Въртите ли позиции на предни/задни гуми при Халдекс
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- YYakovliev
- Гараж: Superb III Facelift L&K, 2.0 TSI, EA888 Gen.4, TVS Stage-1+, 426 PS, 561 Nm
Колеги, при втори сезон и нагоре смяна на едни и същи гуми с 4х4 Халдекс, отбелязвате ли по някакъв начин предни/задни чифтове и въртите ли им позициите при всяка смяна?
тема коментари: viewtopic.php?f=37&t=3706 | тема проект: viewtopic.php?t=4340
- Цецо75
- Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH
Аз лично си ги маркирам с идеята в един момент да ги разменя.... но досега не ми се е случвало, обикновенно сменям целия комплект. Но аз не карам толкова много, обикновенно ги изхвърлям с достатъчно грайфер, просто каучака вече се е одървил. Т.е. въртенето предни/задни се оказва излишно в моя случай.
Но маркирай си ги, пък в някакъв момент може и да ги завъртиш, ако се наложи.
Но маркирай си ги, пък в някакъв момент може и да ги завъртиш, ако се наложи.
Бееееее.....
- ToYaGa
- Гараж: Superb III Scout
Аз ги въртя всеки сезон. Тя няма да пребоксува, че да изтърка повече предните, но при спиране се натоварват повече.
-
HerpaMoTeH
- Гараж: VW Touran 1.5TSI
Не съм с Халдекс, но като ходя да ми сменят гумите и винаги им бележат позициите с тебешир или маркер. Това се прави, защото повечето гуми имат посока на въртене, която е отбелязана на самата гума.
На 4х4 по принцип би трябвало да е по-равномерно износванетона гумите отколкото на 4х2, така че не виждам причина да се сменят предни със задни гуми, а и ако ще го правиш, то задължително ще трябва да се направи балансиране на гумите и евентуално реглаж на предницата. Ако си ги слагаш както са били преди това не би трябвало да имаш проблем. От 5 години ми ги сменят без балансиране и досега не съм имал проблем с тресене след смяна на гуми.
На 4х4 по принцип би трябвало да е по-равномерно износванетона гумите отколкото на 4х2, така че не виждам причина да се сменят предни със задни гуми, а и ако ще го правиш, то задължително ще трябва да се направи балансиране на гумите и евентуално реглаж на предницата. Ако си ги слагаш както са били преди това не би трябвало да имаш проблем. От 5 години ми ги сменят без балансиране и досега не съм имал проблем с тресене след смяна на гуми.
- zar
- Гараж: О2 Scout ,Powered by NOx
HerpaMoTeH, Въртя ги и балансирам при всяка смяна ,но все си мисля ,че е престараване от моя страна, защото при мен са износени равномерно.Реглажите на предница/ задница ги правя единствено при смяна на амортисьори тампони и тн.по ходовата част.
Dieselgate Team member
-
Audirulzz
- Гараж: Skoda Octavia 3 estate 1.8tsi 4x4 stage 4 - depresses Georgi Milev
- Обратна връзка:
Яворе дори и да решиш да го правиш,можеш са го направиш другата пролет.Миналатя година си минал 1000км с тях.Няма смисъл да го мислиш сегаYYakovliev написа: 08.03.2021, 09:41:56 Колеги, при втори сезон и нагоре смяна на едни и същи гуми с 4х4 Халдекс, отбелязвате ли по някакъв начин предни/задни чифтове и въртите ли им позициите при всяка смяна?
- YYakovliev
- Гараж: Superb III Facelift L&K, 2.0 TSI, EA888 Gen.4, TVS Stage-1+, 426 PS, 561 Nm
Да, сега няма и как да го мисля, защото не съм ги маркирал най-малкото, отделно не съм карал особено. Питам за следващата смяна на зимните/летните, защото ако ще го правя, трябва да ги маркирам като ги свалят сега.Audirulzz написа: 08.03.2021, 11:39:10 Яворе дори и да решиш да го правиш,можеш са го направиш другата пролет.Миналатя година си минал 1000км с тях.Няма смисъл да го мислиш сега
тема коментари: viewtopic.php?f=37&t=3706 | тема проект: viewtopic.php?t=4340
- mariyan
- Гараж: 2019 Superb Combi 4x4 TDI 190hp 7DSG
Върти ги. Колкото и да е по-балансирано износването при 4х4, все пак е различно - предните поемат основното натоварване от спирането, а също и странично натоварване от влизането в завоите, докато задните основно се търкалят.
- Цецо75
- Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH
Винаги маркирай при сваляне! Не е ясно какво ще те засърби и къде.YYakovliev написа: 08.03.2021, 11:41:16 ащото ако ще го правя, трябва да ги маркирам като ги свалят сега.
Бееееее.....
- stefan L
- Гараж: exOctavia 2.0TDI BKD powered by Gunter Service/ exGolf 7 R CJXC powered by Gunter Service/ Волво ЕХ30, 428 к.с.
Задължително, слагам червени капачки на вентилите на тая двойка, която и се пада да е отпред.YYakovliev написа: 08.03.2021, 09:41:56 с 4х4 Халдекс, отбелязвате ли по някакъв начин предни/задни чифтове и въртите ли им позициите при всяка смяна?