Така, аз като цяло за пореден път съм изцяло на мнението на
@gbuyukliev та няма много какво да допълня.
Обаче за това с качествената музика ще дам следния пример по личен опит, понеже от доста време съм си приел като голяма глупост.
Преди известно време бях се зарибил страшно много в търсене на перфектния звук. Като се почне скъпи слушалки (над 1к), DAC подбирам, усилвател също, пък кабели от различни сплави, и естествено Tidal на максимално качество. И нали слушам забил да хвана тънкостите, които би трябвало да ми предоставят тая техника. Разлика някаква сигурно има. Но в тия моменти какво ми правеше впечатление. Излезна и се кача в колата и тръгна на някъде. Пусна радиото и хоп любима песен. Надувам си и естествено супер много се кефя. И все си задавам въпроса “абе мамка му, тука половината неща не ги чувам като вкъщи, обаче много повече ми харесва музиката”. Та поне при мен по голямата резолюция на музиката не ми носи повече наслада. По едно време се заблуждавах че е така.
Другото в тези моменти съм сравнявал безплатен спотифай със Tidal HiRes и се стигаше до там, че ограничавах части от по 5 секунди от някоя песен, и си ги повтарях десетки пъти докато се убедя има или не разлика (или си внушавам).
За справка много съм си добре със слуха, правил съм тестове за диапазона, в който чувам, и учудващо ми е “младо” ухото (не че съм и стар). Но като цяло не слушам много силно музика и си щадя до някаква степен слуха.
Друго интересно е и ви съветвам да си направите някой от десетките онлайн сляпи тестове където откъс от една и съща песен си я пускате на 128, 192 и 320 kbps. Защото аз по мен съм го тествал, после съм спорил и с такива, които ги “чуват” разликите и съм ги карал да правят blind test. Еми резултатите са шарения пълна. Има и хора, които ги хващат, ама проверете дали не се лъжете и себе си.
А що се отнася до flac в колата, за мен това е пълен овъркил, ама това си е мое мнение. За мен си знам, че дори да го слушам и дори да хващам разлика, то ще е в единствените 5 сек за цялото ми слушане, в което ще си поставя за цел да хвана някой нечуваем елемент