Помощ при избор на SUV

Модел Yeti от 2009 до 2017
Karoq от 2017
Kamiq от 2019
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Аватар
azsamodapitam

Шкода Новак

Гараж: Skoda KODIAQ 2025 Sportline Plug-in Hybrid 1.5 TSI 204 hp

Помощ при избор на SUV

Мнение от azsamodapitam »

Здравейте на всички, които ще погледнат или коментират темата!

Първо, мисля че е редно да започна с това, че съм пълен лаик от към темата автомобили.
Второ, реших да се регистрирам именно тук, защото виждам, че форума е доста активен, всички са позитивно настроени и с доста опит от който човек може само да се учи и който ще е поле за бъдещи въпроси/отговори.

С бъдещи планове за увеличаване членовете на семейството с 2+1 идва идеята и за смяна на хечбега.
Дилемата се състои в избора на 'правилният избор' от няколко конкурентни марки/модели в гамата СУВ.
Начина на експлоатиране на 'избора', ще е следната:
Градско/Извънградско - 80/20.
Оринтировъчен годишен пробег - под 10 000 км.
Колата ще е гаражна от Ден 1.
Не съм се качвал на автоматик, нито на по-високо от нормален автомобил, но мисля че е време и за тази стъпка.
Предпочитам колата да е бензин, понеже от тук във форума четох, че ако няма да се кара доста, смисъла от икономията на дизела се обезмисля.
И след тези излияния мисля, че е време да посоча и моделите към които съм се ориентирал, като приемам разбира се и други варианти + комплектовка на двигатели и т.н.

1. Шкода Карок 1.5 ТСИ 150к.с. (ппц ми се искаше да е 4х4, но разбирам, че тази възможност е спряна и сега съществува само в 190к.с. версията спортлайн)
2. Пежо 3008 GT лайн
3. Мазда СХ-30 ( искаше ми се 2.5 турбо 4х4 )
4. VW Tаigo R лайн (Понеже видях, че Т-Рок са го махнали от официалния сайт за избор)

Предполагам, че за да стигна до някакво решение, ще трябва и лично да се кача на тях чрез тест-драйв, което и ще стане скоро, но в момента по-скоро бих се радвал на дискусията тук, да видим на къде ще наклонят везните.

Интересно ми е и дали различните представителства по градовете, ще ми предложат и различна отстъпка и колко изобщо да очаквам предвид дългия период на чакане на самият автомобил. Ако имате някакви впечатления и сте се ''пазарили'' наскоро, върху какво да обърна внимание, което може да наклони с някой друг процент отгоре ;) Другото, което четох някъде тук, е че има и специални месеци през които е добре да се прави покупка, 3-месечие или края на годината, понеже са по-склонни за големи отстъпки, за да изпълнят таргета си ;)

Някой знае ли дали има професии като адвокат, доктор и т.н., които се ползват със специална отстъпка примерно ? (И това го бях чел някъде, затова го вмятам)

Като за начало мисля, че това е достатъчно. Отворен съм за въпроси и отговори.

Благодаря.
Skoda KODIAQ 2025 Sportline Plug-in Hybrid 1.5 TSI 204 hp
Аватар
stefan L

Skoda Electric

Гараж: exOctavia 2.0TDI BKD powered by Gunter Service/ exGolf 7 R CJXC powered by Gunter Service/ Волво ЕХ30, 428 к.с.

Помощ при избор на SUV

Мнение от stefan L »

azsamodapitam написа: 12.01.2022, 19:44:52 3. Мазда СХ-30 ( искаше ми се 2.5 турбо 4х4 )
Турбо?
GalinGanev

Шкода Новак

Помощ при избор на SUV

Мнение от GalinGanev »

Taigo-то е леко тесничко отзад според мен и с малък багажник за семейно според мен, не знам дали си ходил да го гледаш.
Аватар
Никола Иванов

Škoda Фен²

Гараж: Octavia 2 1.9TDI
Karoq 2.0TDI 4x4 DSG
Обратна връзка:

Помощ при избор на SUV

Мнение от Никола Иванов »

И Карока е със сравнително малък багажник. Става за 2 ръзрастни +2 деца, но трябва много хубаво подреждане на багажа и нищо излишно. Ако трябва да се кара и детска количка, не върши работа. Ориентирай се към Кодиак според мен.
peyopetrishki

ŠKODA MASTER

Гараж: Skoda Octavia 3 1.8TSI st.3 320hp
ex. Audi A4 B9 2.0TSI st.1 320hp
ex. VW Passat B8 2.0 biTDI st.1 300hp
ex. Skoda Octavia 2 VRS 2.0TFSI st. 1 240hp
ex. Audi A4 B6 1.8T 150hp

Помощ при избор на SUV

Мнение от peyopetrishki »

stefan L написа: 12.01.2022, 20:15:19Турбо?
Само в щатите )
It's not about the car you drive, it's about the way you drive it.
kolyo b8

Škoda Фен²

Гараж: Passat Variant B8.5 2.0 TDI DTSB/ DSG7
Многохилядният Сокол

Помощ при избор на SUV

Мнение от kolyo b8 »

azsamodapitam написа: 12.01.2022, 19:44:52
1. Шкода Карок 1.5 ТСИ 150к.с. (ппц ми се искаше да е 4х4, но разбирам, че тази възможност е спряна и сега съществува само в 190к.с. версията спортлайн)
2. Пежо 3008 GT лайн
3. Мазда СХ-30 ( искаше ми се 2.5 турбо 4х4 )
4. VW Tаigo R лайн (Понеже видях, че Т-Рок са го махнали от официалния сайт за избор)
Здравей, като за начало първо разгледай и сравни колко големи са им багажниците, щом ще се увеличавате.
Тайгото в момента е само с двигател 1000 см3. От март ще започнат да идват с двигател 1500 см3. Тайгото е нещо като купе версия на Т-Cross и е само на предно. Има го за тестдрайв като гледам и другите модели също би трябвало да могат да се тестват при дилърите.
Ситуацията в момента не е като да има свръх предлагане на нови автомобили, та отстъпките може и да са обърнали посоката (не в полза на купувача)
Аватар
Taratajki

ŠKODA MASTER

Гараж: Fabia 3 1.2 tsi ; Octavia 4 FL 2.0 tdi

Помощ при избор на SUV

Мнение от Taratajki »

От тия изброените..... карай си хеча, какъвто и да е той. Или си вземи комби, каквото и да е то [smilie=pardon.gif]
Бордюр с малък багажник за градкло каране и на бензин... ккато си сега 80:20 с едно дете лесно ще минеш на 50:50. Разходки извън града, за въздух,на гости при бабите. В тия каручки само количката и си out of space [smilie=sarcastic.gif] А повярвай ми, не е само тя. 1 година си като евакуиращ се бежанец при всяко напускане на градО [smilie=sarcastic.gif]
Октавия е твоето МПС ;)
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Помощ при избор на SUV

Мнение от Цецо75 »

azsamodapitam, От това, което си написал и аз не виждам смисъл от SUV. А да купиш малообемен SUV - пък съвсем никакъв смисъл не виждам. Багажника му е смешен за семейна кола, предимство при градско каране - никакви, освен че можеш да го качваш по бордюри.

Тия малките СЮВ са за втора кола или за сам човек. Не за основна кола на семейство. Даже Фабия Комби е по-семеен автомобил от тях.
Бееееее.....
Аватар
igeorgiev82

ŠKODA MASTER

Гараж: Octavia 3 FL 1.4TSI DSG-BLUE MAGIC

Помощ при избор на SUV

Мнение от igeorgiev82 »

Taratajki написа: 12.01.2022, 21:03:05 Октавия е твоето МПС
+1
shpeki

Škoda Ludicrous

Помощ при избор на SUV

Мнение от shpeki »

Цецо75 написа: 12.01.2022, 21:12:26 azsamodapitam, От това, което си написал и аз не виждам смисъл от SUV. А да купиш малообемен SUV - пък съвсем никакъв смисъл не виждам. Багажника му е смешен за семейна кола, предимство при градско каране - никакви, освен че можеш да го качваш по бордюри.

Тия малките СЮВ са за втора кола или за сам човек. Не за основна кола на семейство. Даже Фабия Комби е по-семеен автомобил от тях.
Има доста по-добра видимост градско и фалшиво усещане за сигурност.
Аватар
Taratajki

ŠKODA MASTER

Помощ при избор на SUV

Мнение от Taratajki »

Цецо75 написа: 12.01.2022, 21:12:26 Даже Фабия Комби
К'во даже, в гамата на Шкода тя е с най голям багажник след Супърб и Октавия [smilie=sarcastic.gif]
С две деца и куче си джиткаме без грижи на почивка. Взех си куфар за тавана, е така седи в гаража на брат ми [smilie=sarcastic.gif]
shpeki написа: 12.01.2022, 21:52:18 Има доста по-добра видимост
Да бе. За това стенкят, че не могат да карат без камера. Ако не гледаш, няма да видиш ;)
hvp800

Škoda Ludicrous

Помощ при избор на SUV

Мнение от hvp800 »

Т-рок ще се появи в листите в края на март началото на април ( уж ) , а Тайго и Т-кроса са си поло , но с по-малък багажник. Та в това нещо не е лесно да се събере цялото семейство барабар с инвентара [smilie=sarcastic.gif] .
Маздата е същата работа откъм багажник , а Пежо не съм поглеждал , и нямам идея как е отвътре.
В този момент да се надяваш на някакви отстъпки не е много удачно , евентуално стелки може би , или комплект за резервната гума [smilie=pardon.gif]
Конграмана е ОЛИГОФРЕН
shpeki

Škoda Ludicrous

Помощ при избор на SUV

Мнение от shpeki »

Taratajki написа: 12.01.2022, 21:56:56
shpeki написа: 12.01.2022, 21:52:18 Има доста по-добра видимост
Да бе. За това стенкят, че не могат да карат без камера. Ако не гледаш, няма да видиш ;)
Има по-добра видимост в трафика, а не за паркиране.
Аватар
Taratajki

ŠKODA MASTER

Помощ при избор на SUV

Мнение от Taratajki »

hvp800 написа: 12.01.2022, 22:04:55 Пежо не съм поглеждал
Мой приятел смени 308 комби за 3008, има две хлапета. Багажника е колкото на фабията, по висок, но по плитък. Ама и него жена му го подведе. Джип да имали [smilie=sarcastic.gif] Не че и двете не са отвратителни от към интериор, според мен. 5008 е съвсем друга история. Имам приятел с три момичета и с това съоръжение се справя добре. Но пък всяка има собствен куфар и няма много мърдане от към обем на багажа [smilie=sarcastic.gif]
Всичко е организация. Чичо Сашо ходеше на море за 1 месец с две дъщери с Шкода 120L с горен багажник. Ненвдигалемповечемот 60-70 през зелия път, щото товара на покрива го спираше [smilie=sarcastic.gif]
Амс ако ще даваш пари за нова кола, поне да гледаш да ти е полезна, си мисля аз.
shpeki написа: 12.01.2022, 22:11:01 видимост в трафика
Пак виж втората част от забележката ми ;)
Последно промяна от Taratajki на 12.01.2022, 22:22:03, променено общо 1 път.
Аватар
azsamodapitam

Шкода Новак

Гараж: Skoda KODIAQ 2025 Sportline Plug-in Hybrid 1.5 TSI 204 hp

Помощ при избор на SUV

Мнение от azsamodapitam »

Благодаря за бързите отговори на всички. Накарахте ме да погледна и комби вариантите както на октавиа така и на другите реципрочни марки, но проблема с тях възниква веднага [smilie=pardon.gif]
Гаражът за който споменах в представянето ми е с ограничени размери 5м на 3м, октавиата, а и което и друго комби да е, идва много дълга за това... цели 4.69, сравнено с карока 4.39, тези 30см са си голям +, до колкото да минеш отпред и да обършеш вратата на гаража с якето, но по-добре вътре от колкото вънка на така или иначе 50метрова тясна еднопосочна уличка ;) [smilie=pardon.gif]
Затова съм се спрял на някакво по-височко превозно средство, предвид ''перфектната'' ни пътна обстановка, тротоари, а и сега както ще включват почти всички райони в синя, зелена, пембена зона.. ;)
За багажника, ако слушам по клипчета, май на карока е по голям от колкото на останлите които изредих в списъка.
Разбира се съм погледнал и Кодияк, но и неговите размери са подобни с тези на октавиата 4.7, и както се оказа... няма да имам място да пр*дна дето се вика ;(
Водя се доста организиран в подредбата на неща, сигурен съм че ще се съберем 2ма + бебче на задната + падащата седалка, за да вмъкнем количка + 2 малки куфара, обема ще е достатъчен, но това засега е само на теория.
От това което чета, разбирам че и сега не е времето за такава покупка поради хем голямата цена + малката отстъпка ( ако въобще я има ) и заради бавенето на тези чипове, което се отразява и на цялата поръчка.
Обяви в сайтовете за коли липсват... така че и 2ра ръка не е опция.
Гледах вариант за купуване от немците и доставка с автовоз през агенция дето и ще огледат и т.н. обаче си мисля като е гарга да е рошава и директно от салона.
Не обсъждаме пежото и маздата явно, но все пак ще си кажа за какво и ги сложих изобщо в тоя лист.
Пежото ми хареса много вътрешно и външно, влизаш и си като в самолет + хубави материали = тясно е отзад + багажника малък = факт
Маздата я има един приятел, вътре пак е премиум + е 4х4, обаче пак същите проблеми като пежото - тясно + малък багажник..
И така останах на Карок, след като изгледах много клипчета , разбрах че е по добре и от Т-Рок, който също ми беше фаворит, но с тези пластмаси като в голф 4, ме отказаха напълно.
Варианта е да чакам Тайгото да видим какво ще предложат като цена за 1.5 тси + да вкарам тигуан в уравнението + да избера ако е карок - стайл или спортлайн ?
Skoda KODIAQ 2025 Sportline Plug-in Hybrid 1.5 TSI 204 hp
Публикувай отговор

Обратно към “Škoda Kamiq, Karoq, Yeti”