Какво гориво зареждате? Използвате ли добавки, какви?

Препоръки и мнения за аксесоари и поддръжка на Шкода автомобил
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Аватар
lybrator

Cupra

Гараж: '16 Ibiza Cupra 1.8 192 FWD MQ350
'18 Tiguan 1.4 150 4motion DQ250
'19 Leon Cupra ST300 4drive DQ381

Мнение от lybrator »

marcas написа: 08.12.2025, 11:48:09 На моята пише, мин. 95, препоръчано 98
И моята е така. Само че с 95 на Еко и Лукойл е ОК, 95 на Круиз не го харесва.
Иначе градско сипвам 95, магистрално 99/100 и т.н
Аватар
Us3rnam3d

Škoda Фен²

Гараж: Octavia III 2.0 TDI 184 DSG 4x4 '18 L&K

Мнение от Us3rnam3d »

Два дизела съм имал за 10 години… френската легенда 1.5 дци и сегашната. И двете съм ги карал винаги със премиум нафта 99 процента от времето. Бях започнал по едно време да слагам добавки на френския… сега като се замисля е било безсмислено. От нов до 135 000км никакви ядове, сега при новата собственичка кара 200+… зареждан е на какви ли не бензиностанции, разлика почти няма, да не кажа даже, че изобщо няма. Преди карах един астматик 1.4 бензин, същата работа. Или аз съм супер късметлия с горивата, или не знам. Единственото, което съм забелязал е, че когато правих дългия преход до Турция и слагах турска нафта на Шкодата харчеше с около 0.5л по- малко, иначе вървежа беше същия.
Octavia III 2.0 TDI 184 DSG 4x4 '18 L&K
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

Us3rnam3d написа: 08.12.2025, 12:15:52 Единственото, което съм забелязал е, че когато правих дългия преход до Турция и слагах турска нафта на Шкодата харчеше с около 0.5л по- малко, иначе вървежа беше същия.
И най-вероятно по-малкото харчене е било не заради нафтата, а заради дългият преход по празни пътища.
Бееееее.....
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

Винаги с премиум дизел и добавка. Като изключим Круиза на който често зареждам , ама когато е отворен.
Защото все има някакви пионки [smilie=sarcastic.gif]
Но последно там зареждах. Слагам ВИНАГИ добавка лики или бардал. Редувам ги. Не за да върви повече или икономия! Просто спомагат за по оптимално свързване на молекулите на горивото с тези на кислорода и е по пълноценно изгарянето. Без сажди или със значително по-малко. Дпфа има по дълъг живот. Мислете че тези коли ще се карат и след вас и ще продължат да тровят вашите деца и вас!
Ама не, Българина мисли само за неговия си гъз.
GUNTER SERVICE
Изображение
ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

bega4kata написа: 08.12.2025, 12:50:25 Дпфа има по дълъг живот. Мислете че тези коли ще се карат и след вас и ще продължат да тровят вашите деца и вас!
1. DPF-a има същият живот, защото DPF-а регенерира (поне на VAG) на база сметки и му е през уя дали слагаш добавки и какво точно гориво си сипал. Оно си знае и си бае по негови си там измислици.
2. Горивата са евро стандартизирани. Колите са евростандартизирани. И би трябвало да отговарят на еко нормите без да са нужни добавки. Можеш да пробваш да накараш някой швейцарец или немец да сипе добавка на колата си. Доста странно ще те изгледа, като почнеш да му обясняваш, че колата му ще стане по-екологична. ;) А и в крайна сметка колкото и добавки да му налеем, все си е кюнец. Ако искаме чист въздух, би трябвало да ходим пеш или да се возим на ГТ.

Реално ти дали ще сипеш добавка, няма никакво значение, защото съседа ти си е махнал филтъра и бълва сажди 10000 пъти повече, от колкото ти ще спестиш с добавката. Сега вече ако за самият мотор има някакви ползи - не мога да знам, там ти си майстора.

Апропо питал ли си изкуствения интелект на Прешъса, какво мисли за добавките дето му наливаш? Интересно ще е неговото мнение. [smilie=sarcastic.gif]
Бееееее.....
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Tiguan TDI 4motion
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

Цецо, не ми се прави. Дпфа изчислява диференциалното налягане. Като има по малко сажди по-МАЛКО ПЕПЕЛ остава в клетките. Тази пепел знаеш, че остава там ЗА ВИНАГИ.
Няма значение колко често регенерира в началото. Има си алгоритъм, така е. Но!!! След всяка регенерация като има по малко сажи и съответно по малко пепел остава в клетките. Пепелта която пълни клетките и им намалява капацитета за събиране на сажди с времето. Като се позапълнят с времето и километрите, алгоритъма за регенериране се променя, защото електрониката вижда че по често диференциалното се повишава и все по често стават регенерациите. Тогава е въпрос на година максимум преди изрязване на дпф-а! Започнал е ауспуха да цапа пръстчето вече като бръкнеш.
Така че добавките ВИНАГИ ПОМАГАТ.
GUNTER SERVICE
Изображение
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

bega4kata написа: 08.12.2025, 13:04:32 Тази пепел знаеш, че остава там ЗА ВИНАГИ.
1. Начи - това дето остава в клетките е НЕГОРИМО. Сулфатната пепел. Каквито и добавки да му сложиш - няма да изгори. Вервай ми. Едиственият вариант да изгори е много по-висока температура. Съпоставимо е с това да се опитваш да изпариш стъкло. Ама с никакви добавки няма как да я постигнеш, а ако успееш, ще стопиш системата.

2. Моя скромен опит с дизели не включва изрязване на филтри включително на по-дърти коли(а ти на Тигуана имаш ли?). И съм наблюдавал доста как се държи малоумният алгоритъм. Значи ако колата е наред (няма пикаещи дюзи), показанието за пепел си се пълни само на база сметки. Диференциалното налягане, аз на мои коли никога не съм го виждал да дава по-високи стойности от сметките. Винаги показанието по измерване е под половината по сметка. И винаги регенерира по сметка. Което значи, че алгоритъма е много консервативен и се задейства бая по-рано с регенерациите. Та колкото и добавки да сипеш - на кола под 200-250к и изправен мотор - все тая за живота на филтъра. Сега ако мотора е пътник и бълва сажди на въже - ще регенерира по диференциално, ама тогава за чии са ти добавки, вече не е ясно.

Пак да кажа - аз пиша за 4 цилиндрови дизели на VAG. Които като цяло имат доста глупава реализация на DPF регенерациите на дизела. Може при Мерцедес, БМВ нещата да са мислени от инженери, не от меринджеи.
Бееееее.....
Аватар
krachunov

Škoda Фен²

Гараж: Karoq 2024 2.0 TDI 150 - 4x4

Мнение от krachunov »

Цецо75 написа: 08.12.2025, 12:55:03 . Горивата са евро стандартизирани. Колите са евростандартизирани. И би трябвало да отговарят на еко нормите без да са нужни добавки. Можеш да пробваш да накараш някой швейцарец или немец да сипе добавка на колата си. Доста странно ще те изгледа, като почнеш да му обясняваш, че колата му ще стане по-екологична. ;) А и в крайна сметка колкото и добавки да му налеем, все си е кюне
То това е на хАртия. Всичко е стандарти ама в БГ или ще намери шано път или друго. Относно швейцарците и немците, те не си купуват 20 годишни дръгели.
Цецо75 написа: 08.12.2025, 12:55:03 Реално ти дали ще сипеш добавка, няма никакво значение, защото съседа ти си е махнал филтъра и бълва сажди 10000 пъти повече,
+1
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

krachunov написа: 08.12.2025, 13:18:46 Относно швейцарците и немците, те не си купуват 20 годишни дръгели.
А на 20 годишния дизел ако разчиташ да му оправиш екологията с добавки ... успех.
Бееееее.....
Аватар
градско чедо

Škoda Фен

Гараж: Skoda Superb L&K 2.0 TDI 190к.с. 6DSG, 4x4, 2016г.

Мнение от градско чедо »

Цецо75 написа: 08.12.2025, 11:44:51 Те тая "спа" процедура е меко казана безмислена. Или си караш с премиум дизел или не. Това не е някакво чудодейно лекарство да прави вълшебства с едно сипване. Ако от "обикновенната" нафта има някакви негативи, то със сигурност няма да ги оправи едно сипване на "качествена".
Е 'щото да сипеш добавка веднъж на 5-10к км има повече смисъл
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

градско чедо написа: 08.12.2025, 13:54:48 Е 'щото да сипеш добавка веднъж на 5-10к км има повече смисъл
Като цяло да - 90% от добавките са безмислени в дългосрочен план на употреба на автомобила. А най-хубавото е, че и да има някакъв ефект, то той ще има отражение след 100-200 хиляди километра и дажи и тогава, никой няма да знае, дали е било заради добавката или заради нещо друго. Това е малко като с шампоана по телевизора - с ДО 30% по малко пърхут. Ама колко точно по-малко - не питай.
Бееееее.....
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Tiguan TDI 4motion
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

Цецо75 написа: 08.12.2025, 13:15:41
bega4kata написа: 08.12.2025, 13:04:32 Тази пепел знаеш, че остава там ЗА ВИНАГИ.
1. Начи - това дето остава в клетките е НЕГОРИМО. Сулфатната пепел. Каквито и добавки да му сложиш - няма да изгори. Вервай ми. Едиственият вариант да изгори е много по-висока температура. Съпоставимо е с това да се опитваш да изпариш стъкло. Ама с никакви добавки няма как да я постигнеш, а ако успееш, ще стопиш системата.

2. Моя скромен опит с дизели не включва изрязване на филтри включително на по-дърти коли(а ти на Тигуана имаш ли?). И съм наблюдавал доста как се държи малоумният алгоритъм. Значи ако колата е наред (няма пикаещи дюзи), показанието за пепел си се пълни само на база сметки. Диференциалното налягане, аз на мои коли никога не съм го виждал да дава по-високи стойности от сметките. Винаги показанието по измерване е под половината по сметка. И винаги регенерира по сметка. Което значи, че алгоритъма е много консервативен и се задейства бая по-рано с регенерациите. Та колкото и добавки да сипеш - на кола под 200-250к и изправен мотор - все тая за живота на филтъра. Сега ако мотора е пътник и бълва сажди на въже - ще регенерира по диференциално, ама тогава за чии са ти добавки, вече не е ясно.

Пак да кажа - аз пиша за 4 цилиндрови дизели на VAG. Които като цяло имат доста глупава реализация на DPF регенерациите на дизела. Може при Мерцедес, БМВ нещата да са мислени от инженери, не от меринджеи.
Ти май не разбираш или се правиш. По малко сажди=на по малко пепел негорима. Никой не казва че с присадки ще изгориш остатъчния продукт от изгарянето на саждите. Именно пепелта е тази която задръства необратимо дпф-а. От саждите се чисти.
Когато кутийките са пълни с пепел, много бързо след регенерация пак се запълват със сажди, защото капацитета е пълен с пепел. И диференциалното е високо като е задръстен.
От монтьорска гледна точка, ще ти кажа, че обикновено дпфа е много по задръстен отколкото го виждаш на програмката си :) Защото диференциалните датчици да тензо датчици, които с времето еластичността и съответно ел.чувствителноста им се ПОНИЖАВА. Ако сложиш нови, ще виждаш по високо след КАЛИБРАЦИЯ! обаче!!! За това слагат по 2 на повечето нови. Не е щото да не искат да правят икономии.
Последно промяна от bega4kata на 08.12.2025, 14:25:42, променено общо 1 път.
GUNTER SERVICE
Изображение
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

bega4kata написа: 08.12.2025, 14:15:58 По малко сажди=на по малко пепел негорима.
Няма такава зависимост! Ако изгориш X количество нафта, от нея ще отделиш X/10000 негорима пепел при тази температура. Все тая колко добавки ще сипеш. Числото е примерно за илюстрация! Можеш да намалиш фракциите, които изгарят при по-ниски температури (т.е. саждите), но не и тези, които така или иначе не горят. Те просто си се отлагат и толкоз. Единственото, което можеш да направиш е просто да не ги слагаш да горят, т.е. да ползваш горива/масла с по-малко такива фракции.

Това твойто е като да гориш пелети с примесен пясък и да кажеш, че с добавки може да намалиш остатъчната пепел в котела. [smilie=pardon.gif]

За монтьорската гледна точка не споря. Както казах, в решението на VAG има заложени изначало малоумщини.
Бееееее.....
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Tiguan TDI 4motion
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

Не е така.
Ако нафтата изгаря пълноценно, има по малко сажди, и следователно по голямата част от СУЛФАТИТЕ, ДА ИЗЛЕЗЛИ ПРЕЗ ДПФ-А!
Те не са ьадържани в саждите.
GUNTER SERVICE
Изображение
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

bega4kata, Ок. Сипвай му на тигуана добавки тогава [smilie=sarcastic.gif]

И все пак, питай като се сетиш прешъса, кои добавки и в какви дози ще намалят количеството вредни газове от ауспуха МУ. Че ми стана интересно, какво ще отговори.
Бееееее.....
Публикувай отговор

Обратно към “Съвети за нашите шкоди”