Kodiaq 2021 FL впечатления.

Всичко за SUV Kodiaq Mk1 2016-2023
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

Отвярям една тема тука, да си слагам впечатленията, може да са от полза за някой. Ако има други колеги със същите каручки - да се чувстват свободни да мажат заедно с мен в темата.

Почвам с багажно пространство и вътрешно разпределение. Сравнявам със Супърб 2.

Колата е 7 местна със сгънат 3 ред седалки. На Чепеларската среща:

ИзображениеИзображение

Багажа не съм го редил старателно, на снимката вътре в колата има следното:

1. Ски (1 възрастен + 2 детски) + обувки + каски - 3 комплекта
2. Сноуборд за възрастен + обувки - 1 комплект.
3. Сакове - 3 броя
4. Раници - 3 броя.
5. Торбички разни тип Lidl (пълни до горе) - 3 броя.
6. Кашон от DeskTop PC, който си седи в колата (инструменти, течности, крушки, кабели, къмпингарски щуротии) - 1 бр.
7. 3 литра туба течност за чистачки.
8. Дреболии.

Ските и сноуборда са в калъф между двете детски столчета.

Останах приятно изненадан. Багажника естествено е с по-малък обем от на Супърба, но като за 7 местен SUV е прилично голям. Прави впечатление, че е по-широк от на Супърба, детските ски там не влизаха напряко както е на снимката.

Вътре в купето е една идея по-просторно на ШИРИНА от Супърба (който е много просторен). Дефакто не усещам разлика, забелязах го, защото на Супърба при двете детски столчета, с много зор свалям подлакътника отзад (да отворя дупката). Смисъл задира в столчетата. Докато тук ги допира при отваряне, но се отваря без насилие. Но разликата е минимална.
Откъм ДЪЛЖИНА - на предния ред седалки двете коли са аналогични. Отзад за краката на задния ред - Супърба недвусмислено печели, там пространството е брутално. При Кодиака си е да кажем нормално, колкото е в Октавията ми (О2).

Третия ред седалки не съм го ползвал още. На гледане отстрани - за деца ще е ОК, за възрастен и кратко разстояние бива. За високи хора ще е тормоз при всички положения. Багажника тогава естествено остава на 20-25% от полезното.

Като цяло за човек свикнал с буркановози - впечатлението от първото товарене е добро.
Бееееее.....
Аватар
Stasmano

Шкода Новак

Гараж: Skoda Kidiaq Vision FL TDI/200 к.c./7DSG/4х4
Kawasaki Vulcan 2000 Classic LT

Мнение от Stasmano »

Здравейте, ще изкажа моето мнение за Кодиак ФЛ със седем места. Сравнявам го със Супърб 2017 комби. Заради третият ред седалки пода е по високо и това намалява височината на багажника. Пътуване от Варна до Чифлика, Троян на четирима възрастни и две деца на 13 години. Децата бяха разпределени на третият ред седалки. Децата са с ръст 165см и не им беше много комфортно за дълъг път. При разгънати трети ред седалки, багажника е с доста намален обем. Един куфар от най-големите и вратата се затваря трудно. Три торби от типа на Кауфланд в багажника. Добре, че беше куфара на покрива. Задължително го препоръчвам при пътуване на повече хора. Като цяло, съм съгласен с Цецо 75. Вътрешното пространство е доволно. Аз още се адаптирам към колата, понеже стойката е по различна от Супърба. Очарован съм от натрупаните лед фарове, от разхода и динамиката. Супърба също беше 2.0 дизел, 190к.с. 4х4. Разхода на двете коли е аналогичен при един и същ стил на каране и маршрут. Супърба беше с адаптивни амортисьори, и возията беше по мека. Кодиак е с по-твърдо окачване, което е малко тегаво когато си свикнал на по мека возия, поне за мен.
Изображение
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

Тия дни гледах Алхамбрата на колега от форума, за да сравня двете уж 7 местни платформи. "Уж" е за Кодиака. Сеата си вози 7 човека комфортно. Средната седалка на втория ред и двете на третия са си пълноразмерни с достатъчна ширина и пространство за краката. Напрактика нямат разлика с стандартните пасажерски. Влизането на третия ред е що годе комфортно заради плъзгащата врата.

Кодиака средната на втория ред е абсолютно проформа, това е подлакътник с колан, а не седалка. Третия ред са пълноразмерни като ширина, но пространството за краката напрактика липсва тотално, дълбочината е никаква и коленета ви стърчат нагоре. Влизането на третия ред си е предизвикателство за хора без гимнастически способности :)

Не го казвам като оплакване, двете коли са различни платформи. А просто да се има предвид, че допълнителните места при Кодиака са да се придвижиш на къси разстояния и стават само за деца и то без столчета. Да не остане някой с излъгани очаквания.
Бееееее.....
Аватар
sonnyer

Škoda Ентусиаст

Гараж: Kia Sportage NQ5 1.6 T-gdi 150ps Manual-6 speed
Ex: Skoda Superb II FL CFGB

Мнение от sonnyer »

Много полезно инфо ! Благодаря ! :)
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

Ето още нещо, мисля полезно:

1. Гумена стелка за багажника за 7 местен при прибран 3 ред седалки. Задължителна добавка според мен! Полска, не мирише, пасва добре, с борд и релеф:

https://www.bestauto.bg/tuning-za-skoda ... dalki.html

Сайта е за илюстрация, не мога да намеря от къде точно я купих, но беше под 100лв.

2. Стелки за 3 ред седалки. Поръчват се от ЕТ, една седмица доставка. Аз взех гумени, силно препоръчвам да се сложи, защото там по презумпция се возят деца и се цапа яко.

- текстилни: 565061450
- гумени: 565061580A

При поръчка все пак сверете номерата с дилъра, да не съм объркал някоя цифра.

И двете неща ги има и в Kopachek, но цените не са по-ниски.
Бееееее.....
remix

Шкода Новак

Гараж: Kodiaq FL 2.0 TSI

Мнение от remix »

Какво става с гумените стелки на 3тия ред, когато прибереш седалките ?
Утре ще мога да го видя на живо, но си представям, че остават под 2рия ред и облегалката на 3тия ред ?
Аватар
Impress_me

Škoda Фен²

Гараж: Ex: Октавия 2.0ТДИ РС 2008
Ex: Октавия 2.0ТДИ ДСГ РС 2016
Ех: Фабия Монте Карло 1.0ТСИ ДСГ 2018
Ех: BMW X1 18d F48 x-drive
Ех: Skoda Fabia mk3 R5 Edition
Ex: MB W213 All-Terrain
Ex: BMW X1 20d F48 x-drive
Current: BMW 530i x-drive G31
Current: Служебно Камри

Мнение от Impress_me »

Не е много свързано конкретно с Facelift, но се загледах в параметрите на колата. Изненадан съм, че Кодиака е по-малкък като размери от Супърба и с по-голям багажник. Признавам си, че не съм карал Кодиак, но по сухи данни, трябва да е доста по-тясна вътре от Суперба. Или аз поне така си обяснявам разликата в размерите. Имам съсед с Кодиак и ми изглежда доста голям.
https://www.auto-data.net/bg/compare?ca ... rId3=37614
Аватар
intense

Škoda Ентусиаст

Гараж: Octavia 3 FL 1.8 TSI DSG

Мнение от intense »

800l са до тавана. До кората е около 600l.
Последно промяна от intense на 06.07.2022, 15:08:40, променено общо 1 път.
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

На каране без да гледам данните - на габарити Кодиака е по-къс и една идея по-широк от Супърба (казвам на усещане, не съм ги гледал цифрите). Доста по-труден е за маневриране в тесни пространства, радиуса му на завой е по-голям и заради високата предница почти не се вижда нищо по земята.

Вътре 4-те места, като че ли са малко по-широки при Кодиака. Но може и да е само усещане породено от високия таван. Предните седалки са ми идентични като пространство за краката, поне така го усещам. На задните определено е по-малко пространството за краката. Но там просто Супърба е ненормално голям. Реално Кодиака е по-скоро като Октавията в това отношение.

Багажника на Кодиака е с малко по-широк от Супърба. И е малко по - къс. Реално 5 местния Кодиак би следвало да има що годе съпоставим обем на багажника със Супърб. Естествено на 7 местния се губи обем на багажника, напрактика липсва вкопаването от бронята надолу, равен е.

За такъв клас СЮВ, Кодиака има доста функционален багажник.
Бееееее.....
Аватар
digitalundgrd

Cupra

Гараж: CUPRA ST 300 4Drive
ex.i30N Drive-N
ex.MEGANE RS CUP
ex.Fabia Monte Carlo

Мнение от digitalundgrd »

2017г като купувах фабията, ми се беше запечатил в съзнанието един пост от едно "друго място" [smilie=sarcastic.gif], където юзър Х със супърб 2 беше събрал следните артикули в колата си за семейната почивка :

"Човеко-глави - 5бр.

Хладилник минибар- 1 бр.
Палатка - 2 бр.
Надуваеми дюшеци - 5 бр.
Спални чували - 5 бр.
Възглавници - 6 бр.
Чаршафи - 6 бр.
Хладилни чанти - 2 бр.
Хамаци - 2 бр.
Тента - 1 бр.
Маса - 1 бр.
Столове - 5 бр.
Каяци - 2 бр.
Гребла 4 бр.
Спасителни жилетки - 5 бр.
Водоустойчив кейс - 3 бр.
Плувни очила - 3 бр.
Шапки - 4 бр.
Подвижни електрически лампи - 2 бр.
Фенери - 2 бр.
Челник - 1 бр.
Газова бутилка + Котлон - 1 бр.
Тенджера - 1 бр.
Чинии пластмасови - 5 бр.
Чаши пластмасови - 5 бр.
Белачка - 1 бр.
Ножове - 2 бр.
Вилици - 5 бр.
Лъжици - 5 бр.
Метличка и лопатка - 1 бр.
Легенче - 1 бр.
Щипки за простор - 1 к-т.
Въже за простор - 1 бр.
Разклонители - 2 бр.
Удължители - 2 бр.
Четки за зъби - 2 бр.
Лични документи - 5 бр.
Документи на колата - 1 к-т.
Застаховки - 5 бр.
Пълном.-декл.,акт за раждане - 1 бр.
Термометър - 1 бр.
Пликчета за лед - 1 к-т.
Помпа - 1 бр.
Купи комплект - 1 бр.
Батерии (АА+ААА) - 20 бр.
Препарат за миене на съдове - 1 бр.
Гъба за миене на съдове - 1 бр.
Гъба за почистване на маса - 1 бр.
Кухненска хартия - 1 бр.
Тоалетна хартия - 1 бр.
Мокри кърпи големи - 1 бр.
Мокри кърпички п-т - 10 бр.
Носни кърпички п-т - 10 бр.
Препарат против летяща гад - 1 бр.
Сапун - 3 бр.
Душгел - 1 бр.
Шампоан - 1 бр.
Паста за зъби - 1 бр.
Плажно мляко - 1 бр.
Платнища - 2 бр.
Аксесоари за барбекю, турб. - 1 бр.
Дървени въглища - 5 кг.

плажни кърпи - 5 бр.
кърпи за къпане - 5 бр.
анцузи - 5 бр.
маратонки - 5 бр.
тениски - 5 бр.
къси панталонки - 5 бр.
дълги панталони - 5 бр.
чорапи - 10 бр.
джапанки - 5 бр.
бански - 10 бр.
бельо - 10 бр.

месо - 5 кг.
консерви - 5 бр.
домати - 10 кг.
краставици - 10 кг.
лук - 2 кг.
кафе - 1 кутия
чай - 2 -пакета
минерална вода - 10 л.
бира - кутийки 48 бр.
сок - 5 л.
захар - 1 п-т
сол - 1 п-т
зехтин - 1 л.
подправки
сирене - 1 кг.
масло - 0.5 кг.
бисквити/вафли
солети
ядки
маслини - 1 кг.
чушки зелени големи - 2 кг.
ябълки - 2 кг.
корнфлейкс
прясно мляко - 1 л.
леща - 1 п-т
спагети - 5 бр.
доматен сос - 5 бр.
песто - 5 бр.
ориз - 1 п-т
сос за спагети

Със сигурност пропускам нещо :D "

Тогава си казах на ум "ебаси багажника чуЕк" [smilie=pardon.gif]
icohohi

Škoda Фен

Гараж: Kodiaq FL 2.0 TSI Vision

Мнение от icohohi »

digitalundgrd написа: 06.07.2022, 15:24:02 Човеко-глави - 5бр
digitalundgrd написа: 06.07.2022, 15:24:02 Четки за зъби - 2 бр
Това е интересно :D, Някой не си мие зъбите.
icohohi

Škoda Фен

Гараж: Kodiaq FL 2.0 TSI Vision

Мнение от icohohi »

И моите впечатления след два дни експлоатация:
1. Вози стегнато и малко по-твърдо от колкото съм свикнал.
2. Пробвах стабилността при остър завой с 90км/ч и се чувствах сигурно, но се накланя доста.
3. Ускорението за изпреварване на D и спортен режим е ОК, но за себе си установих че трябва да карам на S (2.0 TSI)
4. Системите за сигурност са добри! - ACC то ми е любимо. Lane assist-а е малко натоварващ по селските пътища където се кара по средата :) Side assist-a толкова го чаках, а дори не съм го поглеждал тези 400 км [smilie=pardon.gif]
5. Auto start/stop ме изненада приятно, че следи предната кола, като потегли и запалва мотора.
6. Гласовия асистент е пълен провал!
7. Навигацията е доста приятна и ненатоварваща.
8. Canton музиката кърти! Ползвах я с apple music през BT.
9. Ergo seats са много удобни за моя малък ръст. Обдухването е нещото, което ме грабна. Масажа не е нищо особено, но е приятен.
10. @Цецо75, аз съм с 5 местната конфигурация и мястото на задните седалки е огромно в моите очи, но пък аз съм 172см и седя сравнително напред.
11. Багажника е адекватен за човек с две много малки деца и всичките му боклуци. Липсва ми разделителната мрежа между багажника и пасажерите която имах на аудито - по народно му "кучкарника"
Аватар
Scub40

Škoda Фен²

Гараж: Шкода Кодиак 2.0TSI LPG 190к.с 4х4 ДСГ7
Шкода Октавия Комби 3 фейслифт 1,6тди ръчка 2020

Мнение от Scub40 »

При седем местната версия багажника е доста по-плитък, което при мен беше определящо за покупката на 5 местната версия. Реално за 4 години 2 или 3 пъти съм имал нужда да е 7 местен, но пък го пълня с багаж редовно и съм му слагал и багажник на покрива няколко пъти [smilie=sarcastic.gif]
remix

Шкода Новак

Гараж: Kodiaq FL 2.0 TSI

Мнение от remix »

icohohi написа: 17.07.2022, 20:49:50 И моите впечатления след два дни експлоатация:
Съгласен съм с повечето неща, но да споделя и аз след 2 седмици и 800км, какво мисля.
(Сравнявам с предишния си супърб 3 (2017, 1.8 tsi 6m edition)

1. Возията е добра. Аз съм с 19" и с DCC, което определено си заслужава. Има голяма разлика м/у режимите. Градско пускам Comfort за да вози меко и да не се усещат толкова неравностите. На магистралата съм на Normal,а Sport-a ми идва малко твърдо за SUV.
Голям минус е, че всеки път трябва да цъкаш режимите като се качиш в колата, защото не помни последния сетнат. Offroad oще не съм го тествал.

2. Решил съм да разработя двигателя първите 2000км и не съм вдигал повече от 3000 оборота, но на 7ма скорост с 3000 оборота си караш със 160 без проблем. Изпреварва с лекота и имам чувството, че ще ми е достатъчен като мощност (като почна да го настъпвам).
Разхода нямам навик да го гледам, но снощи като се прибрах ми харесаха цифрите и ги щракнах
Маршрута е Банско -> София (до нас, което е 15 км градско след магистрала люлин) . Нормално каране - 150 на магистралата , 90 по предела

Изображение

3. Ерго седалките са яки,обаче не мога да се наглася. На супърба, както ми го дадоха от еуратек, само мръднах ел. седалката малко на зад и така 4години. Тука 2 седмици мърдам седалка, облегалка, волан, пак седалка, пак волан, пак облегалка ... Сигурен съм, че проблема е в мен, а не в колата, но ще се наместя :) Масажа е пълен тъ..шак. Обдухването е яко

4. Навигацията, сравнена със супърба, е мега зле. На MIB2 платформата беше много по-лесно, бързо и интуитивно.
Ако отделиш 3-4 минути преди тръгване, да избереш посоката, маршрут и тн е ОК
Смея да твърдя, че разбирам от UI/UX. Усетих, че седя 2-3 минути и умувам, как направя нещо елементарно в тази навигация (например да сетнеш Home адрес или да добавиш адрес към любими или да избереш алтернативни маршрути на зададена дестинация). За сметка на това android auto-то се върза за 5 секунди безжично и не ми е правило абсолютно никакви проблеми. Всичко работи чудесно.

Canton-а кърти.

Дигиталния кокпит е доста як. Интеграцията с навигацията е супер. Може да събере повече и по-полезна информация от аналоговия. Има 50 режима, но мисля,че както съм си го сетъпнал сега, повече няма да го сменям (ще видим)

5. Travel assist HIGH - миии разочарован съм малко. Blind spot-a е много по-добре от на супърба. Преди беше с една оранжева иконка на огледалата и не се виждаше толкова. Сега е с една оранжева лампа от страни, на която можеш да нагласиш , колко ярко да свети. Нощно време става по-тъмна, за да не дразни.Вижда се веднага с периферията и винаги знаеш, дали има някой до теб/зад теб. До тук с хубавите неща.
Lane assist-a има само 1 режим - "Дръж ме в лентите" и никакви настройки , за разлика от супърба, който имаше опция да ме държи в средата на платното и още няколко настройки. С този режим се люшкаш само м/у лява и дясна лента. Тръгваш да коригираш, а то ти стяга волана. При супърба си седеше колата в средата на линиите , завиваше си адекватно и не съм го усетил да ми пречи, даже ми беше приятно.
ACC - Тази кола има ли опция да си пуснеш най-обикновен темпомат ? Решили са да се правят на уми и използват разпознаването на пътните знаци за да коригират скоростта. Мега зле е.
Пускаш си ACC, държи 140км на магистралата, пази разстояние от предните коли - супер. Идва мост със знак 70 (+ знак за силен вятър или че ограничението важи само за сняг) и колата решава, че от 140 ще набие спирачки на 70, докато минем моста и после ще бие един kick down да вдигне пак 140. Тествах на ботевградско шосе ... 70 - 50 - 80 (газ, спирачки, пак ускоряване), не знам дали ви е правило впечатление, но и знаците по нашите шосета са много кретенски. Тествах по хемус, но там със 140 е опасно. Тествах и по ам Струма. На всякъде е криво. Не мога да изключа Traffic sign recognition. Не намерих и настройка, да не се влияе от знаците. Има LIM опция, което е просто лимит на скоростта (което е още по-ненужно).
Traffic jam асистента е як, но имат работа и по него. На връщане по хемус ни хвана задръстване преди мостовете (класика) и реших да го тествам. Колата спира, тръгва, държи дистанция и като цяло е яко. Забележката тук е, че е малко рязък със спирачките. Чака да си стигне зададената дистанция от предния автомобил и набива спирачки.

6. Самопаркирането не мисля , че ще го ползвам. Тествахме го с колегите на паркинга пред офиса. Успя да се навре на 2 места, но като цяло е тъпо направено. Не можеш да избереш м/у успоредно и перпендикюлярно паркиране. Може да избереш само от ляво или от дясно ще паркираш.
Караш покрай паркоместа и се надяваш, че колата ще се усети къде и как искаш да я вкараш. Ако я кара някоя жена, която грам не може да паркира ... може и да е полезно.

7. 360 камерите са много яки. Резолюцията им е добра, може да си връткаш колата и да видиш всяко ъгълче. Специално задната камера, за мен е по-добра от тази на супърба (който беше с Columbus)

8. Лед матричните фарове са уникални. Пуснах дългите ги на магистралата снощи да ги тествам. Непрекъснато се движи светлината пред теб.
Заобикаля колите пред теб и колите срещу теб. Всичко е осветено много добре. Никой не ме е псувал, явно не съм ги заслепил :)
Супърба имаше Light Assist, който просто включваше и изключваше дългите светлини автоматично, когато прецения , че никой не заслепява, но го правече малко късно и на няколко пъти са ми светкали.

9. Акустичните стъкла - заслужават си. В колата е доста тихо и приятно при 150км/ч . (сравнено със супърба, който нямаше акустични)

Аз съм със 7местната версия и сравнено с багажника на супърба, този на кодияка е много малко по-плитък, но пък напълно достатъчен за мен.
Като усещане отпред, кодияка се усеща по-просторен, най-вероятно заради високия таван.
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

Един въпрос към колегите с 5-местния? Имате ли широка цепка между щората отзад и облегалките на втория ред седалки? Или това е "екстра" на 7 местния заради подвижните седалки отзад?
Бееееее.....
Публикувай отговор

Обратно към “Kodiaq Mk1”