Супърб vs Артеон

Всичко за Шкода Супърб, произведен от 2015г.
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
dilema

Шкода Новак

Супърб vs Артеон

Мнение от dilema »

Здравейте, предстои ми закупуване на нов семеен автомобил и за момента съм се спрял на Superb L&K бензин 190 к.с. и Артеон R-Line бензин 190 к.с.

До сега не съм карал автомобил на VAG и от седмица се ровя в youtube и форуми. Осъзнавам, че пиша във форума на шкода, но доколко чета темите има хора с доста знания и не се крайно предубедени към марката.

Някакви идеи и насоки кой е по-добрия избор?

Ще карам основно в София около 10-15км макс всеки ден. Правим и ексзурзии в страната и Европа по 2-3-4 пъти в година. Това, което на мен ми направи впечатление до момента:

Дилъри:
- еуратек надежда са големи киселяци, ако за всяко обслужване ще ми късат нервите по-скоро ще ме откажат. В Дружба дали са по-отзивчиви?
- представителя на порше, с който комуникирах, беше супер

Шум:
- от тест драйва за 10тина мин на супърба не успях да разбера много. После за зачетох за проблемите с шума в купето, това дали е така и при текущия фейслифт? Артеона ми се стори доста тих.

Интериор:
- Шкодата изглежда по-дървена вътре сравнена с 'лачения' артеон. Това само до визията ли е или има в разлика в качеството на компонентите? Гледах някакво ревю, където заключиха че superb-а е 'recycle bin for vw tech', но ми звучи много преувеличено.

Шофиране:
- Шкода ми се стори някак по-мудна, но не са ли с еднакви двигатели и скоростни кутии? Пробвахме на разлини режими, но естествено за супер краткия тест драйв осигурен от шкода, впечатлението ми е много субективно.

Екстериор:
- Това също много зависи от човека, артеона не ми прилича много на семейна кола отвън.

Пари:
- С отсъпките, Артеона е с няколко хиляди отгоре, но това за момента не ми е решаващия фактор.
peyopetrishki

ŠKODA MASTER

Гараж: Skoda Octavia 3 1.8TSI st.3 320hp
ex. Audi A4 B9 2.0TSI st.1 320hp
ex. VW Passat B8 2.0 biTDI st.1 300hp
ex. Skoda Octavia 2 VRS 2.0TFSI st. 1 240hp
ex. Audi A4 B6 1.8T 150hp

Супърб vs Артеон

Мнение от peyopetrishki »

Ако се абстрахираш от цената, Артеона е по-хубавата кола. Политика на концерна.
It's not about the car you drive, it's about the way you drive it.
Аватар
Rangel

ŠKODA MASTER

Гараж: Octavia 3 FL 2.0 TSI 6M REVO STAGE 1

Супърб vs Артеон

Мнение от Rangel »

Този Артеон не го ли приключват като модел? Мен това би ми било достатъчно да избера модела, който очевидно е по-успешен.

https://www.fleetnews.co.uk/news/manufa ... ume-models
peyopetrishki

ŠKODA MASTER

Гараж: Skoda Octavia 3 1.8TSI st.3 320hp
ex. Audi A4 B9 2.0TSI st.1 320hp
ex. VW Passat B8 2.0 biTDI st.1 300hp
ex. Skoda Octavia 2 VRS 2.0TFSI st. 1 240hp
ex. Audi A4 B6 1.8T 150hp

Супърб vs Артеон

Мнение от peyopetrishki »

Рангел, няма смисъл в това, което казваш. ФВ някога си щели да спират Артеона, ама кога не се знае и дай затова да спрем да го купуваме [smilie=sarcastic.gif]
Успешни, неуспоешни колите са на 90% еднакви. Останалите 10% в плюс на Артеона.
It's not about the car you drive, it's about the way you drive it.
ИзтрЪпнал

Škoda Фен²

Гараж: kamiq style 1.5tsi evo2 6m my23

Супърб vs Артеон

Мнение от ИзтрЪпнал »

Подсказа се точно, политиката на концерна е да не предлага абсолютно еднакви автомобили. Ако търсиш обем, взимаш шкодата, ако търсиш по-добро качество, взимаш фау ве. Другото е пазарна икономика, който иска да продава повече, ще отидеш при него. ЕТ ме привлякоха като клиент, точно с желанието си да продават. Несериозно е тест драйва да е с продължителност от 10мин. Какъв е проблема, че ще спира артеон като модел? Не е заради това, че е некачествен или проблемен, а защото искат да продават повече електрокарите. Парите за развоя се насочват за и около тях.
Аватар
enenen

Škoda Фен²

Гараж: Kia Sportage NQ5 MHEV

Супърб vs Артеон

Мнение от enenen »

Колко са тези няколко хиляди разлика след отстъпките за шкодата? Съмнява ме да е малка разликата, но със сигурност Артеона е по-добър във всички показатели, освен ако не се захванеш за някой сантиметър отгоре тук и там, което общо взето е ала бала тъй като и Артеон и Пасат са си достатъчно широки.
Аватар
Драгомир

Škoda Ентусиаст

Гараж: Octavia 3, 1.4 TSI, 140к.с., 6M
Octavia 4, 1.5 TSI, 150к.с., 6М

Супърб vs Артеон

Мнение от Драгомир »

Ако не ти е спешно, изчакай да излезе новия Супърб и тогава пак ги сравнявай. Настоящия модел е вече на 8-9 години. Щом няколко хиляди отгоре не са проблем (предвид, че цените на новия модел ще са най-вероятно по-високи).

Относно избора - много е субективно.

- Ако водещото е дизайн - Артеон
- Ако водещото е практичност и функционалност - Супърб
- Двигателите, скоростните кутии, окачването са еднакви
- обезшумяването в Артеон може и да е по-добро. Не мога да кажа. И при двата модела за мен е задължително добавянето на акустични стъкла. Разликата е осезаема.
- за този клас автомобил задължително и DCC
- дилърите нямат нищо общо със сервиза. Имал съм положителен и отрицателен опит с дилъри в ЕТ. Същото е и със сервиза. По същия начин имам положителен и отрицателен опит със сервиза на Порше изток. Зависи на кой ще попаднеш.
Niksan

Шкода Новак

Супърб vs Артеон

Мнение от Niksan »

dilema написа: 24.09.2023, 18:45:16 Здравейте, предстои ми закупуване на нов семеен автомобил и за момента съм се спрял на Superb L&K бензин 190 к.с. и Артеон R-Line бензин 190 к.с.

До сега не съм карал автомобил на VAG и от седмица се ровя в youtube и форуми. Осъзнавам, че пиша във форума на шкода, но доколко чета темите има хора с доста знания и не се крайно предубедени към марката.

Някакви идеи и насоки кой е по-добрия избор?

Ще карам основно в София около 10-15км макс всеки ден. Правим и ексзурзии в страната и Европа по 2-3-4 пъти в година. Това, което на мен ми направи впечатление до момента:

Дилъри:
- еуратек надежда са големи киселяци, ако за всяко обслужване ще ми късат нервите по-скоро ще ме откажат. В Дружба дали са по-отзивчиви?
- представителя на порше, с който комуникирах, беше супер

Шум:
- от тест драйва за 10тина мин на супърба не успях да разбера много. После за зачетох за проблемите с шума в купето, това дали е така и при текущия фейслифт? Артеона ми се стори доста тих.

Интериор:
- Шкодата изглежда по-дървена вътре сравнена с 'лачения' артеон. Това само до визията ли е или има в разлика в качеството на компонентите? Гледах някакво ревю, където заключиха че superb-а е 'recycle bin for vw tech', но ми звучи много преувеличено.

Шофиране:
- Шкода ми се стори някак по-мудна, но не са ли с еднакви двигатели и скоростни кутии? Пробвахме на разлини режими, но естествено за супер краткия тест драйв осигурен от шкода, впечатлението ми е много субективно.

Екстериор:
- Това също много зависи от човека, артеона не ми прилича много на семейна кола отвън.

Пари:
- С отсъпките, Артеона е с няколко хиляди отгоре, но това за момента не ми е решаващия фактор.
За дилърите, както случиш...

Шумът вероятно идва от там, че тестовият автомобил на ЕТ с този двигател е без акустични стъкла, с добавянето на тази екстра трябва да са по-добре нещата.

На хартия ускорението е еднакво. При Артеона добавят и звук в колонките, (поне при по мощните им двигатели) може това да те е заблудило.

По принцип във Фолксваген материалите са по качествени.

Лично на мен интериора на Суперба ми харесва повече.

Моят съвет е да направиш по дълъг тест драйв и с двете коли. Успех в избора.
Аватар
Impress_me

Škoda Фен²

Гараж: Ex: Октавия 2.0ТДИ РС 2008
Ex: Октавия 2.0ТДИ ДСГ РС 2016
Ех: Фабия Монте Карло 1.0ТСИ ДСГ 2018
Ех: BMW X1 18d F48 x-drive
Ех: Skoda Fabia mk3 R5 Edition
Ex: MB W213 All-Terrain
Ex: BMW X1 20d F48 x-drive
Current: BMW 530i x-drive G31
Current: Служебно Камри

Супърб vs Артеон

Мнение от Impress_me »

Niksan написа: 24.09.2023, 19:35:28 Шумът вероятно идва от там, че тестовият автомобил на ЕТ с този двигател е без акустични стъкла, с добавянето на тази екстра трябва да са по-добре нещата.
С оглед, че е демонстрационна най-вероятно е с акустични стъкла. Просто Шкодите са си шумни и това е целенасочено. Две коли на еднакви платформи, различен дизайн и различно качество на материалите. Ако и цената не е основен фактор, то вземай бялата :)
Аватар
Rangel

ŠKODA MASTER

Гараж: Octavia 3 FL 2.0 TSI 6M REVO STAGE 1

Супърб vs Артеон

Мнение от Rangel »

peyopetrishki написа: 24.09.2023, 19:07:18 Рангел, няма смисъл в това, което казваш. ФВ някога си щели да спират Артеона, ама кога не се знае и дай затова да спрем да го купуваме [smilie=sarcastic.gif]
Успешни, неуспоешни колите са на 90% еднакви. Останалите 10% в плюс на Артеона.
Всъщност абсолютно ясно е и кога ще го спрат и защо, най-логичната причина, не защото искат си продават елките, а защото Артеона не се продава :).
Само да кажа, че аз много го харесвам като модел!

Sales figures for the Arteon have been on a downward trend in recent years, with Volkswagen selling 5537 in 2021 and only 1742 in 2022. The manufacturer confirmed to Car and Driver that 2024 will be the final model year for the Arteon
shpeki

Škoda Ludicrous

Супърб vs Артеон

Мнение от shpeki »

Ако имаш парите взимай артеона, по-хубав дизайн, материали, обезшумяване и тн
Както всички знаем всеки концерн с повече от една марка си сегментират внимателно моделите.
Аватар
zzankov

ŠKODA MASTER

Гараж: Шкода Октавиа 2001
AQY
85kW/116 hp

Супърб vs Артеон

Мнение от zzankov »

Дизайна на Артеон, особено във версия shooting brake, е без аналог. Определено това е един от най-красивите автомобили на концерна.
Niksan

Шкода Новак

Супърб vs Артеон

Мнение от Niksan »

Impress_me написа: 24.09.2023, 20:05:22
Niksan написа: 24.09.2023, 19:35:28 Шумът вероятно идва от там, че тестовият автомобил на ЕТ с този двигател е без акустични стъкла, с добавянето на тази екстра трябва да са по-добре нещата.
С оглед, че е демонстрационна най-вероятно е с акустични стъкла. Просто Шкодите са си шумни и това е целенасочено. Две коли на еднакви платформи, различен дизайн и различно качество на материалите. Ако и цената не е основен фактор, то вземай бялата :)
Сигурен съм. Тази, която е бизнес сив, 190 к. с., бензин е без акустични стъкла, дилърът ми каза, че когато са я поръчвали акустичните стъкла и прогресивното управление не са се предлагали.
Аватар
skodko

Ретро Škoda

Гараж: Skoda 120 L/ Skoda Fabia 1.2 HTP/ BMW E28 520I
Обратна връзка:

Супърб vs Артеон

Мнение от skodko »

Техниката при двете коли е еднаква. Разликата в общи линии е в дизайна и, че артеона е по добре обезшумен, шкодата има повече място отвътре, но като цяло целия интериор се усеща по евтин.
Белята каза: Айде бягай, че ми писна от тебе! Никой не ти чете суперлативите, работнико на ЕТ!
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196
Обратна връзка:

Супърб vs Артеон

Мнение от bega4kata »

Артеона вземай,ако имаш възможност.
GUNTER SERVICE