Кафявият кораб | Skoda Superb III, L&K, 1.8 TSI - 180к.с.

Всичко за Шкода Супърб, произведен от 2015г.
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Аватар
n_ivanov

Škoda Фен²

Гараж: > Skoda Superb 3 | L&K | 1.8 TSI - 180 к.с. | DSG 7 DQ200
> ex. Mercedes B-class | 180 CDI - 109 к.с. | manual

Мнение от n_ivanov »

Здравейте,
Реших и аз да направя тема за моят кораб, да ви разкажа историята за покупката му, да питам неща за колата и като цяло да коментираме всичко свързано с нея.
ABBC3_OFFTOPIC
Следващите редове може да ви се сторят прекалено дълги! Препоръчвам да се снабдите с едно кафенце. [smilie=pleasantry.gif]
Първо да ви се представя - казвам се Николай, на 29 години, родом съм от Бургас, студентсвото си го прекарах във Варна (на моменти и в Германия за по няколко месеца), след това живях и работих в София. Септември 2022 ми се случи най-хубавото в този живот - роди ми се дъщеричка и главно заради нея, през месец Март с жена ми се преместихме обратно в Бургас, където да може да отгледаме детето на спокойствие (а и друго си е да имаш баби на една ръка разстояние).
Та стига толкова за мен, нека да пристъпя към по-интересната част. Знаех, че един ден ще бъда горд собственик на Съпърб, още от момента в който със съпругата ми разбрахме, че семейството ще има ново попълнение. Предварително бях направил независимо проучване между най-различни марки автомобили и Шкодата излезе победител (а и не може да се отрече красотата в дизайна на колата). Започна се едно проучване на българският пазар, гледах какво предлагат ЕТ, автокъщите и частни лица, докато в един момент не ми щукна да погледна как върви пазара в Чехия и "о чудо", там цените бяха с едно 15-20% надолу спрямо тези в нашата мила родина. Естествено чешкият ми е тотално непознат, но за тази цел чичко гугъл има една прекрасно опция за моментен превод и аз се възползвах от нея. :D Изискванията ми не бяха малко - да е на малко километри (под 150к), да има ACC, ел. седалки, подгрев и обдухване на седалките, 3та зона на климатроника, подгрев на челното стъкло и още някоя друга глезотия. След дълго търсене в началото на Октомври се появи едно много красиво бяло комби 2.0 TSI, L&K. Изпратихме доверен човек на място да огледа колата, след това я провери в сервиз и дори я капарирахме. На 21ви Октомври тръгнахме с баща ми и още един семеен познат (който е родом от Чехия) за Прага, като малко преди Калотина получихме неприятно обаждане, че от автокъщата били продали колата предния ден (отишъл някой, броил повече пари и те му дали колата). Така ние пристигнахме на 22ри сутринта в Прага и директно се насочихме към автокъщите. За целият ден се нагледахме на около 10 съпърба, кой от кой по трагичен, като имаше само един по-читав (беше Style Plus от 2018), но километрите бяха малко под 180к. Докато се придвижвахме от една на друга автокъща и ровейки се в сайтовете за продажба на автомобили, попаднах на екземпляра, заради който съществува тази тема. В началото бях много резервиран - колата беше в друг град на около 100 км. от Прага, беше с бяла кожа (която аз избягвах, все пак малката ще започне старателно да маца из колата) и на фона на всички разгледани бройки през деня имах едно на ум, че и на тази може да има нещо. Бях толкова изморен (не бях спал почти 40 часа), че бях готов да се примиря и да взема единствената що годе ставаща бройка, спомената няколко реда по-нагоре. И тук се намеси баща ми, точните му думи бяха "Минали сме 2000 километра за да дойдем до тук, и едни 100км. въобще не трябва да те спират. Утре сутринта отиваме да видиш колата, ако не ти хареса - взимай другата, но ще съжаляваш ако не я видиш". И така на другият ден рано сутринта тръгнахме за Прибрам - колата беше проверена по VIN още предходния ден и разполагахме с цялата история кога и какво е правено в Шкода. След 1 час път стигнахме до една малка автокъща - смело мога да заявя, че това беше "любов от пръв поглед". Още преди да сме слезле от колата, казах на баща ми, че това ще е колата с която ще отпътуваме за България. Направихме оглед на място, може би над 2 часа, пробно шофиране, пазарлъци (колата беше толкова первектна, че с много зор успявахме да намерим какъвто и да е кусур - все пак човека беше много разбран и свали 10000 крони от цената или малко над 700 лева). Последва забавяне от 2 дена, докато банките отразят превода и в сряда сутринта подписахме финалните документи и се започна чакането за транзитни номера (там нещата се случиха доста по-бързо, в сравнение с КАТ).
Та така станах горд собственик на Шкода. :) Прилагам снимка на колата от момента в който монтирахме транзитните номера, а малко по-късно ще кача още снимки. Ако някой има въпроси относно търсенето и покупката на кола от Чехия, да пита смело.

Изображение
Аватар
skertin

Škoda Фен

Гараж: 1. Skoda Superb III facelift, 2.0 TSI, 190 к.с.
2. Hyundai Kona Hybrid, 1.6 GDI

Мнение от skertin »

Честито колега, да си я караш със здраве, безаварийно и само да ѝ се наслаждаваш. Чакаме повече снимки :) Поне от тази, която си качил, наистина изглежда доста запазена ;)
По-добре да те мислят за глупак, отколкото да си отвориш устата и да разсееш всички съмнения!
Аватар
MHlebarov

Škoda Фен²

Гараж: 2.0 TDi 4x4 L&K 2018

Мнение от MHlebarov »

Айде честито!
Само гориво и течност за чистачки да ти търси! Да те кара където й кажеш и без да ти възразява!
Аватар
tsb

Škoda Ентусиаст

Гараж: Шкода Карок 1.0TSI DKRF 2019г.
Мазда 626 GF 1.8 бензин/газ 2000г.

Мнение от tsb »

Браво за избора и много щастливи семейни спомени с машината. И да слушате баща ти, явно заслужава човекът :)
Ако спориш с идиот, вероятността той да прави абсолютно същото е много голяма.
Аватар
lybrator

Cupra

Гараж: '16 Ibiza Cupra 1.8 192 FWD MQ350
'18 Tiguan 1.4 150 4motion DQ250
'19 Leon Cupra ST300 4drive DQ381

Мнение от lybrator »

Честито. Много приятни емоции да носи!
schnapps

Шкода Новак

Мнение от schnapps »

Честито !

Имахте ли някакъв документ за капарото или само устна договорка с превод на пари.Капаро не се разваля току-така,ако е описано правилно в предварителен договор,то затова е капаро - задължава и двете страни,а не само уж да бъде запазен автомобилът,недвижим имот или каквото и да е.....
Последно промяна от schnapps на 16.11.2023, 08:45:40, променено общо 1 път.
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

Честито, много безаварийни километри.
GUNTER SERVICE
Изображение
ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
Аватар
n_ivanov

Škoda Фен²

Мнение от n_ivanov »

Благодаря ви, до момента единствено и само бензин сипвам и колата върви "на гръм" :)

@skertin, колата наистина е много запазена и старателно гледана/поддържана. Аз съм втори собственик на колата, като преди това е била собственост на адвокат, а те били най-пазещи и стриктно гледащи автомобилите си (поне така ми казаха чехите, които бяха с мен и ми помагаха при покупката на колата).

@tsb, баща ми грам не разбира от коли, но пък винаги дава най-добрите съвети. Взех го с мен поради две причини: 1) Да имаме време заедно баща/син и случки/преживявания, които да разказваме и спомняме след време; 2) Съветите, които дава - никога не би ме подвел и винаги е с трезва преценка на нещата.

@schnapps, за жалост предварителен договор нямахме. Всичко беше на устна договорка и капаро от 10к крони - Чехът който огледа и провери на място колата се беше разбрал и гарантирал, че сме сигурни и просто ни трябва една седмица време да се организираме и да отидем. Продавача се беше съгласил, като условията му бяха 10к крони капаро и без коментар на цената. Уви явно е клекнал на повечето пари и е продал колата на друг. Здраве да е, аз в началото бях ядосан, но в последствие ми мина и честно да си кажа, повече се радвам на тази която взех, отколкото щях да се радвам на другата. Най-важното е, че поне върнаха парите от капарото на човека.
Аватар
n_ivanov

Škoda Фен²

Мнение от n_ivanov »

Качвам малко снимки на колата, последната е разхода който ми даде от Прага до Бургас (през Румъния, че сърбите ми се направиха и искаха пари за да ме пуснат транзит).

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Аватар
valsinay

Шкода Новак

Гараж: Ex Passat B8 2.0 TDI 190hp

Мнение от valsinay »

Честита придобивка, колега и безаварийно! Аз имам един въпрос - кои платформи използва при търсенето на колата конкретно за Чехия ? Аз също съм в доста усилено търсене на автомобил и варианта да си го вкарам от чужбина силно ме интересува. Благодаря предварително :)
Аватар
n_ivanov

Škoda Фен²

Мнение от n_ivanov »

valsinay написа: 16.11.2023, 12:30:44 Честита придобивка, колега и безаварийно! Аз имам един въпрос - кои платформи използва при търсенето на колата конкретно за Чехия ? Аз също съм в доста усилено търсене на автомобил и варианта да си го вкарам от чужбина силно ме интересува. Благодаря предварително
Първоначално използвах https://www.skodaplus.cz/ има доста голям избор на автомобили и огромна част от тях се предлагат от автокъщи партньори на Шкода.
След това научих за този сайт https://www.sauto.cz/ - тук също може да срещнеш част от обявите качени в първият сайт, но останалите са от всички останали автокъщи и частни лица.

П.С.: Ориентировъчно 10000 крони са около 800 лева в момента и също така, курса към лев постоянно варира и може да се получават разминавания в крайната сума. Например ако колата струва 400к крони = 31995 лв. по днешен курс, но утре примерно курса може да падне, съответно и цената в лева ще падне с около 300-500 лева.
Аватар
n_ivanov

Škoda Фен²

Мнение от n_ivanov »

Забравих да споделя и първият ми досег с ЕТ Бургас и в следствие на това имам няколко въпроса.
Веднага след като регистрирах колата отидох до ЕТ, да я запишат в системата и с мисълта да си запиша час за обслужване. Човека при когото попаднах я вкара в системата и след това ми извади цялата история на автомобила (нещо което аз вече имах и знаех) и беше приятно изненадан, как километрите на автомобила съвпадат с тези в системата. На въпроса ми кога да бъде следващо обслужване (масла + филтри, масла DSG, верига) ми каза следното:
- Масла и филтри на двигател след 15-20к километра
- Масло DSG на 180к километра
- Верига на 200-210к километра - като тука подчерта, че в България препоръчват да се смени на около 180к километра, но в западна Европа качеството на частите било много по-различно от това което е за България.
Та тук идват въпросите ми:
1. Последната смяна на масло е при 132к километра, колата сега е на 144к км., да слушам ли ЕТ или да си го сменя след още 1000-2000 км.? Също така какво спецификация масло е хубаво да слагам от тук нататък?
2. До колкото съм чел маслото на DSG се сменя на всеки 60к км. и до момента е сменяно на този интервал - да си карам ли до 180к. км, когато се пада следващата смяна или да го сменя сега?
3. Понякога докато карам и минавам през легнали полицаи се чува едно скърцане от амортисьорите - нормално ли е или DCC-то е сдало багажа и е за смяна (карам в режим "Comfort")? Също така при маневриране, когато въртя волана се чува същото скърцане - при нормално шофиране нищо не се чува.
4. Освен ЕТ, може ли да ми препоръчате читав сервиз в Бургас, където мога да сменя масла и филтри и няма да ми съсипят колата и по възможност да дават гаранция за труд/части?
peyopetrishki

ŠKODA MASTER

Гараж: Skoda Octavia 3 1.8TSI st.3 320hp
ex. Audi A4 B9 2.0TSI st.1 320hp
ex. VW Passat B8 2.0 biTDI st.1 300hp
ex. Skoda Octavia 2 VRS 2.0TFSI st. 1 240hp
ex. Audi A4 B6 1.8T 150hp

Мнение от peyopetrishki »

1. Маслото сменяй на 10к. Равенов 5/30 или 5/40 зависи @ЦецоNOL може да каже.
2. ДСГ-то може на 60к, може и на 50к, зависи как експлоатираш кутията )
3. Скърцането не е от амортисьорите, скърцат тампоните, няма оправия. ДСС-то потропва, отново няма оправия )
За сервиз не знам, пак @ЦецоNOL, може да даде идея.
It's not about the car you drive, it's about the way you drive it.
5rar

Škoda Фен²

Мнение от 5rar »

n_ivanov написа: 17.11.2023, 11:17:20 До колкото съм чел маслото на DSG се сменя на всеки 60к км. и до момента е сменяно на този интервал - да си карам ли до 180к. км, когато се пада следващата смяна или да го сменя сега?
Кутията трябва да ти е DQ200 със сухи съединители. Принципно и тя се обслужва, но не на фиксиран интервал.
Аватар
SilverBullet

Škoda Racer

Гараж: Skoda Octavia Estate SCOUT MK3 1.8TSI DSG 4X4 STAGE 3
Fabia MK3 1.2 TSI DSG 110HP
Обратна връзка:

Мнение от SilverBullet »

peyopetrishki написа: 17.11.2023, 11:47:13 . ДСГ-то може на 60к, може и на 50к, зависи как експлоатираш кутията )
Той е на предно и е с dq200. Така ,че не се сменя на 60к.
Публикувай отговор

Обратно към “Superb III”