ТЕСТ ДРАЙВ СУПЪРБ IV
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
-
nitroverfs
ТЕСТ ДРАЙВ СУПЪРБ IV
193 e по принцип, дизелите са , 2.0 150 и 193 кс. 
- ba7ka7a
- Гараж: Octavia 4 FL Combi 2.0TSI 4x4
- stanley
- Гараж: VW Passat B8.5 2.0TSI, Skoda Superb II FL 2.0TDI 6M 4x4 ex, Skoda Superb 1.8TSI 6M, VW Passat 6 2.0TDI DSG6 ex, Skoda Superb 1.9TDI Tiptronik-ex, Skoda Octavia 1.6 MT-ex
- Обратна връзка:
ТЕСТ ДРАЙВ СУПЪРБ IV
Имам следното питане: колата е Пасат 2020 бензин, автомат с АСС - Adaptive Cruise Control и четене на знаци, сама си регулира скоростта спрямо знаците.
Обаче понякога засича знаците на ускорителните ленти отстрани и както си карам по околовръстното с 80, изведнъж набива спирачки защото засича знак 30 от страничната ускорителна лента (примерно между Бизнес парк и Казичане има няколко такива).
Та питането ми е може ли да си следи знаците и да ми ги показва на дисплея, но да не коригира автоматично скоростта по тях? Другата ми опция пък е Speed limit и там не мога да надвишавам определена скорост, когато тази функция е активирана.
На мен ми трябва да си задам някаква скорост за поддържане и автопилота да си я държи, независимо от знаците по пътя и ако ми се наложи да мога да ускоря и при отнемане на газта отново скоростта да падне до зададената за поддържане скорост - нещо като по-старите темпомати, като на Суперб 2 или Октавия 2.
Доста рових по менюто и не можах да намеря подходяща комбинация от асистенти, която да ми пасва на нуждите.
Обаче понякога засича знаците на ускорителните ленти отстрани и както си карам по околовръстното с 80, изведнъж набива спирачки защото засича знак 30 от страничната ускорителна лента (примерно между Бизнес парк и Казичане има няколко такива).
Та питането ми е може ли да си следи знаците и да ми ги показва на дисплея, но да не коригира автоматично скоростта по тях? Другата ми опция пък е Speed limit и там не мога да надвишавам определена скорост, когато тази функция е активирана.
На мен ми трябва да си задам някаква скорост за поддържане и автопилота да си я държи, независимо от знаците по пътя и ако ми се наложи да мога да ускоря и при отнемане на газта отново скоростта да падне до зададената за поддържане скорост - нещо като по-старите темпомати, като на Суперб 2 или Октавия 2.
Доста рових по менюто и не можах да намеря подходяща комбинация от асистенти, която да ми пасва на нуждите.
- Мичев
- Гараж: Superb 2.0TDI, 147KW DSG
ТЕСТ ДРАЙВ СУПЪРБ IV
В шкода това го водят предикативен адаптивен темпомат и е опция. Аз лично го нямам за да тествам, но гугъл казва, че се изключва така:
В пасата би трябвало да е много сходно ако не и еднакво.Car/Menu → Vehicle Settings → Driver Assistance → ACC (Adaptive Cruise Control), and turn off the Predictive Control (or Speed Limit Assist) option.
- stanley
- Гараж: VW Passat B8.5 2.0TSI, Skoda Superb II FL 2.0TDI 6M 4x4 ex, Skoda Superb 1.8TSI 6M, VW Passat 6 2.0TDI DSG6 ex, Skoda Superb 1.9TDI Tiptronik-ex, Skoda Octavia 1.6 MT-ex
- Обратна връзка:
ТЕСТ ДРАЙВ СУПЪРБ IV
Благодаря, ще разгледам и ще пробвам.
-
xektop
- Гараж: Kia Ceed SW 1.5 T-GDI 7 DTC GT LINE
Octavia 3 1.8 TSI 4x4 DSG ESTATE
ТЕСТ ДРАЙВ СУПЪРБ IV
Мисля, че колегата @kolyo b8 ще ти помогне.
- ataknav
- Гараж: '25 Skoda Superb Sportline 265 4x4
ТЕСТ ДРАЙВ СУПЪРБ IV
Ако не си го намерил до довечера като опция, като седна в колата ще видя точно как се водеше на български език в менюто и ще споделя. Но, краткия отговор е - да, може да се икзючи и да работи точно така, както искаш.
The only thing to fear is running out of beer!!!
- stanley
- Обратна връзка:
ТЕСТ ДРАЙВ СУПЪРБ IV
При мен намерих Speed limit preview в менюто с асистентите, ама не съм имал възможност да го тествам, как се отразява, като го деактивирам.
Ето какво казва Гугъл по въпроса:
Disable Predictive Control: Uncheck or turn off Speed Limit Preview (sometimes labeled as "React to speed limits"). This prevents the car from automatically braking or accelerating when it detects a new speed limit sign.
Ето какво казва Гугъл по въпроса:
Disable Predictive Control: Uncheck or turn off Speed Limit Preview (sometimes labeled as "React to speed limits"). This prevents the car from automatically braking or accelerating when it detects a new speed limit sign.
-
nitroverfs
-
kolyo b8
- Гараж: Passat Variant B8.5 2.0 TDI DTSB/ DSG7
Многохилядният Сокол
ТЕСТ ДРАЙВ СУПЪРБ IV
Може. По-нагоре колегите са ти отговорили кои отметки да се махнат,за да не се води по ограниченията от знаците.stanley написа: 08.06.2026, 11:45:43 На мен ми трябва да си задам някаква скорост за поддържане и автопилота да си я държи, независимо от знаците по пътя и ако ми се наложи да мога да ускоря и при отнемане на газта отново скоростта да падне до зададената за поддържане скорост
MENU ->Асистенти ->Setup (A) или "синия автомобил" (В)

и в двата случая те води до: "Настройки система за асистиране на водача".

След това натискаш: АСС (регулиране на дистация) където излизат и двете отметки, които може да махнеш. Първата регулира спрямо "релефа" на пътя - приближаване към кръстовище, кръгово, отбивка и др. В общи линии при мен не оказва някакво значение (тази отметка може и да я оставиш)
Втората отметка е за регулиране на скоростта спрямо знаците - оказва влияние когато ползваш Травъл асист. При адаптивен контрол и ограничител - не взима под внимание знаците. Тази отметка е добре да я машнеш.

-
kolyo b8
Многохилядният Сокол
ТЕСТ ДРАЙВ СУПЪРБ IV
За АСС се използва лоста за мигачи (има бутон отляво) и бутоните от волана (приоритетно тези от лявата част). Можеш да го ползваш като „обикновен темпомат” , но тук си регулира скоростта спрямо атомобила пред теб и пази дистанция.
Бутон „А” – включва и изключва АСС
Бутон „B” – включва травъл асист
Бутон „С” – задава дистанция до предния автомобил
SET – задава текущата скорост или намалява зададената скоростта с 1 км/ч
RES – Възстановява режима на АСС, след като си натиснал спирачка или увеличава зададената скорост с 1 км/ч
Ляв бутон - : намалява зададената скорост с 10 км/ч
Десен бутон +: увеличава зададената скорост с 10 км/ч

За да задействаш ограничител на скоростта – първо натискаш бутон „А” и след това бутона от ляво на лоста за мигачи. След това със стрелките от дясната част на волана избираш „ограничител на скоростта”. Ако искаш да ускориш, когато си на ограничител – натискаш рязко педала на газтта до „кик даун”

За АСС и травъл асист не е нужно да натискаш левия бутон на лоста за мигачи.
За АСС натискаш бутон „А”, след което бутон „SET” и присъединява текущата скорост. Ако искаш да я коригираш – ползваш бутони: RES, SET, + и -.
Ако натиснеш спирачка- АСС временно се деактивира, за да го активираш отново – натискаш RES. Ако искаш да ускориш – натискаш педала и ускоряваш (ще чуеш звуков сигнал и зададената скорост ще започне да мига (като предупреждение).
Ако ти харесва как кара автомобила пред теб може да се "вържеш" за него и той да те "тегли" : само задаваш По-голяма скорост от неговата и АСС регулира твоята спрямо неговата и следи една и съща дистанция. Неприятното е ако си задал много видока скорост и този пред теб завие - тогава се изстрелваш много бързо напред
За травъл асист – натискаш бутон „А” и след това „В”. Поне едната ръка трябва да е на волана, иначе почва да те предупреждава. Аз съм стигал до три предупреждения
.
Първото е бял надпис да поемеш волана, ако откажеш: следващото е червено със звуков сигнал. Ако пак откажеш - придърва колана, за да те разтресе, волана вибрира и звуковия сигнал е по-писклив. Ако и тук не реагираш - ще включи аварийките и ще изведе автомобила в най дясна лента, след което ще спре и ще набере 112.
Бутон „А” – включва и изключва АСС
Бутон „B” – включва травъл асист
Бутон „С” – задава дистанция до предния автомобил
SET – задава текущата скорост или намалява зададената скоростта с 1 км/ч
RES – Възстановява режима на АСС, след като си натиснал спирачка или увеличава зададената скорост с 1 км/ч
Ляв бутон - : намалява зададената скорост с 10 км/ч
Десен бутон +: увеличава зададената скорост с 10 км/ч

За да задействаш ограничител на скоростта – първо натискаш бутон „А” и след това бутона от ляво на лоста за мигачи. След това със стрелките от дясната част на волана избираш „ограничител на скоростта”. Ако искаш да ускориш, когато си на ограничител – натискаш рязко педала на газтта до „кик даун”

За АСС и травъл асист не е нужно да натискаш левия бутон на лоста за мигачи.
За АСС натискаш бутон „А”, след което бутон „SET” и присъединява текущата скорост. Ако искаш да я коригираш – ползваш бутони: RES, SET, + и -.
Ако натиснеш спирачка- АСС временно се деактивира, за да го активираш отново – натискаш RES. Ако искаш да ускориш – натискаш педала и ускоряваш (ще чуеш звуков сигнал и зададената скорост ще започне да мига (като предупреждение).
Ако ти харесва как кара автомобила пред теб може да се "вържеш" за него и той да те "тегли" : само задаваш По-голяма скорост от неговата и АСС регулира твоята спрямо неговата и следи една и съща дистанция. Неприятното е ако си задал много видока скорост и този пред теб завие - тогава се изстрелваш много бързо напред
За травъл асист – натискаш бутон „А” и след това „В”. Поне едната ръка трябва да е на волана, иначе почва да те предупреждава. Аз съм стигал до три предупреждения
Първото е бял надпис да поемеш волана, ако откажеш: следващото е червено със звуков сигнал. Ако пак откажеш - придърва колана, за да те разтресе, волана вибрира и звуковия сигнал е по-писклив. Ако и тук не реагираш - ще включи аварийките и ще изведе автомобила в най дясна лента, след което ще спре и ще набере 112.
- stanley
- Обратна връзка:
ТЕСТ ДРАЙВ СУПЪРБ IV
Много благодаря за детайлното обяснение.kolyo b8 написа: 08.06.2026, 21:23:59 Може. По-нагоре колегите са ти отговорили кои отметки да се махнат,за да не се води по ограниченията от знаците.
![thank_you2 [smilie=thank_you2.gif]](./images/smilies/thank_you2.gif)
-
xektop
- Гараж: Kia Ceed SW 1.5 T-GDI 7 DTC GT LINE
Octavia 3 1.8 TSI 4x4 DSG ESTATE
ТЕСТ ДРАЙВ СУПЪРБ IV
Мисля, че имаше настройка колко бързо да достигне зададената скорост.kolyo b8 написа: 08.06.2026, 21:40:55 Неприятното е ако си задал много видока скорост и този пред теб завие - тогава се изстрелваш много бързо напред
-
kolyo b8
Многохилядният Сокол
ТЕСТ ДРАЙВ СУПЪРБ IV
-
maiden
ТЕСТ ДРАЙВ СУПЪРБ IV
Защо в тема за Superb IV се обсъжда Passat 7 i 8 ?