Привет, Колеги. Виждам, че преди 1-2 седмици почти се е разразила война на тема сезонни/всесезонни гуми. Чак сега намирам време да дам моите 5 ст. по въпроса.
На колата от профила ми сложих всесезонни Michelin CrossClimate 2 преди 11 месеца. Оттогава съм минал 12 000км. От тях около 85-90% магистрално. Не ползвам колата всеки ден и не ходя с нея на работа. Смятам, че е важно да уточня това. Споделям набързо впечатленията си:
Започвам с лошите. За тях съм писал в тази тема 30-40 страници по-рано. Един, единствен път не се почувствах с подходящите (за условията) гуми. Вечерта беше валяло дъжд, през нощта го беше заледило, а на сутринта валеше (и беше натрупало малко) сняг. Излязох с двете си коли за да усетя разликата между зимни и всесезонни гуми. Категорично по-стабилно поведения имаше колата със зимните. Следобед вече бяха почистили улиците (поне в София). Такива условия имаше само още един ден през цялата зима. Него го проспах. Беше събота и предишната вечер бях излизал
През всичките останали дни от годината с всесезонките се чувствах съвсем спокойно, сигурно и с подходящите гуми. Зимата се качвах до Боровец, лятото ходих в Гърция, Няколко пъти до Истанбул, още Велинград, Батак… изобщо разнообразни условия – студ, жега, два пъти силен порой ме валя, магистрали, завои през дефилета.
Все пак подчертавам, че не ми се е налагало да шофирам в тежки зимни условия. На БГ магистралите карам с 140, междуградско около 100. В чужбина – с максимално разрешеното.
Повечето мнения тук бяха доста крайни. Мъгли, триони, маратонки без пръсти… доста черно-бели. Но времето и пътните условия не са само „зимни“ или само „летни“ през цялата година. От 15 ноември до 1 март не е само -10 градуса и 10 см сняг. През останалото време от годината не е само +35 градуса.
Ще добавя още няколко изречения. През годините съм карал с голямо разнообразие от гуми. В по-младите години – всякакви лайна втора употреба. После все пак нови, но бюджетни. После среден клас и т.н. За следващото вероятно ще ме захапете тук, но (лично мнение) премиум всесезонни гуми са по-добри при абсолютно всякакви условия от бюджетни сезонни и при почти всякакви условия от среден клас гуми.
Компромис са спрямо премиум сезонни, но не чак толкова голям, колкото повечето тук си мислят. И ако си наясно какви са им слабите страни, наистина можеш да ги използваш
почти целогодишно. Без 2-3 дни (или по-точно 2-3 сутрини), докато изчистят улиците след снеговалеж.
PS Доста хора съм чувал да казват, че първото лято всесезонките се „изпичат“ и следващата зима вече не „държат“ добре. Ще споделя впечатления за това като дойде истинската зима.
Толкова засега. Дано съм бил полезен.