Питане за датчик ниво масло картер

Всичко за Шкода Октавия, произведена от 2004г. до 2013г.
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Аватар
jeniro

Шкода Новак

Гараж: Octavia II 1,9 PD DSG
Polo 4, 1,9 TDI

Мнение от jeniro »

Здравейте,
Октавията ми е с макси-дот дисплей.Досега не ми е светвала индикация за ниско ниво никога, та се питам дали при такъв дисплей има индикация.....или трябва редовно да гледам щеката.Последно сложих масло на Шел 504.00/507.00 та не знам дали ще го похапва повече от нормалното 505.01....1,9 ПД 105 к.с е двигателя.Иначе съм доливал около 200-300 мл 505.01 общо за 10 хил. гледайки щеката като се сетя.....
Аватар
BlackPearl

Site Admin

Гараж: Octavia mk3 vRS-BlackPearl2

Мнение от BlackPearl »

Здравей,
Аз до сега не съм карал Октавия, ще говоря малко наизуст.
Имах Фабия, и имаше индикатор за масло като икона (без макси дот). Имам и Туран, който е сходен с Октавия2 за него време. Има си 2 индикатора- жълта масльонка икона и червена масльонка икона. Няколко пъти е светвал жълт индикатор, но само масльонката.
За маслото. Аз от моят скромен опит с 1.9ТДИ ПД 131к.с. ще кажа. Че е нормално да се доливат 200-300, че понякога и 500гр.
Аз лично 2-3 пъти съм доливал (а 7-8пъти не го е пипала) , когато колата е на около 8000км. около 200-300гр. и до 15000 за смяната не ги пипа.
За това тук някой колеги (педанти) сменят на 7500км. масло или на 10000км.
Поне аз винаги гледам, да не е под средата на щеката!
Поздрави!
Изображение
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

Ако е купувана от България колата,ако има макси дот дисплей,няма датчик за нивото на маслото на картера. Ако е без макси дот има. Парадоксално и не логично е ,но е така.
Ако е от вън купувана може да е с макси дот и с датчик.
Махаш кората отдолу и гледаш.Датчика е голям сравнително,няма как да не го видиш.
Той е 2 в 1 ,и за темп.на маслото е.
GUNTER SERVICE
Изображение
ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
Аватар
jeniro

Шкода Новак

Гараж: Octavia II 1,9 PD DSG
Polo 4, 1,9 TDI

Мнение от jeniro »

От Австрия е колата.Ще погледна тази неделя.Хич не съм предполагал за тази нелогичност ...Иначе и аз съм "педант" за маслото. :)
Аватар
tsonko

Škoda Фен²

Гараж: Octavia 2 TDI powered by Gunter Service

Мнение от tsonko »

И моята е така - с макси дот, без нивомер и разхода на маслото ми е сходен - 200-300 гр изчезват между смените.
Айде един въпрос към запознатоте (едва ли някой го е правил), но на мен ми е интересно дали може да се ретрофитне такъв датчик и къде трябва да се върже, ще иска ли кодировка или други необходими неща?? Аз съм виждал на фейслифт даже да показва и температурата в менюто на максидота.
Аватар
fulcrum

Ретро Škoda

Гараж: VW 2 GT 1990
Skoda 130
Tatra 813

Мнение от fulcrum »

tsonko написа:И моята е така - с макси дот, без нивомер и разхода на маслото ми е сходен - 200-300 гр изчезват между смените.
Айде един въпрос към запознатоте (едва ли някой го е правил), но на мен ми е интересно дали може да се ретрофитне такъв датчик и къде трябва да се върже, ще иска ли кодировка или други необходими неща?? Аз съм виждал на фейслифт даже да показва и температурата в менюто на максидота.
Ми ако има опция в максидота да се добави през VAG VCDS регистрирането и
отчитането на температура и ниво на маслото от този сензор , просто няма
причина да не стане .Трябва си и окабеляване, мисля ,че се връзва на пинове на таблото

За пряко отчитане с отделни уреди този сензор едва ли ще го бъде.В исторически и технически аспект иновацията за измерване на нивото на маслото в картера е френска-
от края на 70- те масово има сензори по Рено и Пежо мотори. :)
Аватар
tsonko

Škoda Фен²

Гараж: Octavia 2 TDI powered by Gunter Service

Мнение от tsonko »

Да, на 15г Рено го има, а на Шкодата не и много ме дразни. Аз си го представях, че отиват към ЕКУто, но ако влизат в таблото може да няма свободни пинове заради максидота?!? Не е случайно, че няма фабрично такъв датчик - все пак не се поръчва допълнително?
Няма ли някой схема?
Или май по-добре, които много иска - да продава колата и да си купува такава със сензор [smilie=sarcastic.gif]
Публикувай отговор

Обратно към “Octavia II”