проблем с DQ381 след смяна на масло
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
-
tahumbata_2
защо дефектират тези мехатроници не мога да разбера и ако е масов проблем, не трябва ли да има сервизна акция? Знае ли някой със сигурност производтво кои години е засегнато? Защо тук някои хора са толкова убедени, че мехатроник на DQ381 едва ли не ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ще дефектира? Питам сериозно, понеже не разбирам какъв им е проблемът толкова. За DQ 381 изчетох и се информирах много на времето и се водеше 2018-та един от най-добрите DSG-та до момента тогава, какво съм пропуснал?
Karoq Style 2019 1.5TSI Evo1 DADA / DSG DQ381 4x4
Fabia Monte Carlo 2024 1.5TSI Evo2 DXDB / DSG DQ200
ex Audi A3 Ambition 1997 1.8 AGN / 5M
- Steels
- Гараж: VW Arteon SB 280кс
Двата датчика, които следят за четните и нечетните скорости дефектират. Един от двата датчика спира да дава правила информация за налягането. Ако беше прегрял твоята кутия, кутията изписва грешка, че е прегрята "Overheated" нещо гласеше грешката. Даже мисля, че ако се разчетеш в ръководството на автомобила, някъде беше и споменато с точното наименование. Твоята със сигурност, не си я прегрял особено с 1.5. Моята скромна статистика, която аз съм направил за себе си, като се има предвид, че съм в най-различни групи от golf, arteon и skoda, имаше даже и тема в BriskSkoda, моделите които дефектират са от 2018 до към средата на 2020, най-много теми съм виждал за 150,190, тук там съм виждал и за 240 дизела и 280 бензина, но там може да предположа, че са големи двигатели и не всеки човек с този двигател пише по групите. Ако влезеш във FB или в reddit. И напишеш DQ381 error или дори някоя от тези две грешки - (fault codes P173500 and P173600), ще видиш сам колко теми има. И ако някои твърди, че след смяна на маслото му се е прецакала кутията просто и е дошло времето, но не е от смяна на маслото.
-
tahumbata_2
Най-сетне един адекватен отговор - благодаря!
В такъв случай ако изискам от ЕТ да ми направят диагностика, могат ли те да разберат със 100% сигурност според записаната грешка дали става въпрос за прегряване или за въпросния дефектирал датчик? Моята логика за прегряването е, че грешката не се появявя когато си иска а всичко на всичко на два пъти за 4 месеца и 3500км интервал от време. И все след каране 2 часа в задръстване и по наклон нагоре, като от приблизително 150км разстояние преди грешката, 100 са били трафик и задръствания на наклон нагоре и при външна температура 32-35 градуса и 50 - изкачване от 200 до 1350м надморска височина с около 30-50км/ч
Същевременно същото трасе между двете грешки съм го минавал поне още 2-3 пъти в нормални условия и при по-ниски външни температури и грешка не е имало.
В такъв случай ако изискам от ЕТ да ми направят диагностика, могат ли те да разберат със 100% сигурност според записаната грешка дали става въпрос за прегряване или за въпросния дефектирал датчик? Моята логика за прегряването е, че грешката не се появявя когато си иска а всичко на всичко на два пъти за 4 месеца и 3500км интервал от време. И все след каране 2 часа в задръстване и по наклон нагоре, като от приблизително 150км разстояние преди грешката, 100 са били трафик и задръствания на наклон нагоре и при външна температура 32-35 градуса и 50 - изкачване от 200 до 1350м надморска височина с около 30-50км/ч
Същевременно същото трасе между двете грешки съм го минавал поне още 2-3 пъти в нормални условия и при по-ниски външни температури и грешка не е имало.
Karoq Style 2019 1.5TSI Evo1 DADA / DSG DQ381 4x4
- stanley
- Гараж: Skoda Superb II FL 2.0TDI 6M 4x4 ex, Skoda Superb 1.8TSI 6M, VW Passat 6 2.0TDI DSG6 ex, Skoda Superb 1.9TDI Tiptronik-ex, Skoda Octavia 1.6 MT-ex
- Обратна връзка:
Какво е решението след като се случи - смяна на датчик, смяна на мехатроник? След като е толкова масов проблем, трябва вече да има и адекватно решение?Steels написа: 13.10.2025, 08:04:19 Двата датчика, които следят за четните и нечетните скорости дефектират. Един от двата датчика спира да дава правила информация за налягането.
- bega4kata
- Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196 - Обратна връзка:
Нова платка понякога или нов мехатроник. Днес ще сменям,ако искате може да постна 1-2 снимки.
то голяма драма
сменя се за 30 мин
то голяма драма
сменя се за 30 мин
GUNTER SERVICE

ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ

- SlipX
- Гараж: Skoda Superb III L&K 2.0 TDI 190 PS DSG 7 4x4
Skoda Fabia III 1.4 TDI DSG
Пич, стига си ревал и филмирал. Тук такова държание от сорта на "ти знаеш ли кой съм аз" не се толерира. Звучиш вече доста смешно като 12 годишен. За да несъм офф имаме 2 кодиака с DQ500 и двата дефектираха единия на 150 000 другия на 170 000. И на двата се смениха само платките, а не целия мехатроник. Цената на ремонта в ЕТ беше около 2000 лв. От няколко места вече чувам, че е възможно да ти свалят платката и да ти я изпратят да я отремонтират. Тук в моя район имам един местен механик, който спомена, че може да ги изпрати в Германия да ги отремотнират и върнат. Според мен е най-добре в официален сервиз заради гаранцията която дават след това. Минуса на това със смяната на платките е че се чака около 1 месец.
- stanley
- Гараж: Skoda Superb II FL 2.0TDI 6M 4x4 ex, Skoda Superb 1.8TSI 6M, VW Passat 6 2.0TDI DSG6 ex, Skoda Superb 1.9TDI Tiptronik-ex, Skoda Octavia 1.6 MT-ex
- Обратна връзка:
Нова платка продава ли се като резервна част и отстранен ли е проблема с въпросните датчици в новите платки?
Това щях да питам, дали може да се сменят само въпростните датчици с някакво по-ново поколение и да се ползва оригиналната платка.SlipX написа: 13.10.2025, 11:32:52 От няколко места вече чувам, че е възможно да ти свалят платката и да ти я изпратят да я отремонтират.
И като цяло това проблем с определен елемент от платктаа ли е или е проблем с монтажа на елемента. На Октавия 1 нали така се пукаха едни студени спойки на платката на таблото и стрелките умираха. След презапояване нещата се оправяха. Тук вероятно не е толкова просто, но все пак, предплагам все някой се е заиграл да разследва защо този проблем се случва толкова често.
- Steels
- Гараж: VW Arteon SB 280кс
Да, в София. Няколко сервиза предлагат точно това, като опция. Слагат от новата ревизия датчици. Май всичко с маслото на кутията идва към 1500лв.stanley написа: 13.10.2025, 12:32:18 Това щях да питам, дали може да се сменят само въпросните датчици с някакво по-ново поколение и да се ползва оригиналната платка.
Не знам дали е ок с правилата на форума, да не звучи като реклама, но ето един от сервизите. https://dbros-garage.com/service/dsg-dq381. Това са проблемните датчици, така изглеждат

- bega4kata
Tiguan TDI 4motion
Цената расте
6200 е вече в Автотрейд.

Поставен

Следва ноово масло и филтър 550
Адаптация и ще лети.
И за труд 300 и мина 7 бонбона.
Събирай![sarcastic [smilie=sarcastic.gif]](./images/smilies/sarcastic.gif)
По въпроса с платките и датчиците. Зависи от проблема. Понякога не може платката, трябва целия мехатроник. Понякога не може сензора. Понякога може сензора. Понякога може платката но има вероятност след година+ пак да дефектира. Не ми се обяснява сега точно от какво кое зависи, но това са вариантите. Дълго е за обяснение.
6200 е вече в Автотрейд.

Поставен

Следва ноово масло и филтър 550
Адаптация и ще лети.
И за труд 300 и мина 7 бонбона.
Събирай
По въпроса с платките и датчиците. Зависи от проблема. Понякога не може платката, трябва целия мехатроник. Понякога не може сензора. Понякога може сензора. Понякога може платката но има вероятност след година+ пак да дефектира. Не ми се обяснява сега точно от какво кое зависи, но това са вариантите. Дълго е за обяснение.
GUNTER SERVICE

- Цецо75
- Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH
Моля придържайте се към темата - DQ381 и проблемите и.
Говорилнята беше почистена.
Говорилнята беше почистена.
Бееееее.....
- димон
- Гараж: Octavia 4 FL TDI
- Обратна връзка:
Тия датчици се сменяват като детска игра. Режеш и припояваш новия. Носили са ми няколко пъти автомонтьори разглобени мехатроници. Не е сложно за смяна, не знам колко е сложно да се разглоби и да го донесат в това състояние... 
Вероятно след година ще има клипове в ютюб направи си сам !!!![sarcastic [smilie=sarcastic.gif]](./images/smilies/sarcastic.gif)
Вероятно след година ще има клипове в ютюб направи си сам !!!
- bega4kata
Tiguan TDI 4motion
В платката е проблема по често, както и в процесора, не в клапан или сензор, които се локализират грешно от диагностиката на колата.
GUNTER SERVICE

-
maiden
Тези тъпи проблеми с мокрите DSG-та не ги ли оправиха някъде 2020-та година ?
С друго масло и "лакирани" платки ?
С друго масло и "лакирани" платки ?
-
infra1515
Здравейте, малко обновление относно моят казус отпреди няколко страници, където от VW ми казаха, че сменят само маслото на кутията без филтъра.
Говорих с тях и помолих да ми сменят и филтъра - момчетата в крайна сметка се съгласиха и го направиха. Цялата смяна на масло + филтър излезе 600 лева. След смяната усещам колата да върви една идея по-гладко, но това може би е в главата ми.
Поздрави.
Говорих с тях и помолих да ми сменят и филтъра - момчетата в крайна сметка се съгласиха и го направиха. Цялата смяна на масло + филтър излезе 600 лева. След смяната усещам колата да върви една идея по-гладко, но това може би е в главата ми.
Поздрави.