Автомобилни гуми. Какви гуми монтирате на Шкодата си (зимни, летни, всесезонни гуми)
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- PRO
- Гараж: VAG PQ46 3T
Powered by CAXC
Автомобилни гуми. Какви гуми монтирате на Шкодата си (зимни и летни гуми)
Лоша гума. Моите няма да казвам на колко сезона са и км правени до месец май.
TSI Team
- tsonko
- Гараж: Octavia 2 TDI powered by Gunter Service
Има ли някой съфорумец да даде мнение от първа ръка за гуми Фулда Спортконтрол?
Интересува ме как се държат на сухо, износване, поведение на мокро, шум.
Насочил съм се към Спортконтрол 2 - цена/качество ме съблазнява. (Нещо като Гудиър, но с друго име и на доста по-изгодна цена).
Чета, че единствения им минус, е ча са със слаби бордове и бързо се износват (това е + за мен - такива искам - не искам да ги карам 30-40-50хил и да са като нови....)
Интересува ме как се държат на сухо, износване, поведение на мокро, шум.
Насочил съм се към Спортконтрол 2 - цена/качество ме съблазнява. (Нещо като Гудиър, но с друго име и на доста по-изгодна цена).
Чета, че единствения им минус, е ча са със слаби бордове и бързо се износват (това е + за мен - такива искам - не искам да ги карам 30-40-50хил и да са като нови....)
- bega4kata
- Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196 - Обратна връзка:
И аз ги глеах, похвалиха ми ги от всякъде. И гумаджии и потребители. Калин с бмв-тата кара с такива. Както и повечето му клиенти (облъчени бмв-висти). Казват супер гуми. Калин кара последната 5 та серия 313дизел с такива. Както и купето със задно 335д.Сега ще взима Спорт контрол 2 ката, за това лято. До сега е карал само единицата, която е модел от 10 години вече.
Двойката никой няма да е карал Цонко.
Прави изводи на база 1 ца, а двойката би трябвало да е още по-добра.
Двойката никой няма да е карал Цонко.
Прави изводи на база 1 ца, а двойката би трябвало да е още по-добра.
GUNTER SERVICE

ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ

- tsonko
- Гараж: Octavia 2 TDI powered by Gunter Service
Да аз затова за стария модел питам. Иначе за новия няма още никакви оценки от потребители. Има ги в един тест на Аутобилд и ги слагат веднага след Дънлоп и Гудиър, към препоръчителни...
Стария модел също има много добри оценки.
Такива ще са най-вероятно следващите ми - разликата с премиумите е от 120-150лв за 4те...
Стария модел също има много добри оценки.
Такива ще са най-вероятно следващите ми - разликата с премиумите е от 120-150лв за 4те...
- РАПАН
- Гараж: Skoda Fabia 2, Octavia 4 FL.
Аз днес монтирах летните.Но забелязах че Ханкока Prime ,няма посока на въртене. Това че от последното им сваляне не съм отбелязал коя гума в посока се е въртяла,мислите ли че може да има неравномерно износване сега
Опитах се нещо да кажа ,но не знам разбрах те ли
![sarcastic [smilie=sarcastic.gif]](./images/smilies/sarcastic.gif)
- BlackPearl
- Гараж: Octavia mk3 vRS-BlackPearl2
Като нямат посока на въртене, нямат ли: Вътре и вън (outside / inside)?

- zzankov
- Гараж: Шкода Октавиа 2001
AQY
85kW/116 hp
Е то е същото бре човек.BlackPearl написа:Като нямат посока на въртене, нямат ли: Вътре и вън (outside / inside)?
- bega4kata
Tiguan TDI 4motion
Ми не е същотото.
GUNTER SERVICE

- zzankov
AQY
85kW/116 hp
Ми не съм съгласен.bega4kata написа:Ми не е същотото.
- РАПАН
- Гараж: Skoda Fabia 2, Octavia 4 FL.
Имат. outside е на вън надписа. Ако това е единствената белязка.Ама те са на джанти,закупени и монтирани от примекс, само баланс и сам си ги слагам вече. просто не знаех че има гуми без посока на въртене.BlackPearl написа:Като нямат посока на въртене, нямат ли: Вътре и вън (outside / inside)?
- BlackPearl
- Гараж: Octavia mk3 vRS-BlackPearl2
Как ще е същото, Здравко? Едното е със стрелка - къде се върти.(която Рапан не вижда, защото я няма)
А другото е от двете страни на гумата надписи.
Рапане, Ханкока има надписи за вътре и вън (inside/outside) .
А другото е от двете страни на гумата надписи.
Рапане, Ханкока има надписи за вътре и вън (inside/outside) .

- zzankov
AQY
85kW/116 hp
Вътре /вън, посока.
Дясна предна, ако я сложиш лява предна си обръща посоката на въртене.
Ма то май и питащия ни обърка.
Дясна предна, ако я сложиш лява предна си обръща посоката на въртене.
Ма то май и питащия ни обърка.
- The Hooligan
- Гараж: FreakOBoost
Асиметрични гуми
Шарката на асиметричния протектор, е различна от двете страни. Вътрешната част на протектора отговаря за отвеждането на водата, а външната – за доброто шофиране по права линия и в завои. Асиметричната шарка има три отделни зони, които осигуряват идеален баланс между спортното управление, високото съпротивление на аквапланинг и удобството от гладкото шофиране. Повишава стабилността в завои.
При тези гуми, е изключително важно, да се спази посоката за монтаж. Обозначението INSIDE– гумата се монтира навътре към автомобила, OUTSIDE – навън .

Гуми с посока на въртене
Гумите с посока на въртене са снабдени с протектор под формата на буквата „V”.
Най-голямото преимущество на този вид протектор е доброто отвеждане на водата, добра реакция при ускорение и внезапно спиране на превозното средство. Заради добрите параметри на гумите с посока на въртене, са предпочитани за монтаж от все повече спортни автомобили, с голяма мощност на двигателя.
Монтажът на този вид гума, също трябва да бъде спазен. Гумата има указана посока на въртене със стрелка и надпис ROTATION

Симетрични гуми
Симетричните гуми се срещат, доста повече при летните гуми. Това е така, защото този вид протектор, не се държи много добре, при зимни условия.
Симетричната гума, няма изисквания за монтаж, защото няма посока на въртене и протекторът е еднакъв, в двете му половини.
Освен това, ако е спазена комбинацията от симетричния протектор и правилната каучукова смес, тази гума позволява постигане на по-ниско ниво на съпротивление при търкаляне, а от това следва по дълъг живот на гумата и нисък разход на гориво.

Шарката на асиметричния протектор, е различна от двете страни. Вътрешната част на протектора отговаря за отвеждането на водата, а външната – за доброто шофиране по права линия и в завои. Асиметричната шарка има три отделни зони, които осигуряват идеален баланс между спортното управление, високото съпротивление на аквапланинг и удобството от гладкото шофиране. Повишава стабилността в завои.
При тези гуми, е изключително важно, да се спази посоката за монтаж. Обозначението INSIDE– гумата се монтира навътре към автомобила, OUTSIDE – навън .

Гуми с посока на въртене
Гумите с посока на въртене са снабдени с протектор под формата на буквата „V”.
Най-голямото преимущество на този вид протектор е доброто отвеждане на водата, добра реакция при ускорение и внезапно спиране на превозното средство. Заради добрите параметри на гумите с посока на въртене, са предпочитани за монтаж от все повече спортни автомобили, с голяма мощност на двигателя.
Монтажът на този вид гума, също трябва да бъде спазен. Гумата има указана посока на въртене със стрелка и надпис ROTATION

Симетрични гуми
Симетричните гуми се срещат, доста повече при летните гуми. Това е така, защото този вид протектор, не се държи много добре, при зимни условия.
Симетричната гума, няма изисквания за монтаж, защото няма посока на въртене и протекторът е еднакъв, в двете му половини.
Освен това, ако е спазена комбинацията от симетричния протектор и правилната каучукова смес, тази гума позволява постигане на по-ниско ниво на съпротивление при търкаляне, а от това следва по дълъг живот на гумата и нисък разход на гориво.

Ford Focus 2025 - 1.0 EcoBoost mHev 155кс - много върви! Почти колкото 450d но без да получавам известия през нощта, че му пада акумулатора..
- bega4kata
Tiguan TDI 4motion
Често ти се случва, да спориш за елементарни неща, с които не си мн.на ясно. Изчаквай и се учи.zzankov написа:Ми не съм съгласен.bega4kata написа:Ми не е същотото.
Човек се учи докато е жив. Не е срамно да кажеш не знаех, а да спориш за нещо в което не си прав.
GUNTER SERVICE

- zzankov
AQY
85kW/116 hp
Така е, посипвам си главата с пепел.
Човек се учи докато е жив, и от грешките си.
Човек се учи докато е жив, и от грешките си.