Нормално ли е това с налягането на гумите?

Всичко за Шкода Супърб, произведен от 2015г.
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Аватар
The Hooligan

Škoda Racer

Гараж: FreakOBoost

Мнение от The Hooligan »

baijoro написа: 04.06.2021, 22:01:38 Ами ти сам си го обяснил, че от загряването се променя и налягането. Аз това не го оспорвам.
Ок, до тук сме на едно мнение. Хайде сега да си обясним, защо?
Ford Focus 2025 - 1.0 EcoBoost mHev 155кс - много върви! Почти колкото 450d но без да получавам известия през нощта, че му пада акумулатора..
Mokrox

Škoda Фен

Мнение от Mokrox »

Става това, което ми се е случвало с гуми пълни с азот и такива с въздух - когато температурата на околната среда падне, пада и температурата на газовете в гумата, а от там и налягането.
После като се позавъртят и загреят гумите се качва температурата и от там налягането.
Решението е да помпаме на студено или гараж с парно [smilie=sarcastic.gif]
baijoro

Škoda Ентусиаст

Гараж: Оctavia 3 FL 2.O TDI

Мнение от baijoro »

Аз от тази тема си направих следния извод:
По-простата система за косвено следене на налягането (като на моята кола) е по-добра от по-сложната, която мери точното налягане.
И при мен гумите сутрин преди тръгване са студени, но понеже и четирите са с по-ниско налягане пак се въртят с еднакви обороти и нямам фалшиви сработвания.
Аватар
The Hooligan

Škoda Racer

Мнение от The Hooligan »

Ше си тегля ножа! [smilie=sarcastic.gif]
После някой, ще чете темата за да си отговори на въпросите..
Ford Focus 2025 - 1.0 EcoBoost mHev 155кс - много върви! Почти колкото 450d но без да получавам известия през нощта, че му пада акумулатора..
Аватар
mariyan

ŠKODA MASTER

Гараж: 2019 Superb Combi 4x4 TDI 190hp 7DSG

Мнение от mariyan »

baijoro написа: 04.06.2021, 22:25:51 По-простата система за косвено следене на налягането (като на моята кола) е по-добра от по-сложната, която мери точното налягане.
Е, не! Това е като да кажеш, че е по-добре да режеш салата с тъп нож, защото с острия може да се порежеш. Активната система е по-информативна, а кой как ще борави с информацията е въпрос на нужди и компетенции.
The Hooligan написа: 04.06.2021, 22:39:44 Ше си тегля ножа! [smilie=sarcastic.gif]
После някой, ще чете темата за да си отговори на въпросите..
Аз също не разбрах каква ти е тезата.
Аватар
The Hooligan

Škoda Racer

Мнение от The Hooligan »

mariyan написа: 04.06.2021, 22:42:00 Аз също не разбрах каква ти е тезата.
Опитвам се да накарам някои потребители да помислят по темата а не само да гледат отгоре на нещата, ама не ми връзва [smilie=sarcastic.gif]
Пък после, ще споделя какво мисля аз.
Mokrox

Škoda Фен

Мнение от Mokrox »

Тъкмо излизам от банята, че къпах малкия...
От топлата вода забелязах, че моите "гуми" спаднаха повече от неговите, явно са му ги напълнили с азот в родилното. [smilie=pardon.gif]
П.П. Нека проблемите по колите ни да са само такива. наздраве
П.П.2. Много готино приложение имате със Шкодите.
Аватар
PSG

Škoda Фен

Гараж: ŠKODA Yeti Adventure 2.0TDI 140hp CFHC 4x4 '15
ŠKODA Superb III FL 2.0TDI 190hp DFHA '19

Мнение от PSG »

Колеги, хубаво сме тръгнали да дракаме физиката, но системата на колегата не реагира ли при много малка разлика? При мен TPMS реагира (и то правилно) при спад от 0.6bar. След момента на светването на лампата веднага проверих гумата, оказа се рапидка. При мен при 0.2bar разлика не регистрира аларма, пробвал съм.

Защо да помпим с азот - хората са го обяснили в тази статийка:
https://www.bridgestonetire.com/tread-a ... -inflation

Nitrogen molecules are larger than oxygen molecules, meaning that it’s more difficult for nitrogen to leak out of your tires through the innerliner membrane used to retain air. This natural process of air escaping is known as permeability. While both nitrogen and oxygen can and will eventually find their way through the tire’s innerliner, it can take up to six times longer for nitrogen verses oxygen.

Also, the compressed air in your tires contains water vapor, just like the air we breathe —this is what’s called humidity. In tires, this water vapor has two effects. First, it can accelerate the oxidation process. Secondly, water vapor pressure varies a lot with changes in temperature. This can result in increases (or decreases) in your tires’ pressure. Compressed nitrogen in tires, on the other hand, is dry, making it more stable than standard compressed air, even at the higher temperatures tires are subject to at highway speeds.
ŠKODA Yeti Adventure 2.0TDI CFHC 4x4 '15
ŠKODA Superb III FL 2.0TDI 190hp DFHA '19
SmokeyandtheBandit

Шкода Новак

Мнение от SmokeyandtheBandit »

Реално въздуха се състои от азот 78%, кислород около 21% и остатъка са дребни други елементи и съединения. Сългасно законите за газовете (Бойл, Гай и Шарл) с прости думи при падане на температурата, константен обем на контейнера (гумата е съд с фискиран обем) и без промяна на самото кличество газ винаги налягането спада - това важи за абсолютно всички газове (идеални и реални). Затова и при затопляне налягането се вдига в гумите и пак няма значение с какво са запълнени.

Плюса на азототното пъленене, е че се ползва чист азот които е "сух" и няма влага която допълнително спомага за промяна в налягането при различните температури. Другият плюс на пълненен само с азот е, че като имаш само един газ е по-лесно да предвидиш поведението му при промяна на температурата. Затова за Ф1 и други е важно това , но там говорим за детайли които ти дават предимство с хилядна която има значение. За всекидневни коли няма никакво значение.

Молекули на газовете винаги преминават през самата гума и това води до минимална загуба на количество газ. Просто молекулите на азота са по-големи от тези на кислорода и при еднакви условия гума с нормален въздух винаги ще губи с около 21 процента по бързо количество газ от тази с азот.
Аватар
The Hooligan

Škoda Racer

Мнение от The Hooligan »

Mokrox написа: 04.06.2021, 22:53:13 От топлата вода забелязах, че моите "гуми" спаднаха повече от неговите
Май си се надишал с водни пари [smilie=sarcastic.gif]

Та, като споменах водни пари, дали има значение влажността на въздуха?
Аватар
The Hooligan

Škoda Racer

Мнение от The Hooligan »

Днес проверих каква разлика дава при мен, като я изкарах от гаража и след 30 мин шофиране из централната част на София. Гумите са с въздух.

ИзображениеИзображение
Аватар
DoH_KuXoT

Škoda Ентусиаст

Гараж: Passat B8 2.0tdi - 190hp

Мнение от DoH_KuXoT »

Отляво ги е пекло повече слънцето
Аватар
The Hooligan

Škoda Racer

Мнение от The Hooligan »

DoH_KuXoT написа: 05.06.2021, 17:52:35 Отляво ги е пекло повече слънцето
Мда, през повечето време напичаше от ляво. Като цяло предните се загряват повече от спирачките.
Аватар
intense

Škoda Ентусиаст

Гараж: Octavia 3 FL 1.8 TSI DSG

Мнение от intense »

Интересното е защо му пищят датчиците при такива стойности...? На предишната кола бях с такива, никога не се е обаждало. На дедото му купихме втори комплект джанти за Каджара с датчици. И той не се е оплаквал да е пищяло с нито един от комплектите.
Аватар
zzankov

ŠKODA MASTER

Гараж: Шкода Октавиа 2001
AQY
85kW/116 hp

Мнение от zzankov »

DoH_KuXoT написа: 05.06.2021, 17:52:35 Отляво ги е пекло повече слънцето
Или е имал повече десни завои. Във Формула 1 е така.
[smilie=sarcastic.gif]
Публикувай отговор

Обратно към “Superb III”