Препоръки и мнения за аксесоари и поддръжка на Шкода автомобил
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
digitalundgrd написа: 22.03.2024, 15:53:03
Жал ми е да го хвърля и се чудя дали да не го налея в една Алфа Ромео (дизел), която я карат родителите ми... Дали ще има някаква драма @ЦецоNOL, ?
Гледал съм по ревюта, че със течение на времето се утаяват отделните съставки. Разклати хубаво преди да го налееш.
Тъй като съм бос в темата, бих искал да попитам какъв точно е смисъла и какви са плюсовете и минусите на смяната на маслото след едва 2-3000км при нова кола ?
До колкото знам това е било изискване в миналото, но от доста години вече производителите не го искат и не е задължително. Та какво точно ще спечеля ако сменя маслото на 2-3к км ?
Тъй като съм бос в темата, бих искал да попитам какъв точно е смисъла и какви са плюсовете и минусите на смяната на маслото след едва 2-3000км при нова кола ?
До колкото знам това е било изискване в миналото, но от доста години вече производителите не го искат и не е задължително. Та какво точно ще спечеля ако сменя маслото на 2-3к км ?
Благодаря предварително.
На теория нищо няма да спечелите. Ако ще се чувствате по-спокоен го направете. Тука повечето сменяме масла на около 10-12хил.км. За да му е добре на мотора гледайте да не надвишавате 15хил.км.
sh0g0_, На 2000-3000 е по-скоро плацебо. На 10-15к е разумно, ако ще задържите колата и след гаранция. Ако планирате да я карате само в гаранция - всеки лев вложен извън предписанията е фискална загуба
Благодаря предварително.
На теория нищо няма да спечелите. Ако ще се чувствате по-спокоен го направете. Тука повечето сменяме масла на около 10-12хил.км. За да му е добре на мотора гледайте да не надвишавате 15хил.км.
Мерси. Принципно дори не съм и помислял да спазвам предписанията и да сменям на 2г или 30к км, а по-скоро се бях ориентирал точно към 10-12к км, но в няколко теми вече чета за тази "първа смяна след разработка" и се чудех дали е просто пласибо или наистина има нещо.
Спокойствие. Че евентуално, някой черняк на поточната линия не е блеел в фесйбука когато ти е сглобявал колата.
Като концепция, двигателите не са се променили много. Усложнили са се. Хептен и на дизелите. Там налягането на помпата е в пъти повече. Изтъняват блокове и сегменти, за да покриват еко глупостите.
Единственото което реално държи двигателя в кондиция са:
- качествено гориво
- редовна смяна на филтри
- редовна смяна на масло
Няма как да ме убедите че един филтър ще кара 30к км. Особенно ако караш градско.
Цецо75 написа: 22.03.2024, 16:30:30
Непрочетено мнение от Цецо75 » 22.03.2024, 16:30:30
Reingar написа: ↑22.03.2024, 16:28:51
Няма как да ме убедите че един филтър ще кара 30к км.
Кара си. Докато е в гаранция. После кучета го яли. То си е сметнато.
Имам познати със служебни коли, където се сменя на 30хил.км. и колите са си по на 200 -300хил.км и нямат проблени. Познавам и такива дето на 15хил.км им блокира двигател. Така, че всичко е на късмет. Даже и да има проблем с мотора той се проявява в първите няколко хиляди километра. Такъв мотор трудно си изкарва гаранцията.
То че кара, кара. Ама последствията какви са? Точно зад въздушният филтър има дебитомер който има важна роля.
Свали си въздушният филтър след 2-3к км само в София, и ще видиш каква гняс има в него. Като го умножиш по 10?
За да е мирно, сменявам въздушните на 6-7к км. Горивните със маслото.
Бензиновите нямат филтри за горивото , само дизеляците
Здравейте колеги!
Имам Фабия Амбишън 4, 80 к/с, на два месеца.
На близо 2.000 км съм.
Да попитам тези от Вас, които са имали нова Фабия Амбишън - има ли нужда да се долива масло и ако има, то мога да го направя сам или в сервиза само?
Има ли някакъв първоначален разход на масло колата докато се разработи?
Какво масло препоръчвате?
Старата кола я карах с Petronas и да си кажа, не съм имал никакви проблеми, т.е "харчене"...
Моя Рапид беше 1.0ТСИ и за 60х. никога не съм доливал масло. Никога не съм забелязал загуба на масло вкл. и на първата смяна която направих на 19х.км. Караше се лежерно градско 70% от времето, но през останалите 30% магистрално и вадех джигера.
Здравейте на всички и се извинявам ако вече е е отговорено на въпроса ми, но аз не успях да намеря отговор преглеждайки темите. Става дума за следното - брат ми има Шкода Супърб дизел 2 литра, 150 коня 7 степенно ДСГ. Колата е в момента на 113,000км и мисли да пътува до Швеция и Дания с нея и да се върне като планира да направи към 8-9К километра. Понеже има шанс да мине 120,000 км с няколко хиляди, колко голям проблем би било това особено за скоростите понеже маслото в двигателя е сменено на 107,000 с Равенол 5-30, а скоростите са облсужени на 60,000км в ЕТ.
Също така водна помпа и ремък ще минат 120,000 ама май за тях като чета е 7 години и 180-210 хиляди км ако са оригиналните при вграждане, но с този прословут ремък на маслената помпа не знам дали ще е проблем.
Опитвам се да го убедя да я обслужи преди да тръгне, ама той иска като си дойде, защото не вижда смисъл сега да дава пари като имало още живот до смяната и според него 2-2.5К отгоре не било проблем.
До @Пенчо Питанката - Няма да има Проблем ако се превишат Километрите. Още повече, че ще е главно Магистрално Шофиране. Просто да не натоварва екстремно Автомобила за всеки случай..
Пенчо Питанката написа: 01.04.2024, 14:56:37
Става дума за следното
Преди такива дълги, тежки и далечни пътувания, ако колата е в добра кондиция - НЕ Е ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО да се извършват каквито и да било обслужвания и ремонти.
ЗА ВСЯКАКВИ АВТОЧАСТИ И КОНСУМАТИВИ
0️⃣8️⃣9️⃣ 9️⃣1️⃣1️⃣ 6️⃣9️⃣6️⃣9️⃣