Kodiaq 2021 FL впечатления.

Всичко за SUV Kodiaq Mk1 2016-2023
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Аватар
Драгомир

Škoda Ентусиаст

Гараж: Octavia 3, 1.4 TSI, 140к.с., 6M
Octavia 4, 1.5 TSI, 150к.с., 6М

Мнение от Драгомир »

@netizen, @gbuyukliev, ако идеята е просто нещо да дрънка, безплатните Spotify, Youtube ще свършат работа, но качество при тях няма.
Spotify предлага макс. 320 kbps при платената версия, а Youtube 256 kbps, което пак не е достатъчно.
Tidal предлага и HiRes качество, но платените версии и трите са около 20 лв. на месец.

Освен това през Bluetooth качеството пак се прецаква.

Ако човек иска да слуша качествена музика, трябва флашка/SD карта и Canton ;)

На втория ден, като взех О4-ката, викам чакай да пусна музика от Spotify да чуя Кантон-а (не бях слушал музика от Spotify преди това). Пускам първа песен - зле, втора - пак зле, трета - зле. Няма такъв глух звук от консервна кутия. Викам си бах тоя Кантон.

Вечерта си записах песни във Flac формат на флашка и всичко си дойде на мястото.
Аватар
atanashh

Škoda Фен²

Гараж: Octavia 4 RS TDI 4x4 7DSG

Мнение от atanashh »

Драгомир написа: 06.03.2024, 23:12:22 Вечерта си записах песни във Flac формат на флашка и всичко си дойде на мястото.
Много ясно казано, аз не успях така, поздравления :) Слушат през телефона нещо, което било "модерно", но всъщност слушат орязана mp3-ка на 64 кб, която вярно не накъсва, ама беше модерна преди повече от 20 години, когато бях студент :)
Аватар
Stoyanov

Škoda Фен²

Гараж: Superb III, L&K, TSI 190 к.с.
BMW 3 e92, 400+ к.с.

Мнение от Stoyanov »

Така, аз като цяло за пореден път съм изцяло на мнението на @gbuyukliev та няма много какво да допълня.
Обаче за това с качествената музика ще дам следния пример по личен опит, понеже от доста време съм си приел като голяма глупост.
Преди известно време бях се зарибил страшно много в търсене на перфектния звук. Като се почне скъпи слушалки (над 1к), DAC подбирам, усилвател също, пък кабели от различни сплави, и естествено Tidal на максимално качество. И нали слушам забил да хвана тънкостите, които би трябвало да ми предоставят тая техника. Разлика някаква сигурно има. Но в тия моменти какво ми правеше впечатление. Излезна и се кача в колата и тръгна на някъде. Пусна радиото и хоп любима песен. Надувам си и естествено супер много се кефя. И все си задавам въпроса “абе мамка му, тука половината неща не ги чувам като вкъщи, обаче много повече ми харесва музиката”. Та поне при мен по голямата резолюция на музиката не ми носи повече наслада. По едно време се заблуждавах че е така.
Другото в тези моменти съм сравнявал безплатен спотифай със Tidal HiRes и се стигаше до там, че ограничавах части от по 5 секунди от някоя песен, и си ги повтарях десетки пъти докато се убедя има или не разлика (или си внушавам).
За справка много съм си добре със слуха, правил съм тестове за диапазона, в който чувам, и учудващо ми е “младо” ухото (не че съм и стар). Но като цяло не слушам много силно музика и си щадя до някаква степен слуха.
Друго интересно е и ви съветвам да си направите някой от десетките онлайн сляпи тестове където откъс от една и съща песен си я пускате на 128, 192 и 320 kbps. Защото аз по мен съм го тествал, после съм спорил и с такива, които ги “чуват” разликите и съм ги карал да правят blind test. Еми резултатите са шарения пълна. Има и хора, които ги хващат, ама проверете дали не се лъжете и себе си.
А що се отнася до flac в колата, за мен това е пълен овъркил, ама това си е мое мнение. За мен си знам, че дори да го слушам и дори да хващам разлика, то ще е в единствените 5 сек за цялото ми слушане, в което ще си поставя за цел да хвана някой нечуваем елемент ;)
Изображение
Аватар
lys

Škoda Фен

Гараж: Subaru Forester SG 2.5 XT 230hp Stage 2
Superb III L&K Combi 2.0 TSI 280HP Y24

Мнение от lys »

Stoyanov написа: 06.03.2024, 23:53:20 Еми резултатите са шарения пълна. Има и хора, които ги хващат, ама проверете дали не се лъжете и себе си.
Абсолютно съм съгласен с тебе. Вкъщи сме меломани и отделно двамата с жена ми свирим на музикални инструменти, и не е като да нямаме слух. От 14 годишен започнах да уча електроника и да се опитвам да си "стъкмя" прилична аудио система от пари събирани от закуски и рожденни дни. Вече съм на 33 и оттогава са ми минали много системи през квартирите. От самоделни системи, през по-посредствени фабрични, студийни монитори и сараунд системи. Когато си купихме апартамент, реших текущата ми система да бъде по-нормална като цена, възможно "плоско" звучаща фабрично. А това е именно - сравнително добър и мощен 4 канален Клас АB и 2 сравнително добри трилентови вертикални говорители. За слушалки няма да говоря, защото това си е тотално отделна тема. Ползвал съм всякакви източници на сигнал - магнетофони, грамофони, CD плейъри, mp3, flac, абе каквото се сетите.

Моите 5 стотинки - ако работиш в студио с правилна акустика (защото и това е супер важно) прилични монитори и се занимаваш с монтиране на музика - може и да откриеш разлика в някакви минимални детайли и то във ВИСОКИТЕ честоти между тракове с по-нисък и по-висок sampling rate. Да речем между 128kbps и 320kbps, или повече от 320kbps. Много е важно когато сравняваме аудио техника (е, това важи и за друг вид техника) да не сравняваме круши със сливи. Масово усилвателите в автомобилите са клас D. Клас D е измислен, за по-добро КПД, по-малко загуби на енергия и съответно по-малко отделяне на топлина (тоест грее по-малко), но за сметка на компромис в качеството на "усилената" звукова вълна. Технологията е напреднала и разбира се има клас D усилватели, които изкарват много читав звук. Почти всички модерни и достъпни съраунд системи са клас D. Предполагам, че няма нужда да споменавам, че е от изключителна важност и как е направен даден усилвател от даден клас. Дали ще е евтин китаец или по-скъп японец :) Там компонентите са тотално различни и разположението им по платката не е оптимизирано спрямо евтин производствен процес а спрямо оптимизиране на качеството на звука - а именно - намаляване на различните видове изкривявания в сигнала и интерференция от външни източници на електромагнитни полета.

Друго - по пътя, между устройството, което възпроизвежда ниско волтов сигнал и докато стигне "усилен" до говорителите и после до ушите ни този звук, има толкова много фактори, които могат да повлияят на звука, че ще ни трябва един изцяло нов форум за да ги дискутираме.

Като заключение - не съм експерт, почти самоук съм в сферата, но от опита и теорията, които имам е - 256kbps mp3 е напълно адекватен и достатъчен за слушане на музика в кола. Много по-голямо значение би имало - какъв усилвател и говорители се ползват, и не на последно място - каква е акустиката, отколкото дали ще пуснеш 256kbps mp3 или 1024kbps flac.
Единствената константа в живота е промяната.
Аватар
chill

Škoda Фен²

Гараж: Дакел 280

Мнение от chill »

Карти не, но едно вградено SSD не бих отказал (до което имаме достъп, изключвам вече вграденото за да си работи инфотейнмънта), за да мога да си имам Led Zeppelin на готино качество или стари сетове от златните години на хауса, за което иначе трябва да се абонирам за още едно нещо - soundcloud/mixcloud. Ако имаше такава опция, сигурно щяха да ми продадат едно SSD на тройна цена и реално щях да съм доволен.
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

lys написа: 07.03.2024, 08:50:04 256kbps mp3 е напълно адекватен и достатъчен за слушане на музика в кола.
И то в кола със прилична аудио система. Ако говорим за базовата музика на Шкода (без Кантон) и 128к са овъркил. [smilie=pleasantry.gif]

Отделно, че акустичните качества на средата са тотал щета в този клас автомобили, гола ламарина (по-скоро фолио), тънки стъкла...
chill написа: 07.03.2024, 08:53:23 но едно вградено SSD
Е като не е вградено не става ли? Ръгаш го на USB C и го скриваш в пепелника или подлакътника.
gbuyukliev написа: 07.03.2024, 00:03:32 твърди, че по-добър звук не е чувала през живота си.
Добър звук е много относително понятие. Айфоня има толкоз обработка на звука, че не е ясно какво от оригинала е останало. Същото като със снимките - гледам ги и си викам - ааааа аз там не съм бил. То обработено, обработено... та чак почвам да се съмнявам кое е истина и кое е плод на изкуственият интелект.

Според мен добър звук е да ти харесва на теб. Толкоз. [smilie=sarcastic.gif]
Бееееее.....
Аватар
chill

Škoda Фен²

Гараж: Дакел 280

Мнение от chill »

Цецо75 написа: 07.03.2024, 08:56:17 Е като не е вградено не става ли? Ръгаш го на USB C и го скриваш в пепелника или подлакътника.
Сигурно става, но мен ме дразни да имам още едно нещо закачено, което и ми заема място в подлакътника. Също така ме дразни, че реално не мога да ползвам безжичното зарядно в пепелника, защото телефона прегрява и трябва да го държа на кабел.
AAWireless тип устройства също стават, но предпочитам вграден CarPlay.
Аватар
netizen

Skoda Electric

Гараж: ID.7 Pro Tourer

Мнение от netizen »

Драгомир написа: 06.03.2024, 23:12:22 @netizen, @gbuyukliev, ако идеята е просто нещо да дрънка, безплатните Spotify, Youtube ще свършат работа, но качество при тях няма.
Spotify предлага макс. 320 kbps при платената версия, а Youtube 256 kbps, което пак не е достатъчно.
Tidal предлага и HiRes качество, но платените версии и трите са около 20 лв. на месец.

Освен това през Bluetooth качеството пак се прецаква.

Ако човек иска да слуша качествена музика, трябва флашка/SD карта и Canton ;)

На втория ден, като взех О4-ката, викам чакай да пусна музика от Spotify да чуя Кантон-а (не бях слушал музика от Spotify преди това). Пускам първа песен - зле, втора - пак зле, трета - зле. Няма такъв глух звук от консервна кутия. Викам си бах тоя Кантон.

Вечерта си записах песни във Flac формат на флашка и всичко си дойде на мястото.
Ползвам Spotify Premium, като сина ми го слуша основно , и аз в колата. Имам и Tidal HiFi Plus , за да слушам в къщи. Имам и Youtube Premium, респективно Youtube Music.
Музиката в колата е Canton, която както знаем е посредствена работа като цяло. За качество на музика в кола , над 320кбит е ненужно да коментираме. Тествал съм всичките платформи които имам, както и флакове на флашка ... При всички паразитни шумове в една кола особено по време на път, не виждам кой ще хване разлика между флак, mp3 320kbps, ogg vorbis или ютуб стрийм. Като цяло моето мнение е, че за в кола Spotify Premium е напълно достатъчно за качествена музика. Tidal HiFi Plus е почти същото, но дърпа много трафик и в региони с лошо покритие има накъсвания.
GOMOR

Škoda Фен

Гараж: Шкода Кодиак Вижън Плюс FL, Бензинов двигател 2.0 TSI / 140 kW / 190 к.с., 7DSG, 4x4 EU6

Мнение от GOMOR »

Една питанка .... Отворих капака, да видя има ли нещо вътре [smilie=sarcastic.gif]
Забелязах, че под амортисьорите на капака, от двете страни, има някакви .... незнам точно какво е .... На допир е като дунапрен, но е обвит в найлон. Найлонът беше доста нагрят. Въпросът е трябва ли да се махне този найлон или да не пипам, където не ми е работа [smilie=thank_you2.gif]
GOMOR

Škoda Фен

Гараж: Шкода Кодиак Вижън Плюс FL, Бензинов двигател 2.0 TSI / 140 kW / 190 к.с., 7DSG, 4x4 EU6

Мнение от GOMOR »

Изображение
madKodiaq

Шкода Новак

Мнение от madKodiaq »

Update от мен. Днес ми се обадиха, че колата е в София, оправихме договора и ходих да я видя. Поръчах на 16.01. Сега чакам регистрация, дано е по-експедитивна :)
Haigo

Шкода Новак

Мнение от Haigo »

madKodiaq написа: 12.03.2024, 17:13:49 Update от мен. Днес ми се обадиха, че колата е в София, оправихме договора и ходих да я видя. Поръчах на 16.01. Сега чакам регистрация, дано е по-експедитивна
Честито , всичко ли което си поръчал като екстри го има ? Кажи извън пакета vision plus какво друго й сложи 😀
glorious

Škoda Фен

Мнение от glorious »

И моята е в София, явномса били на един автовоз, да видим още колко ще се чака... [smilie=search.gif]
madKodiaq

Шкода Новак

Мнение от madKodiaq »

Haigo написа: 13.03.2024, 11:17:31 Честито , всичко ли което си поръчал като екстри го има ? Кажи извън пакета vision plus какво друго й сложи 😀
Всичко го има. Извън пакета имам TPMS, USB в огледалото за задно, подготовка за теглич и пера на волана за DSG-то. Държах на двуспицовия волан, който на мен лично повече ми хареса от триспицовия. Общо взето малко неща. Всичко си го има, като подготовката за теглича нямам идея как трябваше да я проверя :)
glorious написа: 13.03.2024, 11:54:05 И моята е в София, явномса били на един автовоз, да видим още колко ще се чака... [smilie=search.gif]
Паркинга за нови автомобили в Надежда беше пълен до козирката, според мен ще ги бързат.
glorious

Škoda Фен

Мнение от glorious »

Тия пера на волана за 9 години съм ги ползвал точно 2-3пъти и то ей така за драмата или теста, DSG си знае работата, а аз бях противник на автоматични скоростни кутии, така че [smilie=thank_you2.gif]
Публикувай отговор

Обратно към “Kodiaq Mk1”