Поддръжка на автомобила. Препарати за почистване и освежаване на екстериор и интериор

Препоръки и мнения за аксесоари и поддръжка на Шкода автомобил
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Аватар
YYakovliev

Почетен член

Гараж: Superb III Facelift L&K, 2.0 TSI, EA888 Gen.4, TVS Stage-1+, 426 PS, 561 Nm

Поддръжка на автомобила. Препарати за почистване и освежаване на екстериор и интериор

Мнение от YYakovliev »

Не виждам каква е драмата с количеството от 5 литра препарат, особено като е този. Явно е доста по-концентриран от Auto-Foam-а, защото на 6 литра вода в IK FOAM PRO 12 пръскачката (миене за 1 път), слагам по 300 мл препарат по предписание.

Цецо75 написа: 07.09.2025, 23:15:50 Кой по дяволите се запасява с веро за 6 години напред???
Тубичката е 25 литра. [smilie=sarcastic.gif]

Изображение
тема коментари: viewtopic.php?f=37&t=3706 | тема проект: viewtopic.php?t=4340
Аватар
Tuscany

Škoda Фен²

Гараж: Skoda Superb III Combi Facelift L&K, 2.0 TSI, 280hp

Мнение от Tuscany »

Взех го :Р

Имам други две питания:
- Зимата избягвам да мия контактно. Не, че не може, ама така ми остана навик от миналата. Отивам на мивката, BHT и после продухвам с керхера. Малко бавно, ама става. Понеже имам WetCoat се замислих, че мога да го ползвам зимата, за по-лесно сваляне на водата после. Та, питането ми е, ако някой има опит - реално при не много високи температури, да кажем около 10-12 градуса, какво му е реално отвореното време? Мога ли да изпръскам цялата кола и после да я "ударя" с водоструйката или ще стане на петна? Понеже не знам как ще стане панел по панел, мислях алтернативно на страни - ляво, дясно, отпред, отзад.

- Как си чистите стъклата отвън? Каквото и да правя, винаги остава един фин "мазен" слой, както и камара нишки и влъкна. След пяната, минавам с ONR и най-накрая чистя CarPro Clarify Phobic - едно-две пръскания, минавам с една късокосместа кърпа, после с втора. И след това, 10 пъти да мина покрай стъклото, винаги има мазно и нишки ...
Current: Skoda Superb III Combi Facelift L&K, 2.0 TSI 280hp - 2024г
Ex: Opel Insignia A Sports Tourer FL 2.0 TDI Automatic 170hp - 2016г
Ex: Opel Vectra C FL 2.2 Direct Automatic 150hp - 2008г
Ex: Audi A6 Avant C4 Quattro 2.5 TDI 140hp - 1996г
Аватар
FaKeR

Škoda Фен²

Гараж: Kamiq Vision 1.0 TSI 95HP MY23; Peugeot 208 1.4 HDI 2012;

Мнение от FaKeR »

Tuscany написа: 19.09.2025, 15:19:58 Как си чистите стъклата отвън? Каквото и да правя, винаги остава един фин "мазен" слой, както и камара нишки и влъкна. След пяната, минавам с ONR и най-накрая чистя CarPro Clarify Phobic - едно-две пръскания, минавам с една късокосместа кърпа, после с втора. И след това, 10 пъти да мина покрай стъклото, винаги има мазно и нишки ...
Аз първо минавам с ONR, забърсвам с обикновен микрофибър, после ако трябва и с втори, да нямани никакви мръсни петна (освен от препарата да речем). След това минавам с Vileda Actifibre, с каквато си чистя и стъклата вкъщи (имам по една във всяка кола), и става буквално стъкло. Важното е въпросният микрофибър на Vileda да не е много мокър, за да не оставя линии. Може да се пере в пералня, но изпереш ли го веднъжи вече не е streak-free. Само на ръка с течен сапун и после естествено съхнене.
Аватар
digitalundgrd

Cupra

Гараж: CUPRA ST 300 4Drive
ex.i30N Drive-N
ex.MEGANE RS CUP
ex.Fabia Monte Carlo

Мнение от digitalundgrd »

Tuscany написа: 19.09.2025, 15:19:58имам WetCoat
Аз съм голям фен на въпросния продукт. Тъй като мия в 99.9% само късно вечер (след 22:30ч) съм си позволявал да правя въпорсния "трик". На измита и неподсушена кола - пръскам набързо всички панели (без челно стъкло, защото иначе започват проблемите с чистачките = да прескачат). След това с водоструйката плакна цялата кола и накрая я подсушавам с микрофибърната кърпа. Абсолютно никакви проблеми и засъхване на петна не съм наблюдавал.

Сега не мога да коментирам дали ще е същия резултата, ако се мие денем или колата е напечена от слънцето, или "жулена" до преди малко по магистрали и извънградски пътища [smilie=sarcastic.gif]

Относно предния джам - от вътре чистя САМО с препарат за прозорци (може и банален домакински медикс, който съдържа алкохол/амоняк) + хубава кухненска хартия. Иначе става така, както ти си описал - влакна и мазньоЧ. Особено много дразни при каране вечер [smilie=diablo.gif]
Аватар
intense

Škoda Ентусиаст

Гараж: Octavia 3 FL 1.8 TSI DSG

Мнение от intense »

digitalundgrd написа: 19.09.2025, 15:59:13амоняк
Чел съм, че фолирани стъкла не бива да се мият с препарат с амоняк.
Аватар
digitalundgrd

Cupra

Гараж: CUPRA ST 300 4Drive
ex.i30N Drive-N
ex.MEGANE RS CUP
ex.Fabia Monte Carlo

Мнение от digitalundgrd »

Важно уточнение intense,

Моето челно е без фолЮ ;)
Аватар
Tuscany

Škoda Фен²

Мнение от Tuscany »

digitalundgrd написа: 19.09.2025, 15:59:13 е напечена от слънцето, или "жулена"
E, сега, ще се обиждаме :D

Супер, много благодаря за мнението! Определено ще го пробвам. Аз през зимата гледам да не ходя преди 6 (когато ходя обикновенно), че много студено, та се правя на луд в "час пик", 11 часа.
Аватар
_56_

Škoda Фен

Гараж: Skoda Kodiaq RS 2026
Обратна връзка:

Мнение от _56_ »

Банда, чета мнения от началото на 2025-та, но не намирам конректен отговор.

Търся препарат за почистване на джантите от феродов прах и химията с която пръскат пътищата зиме. Видях този W6 на Кушев . GPT ми казва Meguiar’s Ultimate Wheel Cleaner от detailingbg.com

Вие какво ползвате и от какво сте доволни? Джантите съответно са: Изображение за зимата

и за лятото с които си идва от завода.

Благодаря предварително!
Изображение
Аватар
pavel31

Škoda Ludicrous

Гараж: Skoda Kodiaq 190 TDI 4x4

Мнение от pavel31 »

Привет. Използвал съм този въпросният препарат и съм доволен. Също така и Koch:
https://fakir.bg/produkt/koch-chemie-re ... t-remover/
Аз лично преди правих следната процедура: С въпросният препарат на мегуайърс минавам всички джанти, хубаво ги измивам и после ги пръскам с CarPro Hydro2 за лек сийлант. Имах усещането, че се задържаха една идея по-чисти, нооо доста на усет е това твърдение (не съм правил снимки и прочее). Ползвал съм и този:
https://detailingbg.com/produkt/iron-x-ls-500ml/
Поздрави!
Ride as much or as little, as long or as short as you feel. But ride. - Eddy Merckx
Аватар
skodko

Ретро Škoda

Гараж: Skoda 120 L/ Skoda Fabia 1.2 HTP/ BMW E28 520I
Обратна връзка:

Мнение от skodko »

Аз лично ползвам felgenblitz на Кох. Перфектно си върши работата и е на половин цена от другите айрън ремувъри.
Белята каза: Айде бягай, че ми писна от тебе! Никой не ти чете суперлативите, работнико на ЕТ!
Аватар
_56_

Škoda Фен

Гараж: Skoda Kodiaq RS 2026
Обратна връзка:

Мнение от _56_ »

skodko написа: 02.11.2025, 20:12:31 Перфектно си върши работата и е на половин цена от другите айрън ремувъри.
Ще хвана да поръчам такова. Тая туба от 11л. сигурно ще стигне за 1 година поне, ако не и повече, при условие, че се мие веднъж седмично. :D
Изображение
Аватар
Bobeca

Škoda Photo

Гараж: Бял комбиниран уред
Чичо Roomster 1.9 TDI BSW

Мнение от Bobeca »

Последно с Deturner Bloody Wheels 500 мл. изкарах една година. А даже чистих боята на Октавията като дойде, че беше цялата в ръжда там където не е имало защита по панелите. Тези 11 кила не виждам как можеш да ги изхарчиш ако не си авто мивка! [smilie=sarcastic.gif]
Иначе от Deturner съм доволен. Ако си миеш редовно джантите върши страхотна работа. За силно замърсени не знам как е.
Последно взех от Лидъл Nigrin и съм много разочарован - слаб е и за нищо не става. А някак си и смърди по-зле от Deturner-а, което не мислех, че е възможно! Много ми беше любопитно да го тестватм, но като свърши и ще си взема пак нещо истинско.

Ето и чисто нова Октавия 4 как изглежда напръскана с Deturner:
Изображение
Аватар
Tuscany

Škoda Фен²

Мнение от Tuscany »

А защо не препарат за джанти, който е с тая химия - например KochChemie Magic Wheel Cleaner? Или на Q2M Iron Wheel Cleaner? Вярно, с него не можеш да изпръскаш и колата, ама от MWC аз съм супер доволен - безконтактно стават почти като нови.
Аватар
skodko

Ретро Škoda

Гараж: Skoda 120 L/ Skoda Fabia 1.2 HTP/ BMW E28 520I
Обратна връзка:

Мнение от skodko »

Аз не виждам смисъл да давам пари за нещо, дето върши същата работа като нещо два пъти по-евтино.
Белята каза: Айде бягай, че ми писна от тебе! Никой не ти чете суперлативите, работнико на ЕТ!
Аватар
Bobeca

Škoda Photo

Гараж: Бял комбиниран уред
Чичо Roomster 1.9 TDI BSW

Мнение от Bobeca »

skodko написа: 03.11.2025, 06:55:00 Аз не виждам смисъл да давам пари за нещо, дето върши същата работа като нещо два пъти по-евтино.
Напълно съм съгласен. Felgenblitz за хора като теб излиза на страхотна цена, но за уикенд лъскачи като мен количеството е в повече.
Може би е удачен вариант да се раздели с някого за такива като нас. Макар на мен и 5 л. да са ми много (за 10 години ще ми стигне), че хибрида няма смисъл на всяко миене му мия джантите с препарат.

Иначе в първия момент си викам колко пък по-евтино да излиза и реших да видя Deturner-а. Помня, че цената му беше много добра и нямаше конкуренция цена/количество. В края на 2023-а съм го взел за 17.32лв. Сега, отново в detailingbg е 23.95лв. за 500 мл! 5-те литра са 109.20лв, което е що-годе близо до Felgenblitz за литър, макар и малко по-скъпо, но пък за такива като мен е в по-удачна разфасовка.

Някой като Meguiar’s са излишно скъпи! Там си плащаш буквално за името според мен.
Публикувай отговор

Обратно към “Съвети за нашите шкоди”