Здравейте,
Реших и аз да направя тема за моят кораб, да ви разкажа историята за покупката му, да питам неща за колата и като цяло да коментираме всичко свързано с нея.
ABBC3_OFFTOPIC
Следващите редове може да ви се сторят прекалено дълги! Препоръчвам да се снабдите с едно кафенце.
Първо да ви се представя - казвам се Николай, на 29 години, родом съм от Бургас, студентсвото си го прекарах във Варна (на моменти и в Германия за по няколко месеца), след това живях и работих в София. Септември 2022 ми се случи най-хубавото в този живот - роди ми се дъщеричка и главно заради нея, през месец Март с жена ми се преместихме обратно в Бургас, където да може да отгледаме детето на спокойствие (а и друго си е да имаш баби на една ръка разстояние).
Та стига толкова за мен, нека да пристъпя към по-интересната част. Знаех, че един ден ще бъда горд собственик на Съпърб, още от момента в който със съпругата ми разбрахме, че семейството ще има ново попълнение. Предварително бях направил независимо проучване между най-различни марки автомобили и Шкодата излезе победител (а и не може да се отрече красотата в дизайна на колата). Започна се едно проучване на българският пазар, гледах какво предлагат ЕТ, автокъщите и частни лица, докато в един момент не ми щукна да погледна как върви пазара в Чехия и "о чудо", там цените бяха с едно 15-20% надолу спрямо тези в нашата мила родина. Естествено чешкият ми е тотално непознат, но за тази цел чичко гугъл има една прекрасно опция за моментен превод и аз се възползвах от нея.

Изискванията ми не бяха малко - да е на малко километри (под 150к), да има ACC, ел. седалки, подгрев и обдухване на седалките, 3та зона на климатроника, подгрев на челното стъкло и още някоя друга глезотия. След дълго търсене в началото на Октомври се появи едно много красиво бяло комби 2.0 TSI, L&K. Изпратихме доверен човек на място да огледа колата, след това я провери в сервиз и дори я капарирахме. На 21ви Октомври тръгнахме с баща ми и още един семеен познат (който е родом от Чехия) за Прага, като малко преди Калотина получихме неприятно обаждане, че от автокъщата били продали колата предния ден (отишъл някой, броил повече пари и те му дали колата). Така ние пристигнахме на 22ри сутринта в Прага и директно се насочихме към автокъщите. За целият ден се нагледахме на около 10 съпърба, кой от кой по трагичен, като имаше само един по-читав (беше Style Plus от 2018), но километрите бяха малко под 180к. Докато се придвижвахме от една на друга автокъща и ровейки се в сайтовете за продажба на автомобили, попаднах на екземпляра, заради който съществува тази тема. В началото бях много резервиран - колата беше в друг град на около 100 км. от Прага, беше с бяла кожа (която аз избягвах, все пак малката ще започне старателно да маца из колата) и на фона на всички разгледани бройки през деня имах едно на ум, че и на тази може да има нещо. Бях толкова изморен (не бях спал почти 40 часа), че бях готов да се примиря и да взема единствената що годе ставаща бройка, спомената няколко реда по-нагоре. И тук се намеси баща ми, точните му думи бяха "Минали сме 2000 километра за да дойдем до тук, и едни 100км. въобще не трябва да те спират. Утре сутринта отиваме да видиш колата, ако не ти хареса - взимай другата, но ще съжаляваш ако не я видиш". И така на другият ден рано сутринта тръгнахме за Прибрам - колата беше проверена по VIN още предходния ден и разполагахме с цялата история кога и какво е правено в Шкода. След 1 час път стигнахме до една малка автокъща - смело мога да заявя, че това беше "любов от пръв поглед". Още преди да сме слезле от колата, казах на баща ми, че това ще е колата с която ще отпътуваме за България. Направихме оглед на място, може би над 2 часа, пробно шофиране, пазарлъци (колата беше толкова первектна, че с много зор успявахме да намерим какъвто и да е кусур - все пак човека беше много разбран и свали 10000 крони от цената или малко над 700 лева). Последва забавяне от 2 дена, докато банките отразят превода и в сряда сутринта подписахме финалните документи и се започна чакането за транзитни номера (там нещата се случиха доста по-бързо, в сравнение с КАТ).
Та така станах горд собственик на Шкода.

Прилагам снимка на колата от момента в който монтирахме транзитните номера, а малко по-късно ще кача още снимки. Ако някой има въпроси относно търсенето и покупката на кола от Чехия, да пита смело.