Автомобилни гуми. Какви гуми монтирате на Шкодата си (зимни, летни, всесезонни гуми)
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- smoke
- Гараж: >
Octavia II 2.0 TDI-PD BKD
Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG
Автомобилни гуми. Какви гуми монтирате на Шкодата си (зимни, летни, всесезонни гуми)
След шофирането до есенната сбирка и обратно до София (което си беше голям кеф) не бях изкарвал RS-ата от гаража. Днес имах работа при едни клиенти и за кеф отидох с нея, вътре в София, спокойно и бавно по централните градски улици. Но при всяко пипване на газта колата потегляше напред. Зимните Conti TS 870 P държат яко. С тях няма никакво превъртането на гуми, на каквото съм свикнал със заводските летни Bridgestone Turanza T005. Съвсем друго усещане. Баси кефа!
- zar
- Гараж: О2 Scout ,Powered by NOx
smoke, Конти мен не ме е предавало никога досега(карал съм само с XL)
Нито зимните им, нито летните!Това ,което съм забелязал при тях е ,че за разлика от други производители на тези дори и след време не се образуват малките пукнатини в основата на протектора.
Dieselgate Team member
- Драгомир
- Гараж: Octavia 3, 1.4 TSI, 140к.с., 6M
Octavia 4, 1.5 TSI, 150к.с., 6М
Аз също съм с Conti TS 870 P и напълно споделям твоето впечатление. Имат по-добро сцепление при тръгване от летните Pirelli, въпреки че зимните са 205, а летните 225smoke написа: 28.11.2024, 01:28:14 Зимните Conti TS 870 P държат яко. С тях няма никакво превъртането на гуми, на каквото съм свикнал със заводските летни Bridgestone Turanza T005.
- bega4kata
- Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196 - Обратна връзка:
точно така е. Конти и Мишелин са така.zar написа: 28.11.2024, 09:27:18 ,че за разлика от други производители на тези дори и след време не се образуват малките пукнатини в основата на протектора.
Годиар,Дънлоп много зле в това отношение.
GUNTER SERVICE

ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ

- smoke
- Гараж: >
Octavia II 2.0 TDI-PD BKD
Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG
zar написа: 28.11.2024, 09:27:18 на тези дори и след време не се образуват малките пукнатини в основата на протектора
Потвърждавам за Michelin - миналия месец прегледах летните на моята О2 - Michelin Pilot Sport 3, с DOT от 2014 г., купени през 2018 г. на разпродажба, т.е. търкаляни вече 7 летни сезона (не съм правил сметка, но вероятно към 45-50 хиляди километра). Колата стои навън, на слънце и дъжд. Няма никакви пукнатини в основата на протектора, затова се отказах да ги сменям и ще карат поне още 1 сезон.
- bega4kata
Tiguan TDI 4motion
Всяко едно нещо,за да е по скъпо обикновено ИМА ЗАЩО. За 50 г. живот до таквоз заключение съм достигнал ![sarcastic [smilie=sarcastic.gif]](./images/smilies/sarcastic.gif)
GUNTER SERVICE

- Rangel
- Гараж: Octavia 3 FL 2.0 TSI 6M REVO STAGE 1
Конти е много лош пример. На 3тия сезон няма никой. Мека гума, държи много и бързо заминава. Няма win-win. Като при накладките или държи като спира, или държи на километри 
- odo
- Гараж: Х3 М40i
Сутрин в София няма 1-2-3 сезон, всички са еднакво зле.
- Архимандрит Дионисий
- Гараж: SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 280 к.с.
Старата любов:
SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 190 к.с.
SKODA OCTAVIA 1.4 TSI
150 к.с.
Ами тя една от компонентите в дадена цена е материала. Колкото е по-качествен става и по-скъп.bega4kata написа: 28.11.2024, 10:20:41 Всяко едно нещо,за да е по скъпо обикновено ИМА ЗАЩО. За 50 г. живот до таквоз заключение съм достигнал
Поскоро се наложи да търсим едни гумени уплътнения. Като ти донесат мостри изглеждат еднакво, а цените имат разлика в пъти.
Та покрай тях се наложи да почета малко и се оказа, че една голяма част от използваните материали под температура от 5 градуса започват да им се късат молекулите, демек да се цепят или напукват. Ако нещата са стационарни не е такъв проблем, но когато тези уплътнения си променят геометрията е проблем. Та се оказа, че тези с по-голям процент каучук са по-добри, ама и цената е по-висока.
Това предполагам важи и за голяма част от гумите. Това ме води на мисълта, че и летните, който не са предвидени за ниски температури, можеби карайки ги на ниски такива, деформираме вътрешната структора на гумата.
-
niki
- Гараж: Фабия 1 комби 2006 ASY
VW Golf 1997 AHU
Volvo XC70 D5
Да сложа и аз моето мнение за всесезонните.
Взех ги като експеримент защото исках да видя докъде е стигнала технологията. Гумите са Hankook Optimo 4s2 235/55/17. Като ги сложих зимата бях доволен и на сухо и на мокро и на сняг. Колата е 4х4 и проблеми с пилежи не е имало. Единствено като недостатък имам чувството, че ще спра в предната кола, но за щастие не се случва. Усещането е все едно спирам винаги в последния момент, а не е така. Зимата мина и през април тръгнах да пътувам - минах Петрохан и там усещането ми беше, че колата е супер нестабилна. Вероятно проблемът е в големия и относително мек грайфер. Смених ги с износен летен Hankook в последен сезон. Еми няма нищо общо, спира си, завива си. Всесезонките ще ги покарам още две зими като им вземам предвид характеристиките и забравям за тях. Никой не ангажирам, но това е моето мнение. Както се казва - минАх се.![sarcastic [smilie=sarcastic.gif]](./images/smilies/sarcastic.gif)
Взех ги като експеримент защото исках да видя докъде е стигнала технологията. Гумите са Hankook Optimo 4s2 235/55/17. Като ги сложих зимата бях доволен и на сухо и на мокро и на сняг. Колата е 4х4 и проблеми с пилежи не е имало. Единствено като недостатък имам чувството, че ще спра в предната кола, но за щастие не се случва. Усещането е все едно спирам винаги в последния момент, а не е така. Зимата мина и през април тръгнах да пътувам - минах Петрохан и там усещането ми беше, че колата е супер нестабилна. Вероятно проблемът е в големия и относително мек грайфер. Смених ги с износен летен Hankook в последен сезон. Еми няма нищо общо, спира си, завива си. Всесезонките ще ги покарам още две зими като им вземам предвид характеристиките и забравям за тях. Никой не ангажирам, но това е моето мнение. Както се казва - минАх се.
- bega4kata
Tiguan TDI 4motion
И с маслата и филтрите е така....и т.н.Архимандрит Дионисий написа: 28.11.2024, 10:49:24Ами тя една от компонентите в дадена цена е материала. Колкото е по-качествен става и по-скъп.bega4kata написа: 28.11.2024, 10:20:41 Всяко едно нещо,за да е по скъпо обикновено ИМА ЗАЩО. За 50 г. живот до таквоз заключение съм достигнал
Поскоро се наложи да търсим едни гумени уплътнения. Като ти донесат мостри изглеждат еднакво, а цените имат разлика в пъти.
Та покрай тях се наложи да почета малко и се оказа, че една голяма част от използваните материали под температура от 5 градуса започват да им се късат молекулите, демек да се цепят или напукват. Ако нещата са стационарни не е такъв проблем, но когато тези уплътнения си променят геометрията е проблем. Та се оказа, че тези с по-голям процент каучук са по-добри, ама и цената е по-висока.
Това предполагам важи и за голяма част от гумите. Това ме води на мисълта, че и летните, който не са предвидени за ниски температури, можеби карайки ги на ниски такива, деформираме вътрешната структора на гумата.
GUNTER SERVICE

- digitalundgrd
- Гараж: CUPRA ST 300 4Drive
ex.i30N Drive-N
ex.MEGANE RS CUP
ex.Fabia Monte Carlo
На повечето перформанс летни гуми си го пише като предупреждение :Архимандрит Дионисий написа: 28.11.2024, 10:49:24 Това ме води на мисълта, че и летните, който не са предвидени за ниски температури, можеби карайки ги на ниски такива, деформираме вътрешната структора на гумата.

- krachunov
- Гараж: Karoq 2024 2.0 TDI 150 - 4x4
То това е малко, като "червените коли са най - бързи/бавни". От марка до марка има разлика. То от размер до размер при една марка и модел има разлика в поведението, та какво остава между брандовете.niki написа: 28.11.2024, 10:53:57 Всесезонките ще ги покарам още две зими като им вземам предвид характеристиките и забравям за тях.
Все още чакам "гадно" време, че да видя дали съм се минал с мишелина крос климата, но към момента времето каквото е, бих казал че съм доста впечатлен... (вероятно заради всеобщото мнение, че тоя род гуми не стааа'т). За сега от -2 до 25 ги търкалям и като поведение -стабилност/тишина/спиране съм доволен... или поне не съм забелязал дискомфорт, спрямо каквото съм карал до сега.
Както казах в предни постове, даже в тези граничните времеви интервали тръгваш на 5 и след 2 часа е 25, съм по - доволен от сезонна.
-
niki
- Гараж: Фабия 1 комби 2006 ASY
VW Golf 1997 AHU
Volvo XC70 D5
Прав си, тъпо и упорито ще изредя всички всесезонки на пазара, защото няма как да съм останал недоволен. Проблемът сигурно е в мен.
Ако остана недоволен и от другите какво правим? Аз съм много доволен от гумите на Ханкуук (тези са ми трети комплект, но първи всесезонни), а и съм гледал ревюта и тестове преди да ги купя. Силно се съмнявам между твоите и моите да има Балкан разлика - нюанси да, но нещо коренно различно не.
Ако остана недоволен и от другите какво правим? Аз съм много доволен от гумите на Ханкуук (тези са ми трети комплект, но първи всесезонни), а и съм гледал ревюта и тестове преди да ги купя. Силно се съмнявам между твоите и моите да има Балкан разлика - нюанси да, но нещо коренно различно не.
- Драгомир
- Гараж: Octavia 3, 1.4 TSI, 140к.с., 6M
Octavia 4, 1.5 TSI, 150к.с., 6М
Ако имаш предвид конкретен модел зимни или летни гуми, добре.Rangel написа: 28.11.2024, 10:37:10 Конти е много лош пример. На 3тия сезон няма никой. Мека гума, държи много и бързо заминава. Няма win-win. Като при накладките или държи като спира, или държи на километри
Ако имаш предвид гума монтирана на автомобил като твоя с висока мощност и с предно, пак добре.
Ако имаш предвид агресивен стил на шофиране, пак добре.
Но с подобно обобщение изобщо не съм съгласен. От над 12 години карам с различни поколения Конти PremiumContact летни и WinterContact зимни и при нито едни не е имало прекомерно износване.