Въртите ли позиции на предни/задни гуми при Халдекс
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- YYakovliev
- Гараж: Superb III Facelift L&K, 2.0 TSI, EA888 Gen.4, TVS Stage-1+, 426 PS, 561 Nm
Колеги, при втори сезон и нагоре смяна на едни и същи гуми с 4х4 Халдекс, отбелязвате ли по някакъв начин предни/задни чифтове и въртите ли им позициите при всяка смяна?
тема коментари: viewtopic.php?f=37&t=3706 | тема проект: viewtopic.php?t=4340
- Цецо75
- Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH
Аз лично си ги маркирам с идеята в един момент да ги разменя.... но досега не ми се е случвало, обикновенно сменям целия комплект. Но аз не карам толкова много, обикновенно ги изхвърлям с достатъчно грайфер, просто каучака вече се е одървил. Т.е. въртенето предни/задни се оказва излишно в моя случай.
Но маркирай си ги, пък в някакъв момент може и да ги завъртиш, ако се наложи.
Но маркирай си ги, пък в някакъв момент може и да ги завъртиш, ако се наложи.
Бееееее.....
- ToYaGa
- Гараж: Kodiaq II VRS
Mini Cooper SE
Аз ги въртя всеки сезон. Тя няма да пребоксува, че да изтърка повече предните, но при спиране се натоварват повече.
Skoda Kodiaq II VRS
ex. Skoda Superb III Scout
ex. Skoda Octavia III 4x4
ex. Skoda Superb III Scout
ex. Skoda Octavia III 4x4
-
HerpaMoTeH
- Гараж: VW Touran 1.5TSI
Не съм с Халдекс, но като ходя да ми сменят гумите и винаги им бележат позициите с тебешир или маркер. Това се прави, защото повечето гуми имат посока на въртене, която е отбелязана на самата гума.
На 4х4 по принцип би трябвало да е по-равномерно износванетона гумите отколкото на 4х2, така че не виждам причина да се сменят предни със задни гуми, а и ако ще го правиш, то задължително ще трябва да се направи балансиране на гумите и евентуално реглаж на предницата. Ако си ги слагаш както са били преди това не би трябвало да имаш проблем. От 5 години ми ги сменят без балансиране и досега не съм имал проблем с тресене след смяна на гуми.
На 4х4 по принцип би трябвало да е по-равномерно износванетона гумите отколкото на 4х2, така че не виждам причина да се сменят предни със задни гуми, а и ако ще го правиш, то задължително ще трябва да се направи балансиране на гумите и евентуално реглаж на предницата. Ако си ги слагаш както са били преди това не би трябвало да имаш проблем. От 5 години ми ги сменят без балансиране и досега не съм имал проблем с тресене след смяна на гуми.
- zar
- Гараж: О2 Scout ,Powered by NOx
HerpaMoTeH, Въртя ги и балансирам при всяка смяна ,но все си мисля ,че е престараване от моя страна, защото при мен са износени равномерно.Реглажите на предница/ задница ги правя единствено при смяна на амортисьори тампони и тн.по ходовата част.
Dieselgate Team member
-
Audirulzz
- Гараж: Skoda Octavia 3 estate 1.8tsi 4x4 stage 4 - depresses Georgi Milev
- Обратна връзка:
Яворе дори и да решиш да го правиш,можеш са го направиш другата пролет.Миналатя година си минал 1000км с тях.Няма смисъл да го мислиш сегаYYakovliev написа: 08.03.2021, 09:41:56 Колеги, при втори сезон и нагоре смяна на едни и същи гуми с 4х4 Халдекс, отбелязвате ли по някакъв начин предни/задни чифтове и въртите ли им позициите при всяка смяна?
- YYakovliev
- Гараж: Superb III Facelift L&K, 2.0 TSI, EA888 Gen.4, TVS Stage-1+, 426 PS, 561 Nm
Да, сега няма и как да го мисля, защото не съм ги маркирал най-малкото, отделно не съм карал особено. Питам за следващата смяна на зимните/летните, защото ако ще го правя, трябва да ги маркирам като ги свалят сега.Audirulzz написа: 08.03.2021, 11:39:10 Яворе дори и да решиш да го правиш,можеш са го направиш другата пролет.Миналатя година си минал 1000км с тях.Няма смисъл да го мислиш сега
тема коментари: viewtopic.php?f=37&t=3706 | тема проект: viewtopic.php?t=4340
- mariyan
- Гараж: 2019 Superb Combi 4x4 TDI 190hp 7DSG
Върти ги. Колкото и да е по-балансирано износването при 4х4, все пак е различно - предните поемат основното натоварване от спирането, а също и странично натоварване от влизането в завоите, докато задните основно се търкалят.
- Цецо75
- Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH
Винаги маркирай при сваляне! Не е ясно какво ще те засърби и къде.YYakovliev написа: 08.03.2021, 11:41:16 ащото ако ще го правя, трябва да ги маркирам като ги свалят сега.
Бееееее.....
- stefan L
- Гараж: exOctavia 2.0TDI BKD powered by Gunter Service/ exGolf 7 R CJXC powered by Gunter Service/ Волво ЕХ30, 428 к.с.
Задължително, слагам червени капачки на вентилите на тая двойка, която и се пада да е отпред.YYakovliev написа: 08.03.2021, 09:41:56 с 4х4 Халдекс, отбелязвате ли по някакъв начин предни/задни чифтове и въртите ли им позициите при всяка смяна?