Автомобилни гуми. Какви гуми монтирате на Шкодата си (зимни, летни, всесезонни гуми)

Препоръки и мнения за аксесоари и поддръжка на Шкода автомобил
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Аватар
Архимандрит Дионисий

Škoda Мод

Гараж: SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 280 к.с.
Старата любов:
SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 190 к.с.
SKODA OCTAVIA 1.4 TSI
150 к.с.

Автомобилни гуми. Какви гуми монтирате на Шкодата си (зимни, летни, всесезонни гуми)

Мнение от Архимандрит Дионисий »

Цецо75 написа: 10.11.2023, 09:13:53 Аз пък минах на принципа - по-евтини зимни гуми. И без това ги карам зорлем по няколко хиляди км годишно. Сега почвам трета зима с Барум от ЕТ - предните две си бяха ОК, а цената беше почти наполовина от на Континентала. И без това всички зимни след 4 сезона са на пластмаса, с километри не мога да ги изтъркам, все ги хвърлям с половината грайфер останал - поне да не са скъпи.
Тука не съм много съгласен, защото точно зимата дори и да няма сняг и лед доста често се налага да не се кара на суха натилка. И точно там се появява разлика в гумите. Реално колата контактува с пътя имемо чрез тях и то на едно петно като човешка длан. Също така и че на 4 година ставали на пластмаса. Предната зима сложих нови Континентали, като предните бяха карани 6 зими, грайфера си беше на половина определено има втвърдяване , но е далеч от пластмаса, даже едно момче ги отнесе за по 50лв. бройката. И в същото време преди години една от служебните коли беше обута с някакви нисък клас гуми , Барум или Дебица не се сещам, ами те чисто нови като видеха мокро и все едно на лед караш.
Аз съм на мнение, че инвестицията в по-хубави гуми се изплаща с течение на експлоатацията им.
То по тази тема има и доста тестове ама ние сме Тома неверни и все си мислим, че ни лъжат зада ни вземат парите.
Аватар
chill

Škoda Фен²

Гараж: Дакел 280

Мнение от chill »

lybrator написа: 10.11.2023, 13:19:41
chill написа: 10.11.2023, 12:48:01 А това ми го пратиха сутринта
Това от милата ни родина снимка ли е?

Ако да, кой е търговецът и каква е марката на гумата?
Уж да, от един от родните онлайн гумаджии. Не е моя случката, така че се ограничавам с тази информация, да не стане развален телефон. Аз се питам, кой си купува летни гуми по това време, но това е друг въпрос. При всички положения ще внимавам за пренабити номера на гуми вбъдеще.
Аватар
Impress_me

Škoda Фен²

Гараж: Ex: Октавия 2.0ТДИ РС 2008
Ex: Октавия 2.0ТДИ ДСГ РС 2016
Ех: Фабия Монте Карло 1.0ТСИ ДСГ 2018
Ех: BMW X1 18d F48 x-drive
Ех: Skoda Fabia mk3 R5 Edition
Ex: MB W213 All-Terrain
Ex: BMW X1 20d F48 x-drive
Current: BMW 530i x-drive G31
Current: Служебно Камри

Мнение от Impress_me »

Това последното се лекува с купуването на новия модел гуми. Има и коректни търговци, които си казват, че цената е намалена поради дот по-стар от 2г.
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

Архимандрит Дионисий, По по-евтини нямах предивид някакви китайски пръчки. С Барумите съм ОК две зими, колата не ме е изненадвала с нищо засега. А не е като да не виждам лоши пътни условия, едно, че съм в София, едно че караме ски. Редовно пресичам и Петрохан в сезона.

Също така, не е като да не съм обувал скъпи гуми.

Апропо, въпросния Barum има щампа "Made in Germany". Нещо, което доста "премиум" марки нямат ;)

Не ме разбирай погрешно, не давам акъл, нито препоръчвам. Споделям опит, толкоз.
Бееееее.....
Аватар
Архимандрит Дионисий

Škoda Мод

Гараж: SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 280 к.с.
Старата любов:
SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 190 к.с.
SKODA OCTAVIA 1.4 TSI
150 к.с.

Мнение от Архимандрит Дионисий »

Цецо75 написа: 10.11.2023, 15:33:38 Не ме разбирай погрешно, не давам акъл, нито препоръчвам. Споделям опит, толкоз.
Разбирам те напълно. Не визирах конкретно теб. По мие странно как се копуват някакви марки дето даже и не фигурират в тестовете. Ти поне ще ги смениш на 4 година, ама има хора карат с тях 10 години.
Аватар
Taratajki

ŠKODA MASTER

Гараж: Fabia 3 1.2 tsi ; Octavia 4 FL 2.0 tdi

Мнение от Taratajki »

Днес отивам да сменям гуми на октавията. Звъня в два, три сервиза, до 20 ноември няма часове. Викам си, що ви не.е....Товарим 8 гуми, 4 с джанти и тръгвам, с презумпцията, че от офиса до нас ще спирам на всеки гумаджия който мерна или се сетя че съм мяркал някога [smilie=sarcastic.gif] И ще се пазаря само да разменят гумите на джантите, па аз ще си ги слагам сам на колата, когато намеря време.
Обаче, когато нямаш зор, съдбата ти се усмихва. Спирам на първата до офиса, на Сребърна към Парадайс. Гледам вътре в клетките 2 коли, отвън 4-5.
И питам, може ли да ми ги размените и балансирате, па аз ще дойда да си ги взема по някое време. И между другото, колко коли има пред мен? Ами двете в клетките и две отвън. Другите били на персонала [smilie=sarcastic.gif]
И докато разтоваря моите гуми, едната излезе влезе друга, той само размяна, с джанти си бяха, тия като в Наскар пичовете ,по двама на страна и за нула време ми дойде реда.
А някаква леля с един ML Mercedes, ме заговаря, ама вие колко много гуми имате. И аз и викам, че трябва да се сменят от време на време, и даже съм закъснял, старите са на 5 години....и тая се усмихнани се врътна към 'жипа. А аз нали съм не контактен, веднага се залафих с пичовете, даже сложих едни ръкавици, сам си търкалям гумите, помагам, бъзикам ги, че сега трябва колкото повече могат да направят, аз да не преча, лаф. И понеже стана дума, че старите ми са взели да се разпадат след петата зима, единия ме подръпва и ми вика, ела да видиш нещо. Показва ми на лелята на МЛ-а гумите дот 2206 [smilie=shock.gif] Не беше удобно да вадя да снимам. Със сигурност джипа беше по нов модел от 2006-та, но не ги разпознавам много.
Алтава работа са такива. И се замислих. Тая мърша е зад мен в трафика, аз спирам рязко, на пешеходец да речем, с нови, среден клас гуми. Какво ще ми причини това тъпо същество? И какво ще и причиня после аз [smilie=sarcastic.gif]
Та, не се шашкайте с какви гуми сте вие. Шашкайте се с какви са другите🤣
Аватар
froggy

Škoda Фен

Гараж: Škoda Octavia 1.6 TDI 110cv 2017

Мнение от froggy »

Taratajki написа: 10.11.2023, 17:39:23 сам си търкалям гумите,
То без пари е трябвало да стане тогава..
Аватар
Taratajki

ŠKODA MASTER

Гараж: Fabia 3 1.2 tsi ; Octavia 4 FL 2.0 tdi

Мнение от Taratajki »

froggy написа: 10.11.2023, 18:05:41 без пари е трябвало да стане тогава
Кой е споменавал пари в случая? Дреме ми колко струва. А помагам, щото съм си такъв. Взимам си фактура и даже оставям бакшиш [smilie=sarcastic.gif] Не си сменям гумите сам заради парите, а заради времето. С всичко съм така. Каквото мога да свърша сам, го върша, за да не се ангажирам с други хора. Пари изкарвам, време не мога [smilie=pardon.gif]
Аватар
oggie

Škoda Ентусиаст

Гараж: Škoda Octavia Combi 1.5 TSI

Мнение от oggie »

Някой може ли да сподели лични наблюдения върху Barum Polaris 5 ?
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

oggie, Аз съм с такива върху Кодиак, 235/55/18 XL FR.

2 години, нямам ядове. Не са ми изненадвали, но с уточнението, че не съм им търсил лимита.

Иначе типично зимна гума, с дълбок и мек протектор, копае добре сняг, но има склонност към аксиално усукване в завоя. Но все пак да се има предвид, че я карам върху СЮВ, там балона е наистина сериозен като размер.

Преди години съм карал Поларис 2 върху нормален седан - впечатленията ми бяха същите - копаеха прекрасно снега, но като ги презориш в завоя недозавиваха от усукването. Както казах - типично зимна гума, с предимствата и недостатъците и. Тогава на 5тата зима вече се бяха одървили и ги хвърлих, сега ще видим.

Като шум не мога да преценя. Не са нещо много шумно, не са и супер тихи.

На дъжд се държат нормално, не са ме подвеждали.

На сухо - също.

За мен, за парите си са ОК.
Бееееее.....
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

Барум са хубави гуми.
Когато имах таксита 8 брооя по едно реме едновременно,съм тествал всякакви гуми,акумулатори и т.н.
Барумките бяха топ за бакшишите. Като им кажа,че ще им купувам Барумки за зимата и бяха много щастливи.
GUNTER SERVICE
Изображение
ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
Аватар
oggie

Škoda Ентусиаст

Гараж: Škoda Octavia Combi 1.5 TSI

Мнение от oggie »

Благодаря за отговора. То във Варна сняг ако вали случайно на другия ден го няма но така или иначе колата няма да се кара само тук. Видях, че в ЕТ имат някаква промоция на Барум в понеделник ще видя какво ще предложат.
Аватар
digitalundgrd

Cupra

Гараж: CUPRA ST 300 4Drive
ex.i30N Drive-N
ex.MEGANE RS CUP
ex.Fabia Monte Carlo

Мнение от digitalundgrd »

Мислих, мислих и утре ще ходя да взема някакви бюджетни китайци дали максис или нещо от тоя сорт...

Сега масонете ще ми скочите... [smilie=punish.gif]

Пуснах Хойдая за продажба, та не мисля да правя 2000лв "подаръци" на следващия хайванин [smilie=sarcastic.gif] Зима я има, я не, а и аз с бебето не планувам да излизам по-далеко от Ринг мола [smilie=pardon.gif]
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

Ако колата не е няква спортна или мощна,бих си взел всесезонни гуми. За Варна.
GUNTER SERVICE
Изображение
ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
istoyanov

Škoda Ентусиаст

Гараж: Seat Leon ST FR

Мнение от istoyanov »

ABBC3_OFFTOPIC
digitalundgrd написа: 10.11.2023, 23:25:37 Пуснах Хойдая за продажба
[smilie=shock.gif] [smilie=mega_shock.gif]
И все пак не е кола за бебе. [smilie=sarcastic.gif]
Публикувай отговор

Обратно към “Съвети за нашите шкоди”