Автомобилни гуми. Какви гуми монтирате на Шкодата си (зимни, летни, всесезонни гуми)

Препоръки и мнения за аксесоари и поддръжка на Шкода автомобил
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Аватар
ЦецоNOL

Агент на ДС

Гараж: SKODA KAMIQ 1.5TSI MONTE CARLO 2024 - МРАЗКО
POR(N)SCHE CAYMAN GTS 4.0 718 2023 - YELLOWSTONE
AUDI A6 C5 ALLROAD - КАМИОНА
Обратна връзка:

Автомобилни гуми. Какви гуми монтирате на Шкодата си (зимни, летни, всесезонни гуми)

Мнение от ЦецоNOL »

smoke написа: 16.11.2025, 01:10:41 Мисля, че за гуми с treadwear 320 износването им е съвсем ОК, особено при положение, че са карани в доста жеги с висока скорост и по планински завои.
Добра обратна връзка, Митак🤜🤛
Трейдуеър 300-320 е най-доброто в съотношение поведение/живот на гумата.
И като загрее е супер.
Ела да видиш Октомври с гуми на трейдуеър 80.
Аз завивам, колата продължава направо , а една сутрин спрях чак в средата на кръговото🤣.
Просто наистина хубавата гума иска загряване.
Изображение
ЗА ВСЯКАКВИ АВТОЧАСТИ И КОНСУМАТИВИ
0️⃣8️⃣9️⃣ 9️⃣1️⃣1️⃣ 6️⃣9️⃣6️⃣9️⃣
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

Така са годиар спрямо дънлоп /дънлоп са спортните на годиар/. Едните държат от първото спиране, до третия екстремно взет завой.
Другите след третото спиране и третия завой.
Кофтито на спортната гума е че както си караш нормално из града и като възникне неочаквана ситуация и не може да разчиташ на тях.
За това не ги харесвам!
Те са за коли, които ще се карат по писта или някакви уйкенд бегачки, дето ги вадиш да ги караш агресивно.
GUNTER SERVICE
Изображение
ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
Аватар
stanley

Škoda Ентусиаст

Гараж: Skoda Superb II FL 2.0TDI 6M 4x4 ex, Skoda Superb 1.8TSI 6M, VW Passat 6 2.0TDI DSG6 ex, Skoda Superb 1.9TDI Tiptronik-ex, Skoda Octavia 1.6 MT-ex
Обратна връзка:

Мнение от stanley »

Пускам днес запитване за 4 зимни гуми, към Примекс за наличност и дот и ми се отговаря, че моделите са налични и са от последното им зарждане и не са по-стари от 2024г.

Веднага си мисля, как поръчвам 4 бр от премиум модела за 1600лв без монтажа и ми вадят гуми с ДОТ началото на 2024г.

Поисках малко по-детайлна информация за конкретен модел - не можели да предостават такава информация. Пак ми казват - не по-стари от 2024.
Или не съм им интересен със мойте 4 гуми или наистина не знаят какво имат в склада...
Аватар
Tuscany

Škoda Фен²

Гараж: Skoda Superb III Combi Facelift L&K, 2.0 TSI, 280hp

Мнение от Tuscany »

Аз досега от тях не съм успявал да издействам нещо смислено. За това и миналата година взех от МединаМед и ми казаха, че гумите са от края на Юли. И така и бяха.
В тоя ред на мисли - отново се изумих каква разлика дава гумата, все едно се качих на друга кола. По-тиха, по-плавна, волана се върти с поглед, голям кеф. Разбира се, едно заобикаляне на дупка е нужно, за да се разбере защо е така, но все пак - готино е.

Между другото, ако някой помни, миналата зима точно Примекс ми оставиха "натиснато" на борда и на четирите джанти. В крайна сметка се договорихме за 2 безплатни смени (19ки) - миналата седмица си изпълниха и втората смяна. Вероятно им е все тая за мен, но все пак си удържаха на думата (която си беше наистина дума, нямам го никъде черно на бяло).
Current: Skoda Superb III Combi Facelift L&K, 2.0 TSI 280hp - 2024г
Ex: Opel Insignia A Sports Tourer FL 2.0 TDI Automatic 170hp - 2016г
Ex: Opel Vectra C FL 2.2 Direct Automatic 150hp - 2008г
Ex: Audi A6 Avant C4 Quattro 2.5 TDI 140hp - 1996г
Аватар
vankissa

Škoda Ентусиаст

Гараж: > VW Golf MK4
> Skoda Superb 3 FL, L&K, 2.0TSI/272HP, Revo PP
> Renault Captur TCe 154

Мнение от vankissa »

Ей го новия зимен сет - в Петък монтирахме, като с този размер калниците са забележимо по-пълни при изглед отстрани, особено отпред.
Говорим за OEM джанти на ET44 и 8J - гума 245-ца изправя борда на гумата, докато 235-цата се заобляше значително повече. Макар да не направих снимки преди/след монтажа, за да видят всички разликата, на мен визията ми харесва повече с 245. Рано е да дам обратна връзка за комфорта, което бе основната мотивация за смяна на размера.

Изображение

Изображение

Изображение
Аватар
ba7ka7a

Škoda Фен²

Гараж: Octavia 4 FL Combi 2.0TSI 4x4

Мнение от ba7ka7a »

stanley написа: 17.11.2025, 15:26:56 Пускам днес запитване за 4 зимни гуми, към Примекс за наличност и дот и ми се отговаря, че моделите са налични и са от последното им зарждане и не са по-стари от 2024г
Всички гуми за последните 5 години съм купувал онлайн от гуми7. Винаги дот-а е бил 3-4 месеца преди поръчката. 4 мишелина и 4 бриджстоуна на старата кола, а сега 4 бриджстоуна на шкодата (значи общо 12 гуми съм купил от тях). Поръчах ги Октомври и дойдоха с дот средата на 25-та година.
Аватар
Архимандрит Дионисий

Škoda Мод

Гараж: SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 280 к.с.
Старата любов:
SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 190 к.с.
SKODA OCTAVIA 1.4 TSI
150 к.с.

Мнение от Архимандрит Дионисий »

ЦецоNOL написа: 16.11.2025, 08:21:57 Трейдуеър 300-320 е най-доброто в съотношение поведение/живот на гумата.
И като загрее е супер.
Ела да видиш Октомври с гуми на трейдуеър 80.
Аз завивам, колата продължава направо , а една сутрин спрях чак в средата на кръговото.
Ако не се лъжа точно ти обясняваше как със лятна можело да се кара зимата при ниски градуси. Ако не си бил ти се извинявам. Но ето това е показателно. Лятната гума при ниски температури не спира добре.

Да дам и аз обратна връзка вече месец със всесезонните. Сухо, мокро, топло и студено никакви грижи.
Аватар
ЦецоNOL

Агент на ДС

Гараж: SKODA KAMIQ 1.5TSI MONTE CARLO 2024 - МРАЗКО
POR(N)SCHE CAYMAN GTS 4.0 718 2023 - YELLOWSTONE
AUDI A6 C5 ALLROAD - КАМИОНА
Обратна връзка:

Мнение от ЦецоNOL »

Архимандрит Дионисий написа: 17.11.2025, 16:45:43 Ако не се лъжа точно ти обясняваше как със лятна можело да се кара зимата при ниски градуси
Аз
Съм
Просто Бургас е много различно.
Знаеш.
И съм бил с едно наум винаги.
Да вметна, че и много хора се отказват от коли с керамични спирачки по скандинавието точно по същата причина .
Изображение
ЗА ВСЯКАКВИ АВТОЧАСТИ И КОНСУМАТИВИ
0️⃣8️⃣9️⃣ 9️⃣1️⃣1️⃣ 6️⃣9️⃣6️⃣9️⃣
Аватар
Архимандрит Дионисий

Škoda Мод

Гараж: SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 280 к.с.
Старата любов:
SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 190 к.с.
SKODA OCTAVIA 1.4 TSI
150 к.с.

Мнение от Архимандрит Дионисий »

ЦецоNOL написа: 17.11.2025, 16:48:30 Аз
Съм
Просто Бургас е много различно.
Знаеш.
И съм бил с едно наум винаги.
Да вметна, че и много хора се отказват от коли с керамични спирачки по скандинавието точно по същата причина .
Така е знам. При нас от месец всяка сутрин и вечер е мазало. Страшна влага и лъзгоч на всякаде. И като сложим и падащите листа става едно интересно. Поради тази причина реших да пробвам с всесезонни, ще видим времето ще покаже да ли ще вършат работа. За момента в тези условия се справят много добре. Интересно ще мие как ще са след една годин примерно ще видим.
NRG

Škoda Ентусиаст

Гараж: Октавиа 3 2.0D

Мнение от NRG »

Аз отнесох 4 бр Контининентал 870-ки, но не е това въпроса. За първи път в живота ми, ми издават колата с новите гуми, без капчица гняс от мазилата с които мажат при монтаж. Препоръчаха ми динамичен баланс, не разбрах много точно какво представлява, или по скоро как се прави, но съм много доволен.
Аватар
The Hooligan

Škoda Racer

Гараж: FreakOBoost

Мнение от The Hooligan »

NRG написа: 17.11.2025, 23:06:13 Препоръчаха ми динамичен баланс, не разбрах много точно какво представлява, или по скоро как се прави, но съм много доволен.
Представлява по-висока цена за същата услуга.
Ford Focus 2025 - 1.0 EcoBoost mHev 155кс - много върви! Почти колкото 450d но без да получавам известия през нощта, че му пада акумулатора..
Аватар
digitalundgrd

Cupra

Гараж: CUPRA ST 300 4Drive
ex.i30N Drive-N
ex.MEGANE RS CUP
ex.Fabia Monte Carlo

Мнение от digitalundgrd »

Архимандрит Дионисий написа: 17.11.2025, 16:54:21 За момента в тези условия се справят много добре.
Дори и в София към момента с тези температури от по 10-17 градуса, не съм имал ядове (все още съм с летното конти).

Така като гледам прогнозата, мисля последнатя седмица на ноември или в първите дни на декември да сложа зимните. Тъкмо (надявам се) да се е махнал "дроба" по гумажиЙниците [smilie=sarcastic.gif]

И аз съм заложил на Ханкоок за зимни като Ванкиса и Рангел ;) Само размерът ще е 235/35/19. По ревюта ги гледах добри показатели за сухо и мокро, прилични на сняг + прилична цена за гума имаща претенции да минава от среден към премиум сегмента.
Аватар
lybrator

Cupra

Гараж: '16 Ibiza Cupra 1.8 192 FWD MQ350
'18 Tiguan 1.4 150 4motion DQ250
'19 Leon Cupra ST300 4drive DQ381

Мнение от lybrator »

Аз сложих зимните на леона, но все още си карам Ибизата. Тя си дойде с чисто нови летни и прехвърлих винетката за зелена зона от старата ми А класа.
Но още една две седмици ще е така и ще застудее.

После си подкарвам леона.
NRG

Škoda Ентусиаст

Гараж: Октавиа 3 2.0D

Мнение от NRG »

The Hooligan написа: 18.11.2025, 00:26:30 Представлява по-висока цена за същата услуга.
Така ли разправяш на твоите клиенти като им продаваш машини [smilie=sarcastic.gif]
Уби ми детското чувство на удовлетвореност [smilie=sarcastic.gif]
Аватар
The Hooligan

Škoda Racer

Гараж: FreakOBoost

Мнение от The Hooligan »

Ти може да си вярваш в дядо коледа, но истината е друга.
Реално погледнато има 2 типа балансиране на автомобили колела.
Единият е "статичен" и при него се поставя една тежест в средата на джантата с която се компенсира по-лека и по-тежка част на колелото.
Другият е "динамичен" при който се поставят тежести в двата края на джантата, които компенсират ексцентричните сили на въртящото се колело. При този тип балансиране също се компенсира и по-лека и тежка част на колелото, което прави статичното балансиране.

Иначе казано, ако някой ви предлага да доплащате за "динамичен" - "оптимизиран" или някакъв друг вид баланс е просто трик да се вземат повече пари.
Ford Focus 2025 - 1.0 EcoBoost mHev 155кс - много върви! Почти колкото 450d но без да получавам известия през нощта, че му пада акумулатора..
Публикувай отговор

Обратно към “Съвети за нашите шкоди”