Първи впечатления от О4 FL !

Всичко за Шкода Октавия, произведена от 2020
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Аватар
joro_kem

Škoda Ентусиаст

Гараж: Octavia I Tour 1.9 TDI Octavia III FL 2.0 TDI

Мнение от joro_kem »

За нощно време особено, е много полезен съвет [smilie=sarcastic.gif]
baijoro

Škoda Ентусиаст

Гараж: Оctavia 3 FL 2.O TDI

Мнение от baijoro »

Наистина по-добре щеше да бъде ако е с отделен бутон и да включваш при нужда.
Друг вариант е винаги да се кара с течност "на резерва". Тогава пръска само на стъклото.
Но ако се наложи измиване на фаровете? Пък и знака внимание да свети постоянно на мен ми е дразнещо.
Чел съм, че е възможно да се направи да пръска към фаровете при по-дълго задържане на лостчето за миене на предното стъкло.
Аватар
gencho01

Škoda Фен

Гараж: Skoda Octavia 4, 1.5 TSI 6M Combi; VW Golf mk3 GT 1.6

Мнение от gencho01 »

xektop написа: 27.11.2025, 21:11:56 Или спирате светлините или пускате на габарити и тогава пръскачките не работят.
Това съм го правил [smilie=sarcastic.gif] , но в спряло положение (с цел да не си изцапам предния капак след като колата е измита), иначе в движение мисля, че няма да се изключат фаровете ако околната среда е тъмна. При изключени фарове съм тръгвал и като вдигне над мисля беше от 5 до 10 км/ч се пускат сами.
Аватар
gencho01

Škoda Фен

Гараж: Skoda Octavia 4, 1.5 TSI 6M Combi; VW Golf mk3 GT 1.6

Мнение от gencho01 »

димон написа: 27.11.2025, 21:00:43 Абе, да се се смята за изтрита...
Смъкваш ми репутацията, само от теб имам -1 [smilie=sarcastic.gif]
Аватар
димон

Škoda Фен²

Гараж: Octavia 4 FL TDI
Обратна връзка:

Мнение от димон »

Имам да черпя ! [smilie=sarcastic.gif]
Аватар
димон

Škoda Фен²

Обратна връзка:

Мнение от димон »

Друго готино нещо като напредък в О4 оценявам - волана. Стегнат, удобен и с добра обратна връзка. Сравнявам с О2. При О2 имаше нещо като луфт когато се кара по черен път , усещаха се удари от остри камъчета или н.п. като почукване в ръцете. При О4 това не се усеща , сякаш волана е гумено свързан с рейката. Управлява се много комфортно и спокойно, без напрежение, че ей сега ще издрънчи. Може наистина да е с по - " мека" връзка към рейката. Ремък???!!!
При рязко завъртане се чува лекичко сервото, но не е болка за умиране...
[smilie=pardon.gif]
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

С времето и на твоята рейка ще започне да се усеща нещо като луфт [smilie=pardon.gif]
GUNTER SERVICE
Изображение
ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
Аватар
joro_kem

Škoda Ентусиаст

Гараж: Octavia I Tour 1.9 TDI Octavia III FL 2.0 TDI

Мнение от joro_kem »

Карма, викаш [smilie=music.gif]
Аватар
Taratajki

ŠKODA MASTER

Гараж: Fabia 3 1.2 tsi ; Octavia 4 FL 2.0 tdi

Мнение от Taratajki »

С моята сме вече 22+ хил. километра и 10 месеца.
Моите наблюдения са, че не е никак лоша кола [smilie=sarcastic.gif]
Моята е дизел, 150 к. с., комби. Разхода на гориво ми е с литър нагоре от предишната, О3 FL същия мотор, но ръчна кутия. Според мен е заради DSG-то. Много е глупаво, но пък е мързеливо, което компенсира.
Понаучих се да карам с копчетата зад волана извънградско и нещата са по поносими. Можеше да сложат превключвателя за режимите на DSG-то някъде на волана, щеше да ми е доста удобно. Аз уж автомат карам, но постоянно сменям нещо по тия скорости . Но то си е от мен, не е виновна колата [smilie=pardon.gif]
И аз се наслаждавам на тишината на тази кола. Доста по добре е от предишната. Дразни ме че, е
"кашкавалена" като усещане за окачването, но пък съм я насилвал и не е чак толкова зле в завои. Но самото усещане е стресиращо. Ахаааа! да се обърне ,но не се обръща. Даже ми се наложи да правя нещо като лосов тест при доста мад 70 км/ч и не се пребих [smilie=sarcastic.gif]
Фаровете.....фаровете са нещото, което не спира да ме кара да се усмихвам, когато ги ползвам. Даже се улавям, че няколко пътувания нарочно търсех тъмните часове, за да мога да карам на фарове. Като се кача в другата си кола и.... I'm a blind man.... [smilie=sarcastic.gif]
Все още имам драма с позицията на седене. Седалката е много удобна, но позицията на педалитени волана не могат да се синхронизират и това ме побърква. Аз съм 170 см и 65-6 кила, в старата октавия ми беше много удобно, във фабията също, в тази.... седя удобно, но или краката ми са сгънати, за да мога да държа волана както е правилно, или за да ми е добре на краката трябва да съм с изпънати ръце. Но това пак е субективен фактор. Правил съм 1300 км. с две спирания за зареждане и пикане, все едно не бях карал. Та имам две позиции на седене, за градскоми за "презокеански" круизи.
Мразя всичките и асистенти. Но понеже все бързам и изключвам само лайн асиста. Онова голямото червено, дето дрънчи на революция и ми натиска спирачките понякога все забравям да го спра, а в движение не ми дава. Като возя някой и това се разбръмчи и ми излиза име, че съм много луд 🙄
Та доволен съм от колата 😂
Аватар
димон

Škoda Фен²

Обратна връзка:

Мнение от димон »

Имам чувство, че в О4 FL има скрита навигация, неактивирана...
Примерно сутрин като запаля в гаража и веднага се появява ограничението за скоростта. В гаража си нямам пътни знаци... :)
Дали може срещу Пари да се отключи за да се вижда и в километража ? Не , че ми трябва , ама колкото повече - по-добре !!!
[smilie=sarcastic.gif]
kolyo b8

Škoda Фен²

Гараж: Passat Variant B8.5 2.0 TDI DTSB/ DSG7
Многохилядният Сокол

Мнение от kolyo b8 »

димон написа: 12.12.2025, 08:12:06 има скрита навигация,
Дори и да не си платил навигация при поръчка на автомобила - я имаш. Само трябва да я активираш.
В приложението SKODA и като влезеш в "магазин" от медията - ще видиш какво още може да си активираш срещу заплащане.
Аватар
димон

Škoda Фен²

Обратна връзка:

Мнение от димон »

В приложението при мен се предлагат 2 неща- амбиентно осветление с над 30 цвята ( за краката) за около 90 лв и четене на пътни знаци за 9.60 лв .
Туй то. Няма голям избор на стоки... [smilie=sarcastic.gif]
Аватар
ba7ka7a

Škoda Фен²

Гараж: Octavia 4 FL Combi 2.0TSI 4x4

Мнение от ba7ka7a »

димон, аз амбиентното го пробвах за 30 дни безплатно, но не ми хареса. В момента е намалено на 47 лв. Другото за 9.60 е годишна такса за да ъпдейтва базата данни за знаците (за България не знам колко има смисъл), него го поръчах за да видя ще има ли някаква разлика, ми не няма. Колкото до липсата на други опции, мисля че сме орязани заради региона, същата кола за Франция или Германия, вярвам ще има повече опции за виртуален ъпгрейд.

Имам и друга теория, вероятно по-правилна. Пакета Едишън (моята е такава, вярвам и твоята) е поръчан от Еуратек специално за България. Дори в договора ти пише че колата е Селекшън, в последствие ъпгрейдната до Едишън. Може би за това нямаме много опции в онлай магазина.
Аватар
димон

Škoda Фен²

Обратна връзка:

Мнение от димон »

Седем месеца съвместен живот
Продължава да радва,
Возия мека и приятна ,
Слезнах от табуретка, качих се на шезлонг,
Звукът на дизела кърти !!! Мазен и равномерен !
Прогледнах и продължавам смело напред !!!
Хубава кола е Окатавийката !!!
[smilie=pleasantry.gif]
Аватар
ba7ka7a

Škoda Фен²

Гараж: Octavia 4 FL Combi 2.0TSI 4x4

Мнение от ba7ka7a »

димон написа: 14.12.2025, 13:10:21 Возия мека и приятна ,
Слезнах от табуретка, качих се на шезлонг...
Това е много относително и зависи с какво се сравнява. Аз го намирам меко, дори "кашкавалено" на моменти. Почти 7ооо км направих за 3 месеца.
Публикувай отговор

Обратно към “Octavia IV”