Автоматик супърб1

Всичко за Шкода Супърб, произведен от 2001г. до 2008г.
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Pokata

Шкода Новак

Автоматик супърб1

Мнение от Pokata »

Здравейте хора,
Имам няколко въпроса. Преди близо година си купих супърб1 с автоматични скорости. Това е първата ми кола и съответно не съм супер навътре в нещата. Проблемът е че започнаха да придърпват скоростите и не се сменят гладко. На студено в началото се сменят плавно, но когато позагрее малко започва леко да ме изстрелва при смяна. А на скоро при дълъг път и при връщане на предавка от 4та на 3та имаше като забиване за части от секундата. Надявам се със смяна на масло да се оправи този проблем. Но ми е чудно ако това не помогне и трябва да се отвори кутията, дали смяната на масло преди това няма да е била напразно. Също така дали е възможно нивото на маслото да е паднало и съответно опресняване да не е удачен избор, а по скоро пълна смяна. Ако имате и подходящ сервиз за препоръчване за София не бих отказал. Благодаря
Аватар
stanley

Škoda Ентусиаст

Гараж: Skoda Superb II FL 2.0TDI 6M 4x4 ex, Skoda Superb 1.8TSI 6M, VW Passat 6 2.0TDI DSG6 ex, Skoda Superb 1.9TDI Tiptronik-ex, Skoda Octavia 1.6 MT-ex
Обратна връзка:

Автоматик супърб1

Мнение от stanley »

Привет, Кога за последно е сменяно маслото? Преди колко КМ? С кой мотор е колата? Има ли забавяне при потегляна напред или назад, когато е на равно? Когато е под наклон потегля ли назад или стои в покой или пък потегля леко напред при пускане на спирачката?
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196
Обратна връзка:

Автоматик супърб1

Мнение от bega4kata »

Най вероятно хидрото е за смяна. Като разреди маслото и не може да направи налягането.
GUNTER SERVICE
Изображение
ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
Pokata

Шкода Новак

Автоматик супърб1

Мнение от Pokata »

В сервизната книжка последното написано е преди 100к км, човека от когото я взех каза, че била рециклирана преди 30к км, но според мен ме е слъгал или той не е бил наясно въобще, защото ми даде документи за рециклаж на дюзите, а не на кутията. Колата е 2.5 v6 tdi 163коня. Не мисля че има забавяне при потегляне на равно. А под наклон зависи от големината му, повечето пъти потегля когато пусна спирачката, ако е много голям наклона стои в покой. Друг проблем който забравих да спомена е, че когато паркирам под наклон на горе и после като тръгвам, от паркинг малко трудно вкарва задната. Когато спра на равно го няма този проблем.
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Автоматик супърб1

Мнение от Цецо75 »

Pokata написа: 29.09.2025, 10:52:44 Друг проблем който забравих да спомена е, че когато паркирам под наклон на горе и после като тръгвам, от паркинг малко трудно вкарва задната. Когато спра на равно го няма този проблем.
А дърпаш ли ръчната преди да сложиш на паркинг?
Бееееее.....
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196
Обратна връзка:

Автоматик супърб1

Мнение от bega4kata »

Има луди да си ги купувате тези морги, изпели си песента....
Моя съвет е да се отърваваш с някаква минимална загуба.
И после да кажеш бюджет и да питаш във форума за съвет.
Щом докато е студена е ок, ще може да я продадеш. Сега тепърва ще захладнява :)
GUNTER SERVICE
Изображение
ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
Pokata

Шкода Новак

Автоматик супърб1

Мнение от Pokata »

Цецо75 написа: 29.09.2025, 10:54:09
Pokata написа: 29.09.2025, 10:52:44 Друг проблем който забравих да спомена е, че когато паркирам под наклон на горе и после като тръгвам, от паркинг малко трудно вкарва задната. Когато спра на равно го няма този проблем.
А дърпаш ли ръчната преди да сложиш на паркинг?
Не, само крачната натискам, да да мога да сменя предавките и си я оставям на паркинг.
Pokata

Шкода Новак

Автоматик супърб1

Мнение от Pokata »

bega4kata написа: 29.09.2025, 10:58:26 Има луди да си ги купувате тези морги, изпели си песента....
Моя съвет е да се отърваваш с някаква минимална загуба.
И после да кажеш бюджет и да питаш във форума за съвет.
Щом докато е студена е ок, ще може да я продадеш. Сега тепърва ще захладнява :)
Честно казано много не ми се иска. За тази една година доста път изминах и много ми харесва колата. Вози много гладко, удобна е за дълъг път и не ми е правила никакви проблеми до сега. Не съм и плащал много пари за нея, обслужил съм всичко без кутията - ангренажни, водна помпа, пистови ремъци и други консумативи. Ако не е сериозен там проблема, бих я оправил и нея и да си я карам докато издържи или не ми писне. Все пак това ми е първа кола и не исках да се изхвърлям с нещо много скъпо. Но ако се зададат нови проблеми, ще се вслушам в съвета ти и ще търся по-нов супърб отново. Благодаря
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Автоматик супърб1

Мнение от Цецо75 »

Pokata написа: 29.09.2025, 11:11:58 Не, само крачната натискам, да да мога да сменя предавките и си я оставям на паркинг.
Ами дърпай я. Иначе колата виси на чопа на скоростната кутия, когато е на баир. И затова трудно изключваш от паркинг.

Спираш, дърпаш ръчната и тогава слагаш на P. Така ръчната държи колата, а не чопа на скоростите. Важи за всички по-стари автоматици. Най-новите сами си дърпат ръчната.
Бееееее.....
Pokata

Шкода Новак

Автоматик супърб1

Мнение от Pokata »

Благодаря! Ще го правя за напред, не знаех.
Аватар
stanley

Škoda Ентусиаст

Гараж: Skoda Superb II FL 2.0TDI 6M 4x4 ex, Skoda Superb 1.8TSI 6M, VW Passat 6 2.0TDI DSG6 ex, Skoda Superb 1.9TDI Tiptronik-ex, Skoda Octavia 1.6 MT-ex
Обратна връзка:

Автоматик супърб1

Мнение от stanley »

Какъвто и да е проблема с кутията, ремонта няма да е под 2000-3000 лв. Ако е хидротрансформатора,както каза Бегачката - рецилкират ги, ако са съединители - сменят ги. Помисли дали ти се дават такива пари и после си представи, ако се обади нещо по мотора, а този мотор е известен, че е проблемен (независимо кое поколение е). Разбирам, че си харесваш колата и ти върши работа, но лично аз бих я сменил за нещо по-безпроблемно, докато е в движение. Забравих да питам от кой град си евентуално да те насочим за сервиз ако решиш.
Pokata

Шкода Новак

Автоматик супърб1

Мнение от Pokata »

stanley написа: 29.09.2025, 14:52:23 Забравих да питам от кой град си евентуално да те насочим за сервиз ако решиш.
От София съм. Благодаря за инфото
xektop

Škoda Ентусиаст

Гараж: Octavia 3 1.8 TSI 4x4 DSG ESTATE

Автоматик супърб1

Мнение от xektop »

Pokata, Аз, за диагностика съм ходил тук: https://www.gemini4.com/
Аватар
stanley

Škoda Ентусиаст

Обратна връзка:

Автоматик супърб1

Мнение от stanley »

За диагностика на кутията може също да пробваш и тук: https://www.divals.bg/
Иначе кутията ти е ZF5HP19, събира 9л масло, типтроник с 5 предавки.
По принцип е здрава, но бих казал мудна и лакома, но поне колата върви мазно и плавно.
4 години карах Суперб 1.9/131 с тази кутия и после, като смених с DSG6 (DQ250) ми се стори като самолет.
Pokata

Шкода Новак

Автоматик супърб1

Мнение от Pokata »

Благодаря ви за препоръките. Ще направя диагностиката пък после ще го мисля
Публикувай отговор

Обратно към “Superb I”