дойде време за смяна на сегашната ми кола (Октавия 3 1.4 бензин 140 к.с., която карам от почти 10 години).
Имах някои чуденки каква марка/модел да бъде следващата кола, но пак стигам до личен извод, че при Октавията съотношението между парите, които даваш и това, което получаваш е най-добро (материали, обем, динамика). Та към момента шансовете да поръчам отново Октавия са значителни.
Когато поръчвах предната кола, бюджета ми беше доста по-изпилен и съответно тя си остана с ръчна скоростна кутия и средно за времето си ниво на оборудване. И 10 години това ме дразни
Сега съм решил да не повтарям същата грешка и ще поръчам Едишън комби DSG с цвят Лунно бял металик.
Мисля допълнително да добавя теглич (за да мога да слагам багажник за колелета) и т.нар. пакет "Комфорт плюс" (Включва безключов достъп до автомобила, понеже в сегашния Едишън безключово е само самото палене + Виртуален педал за отваряне на багажника. Искам ключа да е в джоба на якето ми и да не се налага да го вадя
По-надолу започват дилемите и въпросите:
1. "Електрически управляем и отваряем панорамен покрив" - иска ми се следващата кола да е с панорамен таван.
Притеснението ми тук е на база нещо, прочетено в нета. Казваше се, че панорамния таван и щората към него отнемат няколко см (2-3) от вътрешното пространство на автомобила и съответно тавана вътре става по-нисък сравнен с кола, която е без панорамен таван и щора... Това така ли е? Сравнително висок съм и не искам главата ми да опира в щората, нито пък това да бъде така за пътуващите отзад... Има ли някой с преки наблюдения - дали тавана на Октавия с панорамен таван и щора е една идея по-нисък от този на стандартната?
2. Някакви други полезни екстри, които съм пропуснал, а не са пакети, които струват по 5-8к?
3. Най-голямата ми дилема се появи с обновяването на ценовата листа на Еуратек
Живея във Варна, средно годишно изминавам около 15 000 км.
Карал съм и бензина и дизела и ми е трудно да преценя кое ми допада повече... сякаш дизела е една идея по-динамичен и това се усеща и от малко по-ниски скорости, но пък двигателя ми се стори леко по-шумен от бензиновия. Вероятно обаче, дизела ще бъде по-икономичен като разход на гориво.
Предполагам, че много хора са имали дилемата бензин/дизел и ще ми е полезно да чуя различни мнения.
Интересува ме също дали имате впечатления кой от двата двигателя е по-малко проблемен във времето (повреди, харчене на масло и други).
Предварително благодаря за мненията.

![beach [smilie=beach.gif]](./images/smilies/beach.gif)