Избор на SCOUT втора ръка

Всичко за Шкода Октавия, произведена от 2004г. до 2013г.
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
nebemore

Шкода Новак

Гараж: Octavia II Scout TDI

Мнение от nebemore »

Здравейте,

в търсене съм на семеен автомобил и след проучване на много марки един от фаворитите ми е Skoda Octavia Scout. Имам нужда от съвети и отговори на някои въпроси. За по-систематично номерирам отделните блокове (1 и 2 са информации, за да може отговорите ви да са по-конкретни спрямо това, което търся ).

1. Пробег и навици на шофиране: На година правя около 13 000км. Колата възнамерявам да я карам предимно извънградско (в момента колата ми е VW Polo 6N 1.4 бензин, която ще остане за градско).
Често излизам по черни пътища (диви места из България и Гърция), но рядко е нещо екстремно – навсякъде съм стигал и с Полото + по-високи гуми. Живея на високо и колата трябва да е добра на сняг (от информацията досега Scout-a е такава).

2. Бюджет: около 8 000 €. За тези пари в момента мога да взема Scout 2006-2008 година. Възнамерявам да ида до Германия за покупката, за да имам все пак някаква гаранция за пробега на колата (ще търся от частни лица или автокъщи с 5-звезден рейтинг). За тези пари колата най-вероятно ще е на около 150 000км. Гледам само коли с TÜV.

3. Двигател: Изборът е между 2.0 TDI (дизел) и 2.0 FSI (бензин). Нямам опит с дизели и ако двата двигателя бяха перфектни бих избрал бензина, защото друго не знам, но тъй като всички си имат специфика – моля за мнения, кой е по-удачен / успешен / безпроблемен, най- вече имайки предвид евентуалния пробег на колата. За какво трябва да внимавам и в двата случая? Кой би имал по-голяма стойност при продажба? При харченето е ясно, че дизелът печели. Интересуват ме динамика, мощност и поддръжка.

4. Поддръжка: Как са цените на поддъжка спрямо същия клас автобомили на VW или Ауди примерно? Частите на Scout същите ли са кати при Octavia, или са по-скъпи?

5. Clearance: Какви варианти има колата да се вдигне още малко?

6. Детайли, които да гледам при избор на Scout на старо? Има ли нещо хронично, което да проверя при огледа?

7. Testdrive: бих искал да пробвам и двата двигателя. Ако някой от форума има време и желание да ми даде едно кръгче (в София или около) и да разкаже малко за автомобила (дори и със заплащане от моя страна) да ми драсне съобщение.

Благодаря предварително!
Аватар
stefan L

Skoda Electric

Гараж: exOctavia 2.0TDI BKD powered by Gunter Service/ exGolf 7 R CJXC powered by Gunter Service/ Волво ЕХ30, 428 к.с.

Мнение от stefan L »

Според мен, пътуване до Германия си е загуба на време и пари.
http://www.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?to ... ink=359dlq Тази може би е читава [smilie=pardon.gif]
Аватар
zar

Škoda Ludicrous

Гараж: О2 Scout ,Powered by NOx

Мнение от zar »

stefan L написа:Според мен, пътуване до Германия си е загуба на време и пари.
http://www.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?to ... ink=359dlq Тази може би е читава [smilie=pardon.gif]
Тази не беше ли на някой от форумите Бат Стефане?Че с тея черните джанти ми звучи познато!
Последно промяна от zar на 10.05.2017, 22:13:00, променено общо 1 път.
Dieselgate Team member
Аватар
zar

Škoda Ludicrous

Мнение от zar »

Далеч съм ти за кръгче ,колега ,инак с удоволствие.Това за което е добре да се заслушаш при Скаута е ,дали не вие при ускоряване ,че има допълнителни "карантии" отдолу заради двойното задвижване.А ако си вземеш в някой теми из форума сме писали доста какво кога и как се сменя по трансмисията.За дизеловия двигател знам ,че на Скаут(до средата на 2010-та) монтират предимно мотори с "BMM" код ,който според разбирачите са "чук",както и ДПФ-ите им.За ФСИ не знам дали има Скаути с такъв,но дизеловия няма да е грешка също.Само едно мога да ти кажа,че бензиновия ще си дава прилично висок разход на гориво,особено в София.Дизеловия хапва с около литър повече от тези,монтирани на същите коли с предно предаване.Иначе подръжката си е почти такава каквато на всяка "Октавия".Зимата се справя много добре на сняг и за катерене,обаче ако вземеш да набиваш "къра" с него ,това не е твоята кола :) За леки забежки извън пътя става ,но за по-сериозни ,просвета му е малък.Може да се кара също със 205/55/16 гуми за зимата,иначе стандартно са 225/50-45/17.Това е което се сещам за момента.Иначе солидна здрава и непретенциозна кола ,създадена да навърта голям километраж.Ако е карана и подържана грамотно от предния собственик,дори и над 200к да е ,не е страшно.
П.С:Бат Стефан ,добре те е насочил със горния линк!
Dieselgate Team member
nebemore

Шкода Новак

Мнение от nebemore »

@zar - Благодаря все пак за готовността за кръгче!

- За виенето при ускоряване: на всички скорости ли се случва?

- За FSI моторите: има такива, предимно в Германия (пример)

Дано някой с такъв мотор да каже впечатления.
Аватар
VALDO

Site Admin

Гараж: Škoda Octavia L&K 1.8TSI DSG
Yamaha Neo's 50 4T
Honda Forza 350
Toyota Corolla 2.0 Hybrid
Honda XL750 Transalp
Обратна връзка:

Мнение от VALDO »

Колегата zar да ти дава неговия и да скача в Kodiaq. :) Неговия поне си заслужава!
Изображение
Аватар
zar

Škoda Ludicrous

Мнение от zar »

nebemore написа:@zar - Благодаря все пак за готовността за кръгче!

- За виенето при ускоряване: на всички скорости ли се случва?

- За FSI моторите: има такива, предимно в Германия (пример)

Дано някой с такъв мотор да каже впечатления.
Случва се на всички скорости,ако е около 90-10 км/ч ,там може да са лагери на главините,че даже и неподходящи гуми :)
За ФСИ не мога да ти дам инфо.,даже и не знам колеги с такъв двигател :(
Dieselgate Team member
Аватар
VALDO

Site Admin

Гараж: Škoda Octavia L&K 1.8TSI DSG
Yamaha Neo's 50 4T
Honda Forza 350
Toyota Corolla 2.0 Hybrid
Honda XL750 Transalp
Обратна връзка:

Мнение от VALDO »

FSI мотора ще си е лаком! Те и за това го спряха!
Изображение
Аватар
zar

Škoda Ludicrous

Мнение от zar »

Вчера я изрови колега от форума и ми я прати.Вмества се в посочения бюджет,но за съжаление е в Испания [smilie=pardon.gif] :

http://m.autoscout24.es/oferta/skoda-oc ... -306019103
Dieselgate Team member
Аватар
chant

Шкода Новак

Гараж: Octavia III Scout
Octavia III vRS

Мнение от chant »

Здравейте

1/ За черни пътища, където сте стигали с Поло до този момент, ако се качите в Scout ще ви се сторят като добре асфалтиран градски път :) Щом живеете на високо, с този автомобил ще се преродите зимно време. Колата от сняг не се плаши :) Изключително проходима е, стига да няма 1 метър сняг [smilie=blush.gif] . Карам я със зимни гуми 205/55/17 и от 2012г до сега не ми се е случвало да закъсам (обичам зимние спортове и често ходя в планините).

2/ ...

3/ За бензина нямам представа. Карам 2.0 TDI 140 hp 2008г.
Изключително здрав мотор, но "спънат". Когато я взех (2012) очаквах да е малко по-пъргава, усещах я като 90hp. Направих "ремап" при Сами и нещата си дойдоха на място. Все пак е 4х4.

4/ Частите са същите , защото все пак е "Октавия Scout" с пренебрежимо малки разлки заради 4х4.

5/ Няма причина да се вдига повече от това, просто не е необходимо.

6/ Моята кола е на 155ххх 2008г. Карам я от 2012г (втори собственик) около 60к съм й направил и съм сменил - съединител, амортесьори от по-сериозните работи. Сега ми е време за дискове. Ако може това да ви е полезно.

7/ ...

Успех с търсенето ok
nebemore

Шкода Новак

Мнение от nebemore »

@zar: Тази даже е следващия модел (2010), който беше висок за бюджета ми, та не съм го проучвал много. Има ли много значителни подобрения? 4x4-то е малко по-различно или? Испания ми идва малко далечко, но ще погледна и там.

@chant: 1/ За полото само добро мога да кажа - веднъж само ме заби на един гръцки плаж, добре че единствения човек долу беше некъв офроуд-състезател и ме измъкна със едно Сузуки, на което гумата му ми стигаше до огледалото :) Че после 3 дена никой не се вести там... Но просто полото е малко за семейство...

3 / За този ремап често чета. Скъпа ли е тази операция и има ли някакви рискове за мотора?
Аватар
zar

Škoda Ludicrous

Мнение от zar »

nebemore написа:@zar: Тази даже е следващия модел (2010), който беше висок за бюджета ми, та не съм го проучвал много. Има ли много значителни подобрения? 4x4-то е малко по-различно или? Испания ми идва малко далечко, но ще погледна и там.

@chant: 1/ За полото само добро мога да кажа - веднъж само ме заби на един гръцки плаж, добре че единствения човек долу беше некъв офроуд-състезател и ме измъкна със едно Сузуки, на което гумата му ми стигаше до огледалото :) Че после 3 дена никой не се вести там... Но просто полото е малко за семейство...

3 / За този ремап често чета. Скъпа ли е тази операция и има ли някакви рискове за мотора?
Цената му не е лоша на този фейслифтовия и за това ти го пратих.Подобрения си има въведени.Халдекса(двойното му задвижване) е 4-то поколение.Предните колела се въртят на 96% ,и задната ос е постоянно зацепена на 4%.Испанския е пройзведен в началото на 2010-та и е със същия здрав дизел (BMM код),който както споменах е много здрав и надежден двигател(моята е комън рейл ,но нямам също оплаквания).Иначе колегата по-горе ти е казал само истини ,относно колата.Ремапа не е лоша идея,а и във форума си има кадърни хора,който знаят как да го направят(Сами е варненския специалист ,а другото момче е в София).И двамата си знаят много добре работата.дизелите ,монтирани на Скаут,като цяло държат на ремап,отново инормация ,която Сами ми сподели,когато бях при него във Варна за профилактика на Халдекс,така че ако ти се струва спъната колата ,може да се обърнеш към специалистите :)
Dieselgate Team member
Аватар
zzankov

ŠKODA MASTER

Гараж: Шкода Октавиа 2001
AQY
85kW/116 hp

Мнение от zzankov »

Испанската изглежда много добре.
Аватар
zar

Škoda Ludicrous

Мнение от zar »

zzankov написа:Испанската изглежда много добре.
И аз така мисля,както и цената й :)
Dieselgate Team member
mischoka

Škoda Фен²

Гараж: в търсене

Мнение от mischoka »

И ако идеш до Испания и намериш някакъв проблем, какво правиш? Това според мен е лудост да се ходи до Испания? Според мен да види някоя от Италия по запазена и не толкова скъпа като германските!
Публикувай отговор

Обратно към “Octavia II”