Автомобилни гуми. Какви гуми монтирате на Шкодата си (зимни, летни, всесезонни гуми)

Препоръки и мнения за аксесоари и поддръжка на Шкода автомобил
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
alex_ad

Шкода Новак

Автомобилни гуми. Какви гуми монтирате на Шкодата си (зимни, летни, всесезонни гуми)

Мнение от alex_ad »

krachunov написа: 22.10.2024, 21:53:06
bega4kata написа: 22.10.2024, 21:14:31 Но няма да се вдигне че да усетиш някаквъв ефект
5мм ще се вдигне
Здравейте,

Хайде да ги закръглим на 10мм, че сметките това показват. А разлика определено има, но най-вече ако някъде закачало леко, сега ще е ОК. Аз съм с 205х60х16 на О3 и всичко е ОК. Да не говорим, че това дори е стандартния размер за скаут версията на О3.

Поздрави,
Аватар
bobrock

Škoda Фен

Гараж: Superb Combi MK3 FL L&K 2.0 TSI/140 kW/DSG7

Мнение от bobrock »

digitalundgrd,

Кой модел са гумите?
Иначе то е важно и Задкормилното ;)
Superb Combi MK3 FL L&K 2.0 TSI/140 kW/DSG7
Аватар
digitalundgrd

Cupra

Гараж: CUPRA ST 300 4Drive
ex.i30N Drive-N
ex.MEGANE RS CUP
ex.Fabia Monte Carlo

Мнение от digitalundgrd »

@bobrock,

Викаш още малко да "хвърлим в размисли" аудиторията тук [smilie=sarcastic.gif]

Гумите НЕ са от премиум сегмента :
Сиромашко Фалкен-че eurowinter hs01 [smilie=pardon.gif]
Sec8200

ŠKODA MASTER

Гараж: под наем

Мнение от Sec8200 »

digitalundgrd написа: 23.10.2024, 14:09:36 Сиромашко Фалкен-че eurowinter hs01
това е хубава гума
Аватар
digitalundgrd

Cupra

ex.i30N Drive-N
ex.MEGANE RS CUP
ex.Fabia Monte Carlo

Е не е лоша, но не са и Светия Граал Конти или Мишлен [smilie=pleasantry.gif]
Аватар
krachunov

Škoda Фен²

Гараж: Karoq 2024 2.0 TDI 150 - 4x4

Мнение от krachunov »

alex_ad написа: 23.10.2024, 13:12:32 Хайде да ги закръглим на 10мм, че сметките това показват.
моя грешка, с друг размер съм смятал: [smilie=pardon.gif]
Аватар
градско чедо

Škoda Фен

Гараж: Skoda Superb L&K 2.0 TDI 190к.с. 6DSG, 4x4, 2016г.

Мнение от градско чедо »

Привет, Колеги. Виждам, че преди 1-2 седмици почти се е разразила война на тема сезонни/всесезонни гуми. Чак сега намирам време да дам моите 5 ст. по въпроса.
На колата от профила ми сложих всесезонни Michelin CrossClimate 2 преди 11 месеца. Оттогава съм минал 12 000км. От тях около 85-90% магистрално. Не ползвам колата всеки ден и не ходя с нея на работа. Смятам, че е важно да уточня това. Споделям набързо впечатленията си:
Започвам с лошите. За тях съм писал в тази тема 30-40 страници по-рано. Един, единствен път не се почувствах с подходящите (за условията) гуми. Вечерта беше валяло дъжд, през нощта го беше заледило, а на сутринта валеше (и беше натрупало малко) сняг. Излязох с двете си коли за да усетя разликата между зимни и всесезонни гуми. Категорично по-стабилно поведения имаше колата със зимните. Следобед вече бяха почистили улиците (поне в София). Такива условия имаше само още един ден през цялата зима. Него го проспах. Беше събота и предишната вечер бях излизал 😊
През всичките останали дни от годината с всесезонките се чувствах съвсем спокойно, сигурно и с подходящите гуми. Зимата се качвах до Боровец, лятото ходих в Гърция, Няколко пъти до Истанбул, още Велинград, Батак… изобщо разнообразни условия – студ, жега, два пъти силен порой ме валя, магистрали, завои през дефилета. Все пак подчертавам, че не ми се е налагало да шофирам в тежки зимни условия. На БГ магистралите карам с 140, междуградско около 100. В чужбина – с максимално разрешеното.
Повечето мнения тук бяха доста крайни. Мъгли, триони, маратонки без пръсти… доста черно-бели. Но времето и пътните условия не са само „зимни“ или само „летни“ през цялата година. От 15 ноември до 1 март не е само -10 градуса и 10 см сняг. През останалото време от годината не е само +35 градуса.
Ще добавя още няколко изречения. През годините съм карал с голямо разнообразие от гуми. В по-младите години – всякакви лайна втора употреба. После все пак нови, но бюджетни. После среден клас и т.н. За следващото вероятно ще ме захапете тук, но (лично мнение) премиум всесезонни гуми са по-добри при абсолютно всякакви условия от бюджетни сезонни и при почти всякакви условия от среден клас гуми.
Компромис са спрямо премиум сезонни, но не чак толкова голям, колкото повечето тук си мислят. И ако си наясно какви са им слабите страни, наистина можеш да ги използваш почти целогодишно. Без 2-3 дни (или по-точно 2-3 сутрини), докато изчистят улиците след снеговалеж.
PS Доста хора съм чувал да казват, че първото лято всесезонките се „изпичат“ и следващата зима вече не „държат“ добре. Ще споделя впечатления за това като дойде истинската зима.
Толкова засега. Дано съм бил полезен.
istoyanov

Škoda Ентусиаст

Гараж: Seat Leon ST FR

Мнение от istoyanov »

Няколко дни съм в нас и почти не бях излизал. Тази вечер около Студентски, НСА, Дианабад - то хлъзгане, то чудо ... Летни Bridgestone Potenza S005 - втори сезон 🤷‍♂️
Вторник слагам зимните.
Аватар
Taratajki

ŠKODA MASTER

Гараж: Fabia 3 1.2 tsi ; Octavia 4 FL 2.0 tdi

Мнение от Taratajki »

градско чедо написа: 25.10.2024, 15:57:22 Все пак подчертавам,
И аз да подчертая- със всяка кръгла гума може да се кара [smilie=sarcastic.gif] Въпроса е как [smilie=pardon.gif] Бавничко и полечка, нали?
Всеки "всесезонник" описва собствените си усещания- "чувствах се с подходящите гуми", "не усещах липса на сцепление", "не се чусвствах несигурно".... Докато неусетно спрат в гъза на някой [smilie=sarcastic.gif]
Аватар
Rangel

ŠKODA MASTER

Гараж: Octavia 3 FL 2.0 TSI 6M REVO STAGE 1

Мнение от Rangel »

istoyanov написа: 25.10.2024, 21:34:55 Няколко дни съм в нас и почти не бях излизал. Тази вечер около Студентски, НСА, Дианабад - то хлъзгане, то чудо ... Летни Bridgestone Potenza S005 - втори сезон 🤷‍♂️
Вторник слагам зимните.
Аз от кога ти обяснявам, че е за зимни, месец вече [smilie=kiss3.gif]
Аватар
РАПАН

Škoda Фен²

Гараж: Skoda Fabia 2, Octavia 4 FL.

Мнение от РАПАН »

Аз си мислих за barum polaris 6,но размера 206/60/16 го няма за момента в Медина,ще заложа на Nokian snowprof2. Четох по назад в темата ,че били финландско производство .Но пък имали завод в Румъния,сигурно за нашия пазар ще пише made romania [smilie=sarcastic.gif] [smilie=hunter.gif]
Аватар
bobrock

Škoda Фен

Гараж: Superb Combi MK3 FL L&K 2.0 TSI/140 kW/DSG7

Мнение от bobrock »

РАПАН,
РАПАН написа: 26.10.2024, 08:43:49 сигурно за нашия пазар ще пише made romania
Съседите имат доста производство едва ли разликата ще е драстична. Доста мнения назад четох за Конти произведени там били с по-различно поведение и качества. Но според мен е нещо субективно. Имаше коментар за румънско производство кипени от европейски сайт 🤣
Superb Combi MK3 FL L&K 2.0 TSI/140 kW/DSG7
Аватар
ЦецоNOL

Агент на ДС

Гараж: SKODA KAMIQ 1.5TSI MONTE CARLO 2024 - МРАЗКО
POR(N)SCHE CAYMAN GTS 4.0 718 2023 - YELLOWSTONE
AUDI A6 C5 ALLROAD - КАМИОНА
Обратна връзка:

Мнение от ЦецоNOL »

@РАПАН,
Зависи от размера.
А не къде има завод.
До 17”
Са на едно място
18-20” на друго
20”+ на трето
И така
Изображение
ЗА ВСЯКАКВИ АВТОЧАСТИ И КОНСУМАТИВИ
0️⃣8️⃣9️⃣ 9️⃣1️⃣1️⃣ 6️⃣9️⃣6️⃣9️⃣
xektop

Škoda Ентусиаст

Гараж: Kia Ceed 1.5 T-GDI 7 DTC
Octavia 3 1.8 TSI 4x4 DSG ESTATE

Мнение от xektop »

istoyanov написа: 25.10.2024, 21:34:55 Тази вечер около Студентски, НСА, Дианабад - то хлъзгане
Явно в Красна поляна, Овча купел, Люлин са други условията. Кара се нормално, няма хлъзгане.
Аватар
digitalundgrd

Cupra

ex.i30N Drive-N
ex.MEGANE RS CUP
ex.Fabia Monte Carlo

Интересна е приликата в шарката с всесезонната алтернатива на марката Кросклимат 2. Зимната има просто повече ламели.

Изображение

Замислям се дали като дойде Камика декември да не пусна за продажба оригиналните джанти с гуми още, докато са нови и да му бодна по-красиви и големи Жанти с един всесезонен Мишелин [smilie=sarcastic.gif]
Публикувай отговор

Обратно към “Съвети за нашите шкоди”