Купуване на нова кола - въпроси
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
-
nikopopow
- Гараж: OCTAVIA 1.5 m-hev
АЗ поспорих с дилара за Колумбоса защото в сайта на ЕТ пишеше така и още не е променено.
EDITION
Нивото на оборудване Style добавя 17” лети джанти, навигационна система Columbus, система KESSY и Виртуален кокпит. То включва задни сензори за паркиране, предни LED фарове за мъгла, кожен волан, асистираща система за светлини и дъжд или Система за потегляне по наклон Hill hold control.
В началото Columbus е влизал в пакет EDITION
EDITION
Нивото на оборудване Style добавя 17” лети джанти, навигационна система Columbus, система KESSY и Виртуален кокпит. То включва задни сензори за паркиране, предни LED фарове за мъгла, кожен волан, асистираща система за светлини и дъжд или Система за потегляне по наклон Hill hold control.
-
Ради
- Гараж: В очакване
Колега, кога е било посочено, в последната ценова листа от ЕТ, която беше валидна до 29.12.2021 е посочено:nikopopow написа: 03.01.2022, 22:39:47 АЗ поспорих с дилара за Колумбоса защото в сайта на ЕТ пишеше така и още не е променено.
EDITION - добавя към изброеното оборудване за STYLE: Подгряване на предните седалки, Асистент за паркиране с предни и задни сензори, Подгряване на дюзите на стъкломиячната уредба, LED матрични светлини, с динамичен контрол на ъгъла и LED дневни светлини, Top LED задни светлини с различни функции и специален стайлинг и др.
А това е доплащането в отделните нива за Columbus.
Active Ambition Sportline Style RS Scout
- 2 780 1 676 1 676 1 676 1 676
-
milencv
- Гараж: Октавия 4 комби 1.5 бензин, Ръчка, Едишън
То какво пише в сайта - не трябва да му се вярва на 100% (не го поддържат както трябва - би трябвало да са по-прецизни).nikopopow написа: 03.01.2022, 22:39:47 АЗ поспорих с дилара за Колумбоса защото в сайта на ЕТ пишеше така и още не е променено.
EDITION
Съвета ми към купуващите е - непосредствено преди сключване на договора - носите на търговеца разпечатката от конфигуратора и едно по едно(!!!) го питате за това цитираните в разпечатката неща дали действително ги има.
Иначе като говорим за "уж високото" ниво на оборудване за О4 - ме дразни и следното:
Екстрите "Задна камера" и "Наблюдение в зоната на мъртвата точка" - неща пак (подобно на фабричната навигация) default-ни за високите нива на другите марки - в Шкода пак трябва да си доплащаш за тях...
- Rangel
- Гараж: Octavia 3 FL 2.0 TSI 6M REVO STAGE 1
В няколко теми @BlackPearl се опита да обясни, че най-точно е да ползвате ценовата листа, а не конфигуратора. Нека тогава ви обясняват кое не е така.
- Мичев
- Гараж: Superb 2.0TDI, 147KW DSG
И ценовата листа не е панацея. Някой екстри не могат да бъдат поръчани в даден момент а други имат зависимости от трети
. Най-добре е с дилъра, гледайки в софтуера в който се прави поръчката. Моите наблюдения са, че и конфигуратора показва доста точно какво има и какво може да бъде поръчано (поне за супърб).
-
nmnikolov
- Гараж: ŠKODA Octavia Combi III FL Vision 1.5 TSI DPCA DSG
ЕТ са големи цинаги по отношение на екстрите в договора. Никога по подразбиране не дават разбивка при сключване на договор какво оборудване точно включва колата. А ми се струва, че това трябва да е задължително, а не да им се молиш. При мен само пишеше ниво на оборудване Style + пакен Vision. Ама какво включва това ходи разбери...
- Цецо75
- Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH
Rangel, То Исята не е поръчвал сега...
Ценовата листа пише едно, ония обясняват друго, накрая ти връщат поръчката от Чехия, щото било трето.
При мен ядове нямаше де, получих това дето бях пазарил... май. Но до последно не беше ясно.
Ценовата листа пише едно, ония обясняват друго, накрая ти връщат поръчката от Чехия, щото било трето.
Точно така е, написаното в договора позволява доста обтекаемо тълкуване на оборудването ако им се наложи. А реално това е единствения документ, другото са хвърчащи листа.nmnikolov написа: 04.01.2022, 11:54:14 Никога по подразбиране не дават разбивка при сключване на договор какво оборудване точно включва колата.
При мен ядове нямаше де, получих това дето бях пазарил... май. Но до последно не беше ясно.
Последно промяна от Цецо75 на 04.01.2022, 12:02:23, променено общо 1 път.
Бееееее.....
-
nmnikolov
Аз определено ако към момента трябва да купувам от тях кола изрично ще поискам в договора да бъдат изброени всички екстри една по една. Вероятността да откажат е голяма, но най-малкото може да се пускат жалби до КЗП.
- BlackPearl
- Гараж: Octavia mk3 vRS-BlackPearl2
Че каква е разликата, Цецо?Цецо75 написа: 04.01.2022, 11:57:07 Rangel, То Исята не е поръчвал сега...
2 коли имам поръчани така, отделно Калата преди да купи Бимата ходи за Супърб.
Казах му така да направи, в Сливен гледали конфигуратора и му казали 102 бона, ама ще видели какво могат да направят. А в конфигуратора, отстъпка няма.
Казах му- да отиде с листите и с маркер и да види и изведнъж стана 89-90палки.
Онези след 3 дни чудене и мислене- ПОТВЪРЖДАВАТ цената от листите и маркера.
Това лично за себе си- аз НИКОГА конфигуратор не съм гледал. Отивам с листа при дилъра, зачерквам, смятаме и правим договора!
До сега , поне за Шкода, не съм видял в конфигуратора да има мега важна екстра от значение за човечеството, дето да я няма в ценовата листа.
П.С: Не ги знам как са сегашните договори, но в моя такъв изрично беше описано всяка екстра: Даже после си добавих още една екстра.

- Цецо75
ex CFGB, ex ALH
BlackPearl, И сега е така договора, но не пишат какво включва пакета базово. Само кодовете на допълнителните неща. Относно ценовата листа - голямо мазало е. Тоест беше, когато поръчвах жипа. Имаше сгрешени кодове, някой неща уж можеше да се поръчват, пък после се оказва не можело в определени комбинации, други ги имаше като екстри, а те си бяха включени в пакета. А сега е съвсем мазало, защото им променят нещата от ден за ден от концерна.
В момента ти отиваш с ценова листа, конфигуратор или без нищо, казваш си какво искаш, той го вкарва в някакъв конфигуратор, който незнам дали е същия като този на страницата. Ако там минат нещата му дава код, който те пращат в ЕТ и те им казват - ОК взимаме поръчката или не - това не можете да го поръчате.
Аз бях писал, при мен комбинацията DCC/offroad бутон/прогресивен волан - до последно не беше ясно може ли да се поръча, защото според кодовете не можеше всичкото едновременно. Е оказа се, че стана, ама даже и дилъра беше притеснен какво точно сме поръчали, щото и на него не му беше ясно. Вика - ами приеха, прави се, като дойде - ще видим.
Ценовата листа точно на Кодиака и в момента си е объркана и неясна по тоя въпрос. Реално аз видях на картинките в конфигуратора, че ще имам и offroad бутон, ако поръчам прогресивен волан???... В ценовата листа не пише, че го има. Което си е тъпотия, щото ако накрая нямах, нямаше как да ползвам картинка да си търся правата.
В момента ти отиваш с ценова листа, конфигуратор или без нищо, казваш си какво искаш, той го вкарва в някакъв конфигуратор, който незнам дали е същия като този на страницата. Ако там минат нещата му дава код, който те пращат в ЕТ и те им казват - ОК взимаме поръчката или не - това не можете да го поръчате.
Аз бях писал, при мен комбинацията DCC/offroad бутон/прогресивен волан - до последно не беше ясно може ли да се поръча, защото според кодовете не можеше всичкото едновременно. Е оказа се, че стана, ама даже и дилъра беше притеснен какво точно сме поръчали, щото и на него не му беше ясно. Вика - ами приеха, прави се, като дойде - ще видим.
Ценовата листа точно на Кодиака и в момента си е объркана и неясна по тоя въпрос. Реално аз видях на картинките в конфигуратора, че ще имам и offroad бутон, ако поръчам прогресивен волан???... В ценовата листа не пише, че го има. Което си е тъпотия, щото ако накрая нямах, нямаше как да ползвам картинка да си търся правата.
Последно промяна от Цецо75 на 04.01.2022, 13:56:53, променено общо 1 път.
Бееееее.....
-
nmnikolov
Да, с допълнителното оборудване няма ядове. Но както каза и @Цецо75 за стандартното оборудване няма изброен никакъв списък какво има включено. А Vision дори си е някаква тяхна прищявка на ЕТ. Те от skoda нямат такъв пакет изобщо. И за него също нямаше описано в договора какво включва...
- Цецо75
ex CFGB, ex ALH
Зора е, че те и базовите екстри се променят във времето, например за жипа, преди 6 месеца пакетите имаха неща, които в момента ги няма в ниските пакети. Например юни месец матричните фарове бяха базови за ниските пакети, сега са само в по-дебелите пакети. Има и други неща дето се променят. Да ама в договора пише само пакета, не какво включва. Логичното е да изпълнят пакета, така както е към момента на подписването, но ако се направят на треснати, в договора не пише нищо, което да ги задължава. Трябва човек да търси стара ценова листа, а до колко тя е официален документ при положение, че не е част от договора е трета тема.
Бееееее.....
- smoke
- Гараж: >
Octavia II 2.0 TDI-PD BKD
Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG
Стандартното оборудване го има подробно изброено на последната страница на конфигуратора. В долната част на страницата има секция "Моето оборудване" с 2 tab-а - "Избрано допълнително оборудване и услуги" и "Стандартно оборудване". Кликате на втория и ви излиза подробен списък на цялото стандартно оборудване за избраното ниво. Този конфигуратор е същият, който използва и дилъра.
Изготвената конфигурация може да се съхранява. Всяка съхранена конфигурация има уникален номер. Можете да си я отворите и след време, а също да си я свалите, съхраните в PDF-файл и/или разпечатате конфигурацията. Тя включва изброено вътре в нея и стандартното оборудване на избраното ниво.
Изготвената конфигурация може да се съхранява. Всяка съхранена конфигурация има уникален номер. Можете да си я отворите и след време, а също да си я свалите, съхраните в PDF-файл и/или разпечатате конфигурацията. Тя включва изброено вътре в нея и стандартното оборудване на избраното ниво.
Последно промяна от smoke на 04.01.2022, 14:25:44, променено общо 3 пъти.
-
nmnikolov
@smoke, то проблемът е, че в договорът няма разписано черно на бяло какво оборудване има. Това с конфигуратора е пунта мара... А и какво правим с колите, купени на склад (като моята)? Еми то колата може да е произведена преди 3-4-5 месеца, а сега в конфигуратора да има други неща за това ниво на оборудване.
- smoke
- Гараж: >
Octavia II 2.0 TDI-PD BKD
Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG
nmnikolov, конфигураторът не е пунта-мара, защото го актуализират постоянно и дилърите ползват същия конфигуратор. Ако някога е имало някаква екстра и тя е поръчана, а сега вече я няма, то тази екстра сигурно ще си дойде в колата, защото е било предвидено количество от нея за поръчките до съответната седмица.