В чуденка за правилната семейно/рибарска кола

Всичко за Шкода Октавия, произведена от 2013г. до днес
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
stillg

Шкода Новак

Мнение от stillg »

Здравейте на всички!
От доста време съм в търсене на правилната марка и модел за семейно/рибарска кола. Харесват ми просторни коли с голям багажник.
Шкода Октавия комби ми грабна окото. Може би най-вече, защото ми наподобява караната от мен вече 15 години Citroen Xsara Combi :)
Главният въпрос който ме гложди е до колко има смисъл да се ориентирам към 4х4 вариант на модела при следните условия:
Ходя активно за риба. Не се вра по чукари. Имам лодка с колесар. Главно ми трябва за пясък по морето и разкаляни брегове по язовирите. Живея във Варна където 1-2 месеца максимум да е лошото време със сняг и поледици. Живея в централната част, така че не ми трябва 4х4 ежедневно за прибиране до вкъщи.
Та, като си направя сметката да ми трябва 20-40 пъти на година. Ама затъването с колесар и лодка, на места където повечето пъти няма кой да ти помогне не ме кефи. Мачът е игран на няколко пъти вече.
Оправдано ли е да търся кола с 4х4 в този случай, като се има в предвид и съответната му поддръжка?

Заглеждам модели 2015-2016 в зависимост от цената.
Разбира се Scout беше първия ми избор, но реално разбрах че освен по-големия просвет от 3см, други основни разлики с 4х4 моделите - няма. Поправете ме ако не съм разбрал правилно. Външният вид наистина е супер, но дали само тези неща си заслужават разликата в цената?

Накратко. Ако имам реална нужда от 4х4 дали да си струва да заложа на Scout или да търся Оctavia 4x4? Върти ми се като идея 2.0 дизеловия вариант.

И нещо последно. Тъй като ми трябва теглич, гледам снимки по обяви в които виждам теглич, а не се вижда ел.буксата. Аз ли съм в грешка или....???

Поздрави и благодаря предварително. Голяма драма ми е :)
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

Правилно си разбрал нещата, скаута е визия + малко повече просвет. Ти си решаваш струва ли си.
Бееееее.....
Аватар
Rangel

ŠKODA MASTER

Гараж: Octavia 3 FL 2.0 TSI 6M REVO STAGE 1

Мнение от Rangel »

Скаута е и с кори навсякъде, защита на спирачните маркучи и други пружини. Няма като опция регулируемо окачване.
Sasio

Škoda Фен

Гараж: Octavia 3FL, 2.0TSI, 190hp, 7DSG, 4x4

Мнение от Sasio »

Rangel написа: 05.09.2018, 10:13:23 Скаута е и с кори навсякъде, защита на спирачните маркучи и други пружини. Няма като опция регулируемо окачване.
Извинявайте, но нали и аз съм пред същата чуденка...какво значи, че Скаута няма регулируемо окачване? Кои имат и какво му е предимството?
Благодаря.
Аватар
Rangel

ŠKODA MASTER

Мнение от Rangel »

D256999F-B91B-4A06-8F90-52E9FC09A186.jpeg
2DF02FB1-D56E-4461-852D-8FE8C5558E17.jpeg
Нормалното Комби 4х4 има като опция регулируемо окачване с бутон до скоростния лост - еко, комфорт, спорт, индивиджуал и нормал, нещо подобно трябва да са. Скаута няма тази опция :). При Супърба това променя цялото поведение на колата, не само окачването, предполагам е същото при Октавията.
Driving mode selection - точното име на екстрата :)
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Аватар
igeorgiev82

ŠKODA MASTER

Гараж: Octavia 3 FL 1.4TSI DSG-BLUE MAGIC

Мнение от igeorgiev82 »

И какво като го има това окачване?Това не сваля или вдига просвета,както ако е на въздух.Управлява електронно хода на амортисьора само,за по меко и по твърдо возене [smilie=pleasantry.gif]
Аватар
Георги Г

Škoda Ентусиаст

Гараж: Superb 3, 2.0 TDI, 190HP

Мнение от Георги Г »

При С3 с това окачване клиренса е 10-тина мм надолу.
Аватар
Rangel

ŠKODA MASTER

Мнение от Rangel »

igeorgiev82 написа: 05.09.2018, 13:57:32 И какво като го има това окачване?Това не сваля или вдига просвета,както ако е на въздух.Управлява електронно хода на амортисьора само,за по меко и по твърдо возене [smilie=pleasantry.gif]
Абсолютно си прав, но при Супърб е задължително според мен, част от режимите са супер комфорт и меко возене, а Спорт втвърдява драстично, не съм казвал, че регулира височината на автомобила, това не е Ситроен :)
stillg

Шкода Новак

Мнение от stillg »

От написаното до момента разбирам, че няма фрапантна разлика между обикновенното 4х4 и Scout-a.
Имайки предвид представената от мен информация в началото, колко оправдано е закупуването на кола с 4х4 според вас?
Някой има ли представа, защо на някои обяви до теглича не се вижда ел.букса?
Аватар
Rangel

ŠKODA MASTER

Мнение от Rangel »

Карам кола от 18 годишен, до сегашните ми 32 карах все коли с предно, твърдо бях решил за 4х4 и сега Супърба е 4х4, еми по-добре е! Вали дъжд, газ и излиташ, има прах - газ и излиташ, зимата очаквам още повече да му се радвам, за мен задължително 4х4!
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

Зависи от профила на карача. 4х4 на Шкода е Халдекс, това е система да те извади зимата от снега или лятото от калта. Без да претендира за някакви сериозни офроад възможности, най-малкото, защото междуосието и е голямо.
Също така това задвижване няма нищо общо с постоянно зацепените системи на Ауди или Субару, т.е. не помага особенно при агресивно каране.

Т.е. хубаво е ако си скиор, рибар или вилата ти е по черен път. Ако колата не излиза от асфалта е безмислено, харчи повече и е още агрегати за подръжка. Също така ако ти трябва джипка или кола да пързаляш по завоите - не става.
Бееееее.....
Аватар
Rangel

ŠKODA MASTER

Мнение от Rangel »

Палец за мнението на Цецо. Обаче литър разход повече е пренебрежим за мен и да, много е далеч от куатро, а самото куатро е много далеч от Субару :)
noby_007

Škoda Фен

Гараж: SKODA OCTAVIA III vRS 2.0 TDI (184 Hp) DSG 2014
VW Tiguan 2.0TDi DSG (190hp) 2019
SEAT Altea 1.6TDi (105hp)
LAND ROVER 90 2.25d (64Hp) 1983 "T.O.R." registred
Обратна връзка:

Мнение от noby_007 »

С колесар и лодка в калта, халдекса няма да помогне. Особенно ако калта е по-дълбока от 4-5см.
Иначе за да не те карат да слагаш вериги зимата, става.
MAY THE FORCE BE WITH YOU!
stillg

Шкода Новак

Мнение от stillg »

Много разкрачено положение.
Склонен съм да вляза в този допълнителен "разход", ама единия казва че ще свърши работа 4х4-то с колесаря, другият казва че няма.
Нещо много на кантар са нещата. Пък пусто , нямам някой познат с такава кола да направим 2-3 теста някъде из пясъците.
Аватар
VALDO

Site Admin

Гараж: Škoda Octavia L&K 1.8TSI DSG
Yamaha Neo's 50 4T
Honda Forza 350
Toyota Corolla 2.0 Hybrid
Honda XL750 Transalp
Обратна връзка:

Мнение от VALDO »

Взимай 4х4, без да се замисляш!