icohohi написа: 17.07.2022, 20:49:50
И моите впечатления след два дни експлоатация:
Съгласен съм с повечето неща, но да споделя и аз след 2 седмици и 800км, какво мисля.
(Сравнявам с предишния си супърб 3 (2017, 1.8 tsi 6m edition)
1. Возията е добра. Аз съм с 19" и с DCC, което определено си заслужава. Има голяма разлика м/у режимите. Градско пускам Comfort за да вози меко и да не се усещат толкова неравностите. На магистралата съм на Normal,а Sport-a ми идва малко твърдо за SUV.
Голям минус е, че всеки път трябва да цъкаш режимите като се качиш в колата, защото не помни последния сетнат. Offroad oще не съм го тествал.
2. Решил съм да разработя двигателя първите 2000км и не съм вдигал повече от 3000 оборота, но на 7ма скорост с 3000 оборота си караш със 160 без проблем. Изпреварва с лекота и имам чувството, че ще ми е достатъчен като мощност (като почна да го настъпвам).
Разхода нямам навик да го гледам, но снощи като се прибрах ми харесаха цифрите и ги щракнах
Маршрута е Банско -> София (до нас, което е 15 км градско след магистрала люлин) . Нормално каране - 150 на магистралата , 90 по предела
3. Ерго седалките са яки,обаче не мога да се наглася. На супърба, както ми го дадоха от еуратек, само мръднах ел. седалката малко на зад и така 4години. Тука 2 седмици мърдам седалка, облегалка, волан, пак седалка, пак волан, пак облегалка ... Сигурен съм, че проблема е в мен, а не в колата, но ще се наместя

Масажа е пълен тъ..шак. Обдухването е яко
4. Навигацията, сравнена със супърба, е мега зле. На MIB2 платформата беше много по-лесно, бързо и интуитивно.
Ако отделиш 3-4 минути преди тръгване, да избереш посоката, маршрут и тн е ОК
Смея да твърдя, че разбирам от UI/UX. Усетих, че седя 2-3 минути и умувам, как направя нещо елементарно в тази навигация (например да сетнеш Home адрес или да добавиш адрес към любими или да избереш алтернативни маршрути на зададена дестинация). За сметка на това android auto-то се върза за 5 секунди безжично и не ми е правило абсолютно никакви проблеми. Всичко работи чудесно.
Canton-а кърти.
Дигиталния кокпит е доста як. Интеграцията с навигацията е супер. Може да събере повече и по-полезна информация от аналоговия. Има 50 режима, но мисля,че както съм си го сетъпнал сега, повече няма да го сменям (ще видим)
5. Travel assist HIGH - миии разочарован съм малко. Blind spot-a е много по-добре от на супърба. Преди беше с една оранжева иконка на огледалата и не се виждаше толкова. Сега е с една оранжева лампа от страни, на която можеш да нагласиш , колко ярко да свети. Нощно време става по-тъмна, за да не дразни.Вижда се веднага с периферията и винаги знаеш, дали има някой до теб/зад теб. До тук с хубавите неща.
Lane assist-a има само 1 режим - "Дръж ме в лентите" и никакви настройки , за разлика от супърба, който имаше опция да ме държи в средата на платното и още няколко настройки. С този режим се люшкаш само м/у лява и дясна лента. Тръгваш да коригираш, а то ти стяга волана. При супърба си седеше колата в средата на линиите , завиваше си адекватно и не съм го усетил да ми пречи, даже ми беше приятно.
ACC - Тази кола има ли опция да си пуснеш най-обикновен темпомат ? Решили са да се правят на уми и използват разпознаването на пътните знаци за да коригират скоростта. Мега зле е.
Пускаш си ACC, държи 140км на магистралата, пази разстояние от предните коли - супер. Идва мост със знак 70 (+ знак за силен вятър или че ограничението важи само за сняг) и колата решава, че от 140 ще набие спирачки на 70, докато минем моста и после ще бие един kick down да вдигне пак 140. Тествах на ботевградско шосе ... 70 - 50 - 80 (газ, спирачки, пак ускоряване), не знам дали ви е правило впечатление, но и знаците по нашите шосета са много кретенски. Тествах по хемус, но там със 140 е опасно. Тествах и по ам Струма. На всякъде е криво. Не мога да изключа Traffic sign recognition. Не намерих и настройка, да не се влияе от знаците. Има LIM опция, което е просто лимит на скоростта (което е още по-ненужно).
Traffic jam асистента е як, но имат работа и по него. На връщане по хемус ни хвана задръстване преди мостовете (класика) и реших да го тествам. Колата спира, тръгва, държи дистанция и като цяло е яко. Забележката тук е, че е малко рязък със спирачките. Чака да си стигне зададената дистанция от предния автомобил и набива спирачки.
6. Самопаркирането не мисля , че ще го ползвам. Тествахме го с колегите на паркинга пред офиса. Успя да се навре на 2 места, но като цяло е тъпо направено. Не можеш да избереш м/у успоредно и перпендикюлярно паркиране. Може да избереш само от ляво или от дясно ще паркираш.
Караш покрай паркоместа и се надяваш, че колата ще се усети къде и как искаш да я вкараш. Ако я кара някоя жена, която грам не може да паркира ... може и да е полезно.
7. 360 камерите са много яки. Резолюцията им е добра, може да си връткаш колата и да видиш всяко ъгълче. Специално задната камера, за мен е по-добра от тази на супърба (който беше с Columbus)
8. Лед матричните фарове са уникални. Пуснах дългите ги на магистралата снощи да ги тествам. Непрекъснато се движи светлината пред теб.
Заобикаля колите пред теб и колите срещу теб. Всичко е осветено много добре. Никой не ме е псувал, явно не съм ги заслепил

Супърба имаше Light Assist, който просто включваше и изключваше дългите светлини автоматично, когато прецения , че никой не заслепява, но го правече малко късно и на няколко пъти са ми светкали.
9. Акустичните стъкла - заслужават си. В колата е доста тихо и приятно при 150км/ч . (сравнено със супърба, който нямаше акустични)
Аз съм със 7местната версия и сравнено с багажника на супърба, този на кодияка е много малко по-плитък, но пък напълно достатъчен за мен.
Като усещане отпред, кодияка се усеща по-просторен, най-вероятно заради високия таван.