Ако нещата са стационарни не е такъв проблем, но когато тези уплътнения си променят геометрията е проблем. Та се оказа, че тези с по-голям процент каучук са по-добри, ама и цената е по-висока.
Това предполагам важи и за голяма част от гумите. Това ме води на мисълта, че и летните, който не са предвидени за ниски температури, можеби карайки ги на ниски такива, деформираме вътрешната структора на гумата.
niki

Škoda Фен²

Гараж: Фабия 1 комби 2006 ASY
VW Golf 1997 AHU
Volvo XC70 D5

Мнение от niki »

Да сложа и аз моето мнение за всесезонните.
Взех ги като експеримент защото исках да видя докъде е стигнала технологията. Гумите са Hankook Optimo 4s2 235/55/17. Като ги сложих зимата бях доволен и на сухо и на мокро и на сняг. Колата е 4х4 и проблеми с пилежи не е имало. Единствено като недостатък имам чувството, че ще спра в предната кола, но за щастие не се случва. Усещането е все едно спирам винаги в последния момент, а не е така. Зимата мина и през април тръгнах да пътувам - минах Петрохан и там усещането ми беше, че колата е супер нестабилна. Вероятно проблемът е в големия и относително мек грайфер. Смених ги с износен летен Hankook в последен сезон. Еми няма нищо общо, спира си, завива си. Всесезонките ще ги покарам още две зими като им вземам предвид характеристиките и забравям за тях. Никой не ангажирам, но това е моето мнение. Както се казва - минАх се. [smilie=sarcastic.gif]
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Tiguan TDI 4motion
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

Архимандрит Дионисий написа: 28.11.2024, 10:49:24
bega4kata написа: 28.11.2024, 10:20:41 Всяко едно нещо,за да е по скъпо обикновено ИМА ЗАЩО. За 50 г. живот до таквоз заключение съм достигнал
Ами тя една от компонентите в дадена цена е материала. Колкото е по-качествен става и по-скъп.
Поскоро се наложи да търсим едни гумени уплътнения. Като ти донесат мостри изглеждат еднакво, а цените имат разлика в пъти.
Та покрай тях се наложи да почета малко и се оказа, че една голяма част от използваните материали под температура от 5 градуса започват да им се късат молекулите, демек да се цепят или напукват. Ако нещата са стационарни не е такъв проблем, но когато тези уплътнения си променят геометрията е проблем. Та се оказа, че тези с по-голям процент каучук са по-добри, ама и цената е по-висока.
Това предполагам важи и за голяма част от гумите. Това ме води на мисълта, че и летните, който не са предвидени за ниски температури, можеби карайки ги на ниски такива, деформираме вътрешната структора на гумата.
И с маслата и филтрите е така....и т.н. :)нещата от живота.
GUNTER SERVICE
Изображение
Аватар
digitalundgrd

Cupra

Гараж: CUPRA ST 300 4Drive
ex.i30N Drive-N
ex.MEGANE RS CUP
ex.Fabia Monte Carlo

Мнение от digitalundgrd »

Архимандрит Дионисий написа: 28.11.2024, 10:49:24 Това ме води на мисълта, че и летните, който не са предвидени за ниски температури, можеби карайки ги на ниски такива, деформираме вътрешната структора на гумата.
На повечето перформанс летни гуми си го пише като предупреждение :

Изображение
Аватар
krachunov

Škoda Фен²

Гараж: Karoq 2024 2.0 TDI 150 - 4x4

Мнение от krachunov »

niki написа: 28.11.2024, 10:53:57 Всесезонките ще ги покарам още две зими като им вземам предвид характеристиките и забравям за тях.
То това е малко, като "червените коли са най - бързи/бавни". От марка до марка има разлика. То от размер до размер при една марка и модел има разлика в поведението, та какво остава между брандовете.
Все още чакам "гадно" време, че да видя дали съм се минал с мишелина крос климата, но към момента времето каквото е, бих казал че съм доста впечатлен... (вероятно заради всеобщото мнение, че тоя род гуми не стааа'т). За сега от -2 до 25 ги търкалям и като поведение -стабилност/тишина/спиране съм доволен... или поне не съм забелязал дискомфорт, спрямо каквото съм карал до сега.
Както казах в предни постове, даже в тези граничните времеви интервали тръгваш на 5 и след 2 часа е 25, съм по - доволен от сезонна.
niki

Škoda Фен²

Гараж: Фабия 1 комби 2006 ASY
VW Golf 1997 AHU
Volvo XC70 D5

Мнение от niki »

Прав си, тъпо и упорито ще изредя всички всесезонки на пазара, защото няма как да съм останал недоволен. Проблемът сигурно е в мен. [smilie=sarcastic.gif]
Ако остана недоволен и от другите какво правим? Аз съм много доволен от гумите на Ханкуук (тези са ми трети комплект, но първи всесезонни), а и съм гледал ревюта и тестове преди да ги купя. Силно се съмнявам между твоите и моите да има Балкан разлика - нюанси да, но нещо коренно различно не.
Аватар
Драгомир

Škoda Ентусиаст

Гараж: Octavia 3, 1.4 TSI, 140к.с., 6M
Octavia 4, 1.5 TSI, 150к.с., 6М

Мнение от Драгомир »

Rangel написа: 28.11.2024, 10:37:10 Конти е много лош пример. На 3тия сезон няма никой. Мека гума, държи много и бързо заминава. Няма win-win. Като при накладките или държи като спира, или държи на километри
Ако имаш предвид конкретен модел зимни или летни гуми, добре.
Ако имаш предвид гума монтирана на автомобил като твоя с висока мощност и с предно, пак добре.
Ако имаш предвид агресивен стил на шофиране, пак добре.

Но с подобно обобщение изобщо не съм съгласен. От над 12 години карам с различни поколения Конти PremiumContact летни и WinterContact зимни и при нито едни не е имало прекомерно износване.
Публикувай отговор

Обратно към “Съвети за нашите шкоди”