Автомобилни гуми. Какви гуми монтирате на Шкодата си (зимни, летни, всесезонни гуми)

Препоръки и мнения за аксесоари и поддръжка на Шкода автомобил
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Аватар
Rangel

ŠKODA MASTER

Гараж: Octavia 3 FL 2.0 TSI 6M REVO STAGE 1

Автомобилни гуми. Какви гуми монтирате на Шкодата си (зимни, летни, всесезонни гуми)

Мнение от Rangel »

Изображение

7 сутринта в София, все още не е за летни. Асфалта е леден.
Аватар
naster

Škoda Фен²

Гараж: Superb III L&K 2.0TDI 140kW DSG7 4x4 MY19
Suzuki V-Strom DL650 XT MY21

Мнение от naster »

Аз излизам по-рано и сутрин показваше -2 през седмицата. Ще ги потъркалям до към 15-ти, че Пегасусите отиват на козметик за няколко седмици.
Изображение
istoyanov

Škoda Ентусиаст

Гараж: Seat Leon ST FR

Мнение от istoyanov »

Януари бях в щатите и карах на -22C с летни. Абсолютно никакъв проблем. Не ги знам, с какво точно обработват, но всичко беше бяло от химия.
Е, заваля сняг и нямаше много движещи се коли [smilie=sarcastic.gif]
Тук на отрицателни с летни е ужас.
Не излизам много рано. Ще се внимава.
Основната причина беше по-високите дневни температури. Синоптичките са ме подвели [smilie=sarcastic.gif]
Аватар
Impress_me

Škoda Фен²

Гараж: Ex: Октавия 2.0ТДИ РС 2008
Ex: Октавия 2.0ТДИ ДСГ РС 2016
Ех: Фабия Монте Карло 1.0ТСИ ДСГ 2018
Ех: BMW X1 18d F48 x-drive
Ех: Skoda Fabia mk3 R5 Edition
Ex: MB W213 All-Terrain
Ex: BMW X1 20d F48 x-drive
Current: BMW 530i x-drive G31
Current: Служебно Камри

Мнение от Impress_me »

Почнах да си търся летни и се оказа голяма драма да се намеря това което искам: рънфлат 245/45/19 102 и 275/40/19 105 или ще се примирява и на 101. Даже и за дот вече съм се примирил да е 2023. Отговорът който получавам за този размер е не по-стари от 2022 и масово са 98 тегловен индекс при предните.
И изведнъж изненада: появиха се бройки каквото търся, че точно предните ми бяха проблема.
Последно промяна от Impress_me на 23.03.2024, 10:50:37, променено общо 2 пъти.
Аватар
smoke

Škoda Ентусиаст

Гараж: >
Octavia II 2.0 TDI-PD BKD
Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG

Мнение от smoke »

Ще купувам летни гуми за голфа на баща ми и се чудя между Continental PremiumContact 91H и 91V. Целта е не скорост, а по-добро сцепление веднага след изкарване на колата (незагрети гуми) и бавно шофиране на къси разстояния.

Моля за разяснение:

Винаги съм си мислел, че по-високият скоростен индекс е с по-твърд гумен компонент. Тук във форума обаче четох, че е обратното - т.е. че по принцип по-високият скоростен индекс е с по-мек гумен компонент. Доколкото разбрах, гуменият компонент при повишаване на температурата в гумата (от деформациите на гумата при движението) се втвърдява. Ако компонентът първоначално си е твърд, той ще стане още по-твърд и накрая при екстремно високи температури при прекалено висока скорост ще се разруши. Затова на по-високия скоростен индекс компонентът бил по-мек, за да има мегдан за втвърдяване без да стане прекалено твърд и да се разруши при високата температура при високата скорост. Това според мен би трябвало да значи, че на студени/незагрети гуми тези с по-нисък скоростен индекс би трябвало да имат по-добро сцепление от гумите с по-висок скоростен индекс, защото по-високият индекс са с по-мек компонент и ще са по-пързалящи се докато не загреят и компонентът им не се повтвърди?

Така ли е? Т.е. за баща ми (който кара бавно на къси разстояния, т.е. без загряване на гумите) ще е по-добре да взема 91H, които ще имат по-добро сцепление при него, вместо 91V ?
Аватар
mariyan

ŠKODA MASTER

Гараж: 2019 Superb Combi 4x4 TDI 190hp 7DSG

Мнение от mariyan »

Моите проучвания по темата потвърждават твоите разсъждения. По-висок скоростен индекс в общия случай означава по-твърда конструкция и по-мека смес. При нормално ежедневно каране с ниски скорости и натоварвания, говорим за разлики, които са толкова маргинални, че са по-скоро недоловими. Но пък това следва да води със себе си по-твърда возия и по-бързо износване. По-твърдото возене, дали ще бъде усетено при нормално каране, пак е въпрос на шофьор и обстоятелства. По-скоро би се усетила по-добра стабилност, но при по-високо натоварване и използване на потенциала на гумата, например спортно каране по завои. По-вероятно е, тъй като това е ефект, който ще се натрупва в продължение на хиляди километри, да се усети по-бързото износване, но пак, ако се кара малко, по-вероятно е да се сменят гумите поради старост, отколкото поради износване.

Аз си въобразявам, че усещам по-добре колата, когато гумите са с висок скоростен индекс и избирам такива. Но това е когато от време на време си позволявам да карам малко по-въодушевено. Може да си внушавам, но за себе си така съм решил. За възрастен човек, кратки градски разстояния, спокойно каране, едва ли има някакво значение.
dpenov

Škoda Фен²

Гараж: Octavia 2 FL 1.4 TSI

Мнение от dpenov »

@smoke, аз карам с Премиум Контакт 7 225/45/17 V-скоростен индекс. На пипане са доста меки. На завои и спиране са чудесни. На тръгване от светофар малко по-рязко и подхлъзват малко настрани, но може би заради чистите ни пътища. Това се случва дори и лятото на загрят асфалт и гуми и е единственото нещо направило ми впечатление като негатив. И аз съм търсил някъде хубави сравнения на едни и същи модел гуми, само че с различен скоростен индекс, но така и не намерих.
Аватар
smoke

Škoda Ентусиаст

Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG

Мнение от smoke »

dpenov написа: 23.03.2024, 14:51:05 И аз съм търсил някъде хубави сравнения на едни и същи модел гуми, само че с различен скоростен индекс, но така и не намерих.
Ако вариантът на PremiumContact 7 205/55R16 с по-ниския скоростен индекс (H) беше по-евтин от варианта с по-високия скоростен индекс (V), щях да си кажа "Да, ясно - по-нисък скоростен индекс, затова по-евтини". Но те са на една и съща цена (едните са 180 лв, другите са 181 лв). Значи има някаква причина по-нискоскоростните да не са по-евтини от по-високоскоростните. Иначе нямаше да произвеждат 2 различни скоростни индекса. Явно по-нискоскоростните имат някакви предимства в определени области. Това е, което се чудя - дали сцеплението при студени (незагрети) гуми е едно от тях. Ако предимството им е само в комфорта и по-дългия пробег, това определено не ми трябва - баща ми е на 82 години и кара само 2000 км на година, от които само 1000 км годишно с голфа :)
istoyanov

Škoda Ентусиаст

Гараж: Seat Leon ST FR

Мнение от istoyanov »

istoyanov написа: 22.03.2024, 17:14:35Смених
Бях забравил колко шумен е този Bridgestone. Обикновено зимните ми са шумни.
ПП: аз няма да навлизам в дискусията за 3-4 децибела. [smilie=music.gif]
Аватар
skodko

Ретро Škoda

Гараж: Skoda 120 L/ Skoda Fabia 1.2 HTP/ BMW E28 520I
Обратна връзка:

Мнение от skodko »

Има ли смисъл за 2000 км на година да се хвърляш на премиум гуми?
Белята каза: Айде бягай, че ми писна от тебе! Никой не ти чете суперлативите, работнико на ЕТ!
Аватар
Taratajki

ŠKODA MASTER

Гараж: Fabia 3 1.2 tsi ; Octavia 4 FL 2.0 tdi

Мнение от Taratajki »

skodko написа: 23.03.2024, 22:05:45Има ли смисъл
Аз не посмях да питам [smilie=pardon.gif]
На моя баща сложих всесезонни, колкото и да не ги одобрявам, а той кара\ше двойно повече, едни 5000 годишно.
Аватар
smoke

Škoda Ентусиаст

Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG

Мнение от smoke »

skodko написа: 23.03.2024, 22:05:45 Има ли смисъл за 2000 км на година да се хвърляш на премиум гуми?
Вероятно не.
Затова досега баща ми все доизносваше гумите от моята О2, но нейните текущи гуми са също толкова стари и износени, че не стават да му ги дам тях. Затова ще му купя нови истински гуми, колкото и малко той да кара. Той е вече на 82 и всеки един метър по-къс спирачен път и всеки сантиметър по-добро завиване вече могат да са от голямо значение при него.

Какво ще спечеля, ако вместо премиум взема Falken, Rilken, Nexen или подобни?
В интерес на истината гледах Hankook, но в крайна сметка се отказах.
Ще спестя 250-300 лв (които на са ми проблем), а ще направя компромис, какъвто не считам за нужно или оправдано да правя.
Ще следвам максимата "Не съм толкова богат, че да си позволявам евтини неща" :) Майтап :)
Аватар
smoke

Škoda Ентусиаст

Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG

Мнение от smoke »

Taratajki написа: 23.03.2024, 22:28:57 На моя баща сложих всесезонни
Всесезонни ще слагам(е) на Кашкайо на баща ми, но наесен. Спрели сме се на Michelin CrossClimate 2.
Qashqai-ят има колела с летни и колела със зимни гуми, но на баща ми вече му тежи да се занимава да ги сменя. И двата комплекта са възстари и износени. Няма много резон да купуваме там 2 нови комплекта гуми при неговия малък пробег, затова там ще вземем всесезонни.

Баща ми ползва Qashqai-я зимно време и 2-3 пъти през лятото, а през лятото ползва основно Голф-а. Голфът не се ползва през зимата. Затова на голфа ще сложим летни, които няма да се сменят.
Аватар
ЦецоNOL

Агент на ДС

Гараж: SKODA KAMIQ 1.5TSI MONTE CARLO 2024 - МРАЗКО
POR(N)SCHE CAYMAN GTS 4.0 718 2023 - YELLOWSTONE
AUDI A6 C5 ALLROAD - КАМИОНА
Обратна връзка:

Мнение от ЦецоNOL »

istoyanov написа: 23.03.2024, 07:47:20 Януари бях в щатите и карах на -22C с летни. Абсолютно никакъв проблем. Не ги знам, с какво точно обработват, но всичко беше бяло от химия.
Точно по тази причина , масово от Щатите колите идват с всесезонни гуми.
Изображение
ЗА ВСЯКАКВИ АВТОЧАСТИ И КОНСУМАТИВИ
0️⃣8️⃣9️⃣ 9️⃣1️⃣1️⃣ 6️⃣9️⃣6️⃣9️⃣
Аватар
FaKeR

Škoda Фен²

Гараж: Kamiq Vision 1.0 TSI 95HP MY23; Peugeot 208 1.4 HDI 2012;

Мнение от FaKeR »

Вижте клипове на щатски ръждавелници и ще разберете с какво обработват пътищата [smilie=sarcastic.gif]
Публикувай отговор

Обратно към “Съвети за нашите шкоди”