Mapple Brown 1.5 TSI VISION

Всичко за Шкода Октавия, произведена от 2013г. до днес
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
alexk

Škoda Фен

Гараж: Ex Octavia 3 FL Vision 1.5 TSI 2018
Superb 3 FL L&K 2.0TDI 4x4 2020

Мнение от alexk »

Здравейте колеги. Понеже виждам, че няма много информация относно Октавия 1.5 ТСИ реших да направя едно "ревю" за този двигател като се опитам да опиша максимално всичко важно за него. Та ще започна направо с поръчката на моята Октавия. Накратко автомобилът беше избран за може би по-малко от час в ЕТ София. С жена ми искахме да направим тест преди поръчката, та тогава успяха да ни предложат единствено 1.4 ТСИ DSG. Колаборацията от този двигател с 7 степенната роботизирана кутия е страхотна, но като че ли не ни допадна. Автоматикът беше много агресивен, превключваше прекалено късно на около 3к оборота, което поражда висок шум от мотора, а аз не си падам по тези неща. Обикновенно карам спокойно докато не стигна 6-та предавка, не обичам да изцеждам двг-то. След пробата опитахме същия мотор, но с ръчни скорости. Стори ми се доста приятен, хубаво ускорение, малко шумен, но не е стряскащо. В семейния автопарк притежаваме и Поло 6R, което е с мотор 1.2 ТСИ, та звука доста напомня на малкият си събрат. В представителството нямаше 1.5 ТСИ за проба, та поръчахме на сляпо понеже обичам да експериментирам. Поръчката я направихме на 01.09.2017, пакет Вижън, 6 степенна механична кутия, с цвят 4Q4Q, което се води Mapple Brown, бежов салон. По това време моята беше единствената поръчана в страната с този цвят и салон. Добавените екстри са:
  • Малък кожен пакет с 3-спицов мултифункционален волан с подгряване, управляващ радио и GSM
  • Универсална Bluetooth подготовка за GSM с гласов контрол.
  • Подгряване на дюзите на стъкломиячната уредба
  • Интелигентен асистент за паркиране - предни и задни сензори за паркиране
  • Темпомат с ограничител на скоростта. Тази екстра върви пакет с подгрева на волана и не може да бъде избегната 
  • Интелигентен светлинен асистент - автоматичен контрол на височината на късите светлини и автоматично превключване къси/дълги
  • Пакет "Ambiente light"
  • TOP Led задни светлини
Срокът на доставка е 60 работни дни. На 30.10.2017г. автомобилът беше регистриран и предаден на нас. При нас чакането продължи точно 2 месеца от подписването на договора за поръчка до получаване на ключовете от автомобила. Закупих 4 броя зимни гуми Continental Wintercontact TS 860 с размер 205/55/16. Монтажът се случи на място в ЕТ- изключително съм доволен от бързата реакция и добре свършената работа. Летните гуми бяха в чували и старателно прибрани в багажника на автомобила, където и открих подарък зимни гумени стелки. Гумите, с които пристигна са Michelin Energy Saver. Прилагам снимки от първите 200 км:
http://prikachi.com/images.php?images/46/9281046P.jpg
http://prikachi.com/images.php?images/48/9281048K.jpg
http://prikachi.com/images.php?images/47/9281047Z.jpg

Първите впечатления са, моторът е много добре култивиран, една идея по-тих от 1.4 ТСИ. Понеже е с променлива геометрия, демаража е леле мале и то още от 1300 оборота. Достига адски бързо работната си температура, което е учудващо понеже 1.2 ТСИ и 1.8 ТФСИ са доста по-бавни при загряването си, при Октавия отнема 4-5 минутки. Скоростната кутия е твърда и директна, няма неприятни шумове при превключване. При прибирането на автомобила от София, карах според предписанието на производителя за разработване, демек без резки изпреварвания, без каране на автомат и скорости до и около 100км/ч. Това е разходът ми за първите 117км пробег като почти през целия преход съм карал едва ли не на 2 цилиндъра. 
http://prikachi.com/images.php?images/53/9281053f.jpg

Прехода от два на четири цилиндъра е почти незабележим, усеща се единствено ако натиснете рязко педала и искате да се изстреляте, тогава усещате леко придръпване, при нормално ускорение не можете да разберете смяната освен ако не гледате централния дисплей. Разлика в шума при два и четири цилиндъра има и то при определени скорости. При скорост от 100км/ч, моторът като че ли се разбалансира, при което се усеща леко бучене сякаш си сложил греди за багажник на тавана. При скорости над 100км/ч въобще не се усеща разликата. При равен път на темпомат съм карал със 140 км/ч на два цилиндъра при моментен разход 4,6л. Средният ми разход на гориво градско+извън+магистрала за последните 2900км по борд са 6,8л. при средна скорост 91км/ч. Вървежът спрямо 1,4ТСИ е в полза на 1.5ТСИ със сигурност. Маслото, което се слага на този мотор е 0w20, което е малко скъпо за нашите географски ширини. До момента съм изминал 8000км и мога смело да кажа, че с всеки изминал ден се радвам, че избрах този мотор спрямо другите. Първите 4к километра се забелязваше разход на масло. Когато я взех беше на максимум, на 4к беше малко над половината. До момента - 8к км. нивото на маслото се е запазило, което според мен ще рече, че ако има някакъв разход на масло, то той би бил минимален. Толкова за този мотор.

След старателно разглеждане на каталога с аксесоари, бяха поръчани следните неща от ЕТ:
  • предни калобрани
  • лайстни на праговете на вратите
  • добавка за ключа
  • гумирана добавка към задните гумени стелки(за островчето)
  • алуминиеви греди за покрива
  • ски багажник
Прилагам снимка от цялостния вид на автомобила:
http://prikachi.com/images.php?images/77/9281077Q.jpg

Няма да изброявам плюсове и минуси за Октавия, понеже има доста хубави ревюта във форума. Та аз се изчерпах до тук. Ако имате някакви въпроси или се чудите дали да поръчате този двигател, ще се опитам да ви помогна.
Аватар
bondo

Škoda Ентусиаст

Гараж: O3 1.4 TSI 2016

Мнение от bondo »

Ами според много ревюта и данните на производителя,дават 1.5 тси по -муден от 1.4
Според клиповете които има в ютубата субективното мнение се подтвържава.
Имаше даже криви на мощността и на двете коли, 1.5 започва да тъпче по-рано във високите обороти,беше обяснено много добре,въпреки бедния ми руски език,но ще ми отнеме време да намеря инфото.
Разликата е малка,но за сметка на това1.5 с act го дават по-икономичния мотор.

Иначе да ти е честита новата придобивка.Прекрасен избор на моторизация,много да те радва и безаварийно да те носи по света.
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

Дръпнете ги бе :)

Благодарим за ревюто на колегата.
GUNTER SERVICE
Изображение
ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
Аватар
gdadov

Škoda Фен

Гараж: Octavia 3FL, 1.8TSI, DSG, 180к.с.

Мнение от gdadov »

Хубаво ревю и прекрасна кола.

Честото от мен и много позитивни моменти с Октавия!
Аватар
odo

ŠKODA MASTER

Гараж: Х3 М40i

Мнение от odo »

Честито!
Аватар
BlackPearl

Site Admin

Гараж: Octavia mk3 vRS-BlackPearl2

Мнение от BlackPearl »

Поздравления за колата и за хубавото ревю.
Такава информация и впечатления винаги интересни и важни във форумите.
Изображение
Аватар
bobo80

Škoda Фен²

Гараж: Oktavia 3 VRS TDI DSG
Mercedes-Benz W212 350CDI

Мнение от bobo80 »

Честито за возилото. Много хубава комбинация на цвят със светъл салон.
Motorhead

Škoda Фен

Гараж: Октавия 3

Мнение от Motorhead »

Честито ,
Прекрасен автомобил и избор на двигател.
Отлично ревю.Нека ви радва и я карате със здраве.
alexk

Škoda Фен

Мнение от alexk »

Благодаря за пожеланията, колеги!
Аватар
Pijomir

Škoda Ludicrous

Гараж: O3 FL 1.4TSI Style 2018г.

Мнение от Pijomir »

Честито. Туй е ЦВЕТА. ;)

И аз бях решил да взема 1.5TSI, но в крайна сметка размислих, поради няколко причини, основаната беше, че 1.5 е твърде нов и недоказал се двигател.

Нека много безаварийни километри да изкараш с колицата.
„Времето е наркотик, твърде много от него убива.“
alexk

Škoda Фен

Мнение от alexk »

Цвета си е страхотен, жена ми го избра заедно със салона. А това дали е доказан, VW отдавна предлагат 1.4 АСТ и като гледам за последните 4 години няма проблеми. Все пак пък имаш 5 години гаранция- няма какво да му мислиш.
Аватар
Stuci

Škoda Racer

Гараж: APR Superb
Обратна връзка:

Мнение от Stuci »

Честито! Евала за подробното ревю! :)
alexk написа:Вървежът спрямо 1,4ТСИ е в полза на 1.5ТСИ със сигурност
Нямам търпение да бъде доказано ;) Ако е вярно, то 1.5тси ще бие 1.8тси (180коня).
goAPR
Аватар
Pijomir

Škoda Ludicrous

Гараж: O3 FL 1.4TSI Style 2018г.

Мнение от Pijomir »

Тъй, тъй, защо и моята не мисли като твоята за цвета.... [smilie=sarcastic.gif]

Нищо против 1.5tsi нямам, обяснявам аз защо се отказах от него, което не значи нищо за теб, защото ти си имаш своите доводи да вземеш именно него. ;)
„Времето е наркотик, твърде много от него убива.“
Аватар
uboy

Škoda Photo

Гараж: O1 FL AGR 4x4
O2 FL BMM 4x4
S2 BMP

Мнение от uboy »

Честито за количката
Много добър избор и благодарим за отзива :))
Аватар
Sawyer

ŠKODA MASTER

Гараж: ///

Мнение от Sawyer »

Честито! Много приятни моменти и безаварийни километри с новата кола :)
Публикувай отговор

Обратно към “Octavia III”