Škoda 120 GLS - Lenka 1979 г.

Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Аватар
Георги Г

Škoda Ентусиаст

Гараж: Superb 3, 2.0 TDI, 190HP

Мнение от Георги Г »

браво браво браво
Аватар
kalata

Škoda Ludicrous

Гараж: Octavia 2 Elegance 2.0 TDI-PD DSG, 2007

Мнение от kalata »

браво браво браво
"Ако виждаш дървото, което ще уцелиш след малко, това се нарича недозавиване; ако само го чуваш и усещаш, значи става дума за свръхзавиване" - Walter Röhrl
Аватар
skodko

Ретро Škoda

Гараж: Skoda 120 L/ Skoda Fabia 1.2 HTP/ BMW E28 520I
Обратна връзка:

Мнение от skodko »

Пълниш ми душата, Момчиле. браво
Белята каза: Айде бягай, че ми писна от тебе! Никой не ти чете суперлативите, работнико на ЕТ!
Аватар
m_g

Шкода Новак

Гараж: Волга 3102, Warszawa 223, Волга М–21, ВАЗ 2101, Nysa 522

Мнение от m_g »

Ето как изглежда Шкодата на светло. Жигулата не е мита отдавна и кой знае колко още ще почака...
Изображение

Кефи ме задницата без спойлер
Изображение

Жигулата върви несравнимо повече. Все едно, и Шкодата трябва да тръгне поне една идея по-добре.
Изображение

Линията на ранните 105/120 винаги ми е допадала. Гумите сега са си със стандартния за 120 размер и стоят напълно пропорционално.
Изображение

Оказа се, че всичките ми коли са в убити, мрачни цветове. Имам две сиви, две зелени (ментово и маслиново) и една синя. Нищо шарено.
Изображение
Аватар
Баш Майстора

Ретро Škoda

Гараж: Шкода120L-52hp,
Обратна връзка:

Мнение от Баш Майстора »

Коя най ти харесва? :)
Аватар
Баш Майстора

Ретро Škoda

Обратна връзка:

Мнение от Баш Майстора »

Баш Майстора написа: 03.04.2020, 20:46:08 Коя най ти харесва?
Не знам дали не ти е прозвучал провокативен или пристрастен въпросът ми, но наистина би ми било много любопитно едно твое резюме на колите ти. Без Нисата, разбира се, тя е друга категория. Много ми е интересно как намираш возията на Волгата и Варшавата-прилики и разлики. Динамиката им.
И други прилики и разлики, които са ти направили впечатление през годините.
Ако трябва да бъда честен пред себе си, от четирите ти леки коли, Шкодата бих я класирал на четвърто място. Няма да изброявам критериите си, само ще спомена, че съм имал и четирите модела през годините. Само за Варшава не знам колко съм обективен, защото съм бил на 4-5 години, когато баща ми я имаше.
Относно "чар" обаче, Шкодата я класирам първа. В задномоторките има нещо различно..и магнетично :)
Последно промяна от Баш Майстора на 12.04.2020, 09:48:38, променено общо 1 път.
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

На мен Жигулата най много ни харесва.
Баш Майсторе, не го кай да избира, сигурно му е много трудно. За човек като него. Всички са ме на сърце, за всеки е положил много усилия и любов.
GUNTER SERVICE
Изображение
ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
Аватар
Баш Майстора

Ретро Škoda

Обратна връзка:

Мнение от Баш Майстора »

bega4kata, Жигулито е най-скучната кола от четирите му, в оригинален вид, не както е неговата. Това пък е моето мнение ;)
Не го карам да избира, само един съвременен поглед от негова страна. Мисля, че Момчил ще има обективност, а иначе знам че всяка му е като "бебе"...
Аватар
PVV

Ретро Škoda

Гараж: Skoda Octavia Super - 1963г. ELIŠKA
Skoda Superb 2.5 TDI - 2003 г. Бегача

Мнение от PVV »

Мале, Момчиле! Отдавна не бях влизал тук и виждам, че по шкодата яко си работил. А аз още не съм ходил да видя дали моята е там където я оставих преди 4 месеца. Чак ме е срам. Това със спирачките го играх, макар и частично миналата година и ясно осъзнавам какъв .....й е . Само ме е яд, че тази година само ще ремонтираме и едва ли ще успеем да се повозим на старите брантии колкото ни се иска. браво [smilie=hunter.gif]
Аватар
m_g

Шкода Новак

Мнение от m_g »

По Шкодата от вчера има изцяло рециклиран с италиански части изпарител. ВиК-то отзад е с тотално променена конфигурация. Запазих щуцера долу на блока. Оказа се, че такава конструкция байпас имат старите модели - 1000МБ и 100. Стана термостат - парно - тройник - (към блока и към изпарителя) - изпарител - водна помпа.
Сложих парнаджийски кран на парното - нямам нервите и силите да правя шкодово парно с всички клапи. Сега е с по-голям радиатор от Рено и вътре всичко е изтърбушено, така че няма клапа за студен въздух. Всичко минава през радиатора.
Сложих нов акумулатор. Изправих волана. Сложих пластмасова кора на тръбите на парното и кабелите в предната част на тунела.
Наново сменях казанче за спирачна течност и маркучи. Бензиновите, които поставих преди няколко седмици се разложиха. Аз от няпъване при стягане на скоба счупих единия щуцер. Един приятел ми донесе казанче. Сега съм сложил руски маркучи от Лада - тези с червената оплетка. Те карат по 50г. В случая щуцерите са 8мм, а маркуча е 6, дано издържи. Поне на първо време не тече.
Класика - студ, дъжд, аз правя ремонти. Както и да е, колата тръгна добре. Вече има празен ход на газ и парното прави опити да топли!
Аватар
m_g

Шкода Новак

Мнение от m_g »

Днес смених най-накрая и маслото в двигателя след близо 500км с 5-6 или не знам си колко си години старо масло. Е, бях долял литър прясно, ама все едно.
Охладителната система е с нов антифриз и обезвъздушена.

Изображение

Изображение

На долната снимка, правена оня ден, се вижда, че няма стъкло на шофьорското огледало. Бях го напънал като мечка да го кривя, че не можех посмъртно да видя нищо. И то хрус и ме се пръсна в ръцете!
Поръчах едно цяло огледало от Пазарджик, та му взех стъклото и вчера си го оправих за 10 минути. За майтап сега го и регулирах, та вече служи не само за окраса. Дясното все още е декоративно. Ще го напъна и него, дано оцелее.
И още нещо - направих си нови стоманени ключове за навсякъде. Шкодовите са много крехки и се чупят, особено тези на вратите. Не че не се отваря само с поглед, ама с ключ си е друго.

Много леко се кара Шкодичката и честно казано, много й се радвам. Мисля засега повече неща да не правя. Пак от Пазарджишката бяла 105Л ми дойде и перфектна емблемка за таблото - ще сменя настоящата скоро, че е леко помътняла.
tuningmania

ŠKODA MASTER

Гараж: Съд, Конфискация и Затвор - Сега!

Skoda Octavia 1 Combi, 1999г, 1.9TDI, 110кс;
Skoda Superb 2 Facelift Combi, 2014г, 2.0TDI, 170кс, 4х4, 6DSG;
Skoda Octavia 1 Facelift Combi, 2002г, 1.9TDI, 90кс.

Мнение от tuningmania »

До @m_g - Я, Съсед [smilie=yahoo.gif] Как не съм ТЕ засичал из Квартала [smilie=search.gif] Аз съм над Тунела за Жк. Люлин [smilie=pardon.gif]
Съд, Конфискация и Затвор - Сега!

Skoda Octavia 1 Combi, 1999г, 1.9TDI, 110кс;
Skoda Superb 2 Facelift Combi, 2014г, 2.0TDI, 170кс, 4х4, 6DSG;
Skoda Octavia 1 Combi, 2002г, 1.9TDI, 90кс.
Аватар
m_g

Шкода Новак

Мнение от m_g »

По темата за другите ми коли.
Варшавата - седан излиза чак 1964г. Тя все още е на базата на М-20 Победа, проектирана по време на Втората световна война и пусната в серийно производство през 1946г. и предшественик на М-21 Волга. Именно тези късни Варшави са проектирани в Полша с доста мисъл. В резултат въпреки остарялата агрегатна база и дизайн на предницата (кола от от понтонен тип), се е получила много удобна за ползване кола.
Победа е от епоха, когато масовите автомобили дори не са имали отделен багажник с капак. А пък ако има багажник - това е по-скоро отсек за инструменти и резервна гума. Логично, съветските конструктори поставят огромната 16-цолова гума над резервоара и отгоре има полица за багаж. Голяма кола, а багажникът е нищо и половина. При М-21 не са си взели поука и пак създават огромна кола, на която бягажникът е неудобен за ползване. При М-21, както при Победа или гърбава Варшава, калниците са на болтове, а вътре има още по едни подкалници.
Изображение

При последните Варшави багажник е цялото пространство между двата калника, плюс капакът се отваря вертикално.
Изображение
Отдясно има ниша за резервна гума, отляво - огромна ниша за туби с масло, инструменти и какво ли не.
Колата има 800 литра багажник - наистина огромен и супер удобен и достъпен.

На Волга багажникът се отваря супер неудобно - правена е за хора с ръст под 1,50м. Аз с моите два метра трябва да коленича, за да видя какво се случва под проклетия капак. При мен има газова бутилка, ама ако няма - няма бъркане до предния край на багажника.

Като ходова част двете коли са много подобни, да не кажа еднакви. Отзад ресорите са еднакви и взаимозаменяеми и идват от Победа. Отпред конструкцията е подобна, на резбови втулки и с телескопични амортисьори.

Като вървене - Варшава с двигател S-21 (с висящи клапани) върви на практика подобно на Волгата. И двете вдигат 140км/ч по GPS.
И двете имат проблем с вибрациите от кардана (на Варшавата е дълъг 1.50м без висящ лагер, на Волгата има лагер и какво като има).
Иска се нов кардан и ревизиран мост, за да не тресе. И хубави нови гуми.

На външен вид М-21 е по-луксозна и по-модерна, все пак е второ следвоенно поколение (първата опитно-промишлена серия е пусната декември 1956г, а масово се произвежда от 1957).

Като разход на гориво - на дълъг път Варшава слиза под 10/100 без проблем. Волгата гори 12-13/100 бензин. Говоря за коли без доработки и в отлично състояние. Градско и двете горят над 20-25/100 в София, особено ако си с тежък десен крак и не искаш да изоставаш от модерните коли. А те могат и да не изостават.

И двете имат много приятна тяга на ниски обороти. Могат да потеглят на директна (трета) предавка. Празният ход е на 500 об/мин. В баир и двете не "умаляват", вървят си и дори набират. Само да има кой да плати бензина, не е проблем да се катери Витиня със 130, или Траянови врата.

Спирачките са подобни. И двете са тежки коли и без серво и си искат натискане яката.

Маневреност - като че ли Волгата свива по-добре. Но и на двете воланът е тежък и с много обороти от край до край.

Каросерия вътре. Тук Волгата е по-луксозна и 10-тина сантиметра по-широка. Има вградено радио и то серийно, което за 50-те е било голям лукс - и то с автоматично запазване на 5 станции. Седалките стават директно от едната на другата - с еднакво закрепване са. Варшавовите са по-меки. Волговата предна пък има реглаж на облегалката - вярно, с отвиване на винтове от всяка страна и местене в друг комплект отвори, но резултатът поне за мен е отличен. Волговата предна става и на легло.
Някога тия коли са били любими за кърски секс и не случайно.

Отопление зимата - Варшавата е с по-добро парно. При М-21 се искат нови уплътнения на всички клапи, вентилаторен блок и т.н., за да проима. И на двете вентилаторът е слаб, може би на Волгата е по-малко слаб.
Волгата пък не грее лятото и държи 80 градуса, ако ще и навън да е 35 градуса. Варшавата трябва да се внимава, защото може да прегрее.

За ремонт и двете са удобни. Е, има разлика примерно че на Варшава скоростите се свалят от купето, ама това е детайл. Има капак на пода, докато на М-21 се свалят отдолу.

На дълъг път и двете коли са много комфортни. Човек спокойно шофира с 90-100 км/ч. Правил съм с Волгата София - Добрич през В. Търново със само едно спиране. Точно 6 часа от табела до табела - от Пежо до Пежо. И си бях във форма. Седалката е мека, място бол, има ръчна газ и може да се кара без да настъпваш нон стоп педала. Със 100-110 не е шумна, или поне е търпимо и може да се слуша музика.

Нисата е Варшава, ама по-тромава и с по-неудобни седалки. Като разход - дава 10-11/100 бензин на дълъг път без да е много натоварена. Всичко по двигател и ходова част е от Варшава 223 (е, на моята са новия модел малолистови ресори, но то все тая).
Минус е, че е нетърпимо шумна и над 60 км/ч вътре е ужас. Продължително пътуване с 80 км/ч не е добра идея. Има главно предаване 5,125 спрямо 4,55 на М-21 и Варшава 223.

Конкретното Жигули е с жокери. Правил съм го за дълъг път с разрешените 140км/ч. При тази скорост може да се слуша музика и е ОК вътре. От 160 нагоре вече е страшно. Колата все пак си е тухла с колела.
Като количество кола Ладата бие всичките ми други коли. Неслучайно през соца се чакаше за Лада по няколко години. Широко и удобно купе, много здрав и елементарен за поддържане двигател. Уникално удобна за превключване и здрава скоростн кутия (4ката няма трошене). Вече 5цата е капризна, ама пак кара стотици хиляди км.
Удобен багажник.
Няма точки за гресиране.
Има части навсякъде все още и не е драма ако нещо се повреди, а то общо взето не се поврежда.
Минус - тежкия волан и неудобната шофьорска седалка на 2101. Следващите модели като 21011, 03, 06, 05, 07 са много по-удобни - те вече са дунапренени, а не пружинени като на 2101. Специално 2101 уморява на дълъг път заради седалката. Ако е и без калъф лятото е ужас, като ти залепне мушамата за гърба.
Е, София - Бургас се вземат за 3 часа, та не е чак такава драма дългото седене.
Иначе като пътно поведение - с хубави гуми позволява да се кара подчертано агресивно.
Именно поради всичките плюсове из България към 01.04.20 има 48000 стари лади в движение спрямо 6800 москвича и 1235 Вартбурга. Старите задномоторни Шкоди сигурно и те са около 1000 - статистиката групира на едно колите над 20г, а там са и Октавия 1 и какво ли не...
На мене поне Лада не ми е интересна като кола - всичко там съм го играл и няма предизивикателство. Знам кое къде е, как се прави и откъде да си купя ако нямам случайно нещо.
Иначе - преди да взема зелената Шкода, пробвах Лада 1500 - 2103 в перфектно състояние на един небезизвестен колега - колекционер на класически Лади (има сигурно 30 перфектни) от ЛКБ. Та много по-кола е спрямо 120. Нооо, знам й и кътните зъби. Няма предизивикателство.
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

m_g написа: 23.04.2020, 14:08:45 пробвах Лада 1500 - 2103 в перфектно състояние
Това е доста по-комфортна,обезшумена и с по-дълъг диф. кола от Жигулата.Както и динамична де. 2103 е най готината Лада за мен.За времето си когато излиза е топ. В световен мащаб.
GUNTER SERVICE
Изображение
ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
mischoka

Škoda Фен²

Гараж: в търсене

Мнение от mischoka »

Лада 1600 не са ли по-хубави?
Публикувай отговор

Обратно към “105, 120, 130”