Автомобилни гуми. Какви гуми монтирате на Шкодата си (зимни, летни, всесезонни гуми)

Препоръки и мнения за аксесоари и поддръжка на Шкода автомобил
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Аватар
Taratajki

ŠKODA MASTER

Гараж: Fabia 3 1.2 tsi ; Octavia 4 FL 2.0 tdi

Автомобилни гуми. Какви гуми монтирате на Шкодата си (зимни, летни, всесезонни гуми)

Мнение от Taratajki »

digitalundgrd написа: 15.01.2024, 16:28:41 тази сутрин
Че то всяка сутрин си е така [smilie=pardon.gif]
Аз си карам с приплъзване, даже си го очаквам и дори провокирам. На Токуда разбрах що се катерят по оградката. Не очакват дрифта и изпускат кривата [smilie=sarcastic.gif]
В София е такъв лайнарник, че само верижна машина може да е стабилана в тая кал [smilie=sarcastic.gif]
Пак ще кажа, гумите в България просто трябва да са кръгли, марка и модел според възможностите [smilie=pardon.gif] Всички се лизгат, така или иначе.
Аватар
mariyan

ŠKODA MASTER

Гараж: 2019 Superb Combi 4x4 TDI 190hp 7DSG

Мнение от mariyan »

На мен нищо не ми се е лизгало, ама това е сигурно защото десет дни съм със заместващ автомобил с летни гуми и го е нямало това усещане за "безсмъртие", което дават зимните гуми. [smilie=sarcastic.gif]
Sec8200

ŠKODA MASTER

Гараж: под наем

Мнение от Sec8200 »

digitalundgrd, така е. Кофти беше сутринта. Само един в тоя форум не се плаши от черния лед ... Като добавим и кратерите по улиците ...
Аватар
Rangel

ŠKODA MASTER

Гараж: Octavia 3 FL 2.0 TSI 6M REVO STAGE 1

Мнение от Rangel »

@digitalundgrd, аз онзи ден сутринта карах, то си беше като на Славия на пързалката 😂
kolyo b8

Škoda Фен²

Гараж: Passat Variant B8.5 2.0 TDI DTSB/ DSG7
Многохилядният Сокол

Мнение от kolyo b8 »

atanashh написа: 15.01.2024, 18:05:01 Дано някой обърне внимание, но силно се съмнявам. Тук докато не стане беля никой нищо не прави.
Заведи си щетата по каско. и нещата ще се случат.
1. Ще ти изплатят гумата (според износването до момента). Гледат DOT, дълбочина на протектора и фактура ако е почти нова.
2. Застрахователя ще заведе регресен иск към собственика на пътя, за да си покрие разходите направени по твоето обещетение.
3. Собственика на пътя ще направи и ремонт на дупката.

Опита ми е от Армеец и една дупка на влизане в с.Гинци и една от квартала (ОК2). След 1-2 седмици и двете бяха ремонтирани.
При Армеец обаче повредената гума трябва да е на джантата.

Не си завеждаш щетата. Плащаш две гуми (не е въпроса в парите), Собственика на пътя му е все тая - рано или късно ще ремонтират дупката (особено на магистрала и по-рано).
Ако стане беля с някой - ще е от "несъобразена скорост" [smilie=pleasantry.gif]
milencv

Škoda Фен

Гараж: Октавия 4 комби 1.5 бензин, Ръчка, Едишън

Мнение от milencv »

atanashh написа: 15.01.2024, 18:05:01 Днес им писах мейл на контактите на АПИ за дупката понеже на националния телефон - греда. Дано някой обърне внимание, но силно се съмнявам. Тук докато не стане беля никой нищо не прави.
АПИ са пълни малоумници.
Пример:
Преди няколко години - точно поради голяма дупка на 160-тия километър на Тракия камион пука гума - навлиза в насрешното и омазва 2 коли с човешки жертви.
Дават го това по ТВ - даже се разбра че 2 дни преди това пак е имало катастрофа поради съшата дупка.
А на другия ден аз ше пътувам от там - и викам си на 160-ти км - по-внимантелно.
И така внимавах - че дупката ме изненада и мен - хубав път и изведнъж мега ямище - и трябваше да правя леко рискови маневри на скорост за да я избегна. Щото си беше яка яма и ако вляза е нея далеч не би ми се разминало само с гума. Ще потроша предницата отвсякъде.
И никой не я е обозначил - нищо.

Та си викам - аз - що за в идиотска държава жиеем и що за идиоти ни управляват. Ами щом е има такава яма на високоскоростен път - и щом преди ден поради нея се е случаила трагедия - ами вземете мерки бе.
И щом не можете да поддържате магистрала - разжалвайте нейни участъци във второкласен път и приключваме.

БГ управленеца едно нещо умее най-добре - а то е "като има промблем да не прави нищо".
Управлявани сме от идиоти на всяко едно ниво - това е.
mukot

Škoda Фен²

Гараж: Honda ZR-V Advance e:HEV; Toyota Cororlla Cross 2,0L HEV Executive plus

Мнение от mukot »

digitalundgrd написа: 15.01.2024, 16:28:41 Някой друг дали е карал "кънки на лед" тази сутрин или само аз съм изтеглил късата клечка (за градско в София става дума) ?
Към 7.15 от "Черни връх" посока от центъра завивам на корнера на ляво по "Вапцаров" по обичайния маршрут за работа и с обичайната скорост за този обратен наклон с всесезонни Максис от тази есен и започна да недозавива не само с предницата, а да се носи целият автомобил на вън. Хлъзгаво беше. :)
Аватар
lybrator

Cupra

Гараж: '16 Ibiza Cupra 1.8 192 FWD MQ350
'18 Tiguan 1.4 150 4motion DQ250
'19 Leon Cupra ST300 4drive DQ381

Мнение от lybrator »

bdinev95 написа: 18.01.2024, 09:33:31 Има ли някаква много голяма разлика и проблем ли е ако се кара с различни гуми на предна и задна ос?
Аз много често го правя това на коли с предно или задно предаване. Причината е, че на задно си износвах много често задните гуми. А иначе чат пат се случва да удари човек някоя дупка и да иде да си вземе две нови гуми. Така мога и почти постоянно да експериментирам с марки, които не съм карал.

Никога не съм имал никакви проблеми да карам с различна марка гуми на едната ос. Просто спазвам размера да е еднакъв, ако това е изискването на производителя :)

Даже на жена ми колата е фабрично с 225/45/17 отпред и с 245/40/17 отзад. Отделно отпред я карам с Дънлоп, отзад с Ханкок. И пак нямам проблеми.
tuningmania

ŠKODA MASTER

Гараж: Съд, Конфискация и Затвор - Сега!

Skoda Octavia 1 Combi, 1999г, 1.9TDI, 110кс;
Skoda Superb 2 Facelift Combi, 2014г, 2.0TDI, 170кс, 4х4, 6DSG;
Skoda Octavia 1 Facelift Combi, 2002г, 1.9TDI, 90кс.

Мнение от tuningmania »

До @bdinev95 - Относно различните гуми.. Автомобила разбира само от размер, няма как да разграничи различен грайфер. Смисъл, различните грайфери могат да загубят сцепление по различно време но това важи и за едни и същи грайфери, попаднали в конкретен момент в различни условия. По-добър вариант от 4 еднакви гуми не е доказан.
Съд, Конфискация и Затвор - Сега!

Skoda Octavia 1 Combi, 1999г, 1.9TDI, 110кс;
Skoda Superb 2 Facelift Combi, 2014г, 2.0TDI, 170кс, 4х4, 6DSG;
Skoda Octavia 1 Combi, 2002г, 1.9TDI, 90кс.
Аватар
lybrator

Cupra

Гараж: '16 Ibiza Cupra 1.8 192 FWD MQ350
'18 Tiguan 1.4 150 4motion DQ250
'19 Leon Cupra ST300 4drive DQ381

Мнение от lybrator »

Има и още нещо. Повечето стандартни автомобили са далеч от 50:50 по отношение на разпределението на масите преден/заден мост.

4 еднакви гуми може и да е най-добре, но и 2 по 2 не е изобщо страшно :)
Аватар
градско чедо

Škoda Фен

Гараж: Skoda Superb L&K 2.0 TDI 190к.с. 6DSG, 4x4, 2016г.

Мнение от градско чедо »

Здравейте колеги,
Как държаха гумите ви сутринта? Като видях какво е навън реших да си направя един сравнителен тест. Най-накрая да мога да изпробвам всесезонките на такова време (-2 градуса и мокър сняг) и да придобия малко реални впечатления.
И така.. Първо излязох със Супърба 2.0 TDI 4x4 обут с чисто нови Michelin CrossClimate 2. На основните улуци, които вече бяха изчистени, но на места като че ли още леко заледени, сравнително стабилно поведение. Нормално ускоряване (карах на решим normal), стабилно завиване (с не много висока скорост), стори ми се една идея по-лош спирачен път, но за да бъда честен - някак си напрегнат се чувствах докато карам. Влезнах в кварталните улички и после на недокоснатия паркинг на голям магазин – положението никак не бе добро. Силно недозавиване, дълъг спирачен път и приплъзване при ускорение. Вярно, че по същите тези улички едвам се ходеше и пеша, но това беше положението.
Прибрах Шкодата и изкарах Кията. Спортидж 2.0 CRDI 4WD обута с вече на 3 зими, чисто зимни Nokian Snowproof SUV. За да бъда максимално честен улиците вече бяха обработени още. Основните бяха мокри, но чисти и без заледяване. Кварталните и същия паркинг вече бяха „опесъчени“ и бяха тръгнали да се разтопяват. И все пак наистина осезаемо по-добро поведение на зимните гуми. Чудесно зная, че не откривам топлата вода! За ускорението не мога да кажа, защото SUV-чето не е от мощните, но завиване и най-вече при спиране – разликата е доста голяма. Единствено на все още заледените участъци в завоите имаше леко недозавиване, но доста по-малко от при всезезонките. Като цяло, шофирайки се чувствах съвсем спокойно и поведението беше предвидимо.
В заключение (отново без да откривам топлата вода) – ако имате една единствена кола или пък трябва да разчитате ежедневно на нея, то няма нищо по-хубаво от 4 нови зимни гуми + 4 нови летни гуми. Ако имате няколко автомобила или може да си позволите да не шофирате точно този автомобил в точно този ден, то тогава и хубави всесезонни гуми биха ви свършили работа. И с тях се кара, макар и с едно наум при по-лоши условия.
ПП Интересно ще ми бъде поведението на CrossClimate-а при много горещо време и разбира се втората (евентуално третата) зима. Ще споделя, когато събера и тези впечатления.
Поздрави
baijoro

Škoda Ентусиаст

Гараж: Оctavia 3 FL 2.O TDI

Мнение от baijoro »

Сега защитниците на гумите за мъгла ще те разпънат на кръст за това откровение. [smilie=sarcastic.gif]
Аватар
Taratajki

ŠKODA MASTER

Гараж: Fabia 3 1.2 tsi ; Octavia 4 FL 2.0 tdi

Мнение от Taratajki »

Днес отново се изкефих на Hankook-a. Никакви проблеми при тръгване, спиране, завиване , абе все едно си карах на дъжд с летни гуми [smilie=pardon.gif] По добре ги усещам в тези условия, отколкото на сух и студен асфалт.
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

Истината е, че баба знае и 2 и 200. Важното е баба да е наясно със себе си.
Бееееее.....
niki

Škoda Фен²

Гараж: Фабия 1 комби 2006 ASY
VW Golf 1997 AHU
Volvo XC70 D5

Мнение от niki »

Аз съм доволен от всесезонките на Ханкуук в размер 235/55/17. Единствен недостатък - шумни са. Разбира се, с уговорката посочена от Цецо75 разбира се. Карам ги на 4х4. На мокро са чудесни. Всъщност идеята ми е да ги ползвам като зимни, лятно време в жега не мисля да ги карам.
Публикувай отговор

Обратно към “Съвети за нашите шкоди”