Автомобилни гуми. Какви гуми монтирате на Шкодата си (зимни, летни, всесезонни гуми)

Препоръки и мнения за аксесоари и поддръжка на Шкода автомобил
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Аватар
Rangel

ŠKODA MASTER

Гараж: Octavia 3 FL 2.0 TSI 6M REVO STAGE 1

Автомобилни гуми. Какви гуми монтирате на Шкодата си (зимни, летни, всесезонни гуми)

Мнение от Rangel »

Знам си аз, ОК сме си Ориндж Каунти, сигурно имаме нагреватели под асфалта. Нищо общо. Ако бях видял такова през джама в нас, колата оставаше на паркинга.
До преди малко летя някакъв сняг, дори и сега е сухо.

Изображение
Аватар
krachunov

Škoda Фен²

Гараж: Karoq 2024 2.0 TDI 150 - 4x4

Мнение от krachunov »

ЦецоNOL написа: 07.04.2025, 16:20:55 Аз и още няколко човека тука караме , а болшинството се возите, нали разбираш каква е разликата?
ЦецоNOL написа: 07.04.2025, 16:20:55 и да ти чета глупостите,Ок?
Ел Карачо [smilie=sarcastic.gif] [smilie=sarcastic.gif] Жив и здрав. Както казах физиката не и пука кой в какви тъпизми вярва. Аз още по - малко. Не се напъвай, карай си жив и здрав. [smilie=beach.gif]
ЦецоNOL написа: 07.04.2025, 16:20:55 А и понеже си привърженик на тестовете, отвори някой и друг тест на зимни гуми и виж кога са по-добри от летните?
вече са го направили.
къде мернах днес някаква мъдрост"
"40 учителя могат да бъдат убедени с 1 факт
но и 40 факта не могат да убедят един глупак "
Да не се засегне някой, не визирам никой. [smilie=beach.gif]

п.п. само искам да насоча вниманието, коя гума ползват за контрола.
Аватар
chill

Škoda Фен²

Гараж: Дакел 280

Мнение от chill »

Rangel написа: 07.04.2025, 16:53:26 имаме нагреватели под асфалта
Това го видях с очите си в Япония. Провинциален град в Хокайдо с ~20 000 население, там зимата е люта. Друга планета са тези хора.
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

Rangel написа: 07.04.2025, 16:12:36 Да идва някой със зимни и да пробваме кой как ще спре от 100 до 0. На ЛЕДЕНА пързалка, разликата е 1 кола видимо от клипчето в тубата. Както казах СНЯГ, КИША и ЛЕД - не е за летни, ама на ЛЕД и със зимните си е проблем. Кое не е ясно не знам.
Не е ясно кое клипче цитираш. Защото на това на ледената пързалка, колите не се движеха със 100км/ч, а с 10км/ч. Ако бяха с 100, разликата щеше да е брутална при спиране. Зиманата щеше да спре след 100 метра (примерно), лятната щеше да спре .... на пролет.

Незнам защо въобще се коментират тия глупости. Излязал с летните гуми, имал късмет да не намери сняг/лед, какво точно е доказал? Че физиката е сбъркана?

Сигурен съм, че в друг контекст адаша ще ме убеждава, че на лятната гума и трябва загряване за да заработи като хората. [smilie=sarcastic.gif]
Бееееее.....
Аватар
Taratajki

ŠKODA MASTER

Гараж: Fabia 3 1.2 tsi ; Octavia 4 FL 2.0 tdi

Мнение от Taratajki »

Ма каква е тая глупава полемика? Коментира се, дали заради 2 дни някакви снежинки и +2-3 градуса, трябва да се кара 30 дни със зимни гуми на 15+ градуса [smilie=pardon.gif] Поне за мен това е положението. И смятам, че не е драма.
Изключвам тези, които целогодишно са с неподходящи гуми [smilie=sarcastic.gif]
Аватар
coverdale

ŠKODA MASTER

Гараж: Octavia 4 FL-1,5TSI DSG 150PS MHEV, WV T-Rock 2.0TSI 190PS 4x4 DSG,M340I X Drive G21

Мнение от coverdale »

chill написа: 07.04.2025, 16:38:15 Eто една, която приятел ми прати от сутринта. Дървеница - Младост.
Нещо те е метнал твоя приятел.Минах през Младост към 9 нямаше такова нещо.Нямаше сняг,даже по тревата или тук таме по храстите.При мен в Кокаляне дето е 700м н.в. асфалта беше черен.
Аватар
coverdale

ŠKODA MASTER

Гараж: Octavia 4 FL-1,5TSI DSG 150PS MHEV, WV T-Rock 2.0TSI 190PS 4x4 DSG,M340I X Drive G21

Мнение от coverdale »

По темата.Аз ако не живеех на високо в полите на Витоша и не ходех на ски в Европа и по нашите курорти не бих купувал летни гуми,дори и в София.За Пловдив,Варна и Бургас е ясно.Ако стегне много в Сф няколко дни,ще ходя пътувам с градския.Пак казвам,ако съм долу в града.
Аватар
Rangel

ŠKODA MASTER

Мнение от Rangel »

Цецо, аз не разтягам локуми. Пусна ли си клипа, който качих? Видя ли графиките? Да ти снимам и булеварда пред нас? Караш малко по-внимателно ако видиш 5 снежинки някъде. То е СУХО, дори не е мокро.
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

coverdale написа: 07.04.2025, 19:33:10
chill написа: 07.04.2025, 16:38:15 Eто една, която приятел ми прати от сутринта. Дървеница - Младост.
Нещо те е метнал твоя приятел.Минах през Младост към 9 нямаше такова нещо.Нямаше сняг,даже по тревата или тук таме по храстите.При мен в Кокаляне дето е 700м н.в. асфалта беше черен.
то и във фейсбук беше пълно със снимки от други зимни дни [smilie=sarcastic.gif]
GUNTER SERVICE
Изображение
ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
Аватар
chill

Škoda Фен²

Гараж: Дакел 280

Мнение от chill »

coverdale написа: 07.04.2025, 19:33:10
Става въпрос за Семов - моста покрай метрото. Там конкретно ли си минал?
Иначе към 6 след Кокаляне беше кишавица и прогресивно си ставаше истинска зима посока Самоков.
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

Rangel, Значи отговарям ти, само защото си ти. Продължавам да твърдя, че спора е за очеизвадни глупости и го намирам за безмислен.

1. Не бях гледал твоето клипче. Гледах го. Ами ясно си показват хората, че лятната гума има по-добро сцепление ПРИ НИСКИ температури, само на СУХО! При мокро и температури под 6 градуса, видимо и на графиките е по - зле. Което отговаря на въпроса, маркетингов трик ли са 7те градуса?
2. Не видях графики на спиране на сняг и лед на лятна и зимна гума. Може и да съм ги пропуснал, мразя видеа, нямам нерви да слушам общи приказки, предпочитам писан текст. Ако ги има, ще ми е интересно да видя как спира лятна гума на сняг/лед.
3. Сутринта едната улица пред блока беше бяла от сняг. Перпендикулярната на нея беше суха на барут. Малкият даже ме попита защо е така. Обяснението е просто, вятъра. През нощта валеше почти хоризонтално. Условията са коренно различни на различни места в София. Съседите пред блока си чистеха колите с четки! Пред офиса, колите бяха сухи! Варненци между другото познават прекрасно това явление - сух асфалт и преспи по метър дълбоки едновременно.

4. Всичко тръгна от написаното от Адаша, че лятната гума била номер 1 при силен снеговалеж ДОСЛОВНО.

5. Зимата у нас е кратка, на места почти липсва. Което прави използването на зимни гуми неоправдано за.много хора. Не споря за това. Може човек да си кара и дамо с летни при определени условия. Ама да ми се обяснява, че при нула градуса и мокра настилка, една гума проектирана за оптимална работа на 20+ градуса върху работната повърхност ще е по добра от гума проектирана за 0 градуса работна температура... е извинявайте, ама аз съм човек инженер. Нещата в крайна сметка се свеждат до физика. Всякакви опити на хора да оборят физиката ги приемам априори за глупости.
Бееееее.....
Аватар
Драгомир

Škoda Ентусиаст

Гараж: Octavia 3, 1.4 TSI, 140к.с., 6M
Octavia 4, 1.5 TSI, 150к.с., 6М

Мнение от Драгомир »

Сутринта на моста Дървеница - Младост е имало сняг по пътното платно. Жена ми е оставила децата на училище и е минала от там в 8 часа. Имало е сняг и на надлеза между Младост 1 и Младост 2.
Аватар
Rangel

ŠKODA MASTER

Мнение от Rangel »

Всъщност графиката показва, че при ниска температура и студено време лятната спира с 0.7 м. по-бързо. Освен това адашът ти, каза че на сухо и мокро лятната се държи по-добре, а за сняг - зимна. Сигурно не си го разбрал.
Аватар
Драгомир

Škoda Ентусиаст

Гараж: Octavia 3, 1.4 TSI, 140к.с., 6M
Octavia 4, 1.5 TSI, 150к.с., 6М

Мнение от Драгомир »

Аз мисля, че няма две мнения по въпроса коя гума се държи по-добре на лед.
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

Rangel написа: 07.04.2025, 21:33:29 Всъщност графиката показва, че при ниска температура и студено време лятната спира с 0.7 м. по-бързо.
Само на СУХО! Сутринта не беше сухо! Зимата не е сух сезон! На мокро при температури под 6 градуса зимната е осезаемо по-добре според ТВОИТЕ графики. На мен не вярваш, ама тях ти ги постваш.

Апропо ниска температура и студено време е едно и също в контекста в който го ползваш ;)

Относно написаното от адаша:
За пореден път се потвърждава, че Лятната гума на мокро, силен снеговалеж, локви и така нататък е Номер 1.
БЕЛ никога не ми е бил сила, ама все толкоз мисля, че мога да чета. Кьорав ли съм? Ти как разбираш написното за силен снеговалеж и лятната гума?
Бееееее.....
Публикувай отговор

Обратно към “Съвети за нашите шкоди”