Всичко за Haldex

Препоръки и мнения за аксесоари и поддръжка на Шкода автомобил
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196
Обратна връзка:

Всичко за Haldex

Мнение от bega4kata »

Те по рама нямат. Ама има иначе.
И моя Тигуан е така. Води се че няма.
GUNTER SERVICE
Изображение
ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
Аватар
naster

Škoda Фен²

Гараж: Superb III L&K 2.0TDI 140kW DSG7 4x4 MY19
Suzuki V-Strom DL650 XT MY21

Всичко за Haldex

Мнение от naster »

https://youtu.be/HfeGNsmG1zI?si=xOwLXplvJLIDmOBL
С риск да прекаля с информативните видеа как работят нещата по колите ни. Borg Warner 5th generation, aka Haldex 5. Enjoy!
Изображение
Аватар
zar

Škoda Ludicrous

Гараж: О2 Scout ,Powered by NOx

Всичко за Haldex

Мнение от zar »

ЦецоNOL, Тази помпа дето си я показал на С2 FL.работеше ли въобще или беше изгоряла?Че като я гледам ще е цяло чудо ако все още е била изправна?
P.S: Навремето ,когато колата ми беше що годе нова тъй като нямаше откъде си купувах филтъра от Мото Пфое ,защото поне на Волвата се водеше ,че го има и го продаваха там [smilie=sarcastic.gif]
Dieselgate Team member
Аватар
PSG

Škoda Фен

Гараж: ŠKODA Yeti Adventure 2.0TDI 140hp CFHC 4x4 '15
ŠKODA Superb III FL 2.0TDI 190hp DFHA '19

Всичко за Haldex

Мнение от PSG »

Днес за трети път обслужих собственоръчно моя Haldex 5.
След изминат пробег от 32,000км. с Ravenol AWD-D останах изумен. По цедката нямаше почти никакви отлагания. Маслото, което източих, също беше доста бистро. Чак се зачудих дали ми работи задното. [smilie=sarcastic.gif] Зимата при всяка възможност я тествам [smilie=sarcastic.gif], днес отново я тествах след смяната - копа си със задните гуми, че и още как.

Цялата история до сега е следната:
- Купих колата на 76,000км. и Халдекса не беше пипан. Цедката беше яко задънена и хванах помпата "на ръба". Смених маслото с оригинално масло. Разбрах и за проблема с фърмуера при първите ревизии на модула, при което отидох в ЕТ и там качиха "подобрената" версия. Те също бяха наясно с проблема и ми казаха, че с новия софтуер системата работи нормално.
- На 108,000км. смених отново маслото, този път реших да пробвам с Ravenol AWD-H. Отново имаше отлагания по цедката, но положението беше далеч по-добре от завареното.
- Днес на 140,000км. смених отново с AWD-H. Беше почти чисто, като източеното масло също беше доста чисто. Някои колеги по-горе в темата бяха също изразили подобни наблюдения, че чак ми беше чудно....но явно подобен развой е напълно възможен!

При смяна на маслото пускам адаптация на помпата с VDCS, за да я активира и обезвъдуши, след което допълвам с масло докато прелее. Всичко си мина нормално, а цялата процедура ми отне точно един час със събирането на инструментите.

Моят извод е, че проблемът със забитите цедки при 5-цата до голяма степен идва от проблемния софтуер при първите версии на модула и доста прекраченото първо обслужване, заради пренебрегването на възела. При няколко редовни смени на маслото системата се поизчиства, след което нещата придобиват доста по-нормален вид. Не отдавам чистотата на маслото, а по-скоро на взискателната поддръжка и редовното почистване на системата.
ŠKODA Yeti Adventure 2.0TDI CFHC 4x4 '15
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Tiguan TDI 4motion
0896670196
Обратна връзка:

Всичко за Haldex

Мнение от bega4kata »

Защото ги няма силиконовите присадки.
Те образуват тези отлагания. Те предпазват съединителите от износване.
Изумен бил останал [smilie=sarcastic.gif]
Какви мислители сте по всички теми в тоя форум,не е истина.
[smilie=kiss3.gif]
GUNTER SERVICE
Изображение
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Всичко за Haldex

Мнение от Цецо75 »

bega4kata,

Баш. Половината от това, което всички мислят за гняс, всъщност са адитиви в маслото. То си ги има още в шишето.
Бееееее.....
mehudi

Шкода Новак

Гараж: skoda kodiaq нафта

Всичко за Haldex

Мнение от mehudi »

вкарахте ме в мисъл с тези масла на халдекса. имам yeti на 9 години - явно е халдекс 5 или 4 - да взема при следващата смяна на масло да кажа да сменят и маслото на халдекса?
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Всичко за Haldex

Мнение от Цецо75 »

Е ако 9 години не си го сменял... няма много смисъл вече [smilie=sarcastic.gif]
Бееееее.....
Аватар
PSG

Škoda Фен

Всичко за Haldex

Мнение от PSG »

bega4kata написа: 02.03.2024, 19:24:34 Защото ги няма силиконовите присадки.
Те образуват тези отлагания. Те предпазват съединителите от износване.
Изумен бил останал [smilie=sarcastic.gif]
Какви мислители сте по всички теми в тоя форум,не е истина.
[smilie=kiss3.gif]
Таковам им великия Ravenol тогава, като им ги няма присадките. Ако и в прехваленото им VMP, което масово се кара в този форум (и от мен включително), ги няма присадките.....стана тя една.... [smilie=sarcastic.gif]
Последно промяна от PSG на 03.03.2024, 00:19:05, променено общо 1 път.
Аватар
naster

Škoda Фен²

Гараж: Superb III L&K 2.0TDI 140kW DSG7 4x4 MY19
Suzuki V-Strom DL650 XT MY21

Всичко за Haldex

Мнение от naster »

В ЕТ я обслужиха с ОЕМ, но съм гледал иFebi алтернативна. И там ли биха липсвали присадките?
Изображение
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Tiguan TDI 4motion
0896670196
Обратна връзка:

Всичко за Haldex

Мнение от bega4kata »

Феби и присадки [smilie=sarcastic.gif] шегувате се май.
Алтернативите не са оем.
Същото е и с всички неща от акумулатора до ауспуха [smilie=sarcastic.gif]
GUNTER SERVICE
Изображение
Аватар
PSG

Škoda Фен

Всичко за Haldex

Мнение от PSG »

Колегата @naster, е задал много хубав въпрос. Няма да ме домързи да го разширя малко.

Аз не съм химик, нито правя анализи на масла, нито знам какви точно добавки и присадки има в едно или друго масло - било то моторно, трансмисионно, хидравлично или пр. В една друга тема за моторните масла се дипли сериозна дискусия - вискозитети, синтетични бази, хидрокрекинги, добавки, естери, точки на кипене, сулфатна пепел, срезове, дебелини на маслени клинове, параметри и много нАука. Едни масла са хубави, други са много лоши и пр. Чета с интерес темата и като прост потребител-мислител разбрах, че трябва да си сменям маслото на моточасове или до 10,000км., препоръчително с Ravenol и желателно със серията им VMP. Така моторът ще е чист, ще пее и ще ме надживее.

Тъй като има запознати колеги по темата с маслата, нека да ни просветлят малко и за Haldex течностите, защото излиза, че и тук има особености на дизайна.

На пазара се предлагат разнообразни Haldex течности: Много варианти са, ще засегна само тези, които съм виждал по нашия пазар.

- "Оригинални", брандирани под VW/Skoda/Volvo/Opel/Borg-Warner. Оригиналните течности пък си имат различни номера, в зависимост от поколенията на системата. Първоизточникът на тези масла вероятно е Borg-Warner, по чиито технически изисквания някоя друга компания за масла и авто-химия синтезира въпросната течност. Същият е случаят и с моторните масла. Знае ли се коя компания произвежда оригиналните Haldex флуиди? Знае ли се какво точно представлява тази течност и нейните химически/технически параметри?

Тъй като тук караме VAG, задавам и един въпрос, относно вариантите на оригиналната VW течност: Каква е разликата между течността за Gen4 (G 055 175 A2) и течността за Gen5 (G 060 175 A2)? Това, че са в различни шишета и обемът е съобразен с вместимостта на конкретната система, е ясно. Къде са другите разлики? Ако принципа на работа на Gen4 и Gen5 не е особено различен, то защо да са различни маслата? По-новото масло с друг състав ли е, подобрено ли е, друг ли го произвежда или има нещо по-специфично, съобразено с Haldex 5?
Изображение Изображение

Аз от личен-аграрен опит ще ви кажа, че Haldex 5 работи без никакви ядове със старото G 055 175 A2 - пробвано. Пак остават отлагания по цедката, системата работи абсолютно безпроблемно с него, само къде остават едни 200 грама "фира". Какво прецакахме като го сложихме на кола с Haldex 5?

- Отиваме на Ravenol AWD-H. Води се синтетично и го дават заместител както на G 055 175 A2, така и на G 060 175 A2. Във форума даже имаме и дистрибутор на тази марка масла (@ЦецоNOL), както и доволни от тази марка колеги.
Изображение

Аз по-горе споделих, че ще слагам такова масло, даже го бях снимал и показал. Тогава защо никой не каза, че това масло няма необходимите присадки и не бива да го слагаме, защото не пази пакета съединители? Ако Ravenol продават/предлагат масла, които не са съобразени с техническите изисквания на дадения възел, това дискредитира марката и аз такова масло повече не бих налял нито по трансмисията, нито по двигателя.
Ето какво е написал колегата @ЦецоNOL, за Ravenol AWD-H. И какво стана сега? Хем маслото надвишава спецификациите на G 060 175 A2, хем му липсват присадките, които пазят съединителите. Тотално се обърках.....
Изображение

- Febi-Bilstein, за които колегата попита, също да достъпна опция. Има ги по магазините. Нямам личен опит с него, не мога да кажа нищо. Тубичката му аха същата като на оригиналката G 060 175 A2. Само по етикета ли се различават? Копие-менте ли е? На него какво му липсва в състава? Кажете преди някой да се е излъгал да го налее, както аз налях Ravenol-а.
Изображение
Изображение
Последно промяна от PSG на 03.03.2024, 11:13:04, променено общо 4 пъти.
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Tiguan TDI 4motion
0896670196
Обратна връзка:

Всичко за Haldex

Мнение от bega4kata »

Вие нямате ли си други по приятни неща за занимание [smilie=sarcastic.gif]
Стига се тревожихте за тез железа.
Има си официален представител с документация. Звъниш,казваш вин и ти дават каквото трябва. Животът е прекрасен :)
GUNTER SERVICE
Изображение
mehudi

Шкода Новак

Гараж: skoda kodiaq нафта

Всичко за Haldex

Мнение от mehudi »

Цецо75 написа: 02.03.2024, 22:44:14 Е ако 9 години не си го сменял... няма много смисъл вече [smilie=sarcastic.gif]
ми те обслужванията са правени само в еуратек - квото са ми казали съм го сменял. ако са го сменяли без да знам... , ама едва ли
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Tiguan TDI 4motion
0896670196
Обратна връзка:

Всичко за Haldex

Мнение от bega4kata »

На колко км е колата за 9 г.
GUNTER SERVICE