Автомобилни гуми. Какви гуми монтирате на Шкодата си (зимни, летни, всесезонни гуми)
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Архимандрит Дионисий
- Гараж: SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 280 к.с.
Старата любов:
SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 190 к.с.
SKODA OCTAVIA 1.4 TSI
150 к.с.
Автомобилни гуми. Какви гуми монтирате на Шкодата си (зимни, летни, всесезонни гуми)
Не мога да ви изчета. Интересна дискусия се е заформила.
Аз не мога да разбера защо на моменти има такава злоба.
В крайна сметка в момента на пазара след дълги години на летни и зимни гуми, вече се предлагат и всесезонни. И в крайна сметка и трите типа са създадени за да може човек да избере най-подходящото за него. Явно технологийте и търсенето се променя и в момента всички производители реагират на пазара и предлагат по-голям избор от типове гуми. И да независимо каква гума ще изберем, отределено по-скъпите така наречени премиум марки предлагат по-добри продукти. Аз на база мойте потребности избрах всесезонна гума, първа такава ще мие, да взех най-скъпата в момента на пазара. За момента не мога да намеря слаба страна. Ще видим как ще се представи като мине една година.
Идеята тука е да сме си взаимно полезни. И за това всеки споделя опит. Да определено няма универсални гуми, то каквато и да сложиш винаги може да има такива условия, че да не е правилния избор затова в крайна сметка колата има водач, ние като такива трябва да имаме предвид промяната на условита и да управляваме автомобилите си адекватно.
Аз не мога да разбера защо на моменти има такава злоба.
В крайна сметка в момента на пазара след дълги години на летни и зимни гуми, вече се предлагат и всесезонни. И в крайна сметка и трите типа са създадени за да може човек да избере най-подходящото за него. Явно технологийте и търсенето се променя и в момента всички производители реагират на пазара и предлагат по-голям избор от типове гуми. И да независимо каква гума ще изберем, отределено по-скъпите така наречени премиум марки предлагат по-добри продукти. Аз на база мойте потребности избрах всесезонна гума, първа такава ще мие, да взех най-скъпата в момента на пазара. За момента не мога да намеря слаба страна. Ще видим как ще се представи като мине една година.
Идеята тука е да сме си взаимно полезни. И за това всеки споделя опит. Да определено няма универсални гуми, то каквато и да сложиш винаги може да има такива условия, че да не е правилния избор затова в крайна сметка колата има водач, ние като такива трябва да имаме предвид промяната на условита и да управляваме автомобилите си адекватно.
-
nmnikolov
- Гараж: ŠKODA Octavia Combi III FL Vision 1.5 TSI DPCA DSG
Тъй като ми предстои купуването на зимни гуми съм се насочил към Continental TS 870 205x55x16. В сайта, от където обикновено купувам гуми, за 91 H има два вида - единият е с обозначение EV, а другият е с 3PMSF. Кой от двата е по-добре да взема според вас? Доколкото четох няма проблем да се карат гуми, подходящи за EV и на ДВГ. Не знам дали конкретно в този случай те са проектирани специално за електрички.
Последно промяна от nmnikolov на 14.10.2025, 17:02:10, променено общо 1 път.
- bega4kata
- Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196 - Обратна връзка:
за електричка не 
GUNTER SERVICE

ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ

ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
-
nmnikolov
Значи остават тези с 3PMSF. Доколкото прочетох това е символ, който слагат на гуми, които са минали някакви изпитания за зимни условия. Въпросът е това най-обикновени зимни гуми ли са или са такива, проектирани за по-тежни зимни условия, каквито ние в България нямаме от много години?
- ssiliev
- Гараж: Octavia 1 FL 1,9 TDI ASV (1U5)- "Бабичката"
Karoq SL 1,5 TSI ACT DXD (NU7) - "Младежа" - Обратна връзка:
Това беше написал колега преди 7-8 страници по мое питане за гуми с подсилен борд
- Lemi_
- Гараж: Kodiaq FL TSI 190 h.p.
Mountain Snowflake.
3P = 3 peak( три планински връхчета има нарисувани)
Това са по-добрите зимни гуми от M+S.
3P = 3 peak( три планински връхчета има нарисувани)
Това са по-добрите зимни гуми от M+S.
I ask you to judge me by the enemies I have made
-
nmnikolov
Сега като чета тези гуми 3PMSF се представят по-добре от стандартните досега гуми M+S (mud + snow) и дори в някои европейски страни ако не се кара през зимата с гуми 3PMSF се налагат глоби. M+S си го слагат производителите по тяхно желание, докато за 3PMSF трябва да бъдат сертифицирани. У нас все още няма изискване за зимни гуми.
Както и3PMSF означава "тривърха планина със снежинка" и е символ, който се намира на страничния борд на автомобилните гуми. Той удостоверява, че гумата е преминала стандартизиран тест за сцепление при тежки зимни условия, като предлага превъзходно сцепление на сняг и лед в сравнение със стандартните всесезонни гуми.
Ето основните характеристики на обозначението 3PMSF:
Символ: Иконата представлява снежинка, поставена в силуета на планина с три върха.
Изисквания за ефективност: За да получи сертификат, гумата трябва да демонстрира минимално ниво на сцепление при тестове, проведени на сняг. В сравнение с маркировката M+S (Кал и сняг), която се основава на декларация от производителя, сертификацията 3PMSF е по-стриктна и изисква гумите да преминат независими тестове.
Целогодишни и зимни гуми: Някои всесезонни гуми вече се произвеждат така, че да отговарят на стандарта 3PMSF, но това не ги прави идентични с гумите, създадени специално за зимата.
Използване: Символът показва, че гумата има каучукова смес, която остава еластична при ниски температури, осигурявайки по-добро сцепление върху сняг и лед в сравнение със стандартните всесезонни гуми.
Сравнение на зимни гуми с и без 3PMSF
Разликата между зимните гуми с и без символа 3PMSF е в техните характеристики и сертифицирано представяне при тежки зимни условия, като снеговалеж и лед. Символът 3PMSF гарантира, че гумата е преминала строг тест за сцепление на сняг. Зимните гуми, които нямат този символ, обикновено носят само по-старата маркировка M+S.
- digitalundgrd
- Гараж: CUPRA ST 300 4Drive
ex.i30N Drive-N
ex.MEGANE RS CUP
ex.Fabia Monte Carlo
Имам в семейството една дръта Алфа предняк, дЖизил 1.9жТд...
Колата се кара САМО събота-неделя в София до магазина/молЪ. Лятото може и да и се съберат 2-3 пъти да излезе извън София до Плевен и обратно.
Идеалната платформа за т.нар. всесезонни гуми. До сега се караше на 16ки лято и 15ки зима. От края на месеца ще бъде на 185/65/15 всесезонни, тъкмо и аз да имам някакви наблюдения от "първа ръка".
Гумите са от бюджетния сегмент (нарочно няма да споменавам марки). В случай, че не ни допаднат, няма да "боли" и го имаме предвид варианта да ги сменим по всяко едно време.
На първо четене - нов ДОТ 25г. 300 треадуер, което не е чак толкова зле сравнено с другите всесезонни алтернативи. Имат символа с 3те планински връхчета.
Ще споделям впечатления след като имам възможност и време да покарам колата на сухо, мокро, сняг (ако има
).

Колата се кара САМО събота-неделя в София до магазина/молЪ. Лятото може и да и се съберат 2-3 пъти да излезе извън София до Плевен и обратно.
Идеалната платформа за т.нар. всесезонни гуми. До сега се караше на 16ки лято и 15ки зима. От края на месеца ще бъде на 185/65/15 всесезонни, тъкмо и аз да имам някакви наблюдения от "първа ръка".
Гумите са от бюджетния сегмент (нарочно няма да споменавам марки). В случай, че не ни допаднат, няма да "боли" и го имаме предвид варианта да ги сменим по всяко едно време.
На първо четене - нов ДОТ 25г. 300 треадуер, което не е чак толкова зле сравнено с другите всесезонни алтернативи. Имат символа с 3те планински връхчета.
Ще споделям впечатления след като имам възможност и време да покарам колата на сухо, мокро, сняг (ако има

- skodko
- Гараж: Skoda 120 L/ Skoda Fabia 1.2 HTP/ BMW E28 520I
- Обратна връзка:
Добре е сайлуна ![sarcastic [smilie=sarcastic.gif]](./images/smilies/sarcastic.gif)
Белята каза: Айде бягай, че ми писна от тебе! Никой не ти чете суперлативите, работнико на ЕТ!
- digitalundgrd
- Гараж: CUPRA ST 300 4Drive
ex.i30N Drive-N
ex.MEGANE RS CUP
ex.Fabia Monte Carlo
Имаш ли опит с тях ?
- The Hooligan
- Гараж: FreakOBoost
Само да отбележа очевидното:
- синьо зимна гума
- червено лятна гума

- синьо зимна гума
- червено лятна гума

Ford Focus 2025 - 1.0 EcoBoost mHev 155кс - много върви! Почти колкото 450d но без да получавам известия през нощта, че му пада акумулатора..
- Taratajki
- Гараж: Fabia 3 1.2 tsi ; Octavia 4 FL 2.0 tdi
И от 185 остана 92,5 за лятото, и 92,5 за зимата, ама иначе се държи като за 185 лятна и зимна
- ЦецоNOL
- Гараж: SKODA KAMIQ 1.5TSI MONTE CARLO 2024 - МРАЗКО
POR(N)SCHE CAYMAN GTS 4.0 718 2023 - YELLOWSTONE
AUDI A6 C5 ALLROAD - КАМИОНА - Обратна връзка:
Бъди отговорен , защото това не е всесезонна гума , а 50/50 Лятна и Зимна.digitalundgrd написа: 14.10.2025, 17:47:25 Ще споделям впечатления след като имам възможност и време да покарам колата на сухо, мокро, сняг
Или казано не е с еднакъв грайфер , шарка и прочее.
Простооооо не знам
От външната страна винаги ще си с летните
А отвътре със зимните.
Ще си покаже.

ЗА ВСЯКАКВИ АВТОЧАСТИ И КОНСУМАТИВИ
0️⃣8️⃣9️⃣ 9️⃣1️⃣1️⃣ 6️⃣9️⃣6️⃣9️⃣
- tsb
- Гараж: Шкода Карок 1.0TSI DKRF 2019г.
Мазда 626 GF 1.8 бензин/газ 2000г.
Знам, че е дискриминация, но мен лично взе да ме напряга хора от бранша(да се чете финансово свързани) да наслагват посока.
То посоката всички я знаем, по-хубаво от сет джанти/зимни и сет джанти/летни няма. Аз така съм с Шкодата.
Обаче другата кола се кара с всесезонни Nexen някакъв. И се кара не малко и не лошо, в София и около. Тази зима ще заминават, че сумарно ще започнат 6 сезон.
2.5 години им стигат, към 25-30к някъде изминати.
Не съм привърженик на никоя секта просто споделям личен опит надявам се да е полезен за някой с поне няколко мозъчни клетки, за останалите е ясно, че няма спасение от тях.
То посоката всички я знаем, по-хубаво от сет джанти/зимни и сет джанти/летни няма. Аз така съм с Шкодата.
Обаче другата кола се кара с всесезонни Nexen някакъв. И се кара не малко и не лошо, в София и около. Тази зима ще заминават, че сумарно ще започнат 6 сезон.
2.5 години им стигат, към 25-30к някъде изминати.
Не съм привърженик на никоя секта просто споделям личен опит надявам се да е полезен за някой с поне няколко мозъчни клетки, за останалите е ясно, че няма спасение от тях.
Ако спориш с идиот, вероятността той да прави абсолютно същото е много голяма.
- Цецо75
- Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH
Аз явно много съм изостанал, ама такава идиотска шарка виждам за пръв път.
Бееееее.....