Обща поддръжка на автомобила. Сервизни интервали. Инспекции
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- PRO
- Гараж: VAG PQ46 3T
Powered by CAXC
Шкода препоръчва да направите следните проверки след зимния сезон 
TSI Team
- Nikolay Georgiev
- Гараж: Octavia 3 FL 2.0 TDI-CR 6M, Roomster 1.6 TDI (90+)
Не съм сигурен дали в тази тема му е мястото, но искам да споделя нещо, което би могло да се случи на ДИЗЕЛОВИТЕ коли.
Преди известно време един приятел ми се обади да погледне нещо под капака на Октавията, защото на негов познат е трябвало да се сменя някакъв датчик и искаше да види дали е същото.
Свалихме кората на двигателя и после той разкопча един термокожух - в ляво зад двг. Вътре беше доста зацапано със сажди. Хм... Поиздухах с въздух и на следващата седмица отидох до ЕТ да попитам дали това е нормално (никакви симптоми в поведението на колата).
Като отворихме мястото и се опита да свали маркучето - само го допря с клещите за да махне скобата - и щуцера си остана в маркучето... Оказа се, че датчика за деференциалното налягане на ДПФ-а се е постопил и изглеждаше така- 1
Вместо да изглежда така - 2
Сменихме го.
Ако не бях отворил нарочно термокожуха, не бих знаел, че е за смяна. Може би е работил по някакъв начин.
На другата Октавия, заради която погледнах датчика, нейния датчик беше станал на буца и двигателя и е спрял от това на магистралата.
Просто като съвет към колегите с дизели - проверете си дали нямате и вие нагар (сажди) под този кожух - признак за предстоящ проблем (може и да няма индикации, като при мен) - заградил съм го с червено.
Преди известно време един приятел ми се обади да погледне нещо под капака на Октавията, защото на негов познат е трябвало да се сменя някакъв датчик и искаше да види дали е същото.
Свалихме кората на двигателя и после той разкопча един термокожух - в ляво зад двг. Вътре беше доста зацапано със сажди. Хм... Поиздухах с въздух и на следващата седмица отидох до ЕТ да попитам дали това е нормално (никакви симптоми в поведението на колата).
Като отворихме мястото и се опита да свали маркучето - само го допря с клещите за да махне скобата - и щуцера си остана в маркучето... Оказа се, че датчика за деференциалното налягане на ДПФ-а се е постопил и изглеждаше така- 1
Вместо да изглежда така - 2
Сменихме го.
Ако не бях отворил нарочно термокожуха, не бих знаел, че е за смяна. Може би е работил по някакъв начин.
На другата Октавия, заради която погледнах датчика, нейния датчик беше станал на буца и двигателя и е спрял от това на магистралата.
Просто като съвет към колегите с дизели - проверете си дали нямате и вие нагар (сажди) под този кожух - признак за предстоящ проблем (може и да няма индикации, като при мен) - заградил съм го с червено.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- dimibo
- Гараж: Супърб 2, 2.0 TDI
Октавия 2, 1.9 TDI
V10
Ники,
А кажи за код на двигателя, защото моя също е 2.0TDI, но датчика не е там, и около него няма грам сажди, моя е CFFB, но и на CFGB, е на същото място като моето и на комшията също няма сажди.
А кажи за код на двигателя, защото моя също е 2.0TDI, но датчика не е там, и около него няма грам сажди, моя е CFFB, но и на CFGB, е на същото място като моето и на комшията също няма сажди.
Günter Stg 1
- Цецо75
- Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH
Къде е на CFGB да не го търся?
Бееееее.....
- Nikolay Georgiev
Би трябвало да е това (не си нося големия талон):
2.0 TDI CR DPF 110 kW 2013- CKFC (EA288) 1968 ccm, I4, 16V DOHC, common-rail, turbocharged 110 kW (150 PS; 148 hp) at 3500-4000 rpm 320 Nm (236 lb•ft) at 1750-3000 rpm 6-speed manual (MQ350), FWD
При мен го открих на 116800 км. Другата (дето закъсала на магистралата) е била на около 90к+.
Направо ми изглежда несериозно да използват толова "слаб матрял" за датчик, който е вързан с ДПФ-а...
112 лв в ЕТ с монтажа.
2.0 TDI CR DPF 110 kW 2013- CKFC (EA288) 1968 ccm, I4, 16V DOHC, common-rail, turbocharged 110 kW (150 PS; 148 hp) at 3500-4000 rpm 320 Nm (236 lb•ft) at 1750-3000 rpm 6-speed manual (MQ350), FWD
При мен го открих на 116800 км. Другата (дето закъсала на магистралата) е била на около 90к+.
Направо ми изглежда несериозно да използват толова "слаб матрял" за датчик, който е вързан с ДПФ-а...
112 лв в ЕТ с монтажа.
- Nikolay Georgiev
Не знам. Аз самия си нямах на идея, че имам такъв датчик и че е там... Добре, че беше приятелчето да погледне...
- dimibo
- Гараж: Супърб 2, 2.0 TDI
Октавия 2, 1.9 TDI
V10
Точно до казанчето на антифриза, сензор с две тръбички, едната, по-дебелата отива отгоре на ДПФ-а, другата или виси свободно, в нищото, или отива на изхода, долу, на ДПФ-а.
На ЕА288, гледах, че тънката тръбичка отива на изхода на ДПФ-а, откъдето идва топлия въздух и явно оттам се е стопила, при честите регенерации, а и саждите са оттам.
Günter Stg 1
- bega4kata
- Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196 - Обратна връзка:
При предното поколение до 2013-14,датчиците са изнесени по на страни към казанчето на водата както каза Митака, но са пак 2 вида. Едните са в атмосферата тръбичката, на другите са в дпф-а. А на новите са отгоре и по близо. И пак са 2 вариянта. Има с 2 и с 1 датчик.
GUNTER SERVICE

ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ

ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
- Nikolay Georgiev
Хм... Намерих това видео.
То е за ДПФ-а по принцип, но не знаех, че от проблем с този датчик, може да се скапе ДПФ-а. И тогава - голям филм...
То е за ДПФ-а по принцип, но не знаех, че от проблем с този датчик, може да се скапе ДПФ-а. И тогава - голям филм...
-
Sec8200
- Гараж: под наем
@Nikolay Georgiev, мерси Ники!
Не че се кефя да чета за такива проблеми на 110к км. Нещо тея коли ще се окажат афиф дейба, поредния тъп проблем на сравнително малко км... Добре,че си го хванал преди зора и оак благодаря,че си споделил![thank_you2 [smilie=thank_you2.gif]](./images/smilies/thank_you2.gif)
Не че се кефя да чета за такива проблеми на 110к км. Нещо тея коли ще се окажат афиф дейба, поредния тъп проблем на сравнително малко км... Добре,че си го хванал преди зора и оак благодаря,че си споделил
![thank_you2 [smilie=thank_you2.gif]](./images/smilies/thank_you2.gif)
- todor87
- Гараж: Skoda_Superb_3_Combi_2.0_TSI_4×4=>
=>Revo Stg_2 killer😁
То тези датчици са си проблемни може би още от 2008г., но замине ли, по принцип си го вади като грешка и индикира колата. От него кола да умре на пътя е малко трудно, така изведнъж.
- Nikolay Georgiev
Нали затова сме се събрали. Не само да се кефим на колите си и да се хвалим с тях, но и да споделяме неволите си и да си помагаме. ![beach [smilie=beach.gif]](./images/smilies/beach.gif)
![beach [smilie=beach.gif]](./images/smilies/beach.gif)
- kalata
- Гараж: Octavia 2 Elegance 2.0 TDI-PD DSG, 2007
Nikolay Georgiev написа: 31.05.2018, 19:56:07 Нали затова сме се събрали. Не само да се кефим на колите си и да се хвалим с тях, но и да споделяме неволите си и да си помагаме.

"Ако виждаш дървото, което ще уцелиш след малко, това се нарича недозавиване; ако само го чуваш и усещаш, значи става дума за свръхзавиване" - Walter Röhrl
- zorozlatanov
- Гараж: Tesla Model 3 -Dual Motor
Renault ZOE 52kWh-Red
RAM Bike XC Twoo - Обратна връзка:
Благодаря за споделения проблем.Научава се по нещо ново така. ![thank_you2 [smilie=thank_you2.gif]](./images/smilies/thank_you2.gif)
![thank_you2 [smilie=thank_you2.gif]](./images/smilies/thank_you2.gif)
- zzankov
- Гараж: Шкода Октавиа 2001
AQY
85kW/116 hp
Ежедневни приказки
Накладки се сменят като се износят.