Шум при смяна на скорости

Всичко за Шкода Фабия, произведена от 2014г. до 2021г.
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Morti

Шкода Новак

Гараж: ŠKODA Fabia Combi, 2018

Мнение от Morti »

Здравейте, ще се радвам да получа вашето мнение по следния въпрос.
От около месец съм горд собственик на Škoda Fabia Combi 1MPI, 75к.с. До сега съм карала Peugeot и все още не мога да свикна с новите шумове.
Прави ми впечатление, че по време на движение, при превключване на предавките се чува глухо чукане. Това нормално ли е?
Когато натискам и отпускам съединителя по-плавно този звук не е толкова силен, но ако се направи малко по-рязко се чува по-отчетливо. Знаете, че не винаги може смяната на предавките да се прави бавно и плавно ...
А и при превключване на предавките, независимо на колко оборота е двигателя, винаги се усеща едно леко придърпване ..
Ще се радвам ако споделите вашите впечатления .. :)
Аватар
zzankov

ŠKODA MASTER

Гараж: Шкода Октавиа 2001
AQY
85kW/116 hp

Мнение от zzankov »

Това чукане при вкарване на скорост,или при отпускане на съединителя се чува?
Morti

Шкода Новак

Мнение от Morti »

Шумът (почукването) се чува определено при отпускане на самия съединител, затова се старая да го отпускам много плавно, но не винаги се получава
Аватар
bondo

Škoda Ентусиаст

Гараж: O3 1.4 TSI 2016

Мнение от bondo »

Нормално е,всички шкоди до октавия го имат!
Аватар
digitalundgrd

Cupra

Гараж: CUPRA ST 300 4Drive
ex.i30N Drive-N
ex.MEGANE RS CUP
ex.Fabia Monte Carlo

Мнение от digitalundgrd »

Morti написа: 01.08.2018, 21:02:08 Здравейте, ще се радвам да получа вашето мнение по следния въпрос.
От около месец съм горд собственик на Škoda Fabia Combi 1MPI, 75к.с. До сега съм карала Peugeot и все още не мога да свикна с новите шумове.
Прави ми впечатление, че по време на движение, при превключване на предавките се чува глухо чукане. Това нормално ли е?
Когато натискам и отпускам съединителя по-плавно този звук не е толкова силен, но ако се направи малко по-рязко се чува по-отчетливо. Знаете, че не винаги може смяната на предавките да се прави бавно и плавно ...
А и при превключване на предавките, независимо на колко оборота е двигателя, винаги се усеща едно леко придърпване ..
Ще се радвам ако споделите вашите впечатления .. :)
Аз съм писал по темата още като си взех колата миналата година :

При превключване на скоростите от 1-ва към 2-ра и от 2-ра към 3-та, ако не си наистина мноооооого плавен с отпускането на съединителя с чува дразнещо, металическо и единично "изчаткване", все едно има някакъв луфт по скорости - съединител - маховик - карета....Така е от самото начало, но мислех че аз не съм достатъчно "нежен". После попрочетох по различни форуми и се оказа, че доста нови коли форд/тойота итн също имат такова "чаткане".
Така стигнах даже и до клипче на собственик на Форд Фиеста ST, който е успял да запише звука, който се чува като и при него колата е нова, така че не може дума да става за износени тампони на мотор/скорости или нещо такова :

Година и 20 000км по-късно нищо не се е променило, нито към по-добре, нито към по-зле, което според мен затвърждава казаното от bondo, че явно са си така от завода...
Аватар
skodko

Ретро Škoda

Гараж: Skoda 120 L/ Skoda Fabia 1.2 HTP/ BMW E28 520I
Обратна връзка:

Мнение от skodko »

Чукането се чува от феродовия диск на съединителя. Има модифициран комплект, ще ти го сменят по гаранция.
Белята каза: Айде бягай, че ми писна от тебе! Никой не ти чете суперлативите, работнико на ЕТ!
Morti

Шкода Новак

Мнение от Morti »

Благодаря много на всички ви. [smilie=thank_you2.gif] Страхотни сте.
Това е все пак някакво успокоение реших, че си внушавам, а и се притеснявах да не се случи нещо изведнъж на пътя.
Мога ли само да попитам какъв е този "модифициран комплект" .... и какво точно да им кажа в ЕТ, за да ми го сменят...
Аватар
bondo

Škoda Ентусиаст

Гараж: O3 1.4 TSI 2016

Мнение от bondo »

На мен 3 ти комплект ми смениха,чаткането пак си седи. Така че не се занимавай,най-много да я прецакат още повече,както в моя случай.
“Модифицираните” съединители ги взимат от лада 2107
Аватар
Taratajki

ŠKODA MASTER

Гараж: Fabia 3 1.2 tsi ; Octavia 4 FL 2.0 tdi

Мнение от Taratajki »

И на фабията и на октавията имам същият "проблем". Даже с октавията ходих в ЕТ, че беше на 2000 км., да не кажат че аз съм я счупил. И какво,дойде с мен един от сервиза , да го повозя ,да чуел какво тропа. Ами чу и констатира, че сменям прекалено рано предавките :D А аз сменям дори след като на дисплея светне,че трябва да сменя, доста по късно. Звука се чува и когато карам на една предавка,пускам газта и и после пак натисна газта за да доускорявам, без да сменям дори. Но заключението на експерта беше "Абе, карай си новата кола и не се занимавай с глупости [smilie=punish.gif] "
И за фабията реших,че няма и да се занимавам с глупости [smilie=pardon.gif]
Morti

Шкода Новак

Мнение от Morti »

Taratajki написа: 02.08.2018, 10:59:39 И на фабията и на октавията имам същият "проблем". Даже с октавията ходих в ЕТ, че беше на 2000 км., да не кажат че аз съм я счупил. И какво,дойде с мен един от сервиза , да го повозя ,да чуел какво тропа. Ами чу и констатира, че сменям прекалено рано предавките :D А аз сменям дори след като на дисплея светне,че трябва да сменя, доста по късно. Звука се чува и когато карам на една предавка,пускам газта и и после пак натисна газта за да доускорявам, без да сменям дори. Но заключението на експерта беше "Абе, карай си новата кола и не се занимавай с глупости [smilie=punish.gif] "
Благодаря за свежия коментар Taratajki.
Все едно е описано посещението ми в ЕТ вчера ... повозихме се с експерта, дори и той покара, но като го гледах той беше почти като "балерина", натискаше педалите лекичко и многоооо плавно ... надали го прави по същия начин когато кара в града. Накрая коментарът му беше "нищо й няма на колата, това е напълно нормално лекичко почукване" ...
Затова реших да се допитам до вас. С една дума трябва да се настроя и да свикна с това почукване, макар че още не мога да го осмисля като хората ... купуваш си нова кола и през цялото време си мислиш как по-точно да натиснеш педала, за да не чуеш досадното тропане ... а казват, че да караш кола е удоволствие.
Още веднъж Благодаря на Всички Ви [smilie=thank_you2.gif]
kocenino

Шкода Новак

Гараж: FABIA

Мнение от kocenino »

Taratajki написа: 02.08.2018, 10:59:39 И на фабията и на октавията имам същият "проблем". Даже с октавията ходих в ЕТ, че беше на 2000 км., да не кажат че аз съм я счупил. И какво,дойде с мен един от сервиза , да го повозя ,да чуел какво тропа. Ами чу и констатира, че сменям прекалено рано предавките :D А аз сменям дори след като на дисплея светне,че трябва да сменя, доста по късно. Звука се чува и когато карам на една предавка,пускам газта и и после пак натисна газта за да доускорявам, без да сменям дори. Но заключението на експерта беше "Абе, карай си новата кола и не се занимавай с глупости [smilie=punish.gif] "
Здравейте! Аз имам същия проблем и когато отидох до ЕТ,ми отговориха " Абе хора карайте си колите,като се счупи ела да е оправим".Стана ми доста странно от отговора на приемчика и си тръгнах.
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

Сменяйте на по-високи обороти. Икономичното каране е добро за джоба, ама лошо за колата.
Бееееее.....
Dobrinhrkr

Шкода Новак

Мнение от Dobrinhrkr »

И при мен го има въпросното чукане при отпускане на съединителя при ниските скорости.
Направо ме побърква. В момента на всяко превключване го мисля и се опитвам да го избегна.
Май ще трябва да ставам балерина и аз. Лошото, че с този ляв крак дето имам е доста трудна работа.
Аватар
Pijomir

Škoda Ludicrous

Гараж: O3 FL 1.4TSI Style 2018г.

Мнение от Pijomir »

И при мен го има още от самото начало, не му обръщам внимание. Ще ги питам като отида за маслото.

Иначе по едно време се бях притеснил да не е свързано с маховика... Тогава го чувах отчетливо... [smilie=sarcastic.gif]
„Времето е наркотик, твърде много от него убива.“
Аватар
Taratajki

ŠKODA MASTER

Гараж: Fabia 3 1.2 tsi ; Octavia 4 FL 2.0 tdi

Мнение от Taratajki »

Аз си реших проблема. Давам повече газ и музиката на макс :D Никакви шумове не чувам вече [smilie=sarcastic.gif]
Публикувай отговор

Обратно към “Fabia III”