Имате ли проблеми с Октавия 4 ?

Всичко за Шкода Октавия, произведена от 2020
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
istoyanov

Škoda Ентусиаст

Гараж: Seat Leon ST FR

Мнение от istoyanov »

milencv написа: 01.06.2024, 12:38:05 От някакво време дясната тъч-лампичка на централния плафон (този който е до водача и SOS-бутона) се държи доста странно
На Сеат Леон, но ти са едни и същи. Ставаше не активен плафона. Смениха го есента. В петък от Търговище до Варна чи светва и изгасва. Полудях! Пак ще ги карам да го сменят, докато стане :(
Преди това ме валя доста дъжд, добре че не се отвори стъкления покрив [smilie=ireful1.gif]
milencv

Škoda Фен

Гараж: Октавия 4 комби 1.5 бензин, Ръчка, Едишън

Мнение от milencv »

Абе голяма тъпотия е това - почистих я добре - но пак се прояви проблема.
И това е една глупост тази лампичка - дето в старите коли е една просто нищо и никаква цъкалка сама за себе си толкова - и проблем от такава не може да има.
А тук - та била тъч, та можело и с махане с ръка да се управлява, явно е вързана и с инфотеймън системата - абе що да е просто като може да е сложно.
Даже не ме дразни светването а самия цък-цък-цък звук. Които звук е изкуствено направен за да известява за превключването (същия звук което е и при осн. копчета на Инфотейнмънт системата). Ако можех опционално да го изключа хич не бих се занимавал.
А най-голямата идиотщина е че за големи периоди - може даже семица, две - всичко е ОК - и се проявява от време на време. Т. е. няма как еднозначно да демострирам проблема пред Еуратек.
Ще кажат дежурното "проверихме но няма проблем" - няма ама в само момента... а като тръгна на път и като почне дразнещото цък-цък - ми пили нервите ;о)))
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

Еми смени я./го.
GUNTER SERVICE
Изображение
ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
style34

Škoda Фен²

Гараж: Kodiaq FL, 190 TSI 4x4

Мнение от style34 »

Направи видео и отивай в ЕТ. Според мен ще ти я сменят без проблем.
istoyanov

Škoda Ентусиаст

Мнение от istoyanov »

Както написах - смениха ми плафона с нов по гаранция на Сеат Леон - абсолютно същият е. Без променя.
Тъкмо се прибирам от Варна. След Витиня лампите работеха с погалване [smilie=sarcastic.gif] обаче не мога да затворя шибидаха .. Софт ресет на медията и всичко тръгна. Та си мисля, че не е лоша връзка/тъч, а поредния софтуерен бъг ...
Аз всъщност други не съм имал, освен че ми излиза грешка за неработещи мигачи, ама си работят [smilie=sarcastic.gif]
Аватар
smoke

Škoda Ентусиаст

Гараж: >
Octavia II 2.0 TDI-PD BKD
Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG

Мнение от smoke »

smoke написа: 15.05.2024, 16:48:35 Малко развитие по случая:
= Преди около месец цъфна грешка P006800 (Throttle Position Correlation). Колата си върви нормално във всякакви режими;
= В ЕТ Надежда калибрираха дроселовата клапа, бяха направили 9 км тест и ми върнаха колата. След като направих аз 6-7 километра, при следващото палене грешката цъфна пак;
= Поръчаха, доставиха и смениха дроселовата клапа, бяха направили след това 5 километра тест без проблем. Когато отидох да си взема колата и я запалих, грешката цъфна пак (т.е. не е от клапата);
= Поръчаха и миналата седмица смениха и MAF-сензора. След като направили 10-15 километра, грешката цъфнала пак (т.е. не е и от MAF-сензора);
= Проверили са и маркучите - надули са ги с нещо, за да видят да не би да има пробив или хлабава връзка някъде;
= Казаха, че техните идеи се изчерпали, затова направили запитване до Чехия какво да правят;
= В Чехия (каквото и да значи това) прехвърлили запитването до по-високо ниво (каквото и да значи това);
= Оттам са ги инструктирали да направят някакви замервания с някакъв специален уред. В България ЕТ имали 1 такъв уред, но той сега бил някъде в провинцията, затова другата седмица ще го транспортират в София и ще ме викнат да измерят.
Развитието по случая нататък:

Въпросният тайнствен уред бил уред за проверка на херметичност на двигателя. Доколкото разбрах, закачат го "на входа на въздуха" (каквото и да значи това), той прави налягане или вакуум и отчита дали някъде има утечка. Предполагам, че отчита дали направеното налягане остава същото (т.е. няма утечка) или започва да се променя (т.е. някъде има утечка).

Закарах колата във вторник в ЕТ Надежда, там са направили измерванията, които са им казали от Чехия да направят и са им изпратили данните. Оттам след това са им препоръчали да сменят сепаратора на картерните газове. Поръчали са го и чакаме да дойде. Дали там е проблемът - не знам, възможно е, ще видим. Скептичен съм.

И тук идва най-интересното:

Когато взех колата от сервиза, жълтата лампа "Check the engine" продължаваше да си свети. Ходих насам-натам около 2-3 км по работа, паркирах/гасих/палих 3-4 пъти. Прибирайки се накрая към вкъщи, поглеждам по едно време - лампата вече не свети! Пълен шах! Един господ знае какво става! Единственото ми логично обяснение е, че при разкачане/закачане на маркучи или колектор без да искат са отстранили някаква нехерметичност. Ама защо тогава, когато вземах колата, лампата продължаваше да си свети? Освен ако този път след измерванията не са ходили никъде на път и затова лампата не е изгаснала още тогава, а пък после, когато аз съм я подкарал, тогава чак да е отчела, че вече не отчита грешка и затова тогава чак да е загасила "Check the engine" лампата?

Затова днес изкарах колата и направих 70-80 километра градско+магистрално+градско+паркирания+гасене+паления, за да видя дали няма пак да светне жълтата ламБа. Не светна. Ще видя и през следващите дни какво ще стане. Ако и през следващите дни не светне, ще съм в голяма дилема какво да правя - дали да оставя нещата така (без да сменят сепаратора на картерните газове) или пък да го сменят (че да не кажат после, ако пак светне лампата, че аз съм виновен, че не съм дал да го сменят овреме)? Като минимум ще я закарам да видят на диагностика дали все още регистрира грешката, но пък лампата да не свети по някаква друга причина.
istoyanov

Škoda Ентусиаст

Мнение от istoyanov »

smoke написа: 06.06.2024, 21:15:09 Ама защо тогава, когато вземах колата, лампата продължаваше да си свети
Със сигурност някой по-знаещ ще каже, но ако това е свързано с някакъв датчик (но защо не става ясно от диагностика [smilie=pardon.gif] ), то същият предполагам има нужда от време и изчисления за да каже - всичко е ок. Времето ще покаже, но бих им споделил, ако не се прояви отново. Според мен и те самите няма да сменят част, ако не светне повече. Успех.
Аватар
smoke

Škoda Ентусиаст

Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG

Мнение от smoke »

istoyanov написа: 06.06.2024, 21:36:50 но бих им споделил, ако не се прояви отново
Разбира се, ще им споделя, ако и през следващите дни лампата не светне. Дори аз самият възнамерявам да ги питам дали в такъв случай трябва да сменят сепаратора.
lpetrovv

Škoda Фен²

Гараж: Skoda Octavia Mk4 2.0TDI 4x4 7DSG

Мнение от lpetrovv »

При PSA има алгоритъм. Чека изгасва след определен брой паления на автомобила с отсъстващ проблем. Предполагам и тук има нещо подобно.
Аватар
oggie

Škoda Ентусиаст

Гараж: Škoda Octavia Combi 1.5 TSI

Мнение от oggie »

Лампата угасва но грешката остава ще я видите на диагностиката.
style34

Škoda Фен²

Гараж: Kodiaq FL, 190 TSI 4x4

Мнение от style34 »

Грешката остава, но вече не е активна, щом лампата не свети.
istoyanov

Škoda Ентусиаст

Мнение от istoyanov »

istoyanov написа: 04.06.2024, 00:06:23 смениха ми плафона с нов по гаранция на Сеат Леон - абсолютно същият е. Без променя
Днес бях на инспекция. Поръчаха пак нов. За мен не е hardware-ен проблема.
alexinchains

Škoda Фен

Гараж: Йоника

Мнение от alexinchains »

alexinchains написа: 27.05.2024, 15:09:27 най-ранният час беше за 17ти юни
Закарах я вчера, разбира се отговорът беше - нищо и няма, но поне я погледнаха отдолу отпред, та съм спокоен, че с малко дете е драма на пътя ако стане нещо.
Аватар
smoke

Škoda Ентусиаст

Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG

Мнение от smoke »

smoke написа: 06.06.2024, 21:15:09 Когато взех колата от сервиза, жълтата лампа "Check the engine" продължаваше да си свети. Ходих насам-натам около 2-3 км по работа, паркирах/гасих/палих 3-4 пъти. Прибирайки се накрая към вкъщи, поглеждам по едно време - лампата вече не свети! Пълен шах!
...
Ако и през следващите дни не светне, ще съм в голяма дилема какво да правя - дали да оставя нещата така (без да сменят сепаратора на картерните газове)
В сервиза казаха, че задължително ще сменят сепаратора на картерните газове, щом така са казали от Чехия. Споделиха и нещо любопитно - след мен имат още един такъв случай със същия този неясен проблем, със същия двигател (DNPA), само че на Kodiaq RS. Затова чакали да видят как ще се реши проблема при мен, за да подходят по същия начин и там.

Та, в четвъртък закарах колата в сервиза и смениха сепаратора на картерните газове. Пътувах след това около 250 км, грешка не светна.Считам проблема за приключен.

Но тя (грешката) и преди смяната на сепаратора беше угаснала, така че няма 100% гаранция, че проблемът е бил в сепаратора, но най-вероятно там е бил. Моето обяснение е, че когато предния път с уреда за проверка на херметичността на двигателя са правили налягане и вакуум, са раздвижили клапана на сепаратора, ако той е бил леко клеясал и затова той е започнал отново да работи както трябва и затова е спрял да предизвиква грешката.
Аватар
oggie

Škoda Ентусиаст

Гараж: Škoda Octavia Combi 1.5 TSI

Мнение от oggie »

Малко странен въпрос но Октавия има ли някаква активна система за охлаждане на спирачките? Днес на слизане от Трансалпина изкара предупреждение, че е разпознато слизане по наклон и да мина на по-ниска предавка. Спирачките бяха загрели, чуваше се някакъв вентилатор и се усещаше, че нещо духа на предните дискове.
Публикувай отговор

Обратно към “Octavia IV”