Octavia 4 Combi Facelift - няколко дилеми ?

Всичко за Шкода Октавия, произведена от 2020
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
lunatic

Шкода Новак

Гараж: VW Tiguan III 1.5 eTSI DSG
(ex. Skoda Octavia 3 1.4 TSI MT)

Мнение от lunatic »

Здравейте,

дойде време за смяна на сегашната ми кола (Октавия 3 1.4 бензин 140 к.с., която карам от почти 10 години).

Имах някои чуденки каква марка/модел да бъде следващата кола, но пак стигам до личен извод, че при Октавията съотношението между парите, които даваш и това, което получаваш е най-добро (материали, обем, динамика). Та към момента шансовете да поръчам отново Октавия са значителни.
Когато поръчвах предната кола, бюджета ми беше доста по-изпилен и съответно тя си остана с ръчна скоростна кутия и средно за времето си ниво на оборудване. И 10 години това ме дразни :)

Сега съм решил да не повтарям същата грешка и ще поръчам Едишън комби DSG с цвят Лунно бял металик.
Мисля допълнително да добавя теглич (за да мога да слагам багажник за колелета) и т.нар. пакет "Комфорт плюс" (Включва безключов достъп до автомобила, понеже в сегашния Едишън безключово е само самото палене + Виртуален педал за отваряне на багажника. Искам ключа да е в джоба на якето ми и да не се налага да го вадя :) ).

По-надолу започват дилемите и въпросите:
1. "Електрически управляем и отваряем панорамен покрив" - иска ми се следващата кола да е с панорамен таван.
Притеснението ми тук е на база нещо, прочетено в нета. Казваше се, че панорамния таван и щората към него отнемат няколко см (2-3) от вътрешното пространство на автомобила и съответно тавана вътре става по-нисък сравнен с кола, която е без панорамен таван и щора... Това така ли е? Сравнително висок съм и не искам главата ми да опира в щората, нито пък това да бъде така за пътуващите отзад... Има ли някой с преки наблюдения - дали тавана на Октавия с панорамен таван и щора е една идея по-нисък от този на стандартната?

2. Някакви други полезни екстри, които съм пропуснал, а не са пакети, които струват по 5-8к?

3. Най-голямата ми дилема се появи с обновяването на ценовата листа на Еуратек :) През цялото време мислех за бензин 1.5 150 коня, но сегашната отстъпка на дизел 2.0 150 коня е 11 600 лева :) На практика цените на Бензина и Дизела (по 150 коня) са напълно равни в момента.
Живея във Варна, средно годишно изминавам около 15 000 км.
Карал съм и бензина и дизела и ми е трудно да преценя кое ми допада повече... сякаш дизела е една идея по-динамичен и това се усеща и от малко по-ниски скорости, но пък двигателя ми се стори леко по-шумен от бензиновия. Вероятно обаче, дизела ще бъде по-икономичен като разход на гориво.
Предполагам, че много хора са имали дилемата бензин/дизел и ще ми е полезно да чуя различни мнения.
Интересува ме също дали имате впечатления кой от двата двигателя е по-малко проблемен във времето (повреди, харчене на масло и други).

Предварително благодаря за мненията.
Аватар
lybrator

Cupra

Гараж: '16 Ibiza Cupra 1.8 192 FWD MQ350
'18 Tiguan 1.4 150 4motion DQ250
'19 Leon Cupra ST300 4drive DQ381

Мнение от lybrator »

lunatic написа: 04.10.2024, 14:31:33 Живея във Варна, средно годишно изминавам около 15 000 км.
Карал съм и бензина и дизела и ми е трудно да преценя кое ми допада повече... сякаш дизела е една идея по-динамичен и това се усеща и от малко по-ниски скорости, но пък двигателя ми се стори леко по-шумен от бензиновия. Вероятно обаче, дизела ще бъде по-икономичен като разход на гориво.
15000км според мен са леко на ръба да се реши нафта или бензин. Ако градското преобладава --> бензин. Ако е обратното --> дизел. Дизелът е икономичен на дълго и когато е загрял. Незагрял сутрин харчи като ЗИЛ 131. Шумът на дизела все още си го има макар и намален, Бензинките не се чуват(имам 2 в момента). Отделно дизелът иска да му се налива и Адблу, а от своя страна 1.5тси е достатъчно икономичен, разликата с 2.0 тди е от порядъка на 1л според мои наблюдения. Аз лично бих взел бензина при всички положения. Останалото е според лични предпочитания и навици.
Аватар
Архимандрит Дионисий

Škoda Мод

Гараж: SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 280 к.с.
Старата любов:
SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 190 к.с.
SKODA OCTAVIA 1.4 TSI
150 к.с.

Мнение от Архимандрит Дионисий »

С 2 ръце за бензина, а щом ще е и DSG това е правилната комбинация. 150 коня бензин и дизел, вървят еднакво. Разликата в разхода няма да е повече от литър ако изобщо има такава. Аз вместо панорама бих заложил на DCC.
Аватар
lybrator

Cupra

Гараж: '16 Ibiza Cupra 1.8 192 FWD MQ350
'18 Tiguan 1.4 150 4motion DQ250
'19 Leon Cupra ST300 4drive DQ381

Мнение от lybrator »

мда, пропуснах нещо важно, @Архимандрит Дионисий го е споменал същото в общи линии - DSG работи доста по-адекватно с бензинов мотор. Чета отдавна за това, преди съм имал TDI DSG, сега имам две TSIта с DSG и наистина го наблюдавам и аз.
sickle

Шкода Новак

Мнение от sickle »

Имай предвид, че 1.5 TSI e mHev и пак сваля малко разхода, особено, ако 120-130 на магистрала те устройват. Аз имах прифейс и сега на фейса дори пише, че е по-усъвършенствана ACT функцията и би трябвало разхода да е още надолу. Живот и здраве другата седмица ще я взема, не вярвам да има фрапантни разлики, но перфектна кола за нормално шофиране. Аз също доплатих за комфорт плюс. Дилъра ме врънкаше и за селектор Mode, за шофиране, ама аз и спортния режим не ползвам, та ми се видя излишно, макар и за 50 лв. DCC нямам, но мен возията ме устройваше напълно. Само на легнал полицай подскача повечко отзад. Аз избрах бензина, защото тогава мантрата беше да спират дизелите, но пак се спрях на него и сега.
Аватар
ЦецоNOL

Агент на ДС

Гараж: SKODA KAMIQ 1.5TSI MONTE CARLO 2024 - МРАЗКО
POR(N)SCHE CAYMAN GTS 4.0 718 2023 - YELLOWSTONE
AUDI A6 C5 ALLROAD - КАМИОНА
Обратна връзка:

Мнение от ЦецоNOL »

1.5 TSI е избора.
Дизела е ефективен само на дълго и при загрял мотор.В града и на къси разстояния не е ОК.
1.5 TSI в Камик ръчка харчи 5/100 с ограниченията + 10/15км/ч отгоре.
С ограниченията е 4.5/100
Отделно с майлд хибрида ще е още по-добре.
Изображение
ЗА ВСЯКАКВИ АВТОЧАСТИ И КОНСУМАТИВИ
0️⃣8️⃣9️⃣ 9️⃣1️⃣1️⃣ 6️⃣9️⃣6️⃣9️⃣
Аватар
РАПАН

Škoda Фен²

Гараж: Skoda Fabia 2, Octavia 4 FL.

Мнение от РАПАН »

Пакет Performance + Winter Premium.
dmilkov

Шкода Новак

Гараж: Octavia IV VRS, 2.0 TSI

Мнение от dmilkov »

Аз също препоръчвам DCC. В града и на лош път използвам най-мекия режим и се чувства много добре, каквито и неравности да има. При по-висока скорост и хубав път го втвърдявам и колата става доста стабилна. Не мисля, че бих карал вече кола без тази екстра.
istoyanov

Škoda Ентусиаст

Гараж: Seat Leon ST FR

Мнение от istoyanov »

С уговорката, че DCC потропва! Важно уточнение е.
lunatic

Шкода Новак

Мнение от lunatic »

Здравейте,

да споделя развитието на темата при мен и да питам още нещо...

В крайна сметка поръчаната нова кола се оказа VW Tiguan (1.5 бенз., 150 коня, DSG, Elegance + някои яки екстри :) ).

През цялото време някак вътрешно ми се искаше да е нещо по-различно от Октавия, защото от 10 години съм с Октавия 3 и така стигнах и до VW (Карок ми се вижда една идея малък за основна кола, Кодиак ми се вижда една идея голям за паркиране и маневриране в града).

(Отварям още една скоба - преди няколко седмици твърдо се бях навил колата да е Октавия 4 и даже се запътих към Шкода Варна... Както обикновено обаче, там ме посрещнаха с ... не знам как да го нарека, ама нещо средно между пренебрежително отношение и тотална липса на умения/желание за общуване с клиенти и влагането на минимални усилия, та да върви работата... Наистина тези хора там са свикнали колите да се продават сами и това да им зададеш 5-10 въпроса свързани с моделите ги натоварва до безкрай. Не можах да ги изтърпя и този път културно си тръгнах. Жалко, защото колите им са хубави, но отношението не е!)

Дилемата при Тигуана дойде от избора на цвят.
Бях си наумил новата кола да е в бял цвят, като това в гамата на VW Tiguan значи Pure white (не металик) или Oryx White Perlmutteffect (металик, перлено бяло). За мое голямо учудване, жена ми не хареса Перленото бяло, когато го видахме на живо, понеже леко "жълтее"-ло и каза, че повече й допада Pure white. Тъй като разликата в цената е 1500 лева (2к за Перлата срещу 500 лева за Pure white), хич не съм и спорил с нея по темата, защото тези пари (+още малко) ги набих в матричните IQ.Lights на VW + 360 градуса камера :)

На мен Pure white също ми хареса като цвят, да си призная честно сигурно не бих могъл да определя дали е или не е металик, когато го видях в първия момент.
Като се прибрах вкъщи обаче се зачудих до колко е разумно през 2024/2025 година да си взема нова кола, чиято боя не е металик?
Какви минуси има това според вас и какви рискове?
Примерно ще се "захаби" ли по-бързо не-металик боята от миене/слънце и т.н.?
Запазва/предпазва ли металика повече боята през годините?

ПС: добавям 2 снимки на Тигуан в цвят Pure white от изложението в София:

Изображение
Изображение
Аватар
Taratajki

ŠKODA MASTER

Гараж: Fabia 3 1.2 tsi ; Octavia 4 FL 2.0 tdi

Мнение от Taratajki »

lunatic написа: 25.10.2024, 08:54:00 Примерно ще се "захаби" ли по-бързо не-металик боята от миене/слънце и т.н.?
Искрено се смях на тази ти "дилема" [smilie=sarcastic.gif] Уточняващ въпрос- очакваш бялото да избелее ли lol
Не боята пази колата, а лака нанесен върху нея. А той е еднакъв, или подобен за всички бои от гамата на съответната марка.
При наличието на толква информация в мрежата, потърси какво е "металик", "перла" и т.н. видове бои за коли, лодки, самолети.... ;)
Аватар
pavel31

Škoda Ludicrous

Гараж: Skoda Kodiaq 190 TDI 4x4

Мнение от pavel31 »

@lunatic, айде със здраве и кеф да си дочакаш количката! Мислил си глупости за боята като си се прибрал под въздействието на поръчката и емоцията :)
Ride as much or as little, as long or as short as you feel. But ride. - Eddy Merckx
lunatic

Шкода Новак

Мнение от lunatic »

Taratajki написа: 25.10.2024, 10:05:06
lunatic написа: 25.10.2024, 08:54:00 Примерно ще се "захаби" ли по-бързо не-металик боята от миене/слънце и т.н.?
Искрено се смях на тази ти "дилема" [smilie=sarcastic.gif] Уточняващ въпрос- очакваш бялото да избелее ли lol
Не боята пази колата, а лака нанесен върху нея. А той е еднакъв, или подобен за всички бои от гамата на съответната марка.
При наличието на толква информация в мрежата, потърси какво е "металик", "перла" и т.н. видове бои за коли, лодки, самолети.... ;)
Еееее, нали за това питам, да се науча :)

Не очаквам да избелее бялото... По-скоро притеснението ми е, да не спре да "лъщи" и колата да заприлича на цвят като на служебна бяла 15 годишна Дачия, ако се сещаш какво имам в предвид.

Тоест за теб не следва да е проблем за един цвят на колата (ако ти харесва) дали е металик или не, от гледна точка на съхранението му през годините?
istoyanov

Škoda Ентусиаст

Гараж: Seat Leon ST FR

Мнение от istoyanov »

@lunatic, всички лакове се прецакват с времето. Няма значение дали е Дачия или Мерцедес. За това е добре да подбираш автомивките - да не работят с агресивна химия или да си я миеш често сам. Също така опциите за "аматьорска" керамика под формата на спрей също биха били от полза. До поддръжка е и аз зле изглеждаща поддръжана кола не съм виждал. [smilie=beach.gif]
Последно промяна от istoyanov на 25.10.2024, 13:21:43, променено общо 1 път.
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

lunatic написа: 25.10.2024, 08:54:00 Като се прибрах вкъщи обаче се зачудих до колко е разумно през 2024/2025 година да си взема нова кола, чиято боя не е металик?
Какви минуси има това според вас и какви рискове?
[smilie=sarcastic.gif] припадам
СЛУШАЙ жената бе човек,няа сбъркаш.
GUNTER SERVICE
Изображение
ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
Публикувай отговор

Обратно към “Octavia IV”