По темата за другите ми коли.
Варшавата - седан излиза чак 1964г. Тя все още е на базата на М-20 Победа, проектирана по време на Втората световна война и пусната в серийно производство през 1946г. и предшественик на М-21 Волга. Именно тези късни Варшави са проектирани в Полша с доста мисъл. В резултат въпреки остарялата агрегатна база и дизайн на предницата (кола от от понтонен тип), се е получила много удобна за ползване кола.
Победа е от епоха, когато масовите автомобили дори не са имали отделен багажник с капак. А пък ако има багажник - това е по-скоро отсек за инструменти и резервна гума. Логично, съветските конструктори поставят огромната 16-цолова гума над резервоара и отгоре има полица за багаж. Голяма кола, а багажникът е нищо и половина. При М-21 не са си взели поука и пак създават огромна кола, на която бягажникът е неудобен за ползване. При М-21, както при Победа или гърбава Варшава, калниците са на болтове, а вътре има още по едни подкалници.
При последните Варшави багажник е цялото пространство между двата калника, плюс капакът се отваря вертикално.

Отдясно има ниша за резервна гума, отляво - огромна ниша за туби с масло, инструменти и какво ли не.
Колата има 800 литра багажник - наистина огромен и супер удобен и достъпен.
На Волга багажникът се отваря супер неудобно - правена е за хора с ръст под 1,50м. Аз с моите два метра трябва да коленича, за да видя какво се случва под проклетия капак. При мен има газова бутилка, ама ако няма - няма бъркане до предния край на багажника.
Като ходова част двете коли са много подобни, да не кажа еднакви. Отзад ресорите са еднакви и взаимозаменяеми и идват от Победа. Отпред конструкцията е подобна, на резбови втулки и с телескопични амортисьори.
Като вървене - Варшава с двигател S-21 (с висящи клапани) върви на практика подобно на Волгата. И двете вдигат 140км/ч по GPS.
И двете имат проблем с вибрациите от кардана (на Варшавата е дълъг 1.50м без висящ лагер, на Волгата има лагер и какво като има).
Иска се нов кардан и ревизиран мост, за да не тресе. И хубави нови гуми.
На външен вид М-21 е по-луксозна и по-модерна, все пак е второ следвоенно поколение (първата опитно-промишлена серия е пусната декември 1956г, а масово се произвежда от 1957).
Като разход на гориво - на дълъг път Варшава слиза под 10/100 без проблем. Волгата гори 12-13/100 бензин. Говоря за коли без доработки и в отлично състояние. Градско и двете горят над 20-25/100 в София, особено ако си с тежък десен крак и не искаш да изоставаш от модерните коли. А те могат и да не изостават.
И двете имат много приятна тяга на ниски обороти. Могат да потеглят на директна (трета) предавка. Празният ход е на 500 об/мин. В баир и двете не "умаляват", вървят си и дори набират. Само да има кой да плати бензина, не е проблем да се катери Витиня със 130, или Траянови врата.
Спирачките са подобни. И двете са тежки коли и без серво и си искат натискане яката.
Маневреност - като че ли Волгата свива по-добре. Но и на двете воланът е тежък и с много обороти от край до край.
Каросерия вътре. Тук Волгата е по-луксозна и 10-тина сантиметра по-широка. Има вградено радио и то серийно, което за 50-те е било голям лукс - и то с автоматично запазване на 5 станции. Седалките стават директно от едната на другата - с еднакво закрепване са. Варшавовите са по-меки. Волговата предна пък има реглаж на облегалката - вярно, с отвиване на винтове от всяка страна и местене в друг комплект отвори, но резултатът поне за мен е отличен. Волговата предна става и на легло.
Някога тия коли са били любими за кърски секс и не случайно.
Отопление зимата - Варшавата е с по-добро парно. При М-21 се искат нови уплътнения на всички клапи, вентилаторен блок и т.н., за да проима. И на двете вентилаторът е слаб, може би на Волгата е по-малко слаб.
Волгата пък не грее лятото и държи 80 градуса, ако ще и навън да е 35 градуса. Варшавата трябва да се внимава, защото може да прегрее.
За ремонт и двете са удобни. Е, има разлика примерно че на Варшава скоростите се свалят от купето, ама това е детайл. Има капак на пода, докато на М-21 се свалят отдолу.
На дълъг път и двете коли са много комфортни. Човек спокойно шофира с 90-100 км/ч. Правил съм с Волгата София - Добрич през В. Търново със само едно спиране. Точно 6 часа от табела до табела - от Пежо до Пежо. И си бях във форма. Седалката е мека, място бол, има ръчна газ и може да се кара без да настъпваш нон стоп педала. Със 100-110 не е шумна, или поне е търпимо и може да се слуша музика.
Нисата е Варшава, ама по-тромава и с по-неудобни седалки. Като разход - дава 10-11/100 бензин на дълъг път без да е много натоварена. Всичко по двигател и ходова част е от Варшава 223 (е, на моята са новия модел малолистови ресори, но то все тая).
Минус е, че е нетърпимо шумна и над 60 км/ч вътре е ужас. Продължително пътуване с 80 км/ч не е добра идея. Има главно предаване 5,125 спрямо 4,55 на М-21 и Варшава 223.
Конкретното Жигули е с жокери. Правил съм го за дълъг път с разрешените 140км/ч. При тази скорост може да се слуша музика и е ОК вътре. От 160 нагоре вече е страшно. Колата все пак си е тухла с колела.
Като количество кола Ладата бие всичките ми други коли. Неслучайно през соца се чакаше за Лада по няколко години. Широко и удобно купе, много здрав и елементарен за поддържане двигател. Уникално удобна за превключване и здрава скоростн кутия (4ката няма трошене). Вече 5цата е капризна, ама пак кара стотици хиляди км.
Удобен багажник.
Няма точки за гресиране.
Има части навсякъде все още и не е драма ако нещо се повреди, а то общо взето не се поврежда.
Минус - тежкия волан и неудобната шофьорска седалка на 2101. Следващите модели като 21011, 03, 06, 05, 07 са много по-удобни - те вече са дунапренени, а не пружинени като на 2101. Специално 2101 уморява на дълъг път заради седалката. Ако е и без калъф лятото е ужас, като ти залепне мушамата за гърба.
Е, София - Бургас се вземат за 3 часа, та не е чак такава драма дългото седене.
Иначе като пътно поведение - с хубави гуми позволява да се кара подчертано агресивно.
Именно поради всичките плюсове из България към 01.04.20 има 48000 стари лади в движение спрямо 6800 москвича и 1235 Вартбурга. Старите задномоторни Шкоди сигурно и те са около 1000 - статистиката групира на едно колите над 20г, а там са и Октавия 1 и какво ли не...
На мене поне Лада не ми е интересна като кола - всичко там съм го играл и няма предизивикателство. Знам кое къде е, как се прави и откъде да си купя ако нямам случайно нещо.
Иначе - преди да взема зелената Шкода, пробвах Лада 1500 - 2103 в перфектно състояние на един небезизвестен колега - колекционер на класически Лади (има сигурно 30 перфектни) от ЛКБ. Та много по-кола е спрямо 120. Нооо, знам й и кътните зъби. Няма предизивикателство.