Автомобилни гуми. Какви гуми монтирате на Шкодата си (зимни, летни, всесезонни гуми)

Препоръки и мнения за аксесоари и поддръжка на Шкода автомобил
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
hilldegarn

Шкода Новак

Автомобилни гуми. Какви гуми монтирате на Шкодата си (зимни, летни, всесезонни гуми)

Мнение от hilldegarn »

Bobeca написа: 11.10.2025, 19:55:36 със здраве си карайте колите. Може да пробвате и bgmamma форума - ще ви допадне!
С тази разлика, че някой все пак четем разни ревюта от хора, които това им е работата и знаем как да извличаме информация от тях.

https://www.tyrereviews.com/Tyre-Tests/ ... 025-26.htm

Всяка една графа има сравнение с чиста зимна и чиста лятна(премиум клас). Понеже зимната и лятната са Continental, ще изкарам резултатите съответно само за Continental All Season, която е на 2-ро място в генералното им класиране(Pirelli-то е на 1-во).

Snow Handling - 2.46% разлика в ползва на чиста зимна гума
Snow Traction - Еднакъв резултат/0% разлика
Snow Braking - 4.15% разлика в ползва на чиста зимна гума

Wet handling - 5.08% разлика в ползва на чиста лятна гума
Wet braking - 10.76% разлика в ползва на чиста лятна гума
Straight aqua - 1.57% разлика в ползва на чиста лятна гума(Pirelli всесезонна всъщност се справя по-добре от чистата лятна в този тест)
Curved Aquaplaning - 0% разлика(Pirelli всесезонна всъщност се справя по-добре от чистата лятна в този тест)

Dry handling - +3.12% разлика в ползва на чиста лятна гума
Dry braking - +17.70% разлика в ползва на чиста лятна гума(Pirelli всесезонна e на 9% разлика)

Rolling Resistance - +8.67% в ползва на всесезонната спрямо лятна / +17.85% спрямо зимна

Чиста зимна към всесезонна, разликата в поведението е смехотворна.
Чиста лятна към всесезонна, разликата е най-голяма при спиране на мокро и сухо. В този тест не са писали за температура на асфалта при мокрите и сухите тестове, но в едно от другите им ревюта са писали. При температура вариращи от 7 до 14 градуса, при тестовете на мокро, разликата между гумите е следната:

Wet braking - +2.40% разлика в ползва на чиста лятна гума

Съвсем обосновано, можем да предположим и, че разликата при сухото спиране ще се скъси драстично при по-ниски температури, ала това, което имахме последните седмици, особено сутрин, където температурите бяха до 5 градуса. Или иначе казано в преходните сезони, дори без сняг, изоставането от чиста лятна гума, би било пренебрежимо.

П.П. Двата вида Мишлен ги няма в този тест.
Аватар
The Hooligan

Škoda Racer

Гараж: FreakOBoost

Мнение от The Hooligan »

hilldegarn написа: 11.10.2025, 20:35:16 С тази разлика, че някой все пак четем разни ревюта от хора, които това им е работата и знаем как да извличаме информация от тях.
Сега, ако извлечете информация от сравнителни тестове на тези гуми не само като нови, но и след втора, трета и четвърта година, ще сме ви благодарни. Сигурен съм, че не купувате нови всесезонни всяка година.
Не искам да кажа, че сравнителните тестове са лошо нещо, но в реалността масово гумите се ползват 5-7 години.
Когато аз споделям някаква информация, то тя е на база моят личен опит. Със сигурност мога да кажа, че зимните гуми не са това, което са били след 3-4 години експлоатация. Нямам опит с всесезонни, но мога да преположа каква жалка история ще бъде след 3 сезона.
Все пак няма точна формула или правило, кое е най-добро за всеки и всякакви нужди. Всеки сам си преценя, какво му върши работа най-добре според нуждите му.
Ford Focus 2025 - 1.0 EcoBoost mHev 155кс - много върви! Почти колкото 450d но без да получавам известия през нощта, че му пада акумулатора..
hilldegarn

Шкода Новак

Мнение от hilldegarn »

The Hooligan написа: 11.10.2025, 21:13:14 Сега, ако извлечете информация от сравнителни тестове на тези гуми не само като нови, но и след втора, трета и четвърта година, ще сме ви благодарни. Сигурен съм, че не купувате нови всесезонни всяка година.
Не искам да кажа, че сравнителните тестове са лошо нещо, но в реалността масово гумите се ползват 5-7 години.
Когато аз споделям някаква информация, то тя е на база моят личен опит. Със сигурност мога да кажа, че зимните гуми не са това, което са били след 3-4 години експлоатация. Нямам опит с всесезонни, но мога да преположа каква жалка история ще бъде след 3 сезона.
Все пак няма точна формула или правило, кое е най-добро за всеки и всякакви нужди. Всеки сам си преценя, какво му върши работа най-добре според нуждите му.
ЕЖК-та не са ми интересни. Такива тестови данни няма или поне аз не съм виждал. В предишният ми пост споделих, че информацията би ми била интересна и на мен. Аз лично всесезонни сменям на 4-5 сезона, според зависи, какъв ще е 5-я сезон(5-я е компромис). Летните/зимните ги сменям на 4 (8 сезона) и 3 (6 сезона) години съответно, като досега винаги 4-тата и 3-тата година са били компромис, така че от моята камбанария да караш 6 години с зимни/летни гуми и да твърдиш, че са адекватни е нелепо. Всякакви класове гуми съм имал през годините.

Ако искаш можем и в пари да го сметнем, при така зададените параметри, пък ти си ги екстраполирай по твоите си, лични наблюдения/практики:

1х2г = 1 000лв + 1х70лв(размяна на предни/задни)
2х4г = 2 000лв + 8х100лв(смяна на гуми без втори комплект джанти) - тук сме сложили и зимните да са 4г, за да е по-лесно.

ТОТАЛ:

Всесезонни за 2 години = 1070лв / за 4 години 2240 (2 развъртания и едно сваляне-качване)
Зимни/Летни за 4 години = 2800лв

Или иначе казано за един цикъл от 4-ри години на зимни/летни и всесезонни, на 2-рият такъв цикъл от 4 години, новият комплект всесезонните излизат на 50% платени само от разликата на парите дадени по гумаджии.
Аватар
ivand911

Škoda Фен²

Гараж: Fabia1 1,4TDI 80HP '06
Обратна връзка:

Мнение от ivand911 »

Ако се кара според ограниченията, няма да има проблеми с каквито и да е гуми.
hilldegarn

Шкода Новак

Мнение от hilldegarn »

Последно от мен по темата. На база тестовете, които извадих горе, мисля, че можем сравнително обосновено, с оглед на малките разлики между гумите като нови, да твърдим следното:

Нови зимни/летни > нови всесезонни
Зимни/летни 2ра година > всесезонни 2-ра година
Зимни/летни 3та година < нови всесезонни
Зимни/летни 4-та година < всесезонни 2-ра година
Зимни летни 5-та година < нови всесезонни
Зимни летни 6-та година < всесезонни 2-ра година(тука някъде вече сте на един комплект безплатно само от спестеното)

Разбира се както казах, такива тестове не са правени, но за мен ще е изумително при разлики от 0 до 17%, когато всички гуми са нови, то на 3-тата и 4-тата си година зимни/летни да са запазили толкова качества, за да продължават да са с 0 до 17% по-добри от нови всесезонни или от такива, които са 2-ра година.
Последно промяна от hilldegarn на 11.10.2025, 22:09:09, променено общо 2 пъти.
Аватар
Lemi_

Škoda Фен²

Гараж: Kodiaq FL TSI 190 h.p.

Мнение от Lemi_ »

Изображение
I ask you to judge me by the enemies I have made
Аватар
The Hooligan

Škoda Racer

Мнение от The Hooligan »

hilldegarn написа: 11.10.2025, 21:37:46 ЕЖК-та не са ми интересни
На нас също!
hilldegarn написа: 11.10.2025, 21:37:46 Или иначе казано за един цикъл от 4-ри години на зимни/летни и всесезонни, на 2-рият такъв цикъл от 4 години, новият комплект всесезонните излизат на 50% платени само от разликата на парите дадени по гумаджии.
Освен, ако не ги сменям сам в гаража за да ти объркам дребните сметки [smilie=sarcastic.gif]

Не разбирам, защо в тази тема ползвателите на всесезонни гуми се опитват да ни обяснят, какви сме балъци, щото си сменяме гумите два пъти годишно?!?!
От позицията на какъв точно ми правиш сметка?
Знаеш колко карам годишно? Знаеш в какви условия шофирам? Знаеш какъв стил на шофиране имам?
Как изобщо ти хрумва, че твоето решение е най-добро за всички тук?
Пак ще повторя това, което писах в тази тема на един друг всесезонен любител.
"Нито едно мултифункционално устройство не е по-добро от всяко друго което прави добре само едно нещо"
Ford Focus 2025 - 1.0 EcoBoost mHev 155кс - много върви! Почти колкото 450d но без да получавам известия през нощта, че му пада акумулатора..
Аватар
i_popov

Škoda Фен

Гараж: Superb III L&K, 2.0 TSI, EA888.4

Мнение от i_popov »

hilldegarn написа: 11.10.2025, 20:35:16 Dry braking - +17.70% разлика в ползва на чиста лятна гума(Pirelli всесезонна e на 9% разлика)
Какво повече да коментираме...
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

Не ви ли писна?
Бееееее.....
Аватар
krachunov

Škoda Фен²

Гараж: Karoq 2024 2.0 TDI 150 - 4x4

Мнение от krachunov »

ЦецоNOL написа: 10.10.2025, 22:43:38 Просто , ако сега каращите с всесезонни гуми сложат зимни и лятото летни - разликата ще е Космос.
Че слязох от такива, и?
Архимандрит Дионисий написа: 10.10.2025, 23:15:26 Значи ако си карал преди повече от 5-6 години съм съгласен с теб
Както и аз се повтарям. Противниците са:
А. Никога не карали
Б. Карали преди маса години
Ц. Карали бог знае какво
Taratajki написа: 10.10.2025, 23:47:18 "Ако караш нормално.... ако се съобразяваш.... Ако .... Ако.... а всъщност àко
Ако зимата стане супер рЕзко жега, както става последните години
Ако лятото захладнее рЕзко, както стана тази пролет
Ако есента напомни доста по - рано за себе си - на витоша имаше 50 санта сняг.
Ако пролетта пък дойде.... Ако ако ако... ето че може да се върти геврека, както ти отърва.
Taratajki написа: 11.10.2025, 15:11:17 ама не стават
знаеш, ма не си карал, ма знаеш
Taratajki написа: 11.10.2025, 15:11:17 Май най голямата екстра на тия гуми е, че не ги сменяш. А фактор мързел си е важен, няма спор.
То като не си карал, няма и как да знаеш. Мързела е едно, спестяваш някви пари там. Финансово излиза сметката, като съм правил съпоставка сезонни на 3-4 сезон сменям, всесезонна на 2ри.
Но не парите и мързела са фактор. Това че имаш комфорта във всяко време, ДА съгласен стеб че вероятно на 90 градусов завой, със сняг и лед и 95км/ч, няма да се представят така както зимната... ама аааайдееее ще олАбя газта малко там.
Bobeca написа: 11.10.2025, 16:08:29 Само да питам тези със всесезонните - от нови летни/зимни гуми ли минавате на НОВИ всесезонни или от стари? Защото аз всеки път като сложа новите летни/зимни гуми и си викам защо по-рано не съм ги сменил - разликата е огрмна!
Буквално ДА.
А пък и гуми рядко карам над 3ти сезон.
Bobeca написа: 11.10.2025, 16:08:29 В западните страни настилката ти дава едно голямо преимущество от към сцепление и там може да си позволиш малко компромис с гумите.
Ммм даааа всички сезонни карат само най - висок премиум клас гуми... само че не. Масово карат с дърти гуми, с евтини гуми или дори среден клас. А всички тези читав всесезон ги оставя в точка.
martinp написа: 11.10.2025, 17:53:30 А в твоя конкретно случай, са и посредствени модели.
Това мислех да напиша и аз... Говори ми за компромиси, за нам си какво.. пък..... [smilie=pardon.gif]
martinp написа: 11.10.2025, 17:53:30 Кефи ме как не сте се докосвали до такива гуми, но някак отвисоко се изказвате за тях.
Никога не са карали, но знаят.
Всесезоните са компромис, но карат среден и нисък клас. [smilie=fool.gif]
Буквално имаше 1-2ма колеги които казаха конкретни модели всесезони които не са ставали, което е полезна информация. А не съжденията на някой, дето хал хабер няма
The Hooligan написа: 11.10.2025, 21:13:14 Нямам опит с всесезонни, но мога да преположа каква жалка история ще бъде след 3 сезона.
Миии колега извинявай. То ти си го каза. Нямам опит ама според мен... Виждал съм - ама няма е положението. Както писах. Аз сезонни карам 3, РЯДКО 4 години. А какво остава за всесезон. Също така, правих сметка за интервал от 5 години. Говоря за висок клас всички варианти.
Дори и на 2рата година да ги сменям, пак е по евтино
hilldegarn написа: 11.10.2025, 22:04:19 Нови зимни/летни > нови всесезонни
Зимни/летни 2ра година > всесезонни 2-ра година
Предполагам визираш еднакъв клас гуми - висок.
Както и така опростено е невярно, защото на 5 градуса мокро лятната няма да е по добре. Та опростяването не винаги е актуално... а тези междинни сезони са си кажи речи 6 месеца в годината
The Hooligan написа: 11.10.2025, 22:23:28 Не разбирам, защо в тази тема ползвателите на всесезонни гуми се опитват да ни обяснят, какви сме балъци, щото си сменяме гумите два пъти годишно?!?!
Напротив, тук хора които единствения им опит с всесезонки се изчерпва в писане на глупости за същите, да увещават как НЕ СТАВАЛИ [smilie=thank_you2.gif]
The Hooligan написа: 11.10.2025, 22:23:28 "Нито едно мултифункционално устройство не е по-добро от всяко друго което прави добре само едно нещо"
Вярвам, че излизайки винаги си носиш отварачка/тирбушон, нож и какво ли не, вместо швейцарско ножче. Да ножчето няма да филтрира много добре филе от акула, но пък и шанса да го направиш с посредствения кухненски нож в кухнята, също е малък.

За разлика от едното устройство, пътя доста често е динамичен. И сутринта те вали сняг, след 3 часа дъжд. И след още 5 часа си на 20 градуса жега... реален експириънс, на прибиране от ски в Австрия.
Цецо75 написа: 11.10.2025, 22:44:02Не ви ли писна?
не?
Форум - запълваш време, вместо да гледаш тъпи предавания
hilldegarn

Шкода Новак

Мнение от hilldegarn »

The Hooligan написа: 11.10.2025, 22:23:28
hilldegarn написа: 11.10.2025, 21:37:46 ЕЖК-та не са ми интересни
На нас също!
hilldegarn написа: 11.10.2025, 21:37:46 Или иначе казано за един цикъл от 4-ри години на зимни/летни и всесезонни, на 2-рият такъв цикъл от 4 години, новият комплект всесезонните излизат на 50% платени само от разликата на парите дадени по гумаджии.
Освен, ако не ги сменям сам в гаража за да ти объркам дребните сметки [smilie=sarcastic.gif]

Не разбирам, защо в тази тема ползвателите на всесезонни гуми се опитват да ни обяснят, какви сме балъци, щото си сменяме гумите два пъти годишно?!?!
От позицията на какъв точно ми правиш сметка?
Знаеш колко карам годишно? Знаеш в какви условия шофирам? Знаеш какъв стил на шофиране имам?
Как изобщо ти хрумва, че твоето решение е най-добро за всички тук?
Пак ще повторя това, което писах в тази тема на един друг всесезонен любител.
"Нито едно мултифункционално устройство не е по-добро от всяко друго което прави добре само едно нещо"
Аз му вадя сметки от тестове, където гумите са тествани при еднакви условия, от един и същи човек, с минимални вариации и максимално изключване на субективни фактори а той ми пише "и на нас също". Нещо ти куца четенето с разбиране, но пък за сметка на това дребните ти заяждания са на ниво 3-то класник.

Даже знаеш ли как още повече може да ми объркаш сметките, ако кажеш, че освен всичко останало "вие" си съхранявате и гумите във вакум, когато не са на колата, за да можеш да ги търкаляш по 10 години, за да ТИ излезне сметката от тях и да продължават да са адекватни. Даже, виждал съм и хора, които си ги завиват, за да не горят лятото. Тогава сигурно ще може да се търкялят и по 20 години.

Никаква цел нямам да убеждавам никой в нищо, както впрочем и хората, които пишат профисионално ревюта на тази тематика. Това, което съм направил е да извадя числата и да ги направя с %-ти, както и с пояснения, за да е максимално полезно. От тук натам, всеки сам си преценява. Обективната действителност обаче не и пука за лични мнения. Никъде и не съм и твърдял, това за което ме упрекваш, но тук отново се връщаме на четенето с разбиране.
i_popov написа: 11.10.2025, 22:38:47 Какво повече да коментираме...
Ами освен да коментираш и останалото, което съм пояснил след това? Или ти летните гуми ги караш само Юни, Юли, Август? През останалите месеци, в които няма сняг но температурите са под 20-30 градуса, с чисто зимни ли караш? Защото те спират по-зле на сухо и то с 6.44% по-зле. Вижда се ясно, че при падане на температура на мокро до такива в диапазона 7-14 градуса, че процентната разлика спада 4 пъти. Съвсем разумно е да се обоснове, че и на сухо би се запазила подобна корелация.
Аватар
krachunov

Škoda Фен²

Гараж: Karoq 2024 2.0 TDI 150 - 4x4

Мнение от krachunov »

hilldegarn написа: 11.10.2025, 23:03:26 Или ти летните гуми ги караш само Юни, Юли, Август?
То това е най - жалкото. Говорят за компромиси.
А пък карат среден и нисък клас.
Караш по над 5 сезона.
Караш с грешната сезонна в грешен сезон.
Дори и да не го правиш умишлено, времето е динамично. Днес е зима утре е 20 градуса. Днес е лято, утре са 7 градуса и дъжд.... Все компромиси, които удобно не коментират. Пък споменатото време си е приблизително 6 месеца [smilie=beach.gif]
hilldegarn

Шкода Новак

Мнение от hilldegarn »

krachunov написа: 11.10.2025, 23:00:12 Предполагам визираш еднакъв клас гуми - висок.
Както и така опростено е невярно, защото на 5 градуса мокро лятната няма да е по добре. Та опростяването не винаги е актуално... а тези междинни сезони са си кажи речи 6 месеца в годината
Разбира се, че е супер опростено и съм напълно съгласен. Опростих го, за да се онагледи по-лесно и за да се влезе в най-благоприятната хипотеза за двата чифта. В предишните постове съм сравнявал спирането на мокро при температури от 7-14 градуса, какво се случва с разликата между летни и всесезонни.
Дори и да не го правиш умишлено, времето е динамично. Днес е зима утре е 20 градуса. Днес е лято, утре са 7 градуса и дъжд...
Това ми се е случвало дори в България. Тръгване от Варна на слънце и 15 градуса, във Враца, вече бях на под нулата. Даже си спомням тогава, че в казанчето за течност, за чистачки, беше само с вода (бедни студентски години. Лятото се пръска с вода) и замръзна за 5 минути във Враца.
Аватар
The Hooligan

Škoda Racer

Мнение от The Hooligan »

krachunov написа: 11.10.2025, 23:00:12 Вярвам, че излизайки винаги си носиш отварачка/тирбушон, нож и какво ли не, вместо швейцарско ножче.
Аз също вярвам, че освен всесезоннните гуми на колата ти, вкъщи не разполагаш само с швецарско ножче и мулти кукър.
krachunov написа: 11.10.2025, 23:00:12 Напротив, тук хора които единствения им опит с всесезонки се изчерпва в писане на глупости за същите, да увещават как НЕ СТАВАЛИ
Аз казвам, че не стават за всеки според нуждите му, както вие твърдите. Също така всесезонни гуми не се предлагат за всеки тип превозно средство. Освен това ти караш 4х4 а масово хората карат 4х2. Дали има разлика зимата? И защо сравняваш сезонни по 4-5 години с всесезонни на 2 сезона или нови?
Та нека не прекаляваме да хвалим нещо, което е компромисно, като концепция.
krachunov написа: 11.10.2025, 23:00:12 The Hooligan написа:
Със сигурност мога да кажа, че зимните гуми не са това, което са били след 3-4 години експлоатация.
Нямам опит с всесезонни, но мога да преположа каква жалка история ще бъде след 3 сезона.
krachunov написа: 11.10.2025, 23:00:12 Миии колега извинявай. То ти си го каза. Нямам опит ама според мен... Виждал съм - ама няма е положението. Както писах. Аз сезонни карам 3, РЯДКО 4 години. А какво остава за всесезон.
Последно прав ли съм или не, че се обърквам?

И в крайна сметка стигаме до извода, че само някаква съмнителна финансова изгода прави всесезонната гума много добър избор.. 🤷‍♂️
Аватар
Драгомир

Škoda Ентусиаст

Гараж: Octavia 3, 1.4 TSI, 140к.с., 6M
Octavia 4, 1.5 TSI, 150к.с., 6М

Мнение от Драгомир »

martinp написа: 11.10.2025, 17:53:30 Моята кола никога не върти гуми, и това не е защото карам на други настилки, или в други атмосферни условия. А защото гумите са добри.
Караш Кодиак 4×4 и ни обясняваш, че не върти гуми, защото гумите са добри [smilie=sarcastic.gif]
Дай ги тия прехвалини гуми на моя миксер с предно да видиш не върти ли [smilie=sarcastic.gif]
Публикувай отговор

Обратно към “Съвети за нашите шкоди”