Първи впечатления от О4 FL !

Всичко за Шкода Октавия, произведена от 2020
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Аватар
димон

Škoda Фен²

Гараж: Octavia 4 FL TDI
Обратна връзка:

Мнение от димон »

Писах около час в тази тема , нещо стана и не се качи във форума . Бая се уморих и мисля, че не бих повторил написаното.
Ще пробвам утре пак ...
Наздраве и Честит Свети Мина!!! [smilie=pardon.gif]

п.п. само да вметна всичко е ОК като цяло...
Аватар
димон

Škoda Фен²

Гараж: Octavia 4 FL TDI
Обратна връзка:

Мнение от димон »

Минаха 6 месеца откакто имам О4 FL TDI .
Преди карах О2 TDI близо 18 години и в сравнение с нея новата е доста доразвита в техническо и комфортно отношение. Първото , което много ме накефи е доброто и стегнато окачване ( приличащо на опелско) и в същото време с достатъчно мека возия.
За екстрите и всякакви асистенти ( нужни и ненужни) не коментирам , понеже през 2007 ма не е имало .
Другата тръпка е DSG. Голяма глезотия.
След около 2 седмици си допаднахме с нея и се разбираме чудесно. Лекото и мазно тръгване от място всеки път е супер готино.
На ръчната кутия някак не се получаваше точно така. Все имаше лека вибрация и др.
Шумоизолацията на купето е сравнително добра , макар че освен акустичните стъкла не вярвам да има други материали . Ламарината е по-тънка от тази на О2 и трябва да се внимава ... :)
Като цяло автомобилът се усеща лек и пъргав. И неуморим. Не спира да ускорява от всякакви обороти. Максимална скорост до която стигнах беше 218 , после ме достраша. [smilie=pardon.gif] Беше само за проба.
Минал съм към 7-8 хил км. Масло не съм доливал, стои над половината на студено и малко под максимума на горещ мотор.
Малко дразни пличкането в резервоара когато е от 1/2 до макс. Чува се при завои и спиране цамбуркане. Не е кой знае какъв драматизъм, то и на старата се чуваше. Явно не е обърнато внимание на преградите . Старата даваше до 1300 км при пълен резервоар, тази дава до 900 км разстояние. Направен е по-малък - 45 литра....също не е болка за умиране.
Автоматичните лед светлини са също голяма глезотия. Сами осветяват и затъмняват където трябва , не ги пипам никога.
Друго в момента ми не идва на ум, то много малко време..., но ще допълвам като се сещам...
[smilie=pleasantry.gif] Поздрави !
Аватар
ba7ka7a

Škoda Фен²

Гараж: Octavia 4 FL Combi 2.0TSI 4x4

Мнение от ba7ka7a »

И аз ще се включам в темата от време на време. Моята е бензин 2.0 4х4 комби. От 2 месеца я карам, около 5k км вече. Матричните фарове са извънземни!
Аватар
strazhara

Škoda Фен

Гараж: Шкода Октавия 1, 1.9ТДИ, ASV110к.с. 2002г. 5скорости
Шкода Октавия 4, 2.0ТДИ, DSU115к.с. 2021г. 6скорости

Мнение от strazhara »

Наистина, матричните фарове са извънземни! Осветяват и на къси и на дълги перфекнто целият участък, само ми е чудно колко време, ще работят. При нас един служебен Кодиак го удариха и един матричен фар излезе около 4000лв. По някой път на магистралата при разминаване с тирове не винаги автоматиката хваща фаровете й. И като им светне на дълги в кабината, виждам логото на тениската им чак. Един от тираджиите се ядоса и пусна всички всемъзможни фарове по цялата кабина и въпреки това пак не ме заслепи а матричните продължаваха да си осветяват перфектно. Тогава минавам на ръчно управление на фаровете.
maiden

Škoda Фен²

Мнение от maiden »

Има настройка в HMI колко бързо да реагират матричните фарове. По подразбиране са "бавни" като идеята явно е да се пазят ледовете от честото палене и гасене.
Аватар
strazhara

Škoda Фен

Гараж: Шкода Октавия 1, 1.9ТДИ, ASV110к.с. 2002г. 5скорости
Шкода Октавия 4, 2.0ТДИ, DSU115к.с. 2021г. 6скорости

Мнение от strazhara »

Да така е, има увеличаване на чувствителността, но те датчиците немогат да засекат фаровете на тировете от мантинелите и даже в книжката го пише.
Аватар
ba7ka7a

Škoda Фен²

Мнение от ba7ka7a »

Няма осветление на тъч volume control и в тъмното музиката се увеличава и намаля само от волана. Иначе търсиш като сляп къде беше + / - или плъзгача...

[smilie=sarcastic.gif]
rts

Škoda Фен²

Гараж: ex. Skoda Kodiaq 2.0 tsi 190 к.с. 4x4, MY2024

Мнение от rts »

strazhara написа: 12.11.2025, 14:43:05 Да така е, има увеличаване на чувствителността, но те датчиците немогат да засекат фаровете на тировете от мантинелите и даже в книжката го пише.
Само да поправя, че не са датчици, а камерата на асистентите, която е зад огледалото за задно виждане. При мен почти мога да кажа, че няма проблем с тировете, но това предполагам е заради височината на Kodiaq - камерата идва по-високо и явно успява да "види" фаровете им, докато при Октавия, тъй като е по-ниско най-вероятно заради това не успява всеки път да ги хване.
Аватар
Lemi_

Škoda Фен²

Гараж: Kodiaq FL TSI 190 h.p.

Мнение от Lemi_ »

+1.
Зависи и в коя лента караш/колко близо си до мантинелата.
Относно тировете, при тях е нещо като навик като забележат насрещен с дълги , да пресветнат. Сигурно е превантивно ,от гледна точка безопасност или да ни задействат Сензора. Все пак са Профи хората.
Последното не е ирония. Често ми се е случвало да ми пресветнат и миг след това светлините се менят
I ask you to judge me by the enemies I have made
kolyo b8

Škoda Фен²

Гараж: Passat Variant B8.5 2.0 TDI DTSB/ DSG7
Многохилядният Сокол

Мнение от kolyo b8 »

Просто правило: Ако виждаш фаровете на ТИР-а и камерата ги "вижда". На единична мантинела няма проблеми (ама такива вече не останаха). На магистрала си ползвайте автоматичния, но превключвайте и ръчно, като видите габаритите горе на кабината. Системата не реагира на слаби габаритни светлини или реагира със закъснение. Системата е "възпитана" и ако ви просветната отсреща - сама превключва на къси
Аватар
ba7ka7a

Škoda Фен²

Мнение от ba7ka7a »

Още не съм ползвал ACC или Speed Limiter дори веднъж. Не мога да се престраша да бутам този лост...
[smilie=sarcastic.gif]
Прекалено сложен ми се вижда... че напред, че назад, че нагоре, надолу... и малко копченце има... и някакъв Set бутон... абе... как не са сложили и някакво въртеливо движение.

На старата кола беше елементарно, два бутона на волана cruise/limit/off и втория +/- за скоростта.

Че и в менюто на Assist Systems има някакви отметки... кое по-напред да правя нямам идея. Ще излизам някоя вечер като няма движение да си играя.
Аватар
zalmaneca

Škoda Фен²

Гараж: Octavia 4 FL 2.0 TSI 265hp '25
ex Superb 3 FL L&K 2.0 TDI 190hp '20
ex Opel Astra GTC 1.9 150hp+ '08
ex Peugeot 206 1.4 75hp '00
ex Renault 11 1.7 90hp '87

Мнение от zalmaneca »

Караш си и дърпаш ръчката към теб. Скороста заспива каквато е.
Limit е да не можеш да ускориш повече от зададено.Слагаш го на 120 и не мърда от 120 колкото и да натискаш.При кикдаун се премахва ограничението.
Нагоре и надолу увеличава зададената скорост с 10 или намаля с 10. Към кръгло число, 115-> 120 -> 130 .
Като цяло си го остави на ACC :)
Аватар
FaKeR

Škoda Фен²

Гараж: Kamiq Vision 1.0 TSI 95HP MY23; Peugeot 208 1.4 HDI 2012;

Мнение от FaKeR »

ba7ka7a написа: 17.11.2025, 12:46:56 Още не съм ползвал ACC или Speed Limiter дори веднъж. Не мога да се престраша да бутам този лост...
[smilie=sarcastic.gif]
Прекалено сложен ми се вижда... че напред, че назад, че нагоре, надолу... и малко копченце има... и някакъв Set бутон... абе... как не са сложили и някакво въртеливо движение.

На старата кола беше елементарно, два бутона на волана cruise/limit/off и втория +/- за скоростта.

Че и в менюто на Assist Systems има някакви отметки... кое по-напред да правя нямам идея. Ще излизам някоя вечер като няма движение да си играя.
Спийд лимит е благинка, помага много човек да не се отплесне със скоростта. Особено в града и в участъци, в които знаеш, че дебнат с камери.
Липсва ми, че нямам АСС, вероятно е кеф с него извън града.
Аватар
ba7ka7a

Škoda Фен²

Мнение от ba7ka7a »

FaKeR написа: 17.11.2025, 18:40:24 Спийд лимит е благинка, помага много човек да не се отплесне със скоростта. Особено в града...
Ситроена беше редовно ограничен на 60 км/ч в града... 1000 лв. глоби ми беше направил за 5 години!

:`(
Аватар
ba7ka7a

Škoda Фен²

Мнение от ba7ka7a »

Simply Clever = Simply Impossible

Не става! Кво ли не пробвах. Лоста го бутах на където може, нагоре, надолу, напред, назад... задържах... SET натисках... нищо не става. ACC не тръгва. Ако не намеря някой да ми покаже, трябва да ходя до ЕТ "да ме учат"

[smilie=fool.gif]
Публикувай отговор

Обратно към “Octavia IV”