Въпроси от нов/бъдещ собственик
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
-
ИзтрЪпнал
- Гараж: kamiq style 1.5tsi evo2 6m my23
Светодиодите са няколко, 3 за дългите(без затъмняване) и би-лед модул - един за късите светлини и един за дългите(със затъмняване). А огледата които затъмняват/пропускат снопа за дългите са много в матричният фар.
https://cdn.skoda-storyboard.com/2019/0 ... lights.jpg
https://cdn.skoda-storyboard.com/2019/0 ... ghting.pdf
https://cdn.skoda-storyboard.com/2019/0 ... lights.jpg
https://cdn.skoda-storyboard.com/2019/0 ... ghting.pdf
Последно промяна от ИзтрЪпнал на 14.03.2024, 16:13:41, променено общо 2 пъти.
- Архимандрит Дионисий
- Гараж: SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 280 к.с.
Старата любов:
SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 190 к.с.
SKODA OCTAVIA 1.4 TSI
150 к.с.
То регулирането на нивото става плавно и много бързо. То работи при промяна на товара в колата. Реално автоматично държи нивото на фаровете на една и съща височина ( дължина на осветеност на пътя ) в зависимост от товара в колата. Дали си сам, имали хора отзад или товар в багажника. На по старите коли това ставаше с една врътка с 4-5 позиций.Мичев написа: 14.03.2024, 15:53:08 Прав си. Има лупа. Аз се подведох като си мислех за засенчването, което става само от матрицата. Регулация по височина в движение за почти 3г не съм забелязал. Ако има такава - действа бавно и неусетно. Примерно нищо не прави при преминаване през легнал полицай.
- Stoyanov
- Гараж: Superb III, L&K, TSI 190 к.с.
BMW 3 e92, 400+ к.с.
С моя Супърб също пробвах автоматичните матрични на магистрала като го взех още първия ден. Знам, че не трябва да карам така, но исках да видя дали ще ми присветнат и дали се справя добре. Карах може би 5 минути така.
През повечето време се справяше добре с камионите, дори по самата мантинела виждах, че не свети към тях.
Един ми присветна (аз и видях, че го осветих), съотвно ги спрях на момента, за да не продължавам да го пържа.
Опитах втори път, да видя колко скоро ще попадна в същата ситуация и малко след това видях как осветих още един (този не ми присветна).
Та от тогава ги спрях и повече не мисля и да ги пускам на магистрала.
Иначе като настройка по начало са ми на средна чувствителност.
През повечето време се справяше добре с камионите, дори по самата мантинела виждах, че не свети към тях.
Един ми присветна (аз и видях, че го осветих), съотвно ги спрях на момента, за да не продължавам да го пържа.
Опитах втори път, да видя колко скоро ще попадна в същата ситуация и малко след това видях как осветих още един (този не ми присветна).
Та от тогава ги спрях и повече не мисля и да ги пускам на магистрала.
Иначе като настройка по начало са ми на средна чувствителност.
- Stoyanov
BMW 3 e92, 400+ к.с.
Те някой път присветват отдалече на някой, който е в лявата лента, но явно бързо го застигнат. Да не е поради това?
На моето БМВ фаровете мога да кажа, че са добри, не бият нагоре и тн, но въпреки това ми присветват не рядко на междуградски пътища.
На моето БМВ фаровете мога да кажа, че са добри, не бият нагоре и тн, но въпреки това ми присветват не рядко на междуградски пътища.
-
Spunk
- Гараж: Skoda Octavia Octavia II Combi 1.9 TDI 4X4 (105 Hp) 2006
И къде в закона пише, че не се кара на магистрала на дълги светлини?marcas написа: 14.03.2024, 10:25:56 За бога хора, дългите светлини не са за магистрала, матрични или не!!!

- marcas
- Гараж: Skoda Superb III L&K 272 PS, 7 DSG
Не пише за магистрала, а когато се разминаваш с коли. Моля да не ми се слагат думи в устата.Spunk написа: 14.03.2024, 18:09:14 И къде в закона пише, че не се кара на магистрала на дълги светлини?
На магистралата в повечето време се разминаваш с други коли, затова съм написал цитирания от теб текст.
- marcas
Те не предупреждават и да не караш с повече от 130 на магистралата, нали.
- lanshot
- Гараж: Superb Combi L&K 280hp 2024
E 55 AMG 1998
За мерцедес мултибийм фаровете мога да потвърдя , че е точно така. Както и като доближаваш кръгово се свалят към земята и се разширяват на ляво и дясно , каро корнер лайт на двете страни, предварително завиват преди самият завой извън града и още други дреболийки. За по-новите модели на бмв знам , че направо гаси левия фар за да не заслепява насрещните , за най-новите модели не съм чел. То всичко трябва да е описано някъде из нета като цяло от юзъри за всеки тип матрични фарове.
- igeorgiev82
- Гараж: Octavia 3 FL 1.4TSI DSG-BLUE MAGIC
Не е ли от лоста за фаровете бре?
Онуй копче къде казваш,май играе само с датчика за светлина.
- Цецо75
- Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH
Откъде да знам, говоря на изуст. Никога не съм го правил, обясняваха ми, че можело, ама не слушах внимателно
.
Може и да си прав, макар че как точно ще стане с лоста, не мога да си представя.
Може и да си прав, макар че как точно ще стане с лоста, не мога да си представя.
Бееееее.....
- naster
- Гараж: Superb III L&K 2.0TDI 140kW DSG7 4x4 MY19
Suzuki V-Strom DL650 XT MY21
Може би все пак има нещо общо със софта на старите. На магистрала при мен също левият свети ниско до мантинелата, а с още едно чукване напред минава на баш дълги. Жена ми констатира, че са ѝ премигвали камиони от насрещното, когато се е движила само в изпреварващата лента.Stoyanov написа: 14.03.2024, 17:13:49 През повечето време се справяше добре с камионите, дори по самата мантинела виждах, че не свети към тях.
Друг опит е начинът на строителство на магистрали. В Иран, например, пътните платна са разделени от десетки метри терен. Изглежда като две еднопосочни магистрали на 30-ина метри една от друга - именно с цел да не се заслепяват насрещното движещите се автомобили.
И последна вметка, да повторя, при подаден ляв мигач, лампичката на таблото светва от синьо в бяло, демек докато се движа в изпреварващата лента, изключва дългите. Вие прибирате ли се в дясно след изпреварване?

-
storm1st
- Гараж: Kodiaq Fl 2.0 TSI, DNPA
И аз така мислех ама се оказа ,че е комбинирано. Точно както писа Цецо . Не е ли на АУТО си е все едно кола с обикновенни дълги / не работят "матриците" / . Цък към двигателя включва , цък към водача изключва . Обесмисля матричните фарове но работи . То и в ръководството сега гледам ,че пише за да работят "матриците" врътката на АУТО и там другите условия .igeorgiev82 написа: 14.03.2024, 23:35:06 Онуй копче къде казваш,май играе само с датчика за светлина.
Между другото работят ли дългите / демек синята иконка с А -матрични или без А / изключването си е лесно . Аз затова не виждам много смисъл от по горното.
Друг е въпроса ,че още ми е странно изключването с дърпане на лоста към водача .
Когато матричните са в готовност но не активни / свети иконка с А бяла / му бях намерил "цаката" и с врътката през габарит го дезактивирах - не минавах през включване на дългите .
- Stoyanov
BMW 3 e92, 400+ к.с.
Ако има кола зад мен, винаги се прибирам. Но обикновено лявата лента е с много по-добра настилка поне по магистрала Тракия, където пътувам най често.
Та когато има разлика в настилките и лявата е свободна - възползвам се.
Добавям и единственото видео, което имам на матричните от първия ден когато взех колата - 2 февруари. Пак е по магистрала Тракия.
https://www.youtube.com/watch?v=ENBqQlDP5uU
- marcas
Благодаря за видеото.Stoyanov написа: 15.03.2024, 10:21:25 Добавям и единственото видео, което имам на матричните от първия ден когато взех колата
От 20-а секунда нататък ясно се вижда какво причиняваш особено на тировете. Първият камион го осветяваше десния фар около 5 секунди. Съветвам всичките хора, които спорят колко били добри матричните на магистрала и как не им присвяткали, внимателно да изгледат видеото.
Разбира се, някои ще кажат, е какво са няколко секунди - нищо като е един път. Като се разминеш с няколко стотин коли обаче...
Даже ми се струва, че караш по наклон, което допълнително улеснява ситуацията със засичането на насрещен трафик?
- Stoyanov
BMW 3 e92, 400+ к.с.
Да, цялото видео като гледам е спускане.marcas написа: 15.03.2024, 10:54:37 Даже ми се струва, че караш по наклон, което допълнително улеснява ситуацията със засичането на отсрещен трафик?
Даже във видеото се виждаше и как осветявам една кола за няколко секунди, която не се вижда добре от мантинелата.