Автомобилни гуми. Какви гуми монтирате на Шкодата си (зимни, летни, всесезонни гуми)

Препоръки и мнения за аксесоари и поддръжка на Шкода автомобил
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Аватар
bobrock

Škoda Фен

Гараж: Superb Combi MK3 FL L&K 2.0 TSI/140 kW/DSG7

Автомобилни гуми. Какви гуми монтирате на Шкодата си (зимни, летни, всесезонни гуми)

Мнение от bobrock »

ЦецоNOL написа: 16.10.2024, 16:54:26 С Две ръце и трите крака съм за Контито.
Немско с немско :)) шегувам се.
Последната зима карах Конти 870 15”, нямаше грешка. Явно важи и за 18” си батко.
Шарката на Алпина ми стои много повече за сняг, не за мокро . [smilie=pleasantry.gif]
Superb Combi MK3 FL L&K 2.0 TSI/140 kW/DSG7
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

Когато е леко влажно и прашен път,с каквито и мега хипер гига премиум гуми зимни да си -СЕ ХЛЪЗГАТ. За да не се лъзгаш, трябва да имаш мозък в кратуната.
Внимава се много при роса и неваляло отдавна ,както и само препръсккало колкото да намокри асфалта.
GUNTER SERVICE
Изображение
ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
MapTo_D

Škoda Фен

Гараж: Vw golf VII 1.6 tdi
Обратна връзка:

Мнение от MapTo_D »

istoyanov написа: 16.10.2024, 20:46:16
ABBC3_OFFTOPIC
pavel31 написа: 16.10.2024, 19:44:27варненци
Преди 12-13 години май беше онзи брутален сняг с бедствено положение. Излизаме на запой. Таксито закъса. Ние бутаме, оня не спира апарата. Бая сметка платихме. Та All season не е лошо за Варна.
Хахаха,много се смях на това, ние бутаме, апарата не спира. [smilie=sarcastic.gif]
2005г също имаше брутална буря във Варна, отивах на изпит по Висша математика, едва изкретах до 8ми Приморски само за да видя, че всичкото кола там е зарязана и затрупана и директно се прибрах. Имаше една лада пред блока, правихме пътеки да може да се влиза във входа и целия сняг беше трупан върху нея, чак края на Февруари се откри. [smilie=pardon.gif]
istoyanov

Škoda Ентусиаст

Гараж: Seat Leon ST FR

Мнение от istoyanov »

bobrock написа: 16.10.2024, 21:20:26Конти 870 15”
Различни гуми са 870 и 870P. 870P на 18" са супер. Единствено спирачният път е с едно на ум. Поне беше миналата зима. Ще видим тази как ще се държат.
MapTo_D написа: 16.10.2024, 21:26:25 2005г също имаше брутална буря във Варна
Може и тогава да беше. Мина малко време [smilie=sarcastic.gif]
baijoro

Škoda Ентусиаст

Гараж: Оctavia 3 FL 2.O TDI

Мнение от baijoro »

istoyanov написа: 16.10.2024, 21:30:44 Различни гуми са 870 и 870P
Не съм знаел. Каква е разликата?
Toshanos

Шкода Новак

Мнение от Toshanos »

Lemi_ написа: 16.10.2024, 19:27:32 Може ли някой да даде информация за разлики и прилики м/у "all season " и " all weather" гумите?
Благодаря.
All Weather има маркировката за Severe Snow Service (3PMSF - трите връхчета със снежинка, като зимна гума). All-Season най често я нямат, а имат само M+S. Общо взето All Weather им викат на европейските всесезонни гуми, докато All-Season на американските модели, дето ги няма тук.

Иначе за 2 години и кажи речи 20 000 км със Hankook Kynergy 4S всесезонки нямат оплаквания от гумата. Живея до София (на село, съответно не се чисти ако има сняг), така че съм ги карал на киша, дълбок сняг, сняг с лед отдолу и се справят без особени проблеми. Ще видим тая година как ще са. Колата не е основна вече, така че км които и се навъртат спаднаха доста в последните 7 месеца, но износването е прилично за тези 20 000 км . Не свирят в жегите, поне не още. На мокро са добри. Със сигурност са много по-добри гуми като цяло, от зимната fulda kristall control hp2, която имах преди. Фулдата беше отвратителна на мокър асфалт. За другата кола съм поръчал Continental AllSeasonContact 2, като ги покарам ще дам повече впечатления.
Аватар
froggy

Škoda Фен

Гараж: Škoda Octavia 1.6 TDI 110cv 2017

Мнение от froggy »

Сега преди зимния сезон обух Октавията с Debica Navigator 3 - всесезонни 3PMSF M+S, но се качи малко разхода на гориво.

Изображение
istoyanov

Škoda Ентусиаст

Гараж: Seat Leon ST FR

Мнение от istoyanov »

baijoro написа: 17.10.2024, 09:47:41 Каква е разликата
На първо място шарката е различна. Аз лично предпочитам P заради каналите. Тя е и до 22", а без P до 19". P е и за по-широките размери.
Тук има малко повече и обобщено.
https://www.tiretechnologyinternational ... 870-p.html
Аватар
smoke

Škoda Ентусиаст

Гараж: >
Octavia II 2.0 TDI-PD BKD
Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG

Мнение от smoke »

Днес купих и монтирах всесезонни гуми Michelin Crossclimate 2 (215/60/17 100V, DOT 2224, Made in Spain) на Nissan Qashqai 2.0 dCI 4x4 на баща ми:

Изображение

Баща ми е вече на 8X години, вече не му се занимава със смени на колела с летни и зимни гуми, навърта на КашкайО само 3000 км на година, старите му гуми бяха много стари, така че преходът към всесезонни гуми беше естествен.

Изборът аз го бях свел до Michelin CrossClimate 2 и новите Continental AllSeasonContact 2. В Медина-Мед (Велико Търново) ни извадиха двете гуми. Това, което видях, беше следното:
- На пипане бордовете и на двете бяха еднакво дебели и еднакво гъвкави;
- И двете гуми бяха със спецификация 100V;
- И двете гуми бяха с DOT от средата на 2024 г.;
- На пипане гумата по протектора на Michelin-а беше доста по-мека и "гумена" от тази на Continental-а;
- Michelin-ът беше Made In Spain, Continental-ът беше Made In Czech Republic;

Приоритет на баща ми беше добро представяне на гумите в зимни условия, тъй като той ползва КашкайО предимно през зимата. Michelin-ът беше напред пред конкурентите в тестовете на сняг и лед.

Всичко това направи изборa на Michelin CrossClimate 2 лесен, въпреки това, че Michelin-ът е модел на 6-7 години, а Continental-ът е нов модел.

П.П. Карал съм Goodyear Vector 3, Bridgestone B380, Michelin Primacy HP, Dunlop WinterSport 3D, Continental WinterContact TS860, Bridgestote Turanza T005 (заводските на RS-ата). Oткакто обаче преди доста години имах зимни гуми Michelin Pilot Alpin 2 (великолепни, най-добрите зимни гуми, които съм карал) и след това 2 комплекта летни гуми Pilot Sport 3 (прекрасни, удоволствие е да се кара с тях, единия комплект все още го ползвам на любимата ми О2 и въпреки годините си той държи по-добре от Bridgestone T005 на RS-ата), аз съм убеден фен на Michelin. Това също натежа при избора.
nitro

Škoda Фен²

Гараж: Skoda Karoq 1.5 tsi DSG7 MY24

Мнение от nitro »

smoke написа: 18.10.2024, 00:04:12 Днес купих и монтирах всесезонни гуми Michelin Crossclimate 2
Ей сега разбирачите ще те погнат [smilie=sarcastic.gif]
Аватар
Taratajki

ŠKODA MASTER

Гараж: Fabia 3 1.2 tsi ; Octavia 4 FL 2.0 tdi

Мнение от Taratajki »

nitro написа: 18.10.2024, 07:38:15Ей сега
smoke написа: 18.10.2024, 00:04:12 8X години, вече не му се занимава със смени на колела с летни и зимни гуми, навърта на КашкайО само 3000 км на година,
Само , ако като теб, не са прочели следващито изречение от поста му [smilie=sarcastic.gif]
Тези гуми са точно за такива коли. Коли, които си стоят на паркинга [smilie=sarcastic.gif]
nitro

Škoda Фен²

Гараж: Skoda Karoq 1.5 tsi DSG7 MY24

Мнение от nitro »

Taratajki написа: 18.10.2024, 07:47:40 Само , ако като теб, не са прочели следващито изречение от поста му
Точно, защото го прочетох докрай и съм напълно съгласен с колегата. Коментара ми беше по-скоро заради тези, които отричат изобщо подобен тип гуми поради редица причини и ще го нападнат, че не рабира, какви са им качествата, каучука, резултати от тестове и т.н.
Аз имах Нисан Кашкай 2.0 dci, 4x4 преди да мина на Шкода и съм го карал с различни всесезонни гуми 6 г, като за всичките тези години съм минал 110 хил. км и само веднъж ми се е наложило да пускам 4х4. Писал съм по въпроса и не ми се влиза отново в тази полемика защото "разбирачите" ми надуха главата.
tuningmania

ŠKODA MASTER

Гараж: Съд, Конфискация и Затвор - Сега!

Skoda Octavia 1 Combi, 1999г, 1.9TDI, 110кс;
Skoda Superb 2 Facelift Combi, 2014г, 2.0TDI, 170кс, 4х4, 6DSG;
Skoda Octavia 1 Facelift Combi, 2002г, 1.9TDI, 90кс.

Мнение от tuningmania »

До @nitro -
nitro написа: 18.10.2024, 08:41:37разбирачите
Ако бяхме много разбиращи, черната статистика за "ПТП"-та щеше да е друга..
Съд, Конфискация и Затвор - Сега!

Skoda Octavia 1 Combi, 1999г, 1.9TDI, 110кс;
Skoda Superb 2 Facelift Combi, 2014г, 2.0TDI, 170кс, 4х4, 6DSG;
Skoda Octavia 1 Combi, 2002г, 1.9TDI, 90кс.
Аватар
n_ivanov

Škoda Фен²

Гараж: > Skoda Superb 3 | L&K | 1.8 TSI - 180 к.с. | DSG 7 DQ200
> ex. Mercedes B-class | 180 CDI - 109 к.с. | manual

Мнение от n_ivanov »

ABBC3_OFFTOPIC
Вчера сложих зимните гуми. Докато си чаках смяната, до мен в съсдната клетка дойде един дядо на 75+ години, да му проверят задна лява гума, че нещо издишала и постоянно я помпел. Свали човека гумата и я намокри, за да открият мястото от което издиша.
До този момент ги виждах само с периферното зрение, докато не чух как гумаджията му казва "Абе дядо, тя тази гума изпуска от поне 4 места", поглеждам вече и аз и бях шокиран - гумата нацепена като петите на дядото, грайфера почти забележим, абе личало си, че е имало някога грайфер. Поглеждам към другите гуми на колата му, ами същата работа полусликове идеални за Калояново. Още не съм се отърсил от този шок и гумаджията казва "Ами то тази гума е с дот 13-та година, тя вече е взела дала", при което дядото гордо заявява "Ми то тя е зимна, много хубава гума, идва зима с тях ще карам". [smilie=fool.gif]
Тука вече не издържах и викам на дядото "Господине с тези гуми сте опасен не само за себе си, но и за околните. В момента нямате гуми, а някакво подобие на гуми. Най-добре си купете някакви евтини, но нови гуми!", а дядото пак така невъзмутимо "Ми то тези бяха нови! Аз сега ако трябва да купувам гуми трябва да дам 200лв." и му отвръщам "Живота Ви и този на всички останали участници в движението 200лв. ли струва?!? Ако нямате пари за гуми, се качете на градския транспорт, така ще сте безопасен за себе си и околните"! Последва дежурното "по Бай Тошово време младите не бяха такива...", реших че е обречена кауза да спориш с изплискал легена, та сега се надявам да не се засичаме по улиците, та току виж се натресе в мен с тез галоши.
И за пореден път се доказва теорията ми, че най-опасни в движението си са тези на 70+ години!
rts

Škoda Фен²

Гараж: ex. Skoda Kodiaq 2.0 tsi 190 к.с. 4x4, MY2024

Мнение от rts »

Според мен още след първите му думи е нямало смисъл от повече спор, такива са - няма да се промени в никакъв случай. Но спокойно е можело да направиш друго и по ефективно в случая - обаждаш се на 112 да им кажеш номера на колата и нарушението, даже да вкараш известна доза драматаизъм как според теб е мега опасен за движението по пътищата и децата ни. Щеше да има голяма вероятност да го издирят, проверят и спрат от движение.
Публикувай отговор

Обратно към “Съвети за нашите шкоди”