smoke написа: 15.05.2024, 16:48:35
Малко развитие по случая:
= Преди около месец цъфна грешка P006800 (Throttle Position Correlation). Колата си върви нормално във всякакви режими;
= В ЕТ Надежда калибрираха дроселовата клапа, бяха направили 9 км тест и ми върнаха колата. След като направих аз 6-7 километра, при следващото палене грешката цъфна пак;
= Поръчаха, доставиха и смениха дроселовата клапа, бяха направили след това 5 километра тест без проблем. Когато отидох да си взема колата и я запалих, грешката цъфна пак (т.е. не е от клапата);
= Поръчаха и миналата седмица смениха и MAF-сензора. След като направили 10-15 километра, грешката цъфнала пак (т.е. не е и от MAF-сензора);
= Проверили са и маркучите - надули са ги с нещо, за да видят да не би да има пробив или хлабава връзка някъде;
= Казаха, че техните идеи се изчерпали, затова направили запитване до Чехия какво да правят;
= В Чехия (каквото и да значи това) прехвърлили запитването до по-високо ниво (каквото и да значи това);
= Оттам са ги инструктирали да направят някакви замервания с някакъв специален уред. В България ЕТ имали 1 такъв уред, но той сега бил някъде в провинцията, затова другата седмица ще го транспортират в София и ще ме викнат да измерят.
Развитието по случая нататък:
Въпросният тайнствен уред бил уред за проверка на херметичност на двигателя. Доколкото разбрах, закачат го "на входа на въздуха" (каквото и да значи това), той прави налягане или вакуум и отчита дали някъде има утечка. Предполагам, че отчита дали направеното налягане остава същото (т.е. няма утечка) или започва да се променя (т.е. някъде има утечка).
Закарах колата във вторник в ЕТ Надежда, там са направили измерванията, които са им казали от Чехия да направят и са им изпратили данните. Оттам след това са им препоръчали да сменят сепаратора на картерните газове. Поръчали са го и чакаме да дойде. Дали там е проблемът - не знам, възможно е, ще видим. Скептичен съм.
И тук идва най-интересното:
Когато взех колата от сервиза, жълтата лампа "Check the engine" продължаваше да си свети. Ходих насам-натам около 2-3 км по работа, паркирах/гасих/палих 3-4 пъти. Прибирайки се накрая към вкъщи, поглеждам по едно време - лампата вече не свети! Пълен шах! Един господ знае какво става! Единственото ми логично обяснение е, че при разкачане/закачане на маркучи или колектор без да искат са отстранили някаква нехерметичност. Ама защо тогава, когато вземах колата, лампата продължаваше да си свети? Освен ако този път след измерванията не са ходили никъде на път и затова лампата не е изгаснала още тогава, а пък после, когато аз съм я подкарал, тогава чак да е отчела, че вече не отчита грешка и затова тогава чак да е загасила "Check the engine" лампата?
Затова днес изкарах колата и направих 70-80 километра градско+магистрално+градско+паркирания+гасене+паления, за да видя дали няма пак да светне жълтата ламБа. Не светна. Ще видя и през следващите дни какво ще стане. Ако и през следващите дни не светне, ще съм в голяма дилема какво да правя - дали да оставя нещата така (без да сменят сепаратора на картерните газове) или пък да го сменят (че да не кажат после, ако пак светне лампата, че аз съм виновен, че не съм дал да го сменят овреме)? Като минимум ще я закарам да видят на диагностика дали все още регистрира грешката, но пък лампата да не свети по някаква друга причина.